6 σπιτικές θεραπείες για πρησμένα χέρια

Υπάρχουν πολλοί και διάφοροι λόγοι που οι άνθρωποι μπορεί να έχουν πρησμένα χέρια. Θα μπορούσε να οφείλεται σε κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο, σε ένα πρόβλημα της κυκλοφορίας του αίματος, σε αρθρίτιδα, σε σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα ή από ένα απλό τσίμπημα εντόμου. Ανεξάρτητα από την αιτία, ωστόσο, στο σημερινό άρθρο θα σας προτείνουμε μερικές σπιτικές θεραπείες που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε αυτό το οδυνηρό πρήξιμο.
Λεβάντα, ιδανική για τα χέρια
Η λεβάντα δεν είναι απλά ένα όμορφο φυτό λόγω του χρώματός του αλλά έχει επίσης και αναρίθμητες φαρμακευτικές ιδιότητες όπως:

Δρα ως χαλαρωτικό
Ενισχύει το νευρικό σύστημα
Καταπολεμά τους σπασμούς
Είναι αντιβακτηριακό
Ανακουφίζει από τον πόνο
Είναι αντισηπτικό
Η λεβάντα μπορεί επίσης να βελτιώσει τη διάθεσή σας σαν φυσικό αντικαταθλιπτικό.

Μπορείτε να φτιάξετε μια κομπρέσα από λεβάντα για πρησμένα χέρια χρησιμοποιώντας τα παρακάτω υλικά:

1/2 κούπα αποξηραμένα άνθη λεβάντας
1/2 κούπα αποξηραμένο, τριμμένο φασκόμηλο
2 κούπες νερό (400 ml)
8 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας

Προετοιμασία
Προσθέτετε το νερό, τα άνθη και το φασκόμηλο σε μια κατσαρόλα και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά, με κλειστό το καπάκι. Στραγγίζετε το υγρό σε ένα δοχείο και το αφήνετε να κρυώσει. Προσθέτετε το αιθέριο έλαιο λεβάντας και ανακατεύετε καλά. Εφαρμόζετε αυτό το μείγμα στα πρησμένα χέρια σας χρησιμοποιώντας είτε ένα βαμβακερό ύφασμα είτε μια μεμβράνη. Τα χρησιμοποιημένα βότανα μπορείτε να τα τυλίξετε σε μια χάρτινη πετσέτα την οποία τοποθετείτε στην πάσχουσα περιοχή ενώ παράλληλα την πιέζετε για να απελευθερώνεται το υγρό.

Άλλη μια θεραπεία που περιλαμβάνει τη λεβάντα είναι το χαλαρωτικό μπάνιο, βυθίζοντας ολόκληρο το σώμα σας μέσα στο νερό. Μπορείτε επίσης να μουλιάσετε απλά τα χέρια σας σε ένα μικρότερο δοχείο. Όλα όσα χρειάζεστε είναι:

3 κουταλιές της σούπας άνθη λεβάντας (αποξηραμένα)
1 ½ κούπα γάλα
1/3 της κούπας μέλι
Τρίβετε τα άνθη της λεβάντας σε ένα τρίφτη ή σε ένα γουδί μέχρι να είναι γίνουν τελείως λεπτά. Τα ανακατεύετε με γάλα και μέλι και στη συνέχεια τα αδειάζετε σε ένα γυάλινο δοχείο. Τα αναμειγνύετε καλά πριν τα χρησιμοποιήσετε. Αν τα χρησιμοποιήσετε για να κάνετε μπάνιο, προσθέτετε τη μισή ποσότητα από το υγρό για το μπάνιο σας. Να χρησιμοποιείτε πάντα το ένα τέταρτο του δοχείου αν θέλετε απλά να μουλιάσετε τα χέρια σας. Μπορείτε να το αποθηκεύετε στο ψυγείο ενώ διατηρείται μέχρι και μια βδομάδα.

Σπιτικές θεραπείες για πρησμένα χέρια
Οι πρόγονοί μας πιθανότατα γνώριζαν πολλές σπιτικές θεραπείες για τη μείωση του πρηξίματος στα χέρια, είτε προκαλούνταν από κάποιο αθλητικό τραυματισμό, την κακή κυκλοφορία του αίματος, αλλεργίες, τσιμπήματα εντόμων, εγκεφαλικό επεισόδιο, αρθρίτιδα και από πολλά άλλα. Όταν τα χέρια σας είναι πρησμένα, το αίμα δεν κυκλοφορεί σωστά. Είναι μια οδυνηρή κατάσταση και μπορεί να σας εμποδίζει να εκτελείτε ακόμη και τις καθημερινές σας δραστηριότητες. Γι’ αυτό το λόγο είναι καλή ιδέα να ακολουθήσετε μια από τις ακόλουθες θεραπείες.

