Υπάρχουν παιδιά που λιποθυμούν από την πείνα μέσα σε σχολεία
 
 
 

Στην Ελλάδα της κρίσης οι μαθητές δεν χάνουν τις αισθήσεις τους από την αγωνία λόγω διαγωνίσματος και οι δάσκαλοι ψάχνουν τη λύση σε ένα πρόβλημα που γίνεται ολοένα και πιο έντονο, μέσω των προγραμμάτων σχολικών συσσιτίων.

«Υπάρχουν παιδιά που λιποθυμούν από την πείνα. Οι δάσκαλοι, όσο μπορούμε, έχουμε την ανθρωπιά με προσωπικά έξοδα να αγοράζουμε το φαγητό τους. Ωστόσο μερικοί μαθητές ντρέπονται και δεν λένε καν ότι δεν έχουν φάει, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συγκεντρωθούν και να παρακολουθήσουν το μάθημα».
Ο Θανάσης Γούναρης, διευθυντής του 165ου Δημοτικού σχολείου της Αθήνας στα Πατήσια, περιγράφει μια κατάσταση που αποτελεί πλέον καθημερινότητα σε εκατοντάδες σχολεία στην Ελλάδα της κρίσης.
Το σχολείο, όπως και άλλα 405 εντάχθηκε από πέρυσι στο πρόγραμμα Διατροφή, το οποίο παρέχει δωρεάν πρωινό σε χιλιάδες μαθητές. Η καθυστέρηση στην έναρξη του προγράμματος κατά την τρέχουσα σχολική περίοδο φάνηκε αμέσως στους μαθητές. «Αρκετοί μαθητές που δεν τα βγάζουν πέρα οι οικογένειές τους πεινούσαν».
Το πρόγραμμα δωρεάν υγιεινής διατροφής υλοποιείται εδώ και τρία χρόνια από το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας). Η αναγκαιότητα για δωρεάν και υγιεινή διατροφή των παιδιών καταγράφεται από το πλήθος των αιτήσεων που έχουν γίνει από τα σχολεία.
«Σήμερα υπάρχουν αιτήσεις από περισσότερα από 1.050 σχολεία και μπορούμε να καλύψουμε μόνο 151 από αυτά, παρά τις δωρεές που έχουμε. Οι διανομές ξεκίνησαν αρχικά για 3.000 μαθητές και σήμερα ξεπερνούν τις 15.600», λέει η πρόεδρος του Prolepsis, Αθηνά Λινού.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Close