6 παραδοσιακές σάλτσες για ζυμαρικα!

Γενικές συμβουλές για την παρασκευή των ζυμαρικών
Δεν κάνει να βάζουμε μεγάλη ποσότητα ζυμαρικών στην κατσαρόλα για να μη λασπώνουν και να μη σπάνε.
Tα ζυμαρικά σερβίρονται πάντα πολύ ζεστά.
Αποφεύγουμε να σπάμε τα σπαγγέτι για να τα βράσουμε.
Kάθε ζυμαρικό έχει διαφορετικό χρόνο βρασμού, ο οποίος αναγράφεται στις οδηγίες του πακέτου του. Ένας μέσος όρος χρόνου βρασμού για al dente ζυμαρικά είναι 7 λεπτά.

6 παραδοσιακές σάλτσες για ζυμαρικα!
1. Ναπολιτέν (η κλασική)
Υλικά
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
3 ώριμες μεγάλες ντομάτες ή 1 κονσέρβα ντοματάκια αποφλοιωμένα
1 σκελίδα σκόρδο
1 πρέζα ζάχαρη
1 κουταλάκι ρίγανη
1 κουταλάκι βασιλικός αποξηραμένος
αλάτι και πιπέριΟδηγίες
Ετοιμάζουμε τα ζυμαρικά που επιλέξαμε σύμφωνα με τις οδηγίες που γράφει η συσκευασία.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι, σοτάρουμε το σκόρδο για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και το αλατοπίπερο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα μας. Το μυστικό αυτής της συνταγής είναι να σιγοβράσουν τα υλικά όλα μαζί και να εξατμιστεί το νερό έτσι ώστε να γίνει η σάλτσα μας παχύρρευστη και πολύ γευστική.
Στο τέλος δοκιμάζουμε, εάν λείπει κάτι, το προσθέτουμε και ανακατεύουμε με τα ζυμαρικά μας ή περιχύνουμε τη σάλτσα πάνω σε αυτά. Σερβίρουμε σε μεγάλη μακρόστενη πιατέλα, εάν θέλουμε πασπαλίζουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι.

2. Αραμπιάτα (η φουρκισμένη)

6 παραδοσιακές σάλτσες για ζυμαρικα!
Υλικά
2 κουταλιές ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες ή ολόκληρες
1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
1 κόκκινη πιπεριά καθαρισμένη, ξεσποριασμένη, κομμένη σε φετούλες
1 κίτρινη πιπεριά καθαρισμένη, ξεσποριασμένη, κομμένη σε φετούλες
400 γραμμ. ντοματάκια από κονσέρβα κομμένα
30 γραμμ. ελιές μαύρες ξεσποριασμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες
1 κουταλιά της σούπας κάππαρη
1 πρέζα ζάχαρη
½ κουταλάκι ρίγανη
½ κουταλάκι βασιλικός ξηρός
1 κουταλάκι πιπέρι καυτερό κατά προτίμηση
αλάτι και πιπέρι
Οδηγίες
Ετοιμάζουμε τα ζυμαρικά που επιλέξαμε σύμφωνα με τις οδηγίες που γράφει η συσκευασία. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και σοτάρουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι για λίγα λεπτά. Αν θέλουμε τώρα μπορούμε να αφαιρέσουμε τις ολόκληρες σκελίδες σκόρδου από τη σάλτσα. Προσθέτουμε τις πιπεριές και τις μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε τις ντομάτες και μαγειρεύουμε τη σάλτσα μέχρι να γίνει παχύρρευστη. Στο τέλος ρίχνουμε την κάππαρη και τις ελιές, τα μυρωδικά και το αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε καλά, εάν θέλουμε αναμιγνύουμε με τα ζυμαρικά, αν όχι, περιχύνουμε τη σάλτσα πάνω σε αυτά. Σερβίρουμε σε μεγάλη, μακρόστενη πιατέλα και γαρνίρουμε με λίγες ολόκληρες ελιές και τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα.
6 παραδοσιακές σάλτσες για ζυμαρικα!
3. Αματριτσιάνα  (η πολυαγαπημένη)
Υλικά
½ κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
80 γραμμ. μπέικον
1 μικρή πιπεριά καυτερή
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 μεγάλες ντομάτες κομμένες σε κύβους
20 γραμμ. κρασί λευκό
180 γραμμ. σάλτσα ντομάτας
20 γραμμ. παρμεζάνα
½ κουταλάκι μαϊντανός
αλάτι και πιπέριΟδηγίες
Ετοιμάζουμε τα ζυμαρικά που επιλέξαμε σύμφωνα με τις οδηγίες που γράφει η συσκευασία. Σοτάρουμε στο λάδι την πιπερίτσα ψιλοκομμένη μαζί με το μπέικον σε ένα τηγάνι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και ύστερα από 2-3 λεπτά την ντομάτα κομμένη σε κύβους. Σβήνουμε με κρασί, προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας και αφήνουμε λίγο να βράσουν. Αν θέλουμε, ρίχνουμε και τα ζυμαρικά στο τηγάνι και ανακατεύουμε με τη σάλτσα, εάν όχι, σερβίρουμε ξεχωριστά τη σάλτσα και τα ζυμαρικά. Γαρνίρουμε με μπόλικη τριμμένη παρμεζάνα και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

6 παραδοσιακές σάλτσες για ζυμαρικα!