Πάγος
Ο πάγος μπορεί να είναι ο καλύτερός σας φίλος αν είναι πρησμένο κάποιο μέρος του σώματός σας και κυρίως τα χέρια σας. Η ικανότητά του να μειώνει το πρήξιμο είναι καταπληκτική. Μπορείτε να φτιάξετε μια κομπρέσα χρησιμοποιώντας λίγο σπασμένο πάγο ή τυλίγοντας πολλά παγάκια σε μια πετσέτα. Απλά βεβαιωθείτε ότι δεν εφαρμόζετε πάγο απευθείας στο δέρμα σας καθώς μπορεί να το κάψει. Επαναλάβετε αυτήν τη διαδικασία αρκετές φορές την ημέρα αλλά μην αφήνετε τον πάγο περισσότερο από 20 λεπτά.

Πιπερόριζα
Η πιπερόριζα είναι ιδιαίτερα γνωστή για την ικανότητά της να θεραπεύει φλεγμονές και είναι ένας από τους πολλούς λόγους που χρησιμοποιείται στη βοτανολογία επί αιώνες. Ανακουφίζει από τον πόνο και μειώνει τις φλεγμονές. Μπορείτε να φτιάξετε έγχυμα πιπερόριζας χρησιμοποιώντας ένα κουταλάκι του γλυκού τριμμένη πιπερόριζα ή σκόνη πιπερόριζας ανά μια κούπα βραστό νερό. Αν θέλετε να το γλυκάνετε, προσθέτετε λίγο μέλι και για να δώσετε γεύση δοκιμάστε λίγο φρεσκοστυμμένο χυμό λεμόνι.

Αλόη βέρα
Η αλόη αποτελεί μια καταπληκτική επιλογή για οποιοδήποτε πρόβλημα συνδέεται με το δέρμα και μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη αν έχετε πρησμένα χέρια. Ορισμένοι αθλητές, για παράδειγμα, φτιάχνουν κομπρέσες χρησιμοποιώντας αλόη βέρα όταν έχουν τραυματιστεί ή μετά από αγώνες, οι οποίες ανακουφίζουν τους μυς καθώς τους βοηθά να επανέρχονται πιο γρήγορα. Όλοι πρέπει να έχουμε ένα φυτό αλόη βέρα στο σπίτι μας έτσι ώστε να μπορούμε εύκολα να κόψουμε ένα από τα φύλλα της και να αποκτήσουμε το φρέσκο ζελέ που περιέχει. Το εφαρμόζετε απευθείας στην πάσχουσα περιοχή και αισθάνεστε άμεση ανακούφιση. Είναι επίσης εξαιρετικό για την αποβολή του κεντριού από τσιμπήματα εντόμων.

Ανανάς
Πρόκειται για ένα από τα πιο χρήσιμα φρούτα για τη μείωση των φλεγμονών στα χέρια. Σας προτείνουμε να τρώτε καθημερινά ανανά για μια εβδομάδα για να ανακουφιστείτε από τον πόνο. Να θυμάστε πάντα ότι μπορείτε να τον απολαμβάνετε με διάφορα ψητά προϊόντα ή να προσθέτετε μια με δυο φέτες σε σαλάτες για να τις γλυκαίνετε. Είναι μια γευστική και ισχυρή θεραπεία.

Κατιφέδες
Αυτή η θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο τοπικά (εξωτερικά) όσο και εσωτερικά. Για να την χρησιμοποιήσετε τοπικά φτιάχνετε μια κομπρέσα χρησιμοποιώντας πορτοκαλί και κίτρινους κατιφέδες και την εφαρμόζετε στην πάσχουσα περιοχή. Ακόμη μια εναλλακτική είναι να φτιάξετε ένα έγχυμα χρησιμοποιώντας μια χούφτα με αποξηραμένα πέταλα από τα άνθη και μια κούπα βραστό νερό. Αφού σταθεί για πέντε λεπτά, στραγγίζετε το υγρό, το γλυκαίνετε και απολαμβάνετε τόσο τη γεύση όσο και τα οφέλη του.

Τροφές με βιταμίνη Β6
Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι γνωστή για την ικανότητά της να μειώνει τις φλεγμονές κυρίως στα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα. Ορισμένες από τις τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Β6 είναι οι πατάτες, το καστανό ρύζι, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, σέσκουλα, μαρούλι), οι μπανάνες και το στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα. Μια πολύ καλή ιδέα είναι να προσπαθήσετε να τις συμπεριλάβετε στην καθημερινή σας διατροφή και να δοκιμάσετε με αυτές διάφορες συνταγές. Θα σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα – τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά

πηγη:meygeia.gr

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close