Αναποδογυριστό κέικ με καραμελωμένα φρέσκα σύκα

Μια εύκολη συνταγή για ένα υπέροχο αναποδογυριστό κέικ με καραμελωμένα φρέσκα σύκα. Απολαύστε αυτό το καταπληκτικό κέικ, όλες τις ώρες της ημέρας με την οικογένειά σας και τους επισκέπτες σας.
Υλικά συνταγής
Για το κέικ:
1 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για πασπάλισμα ταψιού
1/4 κ.γ. μαγειρική σόδα
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/4 κ.σ. αλάτι
1/4 φλ. τσαγιού βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου + επιπλέον για άλειμμα ταψιού
1/2 φλ. τσαγιού λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
1/4 φλ. τσαγιού καστανή ζάχαρη
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 φλ. τσαγιού βουτυρόγαλα/buttermilk [ΑΡΙΑΝΝΙ] (στα μεγάλα Σούπερ Μάρκετ)
1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο
Για τα καραμελωμένα σύκα επικάλυψης:
3 κ.γ. καστανή ζάχαρη
3 κ.σ. μέλι
3 κ.σ. βούτυρο κομμένα σε κυβάκια
10-15 μαύρα σύκα κομμένα σε ροδέλες
Εκτέλεση συνταγής

Πλένετε καλά τα σύκα, κόβετε το κοτσάνι τους και το κοτσανάκι στο κάτω μέρος, τα κόβετε σε ροδέλες και τα αφήνετε στην άκρη. Παίρνετε ένα στρογγυλό ταψί 22 εκ., στρώνετε καλά τη βάση και τα τοιχώματά του με χαρτί ψησίματος το οποίο βουτυρώνετε και το πασπαλίζετε με αλεύρι. Το αφήνετε και αυτό στην άκρη. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Για το κέικ: Κοσκινίζετε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Στο κάδο του μίξερ βάζετε το βούτυρο και το χτυπάτε καλά μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτετε τη λευκή και καστανή ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν.
Στη συνέχεια προσθέτετε εναλλάξ το βουτυρόγαλα και το μείγμα αλευριού συνεχίζοντας το χτύπημα και φροντίζοντας να ενσωματώνονται τα υλικά μετά από κάθε προσθήκη. Ρίχνετε και το αυγό και χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Αφήνετε το μείγμα στην άκρη.
Για τα καραμελωμένα σύκα επικάλυψης: Βάζετε σε ένα πυρίμαχο μπολ το βούτυρο, το μέλι και τη μαύρη ζάχαρη και το τοποθετείτε στο φούρνο μικροκυμάτων για 40 περίπου δευτερόλεπτα μέχρι να λιώσει το βούτυρο και το μέλι. Εναλλακτικά το ζεσταίνετε σε κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Το αφαιρείτε από τη φωτιά και το ανακατεύετε καλά με ένα πιρούνι μέχρι να έχετε ένα λείο σκούρο μείγμα καραμέλας.
Ρίχνετε το μείγμα καραμέλας στο ταψί και το απλώνετε σε όλη την επιφάνεια της βάσης. Πάνω από τη καραμέλα στρώνετε τις φέτες σύκων σε 2 στρώσεις φροντίζοντας να μην υπάρχουν κενά μεταξύ τους ώστε να σκεπάζουν καλά όλη τη βάση του ταψιού. Από πάνω ρίχνετε απαλά το μείγμα του κέικ, ισιώνετε την επιφάνειά του και το ψήνετε στο προθερμασμένο για 30-35 λ ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο του κέικ βγει καθαρή.
Αφαιρείτε το κέικ από το φούρνο, το αφήνετε για 20 λ να “σταθεί” μέσα στο ταψί και μετά το ξεφορμάρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος. Αφαιρείτε το χαρτί ψησίματος από τη βάση και τα τοιχώματα και μόλις χλιαρίνει αρκετά το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.

sintayes.gr

Close