Η λαχταριστή κις λωρεν της Άρτεμις Καθηγητού
 

 

 
Η Άρτεμις Καθηγητού είναι μέλος της ομάδας μας στο facebook Συνταγές για παιδιά και μας έστειλε μια υπέροχη και δοκιμασμένη συνταγη για κις λωρεν .Την ευχαριστούμε πολύ και τις μοιραζόμαστε μαζί σας

Υλικα
1 σφολιατα,
 100 γρ. μπεικον σε κυβους. 
80 γρ.ζαμπον σε κυβους, 
1 φλυτζανι τσαγιου τριμμενα τυρια (γραβιερα , παρμεζανα κ.α.), 
250 ml κρεμα γαλακτος , 
1/2 φλυτζανι τσαγιου γαλα εβαπορε , 
3 αυγα, 
αλατι ,
 πιπερι
 μοσχοκαρυδο. 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :Βαζουμε την σφολιατα σε μια ταρτιερα κ την προψηvουμε αδεια για 10 λεπτα περιπου  κ την αφηνουμε να κρυωσει καλα. Τσιγαριζουμε το μπεικον σε αντικολλητικο τηγανι, χωρις να προσθεσουμε λαδι ή βουτυρο κ το αφηνουμε σε πιατο στρωμμενο με απορροφητικο χαρτι κουζινας, να στραγγισει. Ριχνουμε τα αυγα σε ενα  βαθυ γυαλινο σκευος κ τα χτυπαμε.Προσθετουμε το γαλα, την κρεμα γαλακτος , τα τριμμενα τυρια, το αλατοπιπερο, το μοχοκαρυδο κ ανακατευουμε. Ριχνουμε στην προψημενη ζυμη ταρτας το μπεικον , το ζαμπον κ απο πανω, προσθετουμε το μιγμα των αυγων με την κρεμα γαλακτος κ τα τυρια.

Ψηνουμε την ταρτα σε προθεσμασμενο φουρνο στους 180 βαθμους για 30 λεπτα περιπου , μεχρι να ψηθει η γεμιση κ να ροδισει η επιφανεια της . Μολις την βγαλουμε απο τον φουρνο, την ξεφορμαρουμε κ την αφηνουμε να κρυωσει για 10 λεπτα . Την σερβιρουμε χλιαρη .

την συνταγη αυτην μπορουμε να την κανουμε κ με χειροποιητη ζυμη μπριζε για ταρτα . 

Υλικα:
2 φλυτζανια τσαγιου αλευρι, 
120-150 γρ. βουτυτο ή μαργαρινη 
1 αυγο ή 2 κροκους αυγων, 
1 πρεζα αλατι,
 βουτυρο κ αλευρι για την φορμα, 
ελαχιστη ζαχαρη.

Εκτελεση: 
Κοσκινιζουμε το αλευρι σε μια λεκανιτσα κ κανουμε μια λακκουβα στο κεντρο. Ριχνουμε το βουτυρο ή την μαργαρινη σε κομματια , τη ζαχαρη , το αυβο, το αλατι κ αρχιζουμε να ζυμωνουμε με τα χερια , μεχρι να πετυχουμε μια ζυμη σαν χοντρα ψιχουλα(‘Εαν χρειαστει, προσθετουμε μερικες κουταλιες παγωμενο νερο).Πλαθουμε την ζυμη σε μπαλα, την τυλιγουμε σε πλαστικη μεβρανη κ την αφηνουμε στο ψυγειο για 30  λεπτα τουλαχιστον πριν την χρησιμοποιησουμε .Τοποθετουμε τη ζυμη σε αλευρωμενη επιφανεια κ την ανοιγουμε με πλαστη σε φυλλο,Με τη βοηθεια του πλαστη, απλωνουμε το φυλλο, σε καλα αλευρευμενη κ βουτυρωμενη φορμα ταρτας. Στρωνουμε το φυλλο φροντιζοντας να ανεβαινει κ στα πλαινα τοιχωματα.Κοβουμε τις ακρες που περισσευουν, ρολαροντας κ πιεζοντας με τον πλαστη.Για να μην χασει το σχημα της, κατα το ψησιμο κ ιδιατερα οταν θελουμε να την ψησουμε αδεια, τρυπαμε καλα ολη την επιφανεια της με πιρουνι. Στην συνεχεια την καλυπτουμε με χαρτι ψηιματος, που θα το γεμισουμε φασολια. Ψηνουμε την ταρτα μας σε προθερμασμενο φουρνο στους 180 βαθμους.
Η λαχταριστή κις λωρεν της Άρτεμις Καθηγητού

Close