4. Καρμπονάρα (η μερακλού)
Υλικά
50 γρ. πανσέτα ή μπέικον σε κυβάκια
4 φρέσκα αυγά
100 γραμμ. παρμεζάνα τριμμένη
αλάτι και άσπρο πιπέρι

 

Οδηγίες
Ετοιμάζουμε τα ζυμαρικά που επιλέξαμε σύμφωνα με τις οδηγίες που γράφει η συσκευασία. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε την πανσέτα ή το μπέικον χωρίς λάδι. Παράλληλα χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ, προσθέτουμε το τριμμένο τυρί, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέτουμε και λίγο νερό από αυτό που βράσαμε τα ζυμαρικά μας διότι το άμυλο που περιέχει θα βοηθήσει τη σάλτσα μας να δέσει. Όταν τα ζυμαρικά μας είναι έτοιμα, τα στραγγίζουμε και τα ανακατεύουμε με την πανσέτα ή το μπέικον και με το μίγμα με τα αυγά. Η θερμότητα των ζυμαρικών θα μαγειρέψει τα αυγά και θα δημιουργηθεί μια ωραία σάλτσα χωρίς κρέμα γάλακτος ή βούτυρο. Σερβίρουμε με μπόλικη παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Η καρμπονάρα φτιάχνεται συχνά και με κρέμα γάλακτος αντί για αυγά. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κρέμα, θα την προσθέσουμε στο τηγάνι με το μπέικον ή την πανσέτα, θα τη ζεστάνουμε, θα προσθέσουμε και την παρμεζάνα και στο τέλος θα ανακατέψουμε τη σάλτσα με τα ζυμαρικά μας.

5.Φρούτι ντι μάρε (η μυρωδάτη)

6 παραδοσιακές σάλτσες για ζυμαρικα!
Υλικά
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά βούτυρο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
1 κιλό μιξ θαλασσινών (γαρίδες, καλαμαράκια, χταπόδι, μύδια κτλ.)
1 φλιτζάνι ντοματοπολτός
1-2 μεγάλες ντομάτες ξεφλουδισμένες, τριμμένες ή κομμένες σε κύβους
φρέσκος βασιλικός ψιλοκομμένος
αλάτι και μαύρο πιπέρι
Οδηγίες
Ετοιμάζουμε τα ζυμαρικά που επιλέξαμε σύμφωνα με τις οδηγίες που γράφει η συσκευασία. Ζεσταίνουμε το λάδι με το βούτυρο σε ένα τηγάνι. Σοτάρουμε το σκόρδο για 1 λεπτό. Προσθέτουμε στο τηγάνι τα θαλασσινά μας, τα οποία τα έχουμε καθαρίσει και στραγγίξει. Αμέσως μετά προσθέτουμε τον ντοματοπολτό και την φρέσκια ντομάτα και αλατοπιπερώνουμε. Συνεχίζουμε να βράζουμε τη σάλτσα σε δυνατή φωτιά για 5-10 λεπτά. Όταν η σάλτσα μας ετοιμαστεί προσθέτουμε και τον βασιλικό και ανακατεύουμε με τα ζυμαρικά μας ή περιχύνουμε τη σάλτσα πάνω σε αυτά.

6. Μπολονέζ (η πλούσια)

6 παραδοσιακές σάλτσες για ζυμαρικα!
Υλικά
1 κουταλιά ελαιόλαδο
2 μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κιλό κιμάς
2 μεγάλα καρότα χοντροτριμμένα
100 γραμμ. ντοματοπολτός
2-3 ντομάτες ξεφλουδισμένες τριμμένες στον τρίφτη
1 κουταλιά ανάμικτά ξηρά βότανα
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
παρμεζάνα
Οδηγίες
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μία κατσαρόλα και τηγανίζουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο ανακατεύοντας μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε τα καρότα και τον ντοματοπολτό και μαγειρεύουμε για 5-10 λεπτά. Τώρα βάζουμε τις τριμμένες ντομάτες, τα μυρωδικά, το αλάτι και το πιπέρι. Όταν κοχλάσουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για μία ώρα περίπου. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ή ζωμό κρέατος. Ύστερα βγάζουμε το καπάκι και βράζουμε τη σάλτσα για ακόμα 15 λεπτά περίπου. Το αποτέλεσμα πρέπει να είναι πηχτό και γευστικό. Περίπου δέκα λεπτά πριν ετοιμαστεί η σάλτσα βράζουμε τα ζυμαρικά. Τα σερβίρουμε σε μία μεγάλη και μακρόστενη πιατέλα και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Στο τέλος πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα.
photo via pinterest

Close