Ιδέες για να βάψετε τα αυγά και τα... πασχάλια

Αυγά με πουά, με print, με οικολογικά χρώματα ή μη. Σε κάθε περίπτωση, όμως, μπορείτε να βάλετε τη δική σας πινελιά… κυριολεκτικά!
δείτε καποιές καταπληκτικές ιδεες για το φετινό Πάσχα!

 

Με παιδικές ζωγραφιές
Ιδέες για να βάψετε τα αυγά και τα... πασχάλιαΙδέες για να βάψετε τα αυγά και τα... πασχάλια
Όπως ακριβώς τα παιδιά χρωματίζουν και βάφουν στα χαρτιά, γιατί να μην πειραματιστούν και με αυγά; Αφήστε τα να τα διακοσμήσουν όπως θέλουν με νερομπογιές ή τέμπερες, αυτοκόλλητα, πούλιες, χρυσόσκονη, σπάγκο, κορδέλες ή κλωστές. Μια καλή ιδέα είναι να ζωγραφίσουν πασχαλίτσες.
Με prints από παλιές γραβάτες
Ιδέες για να βάψετε τα αυγά και τα... πασχάλια
Ξεθάψτε από τις ντουλάπες παλιές γραβάτες που, σίγουρα, δεν φοριούνται πια (τα λαχούρια είναι μία καλή επιλογή). Κόψτε τις γραβάτες σε κομμάτια τέτοιου μεγέθους ώστε να φτάνουν να τυλίξουν το αυγό. Τυλίξτε κάθε αυγό με το κομμάτι της γραβάτας ώστε η καλή πλευρά (αυτή με το σχέδιο) να είναι προς τα μέσα (πάνω στο τσόφλι δηλαδή). Στη συνέχεια τυλίξτε κάθε αυγό με ένα κομμάτι από το λεπτό λευκό ύφασμα και δέστε με σπάγκο ή σύρμα. Βάλτε τα αυγά στην κατσαρόλα και γεμίστε τη με νερό μέχρι να σκεπαστούν. Προσθέστε ¼ του φλιτζανιού ξύδι και βράστε για 20 λεπτά. Αφήστε τα αυγά να κρυώσουν, ξετυλίξτε τα. Για να τα κάνετε ακόμα πιο εντυπωσιακά, γυαλίστε τα με λίγο λάδι.
Πολύχρωμα
Ιδέες για να βάψετε τα αυγά και τα... πασχάλιαΙδέες για να βάψετε τα αυγά και τα... πασχάλια
Κατά την ίδια λογική, αντί για γραβάτες, δώστε στα παιδιά να κόψουν μικρά κομμάτια χαρτί σε πολλά χρώματα. Τυλίξτε τα αβγά με τα χαρτιά και καλύψτε τα με ένα κομμάτι λευκό πανί. Δέστε κόμπο με σπάγκο ή σύρμα και βράστε σε κατσαρόλα που έχει ¼ φλιτζανιού ξύδι.
Με πουά
Ιδέες για να βάψετε τα αυγά και τα... πασχάλια
Βράστε τα αυγά και άφησε τα να κρυώσουν. Αμέσως μετά καλύψτε τα με τα αυτοκόλλητα. Γεμίστε ένα ποτήρι ή ένα μπολ με νερό, προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας ξίδι και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε τη βαφή μέχρι να φτάσετε την απόχρωση που σας αρέσει. Βάλτε τα βραστά αυγά στο ποτήρι, ένα προς ένα και, μόλις τα βγάλετε, στεγνώστε τα με μια χαρτοπετσέτα. Αμέσως μετά, αφαίρεσε τα αυτοκόλλητα.
Αυγά με sprinkles
Ιδέες για να βάψετε τα αυγά και τα... πασχάλιαΙδέες για να βάψετε τα αυγά και τα... πασχάλια
Εδώ το αποτέλεσμα είναι ομολογουμένως εντυπωσιακό. Θα χρειαστείτε παιδική ατοξική κόλλα σε υγρή μορφή και sprinkles, σαν αυτά που χρησιμοποιούνται για τα cupcakes, τα οποία μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα με είδη ζαχαροπλαστικής. Βουτήξτε τα αυγά στην κόλλα και στη συνέχεια ακουμπήστε τα πάνω στα sprinkles, ώστε να πάνε παντού.
