Πατατάκια (chips): Ταΐζουμε δηλητήριο τα παιδιά μας;

Τι «κρύβεται» μέσα στα πατατάκια

Οι βιομηχανίες που μας προμηθεύουν με αυτό το «αθώο», όπως θέλουν να νομίζουμε, σνακ, φροντίζουν σε κάθε πακέτο να αναφέρουν ότι τα πατατάκια τους είναι απαλλαγμένα από συντηρητικά και χρώματα και ότι τηγανίζονται σε αγνό λάδι. Λάθος! Εκτός από υδρογονωμένα λιπαρά, που αυξάνουν τη χοληστερόλη και οδηγούν σε παθήσεις εμφράγματος και διαβήτη, περιέχουν αρώματα και συντηρητικά που προκαλούν καρκίνο. Το ξέρατε ότι ένα πακέτο την ημέρα με πατατάκια ισοδυναμεί με πέντε λίτρα ηλιελαίου τον χρόνο (περίπου 45.000 θερμίδες); Σοκαριστήκατε; Κι όμως, αυτό απέδειξαν μετά από έρευνα Βρετανοί γιατροί και διατροφολόγοι. Σύμφωνα με άλλες έρευνες που διεξήγαγαν οι επιστήμονες καθηγητές του Harvard Medical School, η καθημερινή κατανάλωση chips κυρίως από κορίτσια, αυξάνει τις πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο στο στήθος σε μεγαλύτερη ηλικία. Άλλωστε, από μόνες τους οι πατάτες περιέχουν τεράστιες ποσότητες υδατανθράκων που σε συνδυασμό με το έλαιο λιπαρού οξέος και τα τεχνητά πρόσθετα μετατρέπονται σε «δηλητήριο» για τον οργανισμό.
Ξεχάστε την έννοια ότι προέρχονται από πραγματικές πατάτες.
Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι η περιεκτικότητα της πατάτας στά τσίπς τους είναι τόσο χαμηλή ώστε να μην είναι τεχνικά άρτια πατατάκια.
Οπότε, αν δεν αποτελούνται από πατάτες, τι ακριβώς είναι;
Ο Δρ Mercola μας εξηγεί:
Η διαδικασία αρχίζει με ένα πολτό από ρύζι, σιτάρι, καλαμπόκι, και νιφάδες πατάτας που πιέζονται σε σχήμα.
Αυτή η ζυμένια ουσία στη συνέχεια ξεδιπλώνεται σε ένα πολύ ψιλό φύλλο που κόβεται σε τσιπς από μια μηχανή.
Τα τσίπς προχωρούν σε ένα ιμάντα μεταφοράς μέχρι να πιεστούν σε καλούπια, που τους δίνουν την καμπύλη που τους κάνει να ταιριάζουν το ενα με το άλλο.
Τα καλούπια κινούνται μέσα σε βραστό λάδι … Στη συνέχεια, ψεκάζονται με γεύσεις σκόνης, και επιτέλους, γυρίζουν σε ένα πιο αργό κινούμενο ιμάντα μεταφοράς κατά τρόπο που να τους επιτρέπει να συσσωρευτούν.
Από κει και πέρα, βρίσκονται μέσα στα κουτιά … και κατευθύνονται προς τα αθώα στόματα των καταναλωτών.
«Υποψιάζομαι ότι σχεδόν ο καθένας που διαβάζει όλα αυτά, πιθανόν να απολαμβάνει τη γεύση από τα  πατατάκια. Ωστόσο, είναι σαφώς ένα από τα πιο τοξικά επεξεργασμένα τρόφιμα που μπορείτε να φάτε».
Τα πατατάκια είναι φορτωμένα με καρκινογόνες χημικές ουσίες.
Ένα από τα πιο επικίνδυνα συστατικά στα πατατάκια δεν προστίθεται σκοπίμως, αλλά μάλλον είναι ένα υποπροϊόν επεξεργασίας.
Η ακρυλαμίδη, μια καρκινογόνος και ενδεχομένως νευροτοξική χημική ουσία, δημιουργείται όταν μαγειρεύονται τα πλούσια σε υδατάνθρακες τρόφιμα στις υψηλές θερμοκρασίες, είτε τηγανητά η ψητά.
Μερικοί από τους χειρότερους παραβάτες περιλαμβάνουν τα πατατάκια και τις τηγανητές πατάτες, αλλά πολλά τρόφιμα που μαγειρεύονται ή που υποβάλλονται σε επεξεργασία σε θερμοκρασίες επάνω από 100°C περιέχουν την ακρυλαμίδη.
Κατά γενικό κανόνα, η χημική ουσία σχηματίζεται όταν το τρόφιμο θερμαίνεται αρκετά για να παράγει μια αρκετά ξηρή και καφέ / κίτρινη επιφάνεια. Ως εκ τούτου, μπορεί να βρεθεί σε:
Πατάτες: τσιπς, τηγανητές πατάτες και άλλα ψητά ή τηγανητά τρόφιμα πατάτας
Σιτηρά: ψωμί κρούστα, τοστ, τραγανό ψωμί, ψημένα δημητριακά πρωινού και διάφορα επεξεργασμένα σνακ
Καφές; Καβουρδισμένοι κόκκοι καφέ και αλεσμένος καφέ σε σκόνη. Παραδόξως, τα υποκατάστατα του καφέ με βάση το κιχώριο στην πραγματικότητα περιέχουν 2-3 φορές περισσότερο ακρυλαμίδιο από τον πραγματικό καφέ.
Κανείς δε μπορεί να φάει μόνο ένα!..
Ήταν το διαφημιστικό σποτ μιας μεγάλης εταιρίας με πατατάκια. Αναρωτήθηκε όμως κανείς, γιατί συμβαίνει αυτό;
Απάντηση δίνει μια πρόσφατη έρευνα η οποία και πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας IRVINE (από την Ιατρική σχολή). Οι ερευνητές Danielle Pomelli και ο Nicholas DiPatrizio, παρατήρησαν ότι για όλο αυτό, ευθύνεται μια και μόνο χημική ουσία η οποία και ονομάζεται  ενδοκανναβινοειδή.
Η ομάδα τους, χρησιμοποιώντας ένα έξυπνο πείραμα με ποντίκια που ακολουθούσαν κατά ομάδες διάφορα είδη δίαιτας, όπως διαιτολόγιο πολύ υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτείνες, δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά από καλαμποκέλαιο και υψηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα, κατάφεραν να διεξάγουν την έρευνα και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.
 
