Θηλασμός: Όσα χρειάζεται να ξέρει ο μπαμπάς

Θηλασμός: Όσα χρειάζεται να ξέρει ο μπαμπάς

Οι περισσότεροι άντρες που περιμένουν παιδί, γνωρίζουν ότι ο θηλασμός είναι ο καλύτερος τρόπος να τραφεί το μωρό τους. Το μητρικό γάλα περιέχει το ιδανικό μίγμα θρεπτικών συστατικών, ενώ τα μωρά που έχουν θηλάσει, σύμφωνα με έρευνες, έχουν λιγότερες πιθανότητες για παχυσαρκία και αλλεργίες και αυξημένο δείκτη ευφυΐας.

 

 

 

 

Επιπλέον, το μητρικό γάλα είναι δωρεάν, δεν χρειάζεται προετοιμασία ή αποστείρωση και ενισχύει αφάνταστα τον δεσμό μητέρας-βρέφους. Σ’ αυτά προσθέστε και το γεγονός ότι τα «κακάκια» του μωρού μυρίζουν πολύ καλύτερα όταν αυτό θηλάζει, συγκριτικά με αυτά των μωρών που πίνουν γάλα φόρμουλας.
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι μπαμπάδες που ενώ γνωρίζουν και υποστηρίζουν όλα τα παραπάνω, μπορεί να αλλάξουν γνώμη μετά τον ερχομό του μωρού, ίσως γιατί νιώθουν ότι μένουν «απέξω» σε όλη αυτή την διαδικασία.

Αντιμετωπίζοντας αισθήματα ανεπάρκειας
Η καθηγήτρια του τμήματος Οικογένειας και Παιδικής Διατροφής του Πανεπιστημίου Washington, Pamela Jordan, που έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με τις επιπτώσεις του θηλασμού στους άνδρες, αναφέρει σχετικά: «Ο θηλασμός παρατείνει την αποκλειστική σχέση που μοιράζεται η μητέρα με το βρέφος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης». Έτσι, πολλοί μπαμπάδες μωρών που θηλάζουν μπορεί να βιώσουν:

* Ανησυχία ότι δεν θα καταφέρουν ποτέ να δεθούν τόσο όσο η μητέρα με το μωρό.
* Αίσθημα ανεπάρκειας, αναλογιζόμενοι ότι τίποτα από όσα εκείνοι κάνουν για το μωρό δεν μπορεί να συγκριθεί με την συνεισφορά της μητέρας.
* Δυσαρέσκεια απέναντι στο μωρό που έχει μπει κυριολεκτικά ανάμεσα στον πατέρα και τη μητέρα.
* Την πεποίθηση ότι απλώς και μόνο επειδή οι γυναίκες θηλάζουν, αυτό τους δίνει γνώσεις και ικανότητες που τις κάνουν καλύτερους γονιούς.

5 τρόποι για να γίνει ο θηλασμός διαδικασία χαράς για όλους

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο θηλασμός είναι μία από τις πιο σημαντικές όψεις φροντίδας προς ένα μωρό. Και αυτό, πράγματι, μπορεί να θέτει σε κάπως πιο μειονεκτική θέση τον πατέρα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι επειδή η μητέρα παρέχει την τροφή, ο πατέρας υποχρεωτικά «κάνει πίσω». Έρευνες δείχνουν πως όσο πιο υποστηρικτικός είναι ο άντρας απέναντι στη γυναίκα του, τόσο περισσότερο εκείνη θα θηλάζει και τόσο μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση θα νιώθει για αυτήν την πράξη.

Έτσι, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, οι μπαμπάδες παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία του θηλασμού. Δείτε πώς:
Υποστηρίζοντας τη μητέρα που θηλάζει και φροντίζοντας να την διευκολύνουν κατά τη διαδικασία, π.χ. φέρνοντάς της μαξιλάρια ή λίγο νερό ή προσφέροντας τον…  ώμο τους για να ρευτεί το μωρό όταν έχει τελειώσει το φαγητό του.
Ερχόμενοι σε στενή επαφή με το μωρό τους, π.χ. αγκαλιάζοντάς το συχνά, κάνοντάς του μπάνιο, χαϊδεύοντάς το και αφήνοντάς το να κοιμηθεί στο στήθος τους όταν εκείνοι διαβάζουν ένα βιβλίο. Οι παραπάνω τρόποι μπορούν να δημιουργήσουν εξίσου στενούς δεσμούς ανάμεσα στο μωρό και τον πατέρα, όπως ακριβώς και ο θηλασμός.

Αφιερώνοντας χρόνο στο μωρό τους. Πηγαίνοντάς το βόλτες, κρατώντας το στο sling όταν πάνε για ψώνια ή παίζοντας μαζί στο πάτωμα. Έτσι, μπαμπάς και μωρό περνούν όμορφες στιγμές μαζί και αυξάνουν στον πατέρα την αυτοπεποίθησή του ως γονιό.

Ταΐζοντας το μωρό με μπουκάλι που θα περιέχει μητρικό γάλα, αν η μητέρα χρησιμοποιεί θήλαστρο. Και ας μην το πάρουν προσωπικά οι μπαμπάδες αν δουν ότι το μωρό δείχνει να αδιαφορεί για το μπουκάλι και να προτιμά το στήθος της μαμάς. Ίσως πρέπει απλά να δοκιμάσουν μία άλλη θηλή, με άλλο σχήμα ή με άλλο υλικό.

Κάνοντας υπομονή αν η γυναίκα τους δείχνει, μετά τον ερχομό το μωρού, να μην ενδιαφέρεται για σεξ. Αφενός μπορεί να νιώθει εξασθενημένη λόγω του θηλασμού, αφετέρου είναι σημαντικό να γνωρίζουν το εξής: Γυναίκες που θηλάζουν, έχουν λιγότερη παραγωγή οιστρογόνων στον οργανισμό, που μεταφράζεται σε πολύ λιγότερη κολπική λίπανση. Αντί, λοιπόν, να υποθέτουν ότι η γυναίκα τους δεν τους θέλει πια, ίσως θα πρέπει να προμηθευτούν ένα καλό λιπαντικό με βάση το νερό, για τις μέρες που θα έχει περισσότερη διάθεση.

 

 

Close