10 απίστευτοι τρόποι με τους οποίους επηρεάζουμε τον εγκέφαλό μας

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι  ένα καταπληκτικό πράγμα. Είναι πιο εντυπωσιακός από οποιοδήποτε υπερυπολογιστή, ικανός να λύσει κάθε περίπλοκο πρόβλημα. Μπορεί να λάβει υπόψη όλα τα είδη των μεταβλητών και των λεπτομερειών που δεν είναι πλήρως συνειδητά.

Με μια τέτοια μεγάλη συσκευή στη διάθεσή σας, η φροντίδα του εγκεφάλου σας θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.

Παρακάτω παρατίθενται 10 απίστευτοι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να επηρεάσουμε τον εγκέφαλό μας, τόσο θετικά όσο και αρνητικά.

1. Φαγητό. Το φαγητό επηρεάζει περισσότερο από τα άλλα το σώμα μας. Επηρεάζει και το μυαλό μας επίσης. Μια υγιεινή διατροφή μπορεί να κρατήσει το μυαλό υγιές. Επίσης, η κατανάλωση πράσινων φυλλώδη λαχανικών, καρπών με κέλυφος, μούρων και τροφίμων πλούσιων σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθά στην γνωστική λειτουργία και στις εκφυλιστικές παθήσεις του εγκεφάλου.

Δείτε ακόμη: Τα 11 πιο Ακριβά Τρόφιμα στον Κόσμο! Με το Μαύρο Κοτόπουλο Πάθαμε ΠΛΑΚΑ!

2. Τέχνη. Η τέχνη ενεργοποιεί πολλαπλές περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες δουλεύουν όλες την ίδια στιγμή προσπαθώντας να επεξεργαστεί ο εγκέφαλος αυτό που βλέπει. Η τέχνη μειώνει επίσης το άγχος, και μπορείτε να έχετε αυτό το επιπλέον πλεονέκτημα είτε κοιτάζοντας ένα έργο τέχνης κάποιου άλλου είτε δημιουργώντας τη δική σας.

3. Άσκηση. Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται την άσκηση ως μια άσχημη λέξη, αλλά στην πραγματικότητα, είναι εξαιρετικά επωφελής για την ψυχική υγεία. Η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ δηλώνει ότι τα 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα βοηθούν στη βελτίωση της μνήμης και των δεξιοτήτων σκέψης, του ύπνου και της διάθεσης. Είναι επίσης χρήσιμη για τη μείωση του στρες.

Η τέχνη ενεργοποιεί πολλαπλές περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες δουλεύουν όλες την ίδια στιγμή προσπαθώντας να επεξεργαστεί ο εγκέφαλος αυτό που βλέπει.

4. Ύπνος. Ο ύπνος, ή η έλλειψη αυτού, τελικά επιδρά στη λειτουργία του εγκεφάλου. Το WebMD αναφέρει ότι η έλλειψη ύπνου δυσχεραίνει την κρίση, δημιουργεί κατάθλιψη και κάνει τους ανθρώπους ευερέθιστους. Αυτό μπορεί να καταστρέψει σχέσεις αλλά και θέσεις εργασίας.

Δείτε ακόμη: 16 τρόφιμα που μπορούμε να αποθηκεύσουμε περισσότερο καιρό από ό,τι νομίζαμε

5. Άγχος. Όλοι γνωρίζουν ότι το στρες είναι κακό, αλλά ξέρετε πόσο πολύ επηρεάζει τον εγκέφαλό σας; Η κλινική Mayo αναφέρει ότι το άγχος εμποδίζει την εστίαση, δημιουργεί πονοκεφάλους, καταστρέφει τη διάθεση και εμφανίζονται μέσα από αυτό ακόμη και σωματικές ασθένειες.

6. Χρήση κινητού τηλεφώνου. Το WebMD αναφέρει ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου διεγείρει τον μεταβολισμό της γλυκόζης στον εγκέφαλο. Είναι καλό ή κακό; Λοιπόν, απαιτείται περαιτέρω μελέτη για τον προσδιορισμό των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων.

7. Ζάχαρη. Έχετε λιγουρευτεί ποτέ κάτι γλυκό; Αυτό που πραγματικά επιθυμείτε εκείνη την ώρα στην πραγματικότητα είναι υψηλά επίπεδα ντοπαμίνης . Η κατανάλωση ζάχαρης απελευθερώνει στον εγκέφαλο ντοπαμίνη, μια ορμόνη  που όσο περισσότερο καταναλώνετε, τόσο περισσότερο επιθυμείτε.

Δείτε ακόμη: 14 χορτοφαγικά τρόφιμα που έχουν περισσότερο σίδηρο από το κρέας

8. Διασκέδαση. Όλοι απολαμβάνουν μια μέρα που δεν έχουν να κάνουν τίποτα, πηγαίνοντας στην παραλία ή κάνοντας το αγαπημένο τους χόμπυ. . Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ένοχοι όταν έρχεται όμως εκείνη η ώρα. Ωστόσο δεν πρέπει να αισθάνεται κανείς άσχημα, όταν το κάνει. Σύμφωνα με μια μελέτη η διασκέδαση συμβάλλει στη μείωση του στρες και ενισχύει τη διάθεση.

9. Αγάπη. Τα ραντεβού και οι έρωτες μπορεί να δημιουργούν άγχος, αλλά η αγάπη μετατρέπεται σε «ρυθμιστή ενάντια στο στρες» σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ .

10. Μουσική. “Η μουσική είναι διαρθρωτική, μαθηματική και αρχιτεκτονική. Βασίζεται σε σχέσεις μεταξύ μιας σημείωσης και της επόμενης. ‘Ισως να μην το γνωρίζετε, αλλά ο εγκέφαλός σας πρέπει να κάνει πολλούς υπολογισμούς για να την κατανοήσει”, σημειώνει ένας ωτορινολαρυγγολόγος ” στο John Hopkins Medicine .

Με τη κατάλληλη διατροφή και την κατάλληλη διέγερση, μπορείτε να δώσετε στον εγκέφαλό σας μια υγιή και παραγωγική ζωή!

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close