Γιατί η σωματική άσκηση είναι σημαντική για τα παιδιά

Μέχρι τώρα, έχουν γίνει χιλιάδες έρευνες που αποδεικνύουν ότι η άσκηση είναι καλή για τη σωματική και ψυχική υγεία. Σε μια πρόσφατη μελέτη, βρέθηκε ότι η άσκηση βοηθά στην παραγωγή μιας πρωτεΐνης στον εγκέφαλο που προστατεύει τη γνωστική λειτουργία και βελτιώνει τη μνήμη. Αλλά υπό την σκιάν της επιδημίας της παιδικής παχυσαρκίας, πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να γυμνάζονται περισσότερο;

24 ερευνητές από οκτώ διαφορετικές χώρες συγκεντρώθηκαν για να ερευνήσουν σχετικά με τον αντίκτυπο της σωματικής δραστηριότητας στην υγεία των παιδιών. Επικεντρώθηκαν κυρίως σε μελέτες για τις επιπτώσεις της γυμναστικής σ την υγεία των παιδιών ηλικίας 6 έως 18 και ανέλυσαν τα αποτελέσματα της άσκησης για την υγεία, τη γνωστική λειτουργία, τα κίνητρα και την ψυχική και κοινωνική υγεία. Η έκθεση ορίζει τη σωματική δραστηριότητα ως ‘’ένα γενικό όρο που αποτελείται από πολλές δομημένες και αδόμητες φόρμες μέσα στο σχολείο και έξω από αυτό, συμπεριλαμβανομένου του οργανωμένου αθλητισμού, της φυσικής αγωγής, της υπαίθριας αναψυχής, τα προγράμματα ανάπτυξης των κινητικών δεξιοτήτων και την ποδηλασία και το περπάτημα. ”

Με λίγα λόγια, βρήκαν ότι η άσκηση είναι ευεργετική για σχεδόν κάθε πτυχή της ευημερίας του παιδιού: τη σωματική υγεία,τη γνωστική ικανότητα, τα κίνητρα και την ψυχολογική ευεξία, καθώς και την κοινωνική ένταξη. Κατ ‘αρχάς, η άσκηση οδηγεί σε βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής αντοχής, η οποία με τη σειρά της βελτιώνει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και της νόησης.
Όσον αφορά την γνωστική λειτουργία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η άσκηση πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το σχολείο βοήθησε τα παιδιά να έχουν καλύτερες επιδόσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί η σωματική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει την πλαστικότητα του εγκεφάλου, ή την ικανότητα του εγκεφάλου να αλλάξει και να αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου, το οποίο είναι ευνοϊκό για τη μάθηση, τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία.

Η γυμναστική βοηθά επίσης στην ψυχική υγεία, βελτιώνει την αυτοεκτίμηση και τα κίνητρα των μαθητών. Λαμβάνοντας μέρος σε αθλητικές ή ψυχαγωγικές εκδηλώσεις σωματικής δραστηριότητας οδηγεί επίσης στην κοινωνικοποίηση και στις στενές φιλίες.

Close