Ποιο ήταν το αποτέλεσμα;
Τα ποντίκια τα οποία και τρέφονταν με λιπαρές τροφές, ενεργοποιούσαν τον CB1 υποδοχέα. Ο CB1, υποδοχέας, συνδέεται με τις διάφορες εξαρτίσεις. Μάλιστα ο CB1, συνδέεται στενά και σε αυτόν προσδίδονται οι εξαρτήσεις από τα κανναβινοειδή, όπως το TCH (το κύριο συστατικό της κάνναβης) και τα ενδοκανναβινοειδή που σχηματίζονται από τον οργανισμό. Τέλος είδαν πως αν μπλοκάρουν οι CB1 υποδοχείς, τα ποντίκια δεν καταναλώνουν επιπλέον λίπους.
Πως γίνεται αυτή η διαδικασία, και πως ενεργοποιούνται οι υποδοχείς αυτοί:
Η γεύση των λιπαρών από τα πατατάκια, μπορεί και δρα εύκολα στον εγκέφαλο, όπου στέλνει μήνυμα στο έντερο όπου κινητοποιούνται και οι εντερικοί υποδοχείς, με αποτέλεσμα να παράγονται ενδοκανναβιοειδή και έτσι η επιθυμία για τα τρόφιμα αυτά γίνεται ακόμα μεγαλύτερη!
Πώς φτιάχνονται τα πατατάκια: Ανατριχιαστικό βίντεο από εργοστάσιο που θα σας κόψει την όρεξη
Συμπέρασμα;
Αποφεύγετε να δίνετε στα παιδιά σας πατατάκια. Μπορεί να ακούγεται δύσκολο ως ιδέα και να είναι πιο δύσκολο στην πράξη, ωστόσο, δεν είναι εφικτό. Αντικαταστήστε τα με φρούτα, λαχανικά ή βιολογικά μπισκότα και κουλουράκια. Ακόμη καλύτερο, δοκιμάστε να τα φτιάξετε μαζί τους αφού θα απολαύσουν τη στιγμή που θα το «παίξουν» μικροί σεφ στην κουζίνα. Επίσης, μιας και είναι καλοκαίρι, σε περίπτωση που θέλουν κάτι σε γλυκό, προτιμήστε το παγωτό που είναι πλούσιο σε ενεργειακή και θρεπτική αξία και μπορεί να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες των παιδιών σε αρκετά μεγάλο ποσοστό.
πηγες,καθημερινη,crashonline.gr

Δείτε εδω πως να φτιαξετε σπιτικα πατατάκια

Close