Ο σύντροφός μου βλέπει πορνό και με ενοχλεί. Τι να κάνω;
Πήγες να βάλεις ένα DVD να δεις και μέσα ήταν μια ταινία πορνό. Πριν δυο μέρες δεν ήταν εκεί, άρα κάποιος την είδε. Εσύ όχι… Καθώς έκανες google για ένα θέμα της δουλειάς είδες ότι κάποιος άλλος είχε επισκεφτεί διάφορες σελίδες με πορνό περιεχόμενο… Και κάποια στιγμή που κάτι σου έδειχνε στο κινητό του είδες διάφορα βιντεάκια ερωτικού περιεχομένου… Ξανθιές χυμώδης καλλονές, μελαχροινές σιλικονάτες καμπύλες, πρόστυχες, διαθέσιμες για όλα, με τέλεια σώματα και φτηνό στιλ. Γυναίκες της πορνό βιομηχανίας που έχουν εισχωρήσει λαθραία στην καθημερινότητά σου από τη δική του πόρτα και σε ενοχλεί… 

Πώς επηρεάζει όλο αυτό τη σχέση; 
Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη για άλλη μια φορά μας βοηθάει να κατανοήσουμε το θέμα. Εμείς είμαστε υπερβολικές ή όντως η συνεχής ενασχόληση με το πορνό θέαμα μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στη σχέση; 

“Νομίζω ότι την επηρεάζει αρνητικά διότι είναι περισσότερο αντρικό το “σπορ” και μια κοπέλα δεν μπορεί να το καταλάβει ακριβώς γιατί δεν της αρέσει ή δεν την εμπνέει την ίδια. Για την κοπέλα είναι κάτι παράξενο και αυτό σημαίνει ότι της είναι και ενοχλητικό. Καταρχήν της δείχνει ότι δεν καλύπτει απολύτως την ερωτική έμπνευση του καλού της και ότι χρειάζεται υποβοήθηση.
Κατά δεύτερον του αρέσει να βλέπει κι άλλες γυναίκες και όχι μόνο την ίδια. Μπορεί και κάτι να σημαίνει αυτό ως προς την φυσιολογική του ερωτική ικανότητα” σημειώνει η ψυχολόγος. 

“Βέβαια το να βλέπει ένας άντρας πορνό δεν σημαίνει ότι έχει πρόβλημα. Σημαίνει μια κακή σεξουαλική αγωγή που ξεκινάει από την εφηβική ηλικία όπου τα αγόρια προκειμένου να αυτοϊκανοποιηθούν καταφεύγουν στο να παρακολουθούν τέτοιες ταινίες και αυτό κατά κάποιο τρόπο τους εθίζει και το θέλουν και μετά στην κανονική τους ερωτική ζωή. Από την άλλη, ο άντρας επειδή είναι πολυγαμικός δεν τον ενοχλεί, ίσα-ίσα που μπορεί και να τον εμπνέει για να αποδώσει σεξουαλικά από το να παρακολουθεί τις ερωτικές περιπτύξεις κάποιου άλλου και να φαντασιώνεται ότι συμμετέχει κι αυτός”.

“Εφόσον δεν αρέσει όμως στην κοπέλα βεβαίως μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σχέση αν ο νεαρός επιμένει να θέλει να βλέπει πορνό” διευκρινίζει η κ.Μαυράκη.

