6 tips για να μειωσετε την κατανάλωση βενζίνης
Σε μια περίοδο που η βενζίνη θεωρείται… είδος πολυτελείας εξαιτίας του υψηλού κόστους της, είναι εμφανές ότι χρειάζεται να καταναλώνεται με περισσότερη φειδώ. Μάθετε μερικές απλές πρακτικές που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε την κατανάλωση στη βενζίνη του αυτοκινήτου σας και κατ’ επέκταση, να «γλιτώσετε» χρήματα.
1. Βάλτε μεγαλύτερη ταχύτητα από την ιδανική
Αλλάξτε ταχύτητα περίπου στο 70% των στροφών που αποδίδεται η μέγιστη ροπή του οχήματος -κάτι τέτοιο μπορεί να μειώσει κατά 45% την κατανάλωση βενζίνης.
2. Εχετε πάντα ταχύτητα στο σασμάν, όχι νεκρά
Είναι μύθος ότι το αυτοκίνητο που κινείται με νεκρά έχει μηδενική κατανάλωση. Δεν έχει μηδενική, αλλά ελάχιστη. Αν, όμως, έχετε πάνω από 1500 στροφές, με ταχύτητα στο σασμάν, αλλά δεν πατάτε το γκάζι, τότε δεν καταναλώνετε καθόλου βενζίνη.
3. Οδηγείτε αργά και σταθερά
Όταν το όχημα κινείται με περισσότερα από 40 χλμ., «καίει» περισσότερη βενζίνη καθώς μεγαλώνει η αντίσταση του αέρα και η μηχανή «πιέζεται» περισσότερο. Αν οδηγείτε με 55 χλμ. την ώρα, θα κερδίσετε πάνω από 21% βενζίνη σε σχέση με τα 70 χλμ.
4. Μην πατάτε απότομα γκάζι ή φρένο
Όσο περισσότερο φρένο ή γκάζι πατάτε, τόσο περισσότερα καύσιμα καταναλώνετε. Καλύτερα να κατεβάζετε ταχύτητες, ώστε να μειώνεται η ταχύτητα του αυτοκινήτου, παρά να πατάτε φρένο. Τέλος, όταν βλέπετε μπροστά λόφο, πατήστε γκάζι πριν την ανηφόρα.
5. Κρατήστε σε καλή κατάσταση το αυτοκίνητο σας
Βεβαιωθείτε ότι το αυτοκίνητο σας έχει περάσει από service και έχει λάδια και φουσκωμένα ελαστικά. Ένα καλοδιατηρημένο αυτοκίνητο «καταπονεί» λιγότερο τον κινητήρα του και δεν «καίει» όση βενζίνη χρειάζονται τα υπόλοιπα.
6. Αφαιρέστε το υπερβολικό βάρος
Απομακρύνετε τα άχρηστα αντικείμενα από το πορτ-μπαγκάζ, αφού αποτελούν επιπρόσθετο βάρος για τον κινητήρα του αυτοκινήτου. Ένα ελαφρύ αμάξι κινείται ευκολότερα, με αποτέλεσμα να καταναλώνει λιγότερα καύσιμα.
Μαρία Κόλλια

Close