Αυγά ριγέ ή με μονόγραμμα
Ιδέες για να βάψετε τα αυγά και τα... πασχάλια
Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι αυτοκόλλητη ταινία. Κόψτε την ταινία στα κομμάτια που θέλετε για να σχηματίσετε ρίγες, καρό ή το γράμμα που θέλετε. Βράστε κανονικά τα αυγά με το χρώμα που θέλετε και μετά αφαιρέστε την ταινία.
Για φυσιολάτρες
Ιδέες για να βάψετε τα αυγά και τα... πασχάλια
Βγείτε με τα παιδιά βόλτα και μαζέψτε φύλλα και λουλούδια για να διακοσμήσετε τα αυγά σας.
Οικολογικά
Ιδέες για να βάψετε τα αυγά και τα... πασχάλια
Υπάρχουν τρόποι να βάψετε τα αυγά σας χωρίς χημικές ουσίες, αγνά, οικολογικά και οικονομικά. Και μάλιστα σε πολλά χρώματα.
Κόκκινο: Μαζί με τα αυγά βράστε 6 – 7 ψιλοκομμένα πατζάρια ή φύλλα τριανταφυλλιάς. Φυσικά, μέσα στο νερό να προσθέσετε ξίδι.
Κίτρινο: Τυλίξτε κάθε αυγό με φλούδες από κρεμμύδι. Για πιο έντονο χρώμα ρίξτε πάπρικα στο νερό. Μπορείτε επίσης να ρίξετε μέσα στο νερό 1 – 2 κουταλάκια κρόκο κοζάνης.
Μωβ: Κόκκινο λάχανο και ξίδι είναι το «μυστικό» για μωβ αυγά, ενώ, αν θέλετε κάτι σε βιολετί, βράστε τα αυγά με ένα μπουκέτο βιολέτες.
Πράσινο: 1 κιλό τσουκνίδα, μαϊντανό ή σπανάκι και ξίδι, θα βάψει τα αυγά πράσινα.
Καφέ: Στιγμιαίος, ελληνικός ή φίλτρου, ο καφές που πίνετε καθημερινά μπορεί να κάνει τα αυγά σας μπεζ.
Χρήσιμα tips
Ιδέες για να βάψετε τα αυγά και τα... πασχάλια
Αν θέλουμε να πετύχουμε ένα όμορφο αποτέλεσμα, ξεκινάμε από την επιλογή των σωστών αβγών. Τα αβγά ημέρας μεσαίου μεγέθους (40-50 γρ.) είναι ιδανικά, μια και τα μεγαλύτερα μπορεί να σπάσουν ή να μη βαφτούν καλά. Επιλέγουμε τα μπεζ, αφού τα λευκά διαφοροποιούν τα χρώματα – για παράδειγμα, το κόκκινο μπορεί να βγει ρουμπινί και το κίτρινο ανοιχτό πορτοκαλί. Από την προηγούμενη, πλένουμε τα αυγά με χλιαρή σαπουνάδα, τα ξεβγάζουμε και τα βάζουμε σε μια λεκάνη με ζεστό νερό που να τα σκεπάζει. Πριν τα βράσουμε, τα ελέγχουμε ένα – ένα, γιατί έτσι θα φανούν τυχόν χαραματιές.
Το μυστικό για να μην σας σπάσουν τα αυγά είναι: βάζετε τα αυγά μαζί με το νερό σε σιγανή φωτιά μαζί με τη βαφή και μια μεταλλική κουτάλα που θα εξέχει. Το μέταλλο θα απορροφήσει την επιπλέον θερμότητα και έτσι τα αυγά σας δεν θα σπάσουν! Ορισμένες παλιές νοικοκυρές προσέθεταν αλάτι και λεμόνι. Τα αυγά δεν πρέπει να έχουν πολλά κενά ανάμεσά τους και φροντίζουμε να είναι πλήρως καλυμμένα με νερό.
Μη βράζετε τα αυγά περισσότερο από 10 λεπτά γιατί θα παρασφίξουν, θα πρασινίσουν και δεν θα τρώγονται.
