Επικίνδυνο αλουμίνιο βρέθηκε σε βρεφικά γάλατα τρεις φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο.

Ίχνη του μετάλλου βρέθηκαν σε πολλά από τα γνωστά βρεφικά γάλατα, σε επίπεδα περισσότερο από τρεις φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο.

Το εξανθρωποποιημένο γάλα αγελάδας (φόρμουλα) περιέχει 100 φορές περισσότερο αλουμίνιο από το μητρικό γάλα, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει πολλούς κινδύνους για την υγεία των παιδιών, προειδοποιούν οι ερευνητές.

Ίχνη του μετάλλου βρέθηκαν σε πολλά από τα γνωστά βρεφικά γάλατα, σε επίπεδα περισσότερο από τρεις φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο.

Οι εταιρίες Aptamil, Cow and Gate and Hipp Organic περιείχαν πολύ υψηλά επίπεδα αλουμινίου, είπαν οι ερευνητές.

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία ορίζει ότι το επιτρεπόμενο όριο δεν πρέπει να ξεπερνά τα 200 μικρογραμμάρια αλουμινίου ανά λίτρο, αλλά κάποια από τα βρεφικά γάλατα που εξετάστηκαν περιείχαν τρεις φορές περισσότερο από αυτό.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Keele και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Pediatrics, εξέτασε 30 διαφορετικά βρεφικά γάλατα που πωλούνται στη Μ.Βρετανία, και συμπεριέλαβε όλους τους τύπους, δηλαδή βρεφικά γάλατα αλλά και γάλατα για νήπια.

Ο καθηγητής  Chris Exley, επικεφαλής της έρευνας, είπε: «Ξέρουμε πολλά για το αλουμίνιο, αλλά δεν ξέρουμε αρκετά για την επίδρασή του στη υγεία. Ωστόσο, όλοι ξέρουμε τη σύνδεσή του με την νόσο του Alzheimer και άλλες νευρολογικές διαταραχές και γνωρίζουμε επίσης από μελέτες ότι επηρεάζει τον τρόπο δημιουργίας των οστών. Το αλουμίνιο ξέρουμε επίσης ότι προκαλεί αναιμία, η οποία δεν θεραπεύεται δίνοντας στους ανθρώπους περισσότερο σίδηρο. Όμως το πώς το αλουμίνιο μπορεί να επηρεάζει την υγεία των μωρών, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, αυτή είναι μια ερώτηση που δεν έχει ακόμα απαντηθεί».

Ο καθηγητής είπε επίσης ότι είναι καιρός οι κυβερνήσεις να πάρουν μέτρα και να θέσουν αυστηρά όρια για τα επίπεδα αλουμινίου στο γάλα φόρμουλα.

Λέει επίσης ότι δεν είναι ξεκάθαρος ο τρόπος με τον οποίο εισέρχεται το αλουμίνιο στο γάλα. «Είναι πολύ πιθανόν ένα μέρος του αλουμινίου να προέρχεται από την συσκευασία και  άλλο ένα μέρος από τα ίδια τα συστατικά. Η επεξεργασία είναι επίσης μία πιθανή πηγή».

Η έρευνα συμπεριέλαβε τόσο έτοιμα γάλατα όσο και διάφορες ποικιλίες σκόνης – και στους 30 τύπους βρέθηκε αλουμίνιο.

Τα γάλατα τρίτης βρεφικής ηλικίας, των εταιριών Cow and Gate και Aptamil βρέθηκε να έχουν τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις.

 

Επικίνδυνο αλουμίνιο βρέθηκε σε βρεφικά γάλατα τρεις φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο.

thilasmos.com

Πηγές:
Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

Stay…tuned…Γραφτείτε στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε για νέες δημοσιεύσεις γιατί δεν τελειωσαμε εδώ! 

 


Πατηστε ΕΔΩ και ελατε στην πιο ομορφη παρεα με συνταγες και κατασκευες για παιδια

Close