Porn Alert! 
Στο κρανίο σου έχει βαρέσει συναγερμός. Έχεις ενοχληθεί πολύ. Και μέσα σε όλα αυτά, έχουν αρχίσει και τα υπαρξιακά, οι ανασφάλειες. Του αρέσουν οι ξανθιές; Του αρέσει το μεγάλο στήθος; Του αρέσουν οι ψηλές; Βλέπεις τις καλλονές στο εξώφυλλο της ταινίας με το βλέμμα γεμάτο υποσχέσεις και η αυτοπεποίθησή σου συρρικνώνεται ύπουλα. Η ατίθαση λολίτα που τα κάνει όλα σε κοιτάει στα μάτια και σου ροκανίζει σαν το σαράκι την ψυχή… 

Τι να πεις τώρα; Να του φέρεις το DVD στο κεφάλι και να αρχίσεις να τσιρίζεις διάφορα κοσμητικά επίθετα ή …. Τι λέει η ψυχολόγος; 
“Θα πρέπει να του το πεις όπως πάντα με ειλικρίνεια και κατευθείαν εξηγώντας του για ποιο λόγο σε ενοχλεί: ότι σε κάνει δηλαδή να αισθάνεσαι αμήχανη, σε κάνει να αισθάνεσαι ότι δεν τον καλύπτεις, ότι δεν είσαι ικανή να τον εμπνεύσεις ή να τον καλύψεις ερωτικά. 
Και ότι έχεις κάθε δικαίωμα κάποια πράγματα να τα κάνεις ή να μην τα κάνεις και σε ένα ζευγάρι αυτό πρέπει να είναι σεβαστό και να συμπίπτουν οι επιθυμίες του ενός με τις επιθυμίες του άλλου. Αν λοιπόν η κοπέλα δεν δικαιολογεί και δεν μπορεί να ξεπεράσει το ότι το αγόρι της χρειάζεται να βλέπει πορνό για να εμπνευστεί σεξουαλικά, έχει και δικαίωμα και υποχρέωση να διεκδικήσει το να μην γίνεται αυτό το πράγμα”.

Μήπως να δούμε μαζί μια ταινία; 
Υπάρχουν γυναίκες που δεν έχουν πρόβλημα. Υπάρχουν όμως και κάποιες άλλες που δεν το θέλουν καθόλου. Τελικά ποιος έχει δίκιο; Είναι καλό τελικά να βλέπεις με τον σύντροφό σου πορνό;
Σύμφωνα με την ψυχολόγο Χρυσούλα Μαυράκη δεν υπάρχει καλό ή κακό. 

“Υπάρχει αυτό που σου κάνει και σου αρέσει ή όχι. Εάν συμφωνούν και οι δύο και το θεωρούν σαν ένα είδος αφροδισιακού, μπορούν και να το κάνουν εφόσον συμφωνούν και συμμετέχουν και οι δύο. Αν όμως είναι μονόπλευρο δεν πρέπει να το συνεχίσει αυτός που το κάνει”. 

Τι πρέπει να κάνεις;
Καταρχάς να αναρωτηθείς αν είσαι ή αν νιώθεις ελεύθερη στη σχέση σου, αν νιώθεις ο εαυτό σου, αν νιώθεις ευτυχισμένη. Μπορείς να διαχειριστείς ότι ο σύντροφός σου βλέπει πορνό ή όλη αυτή η η κατάσταση σε ρίχνει, σε εκνευρίζει, σε κάνει να ζηλεύεις και διάφορα άλλα. 

Αυτό λοιπόν που καλό είναι να κάνεις όπως λέει και η κ. Μαυράκη είναι “να σκεφτείς πάρα πολύ καλά με ποιον άντρα είσαι μαζί. Γιατί κανένας μας δεν θέλει να είναι με κάποιον που δεν είναι απολύτως φυσιολογικός στις σεξουαλικές εκφράσεις του. Αν λοιπόν του το λες και εκείνος λέει “εγώ δεν μπορώ να κάνω αλλιώς” πρέπει να αρχίσεις να σκέφτεσαι τι συμβαίνει, που είμαι, που πάω, με ποιον είμαι μαζί… με κάποιον που δεν μπορεί να λειτουργήσει φυσιολογικά και χρειάζεται βοηθήματα; 
Το συζητάς λοιπόν μαζί του και αν εκείνος δεν το καταλάβει και λέει άλλα και επιμένει, τότε να το σκεφτείς δύο φορές με ποιον είσαι μαζί”.
πηγη

Close