Για να γυαλίζουν τα βαμμένα κόκκινα αυγά, περάστε τα με ένα πανάκι βουτηγμένο στο λάδι.
Μεταχειριστείτε ένα σκεύος ανοξείδωτο που θα πλύνετε αμέσως μετά το βάψιμο ή μια παλιά χύτρα από αλουμίνιο που θα τη φυλάξετε αποκλειστικά γι’ αυτό το σκοπό. Αποφύγετε το εμαγιέ γιατί βάφει και δεν καθαρίζει εύκολα. Φοράτε γάντια πλαστικά ή μιας χρήσεως όσο βάφετε τα αυγά. Αν όμως βαφτούν κόκκινα τα δάχτυλά σας μην τρομάξετε γιατί σας έχουμε τη λύση! Βουτήξτε τα σε χλιαρό ελαιόλαδο για λίγα λεπτά και τρίψτε τα με μαλακό πανί για να καθαρίσουν. Μετά χρησιμοποιήστε μια λεμονόκουπα για να απομακρύνετε ότι κοκκινίλα έχει μείνει. Επαναλάβετε όσες φορές χρειασθεί.
Τι λέμε στα παιδιά
Ιδέες για να βάψετε τα αυγά και τα... πασχάλια
Ενώ βάφετε τα αυγά είναι μία καλή ευκαιρία για να πείτε στα παιδιά λίγα πράγματα για τις ελληνικές παραδόσεις. Το αυγό, λένε κάποιοι, είναι η τελειότερη συσκευασία της φύσης. Μπορεί να είναι ερμητικά κλειστό κι όμως φυλάει μέσα του μία νέα ζωή. Για αυτή του την τελειότητα, με την πάροδο των αιώνων, έχει υπάρξει σύμβολο μυστήριου, μαγείας, έχει χρησιμοποιηθεί σαν φάρμακο, σαν τροφή και σαν μέσο πρόβλεψης οιωνών.
Σύμφωνα με την Ορθοδοξία μας, βάφουμε κόκκινα αυγά γιατί συμβολίζουν το Αίμα του Χριστού, που έδωσε για την σωτηρία του κόσμου. Η παράδοση λέει ότι, κάποια μέρα μετά την Ανάσταση του Κυρίου μας, η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή πήγε στον Τιβέριο Καίσαρα και του ανακοίνωσε με πολύ θάρρος ότι αναστήθηκε ο Χριστός και όλα τα γεγονότα περί της Ανάστασης του Χριστού. Εκείνη την ώρα κάποιος κρατούσε δίπλα από τον Καίσαρα ένα καλάθι αυγά. Ο Τιβέριος Καίσαρας, βέβαια, έδειξε απορημένος και λέει στην Μαγδαληνή ότι, εάν αυτό που λέει είναι αλήθεια, τότε τα αυγά, από άσπρα που είναι, να γίνουν κόκκινα. Έξαφνα τα αυγά έγιναν κόκκινα και έμεινε άναυδος ο Καίσαρας. Έτσι, κατά την παράδοση αυτή, τα αυγά βάφονται κόκκινα.
Το τσούγκρισμα των πασχαλινών αυγών, συμβολίζει την Ανάσταση του Xριστού. Όταν το κέλυφός του σπάσει, γεννιέται μια ζωή, έτσι και το πασχαλινό αυγό συμβολίζει το σπάσιμο του τάφου του Xριστού και την Aνάστασή Tου.
Στη Γερμανία τα αυγά δίνονταν στα παιδιά μαζί με άλλα πασχαλινά δώρα, ενώ αργότερα δημιουργήθηκε το «κυνήγι του χαμένου αυγού». Πρόκειται για ένα παιχνίδι, σύμφωνα με το οποίο, το πασχαλινό κουνελάκι κρύβει καλά, σε κήπους και αυλές, τα πασχαλινά αυγά, τα οποία αργότερα αντικαταστάθηκαν με σοκολατένια, και τα μικρά παιδάκια πρέπει να τα βρουν και να τα μαζέψουν στο καλάθι τους. Νικητής είναι αυτός που έχει μαζέψει τα περισσότερα.
Εαν σας άρεσε κοινοποιήστε το με το μαγικο κουμπακι κατω απο την αναρτηση
πηγη;letsfamily.gr

Close