Επικίνδυνα λάθη που μπορούμε να κάνουμε όταν παρέχουμε πρώτες βοήθειες σε ένα άτομο

Συνήθως, όλοι θυμόμαστε κάποια βασικά πράγματα για την παροχή πρώτων βοηθειών.Αλλά πόσο σίγουροι είμαστε πως αυτά τα γνωρίζουμε καλά και αν προκύψει μια στιγμή εκτάκτου ανάγκης  οτι πραγματικά μπορείτε να είστε χρήσιμοι; Ένας ειδικός λοιπόν  εξηγεί τα πιο διαδεδομένα και επικίνδυνα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι όταν παρέχουν ιατρική βοήθεια σε άλλους.Προσέξτε λοιπόν αυτούς τους κανόνες, οι οποίοι μπορούν να σώσουν την ζωή κάποιου:

  • Προσπαθείτε να ιδρώσετε όταν δεν έχετε φυσιολογική θερμοκρασία, αυτό είναι πολύ κακή ιδέα.

epikindina-lathi-pou-kanoume-otan-parechoume-protes-voithies1_

Όταν είστε άρρωστοι, η αίσθηση της ζέστης μαζί με τις κρυάδες που νιώθετε ταυτόχρονα ,υποδεικνύει ότι η θερμοκρασία του σώματός σας αυξάνεται. Όταν τυλίγεστε ώστε να είστε στα ζεστά, η θερμοκρασία σας ανεβαίνει ακόμη πιο γρήγορα. Παρά το γεγονός ότι η θερμότητα  μας βοηθά να αγωνιστούμε ενάντια στη μόλυνση, η θερμοκρασία σώματος μπορεί να ανέβει πολύ πάνω από τους  από 38 ° С, έτσι αυτό μπορεί να κάνει περισσότερο κακό στον οργανισμό μας παρά καλό.
Εάν έχετε  υψηλή θερμοκρασία σε συνδυασμό με τρεμούλες, θα πρέπει να να διατηρηθείτε πιο δροσεροί παρά ζεστοί.

  • Μην βάζετε τίποτα στο στόμα κάποιου που περνάει μια επιληπτική κρίση

epikindina-lathi-pou-kanoume-otan-parechoume-protes-voithies2_

Όταν κάποιος έχει επιληπτική κρίση και εσείς του βάζετε κάτι στο στόμα αυτός μπορεί να σπάσει τα δόντια του. Κατά τη διάρκεια της επιληπτικής κρίσης το άτομο δεν μπορεί να δαγκώσει τη γλώσσα του με μεγάλη δύναμη. Μπορεί να την δαγκώσει μόνο λίγο, αλλά αυτό δεν θα πρόκειται να του προκαλέσει οποιαδήποτε σημαντική ζημιά. Αυτό που μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε είναι είναι να τοποθετήσετε κάτι μαλακό κάτω από το κεφάλι του,προκειμένου να αποφύγει οποιαδήποτε διάσειση του εγκεφάλου. Όταν θα έχουν περάσει οι σπασμοί, γυρίστε το άτομο στη κανονική πλευρά του.

Δείτε ακόμη:15 συμβουλές που κάποτε μπορούν να σας σώσουν την ζωή 

  • Μην εφαρμόζετε την κρέμα εγκαυμάτων αμέσως

epikindina-lathi-pou-kanoume-otan-parechoume-protes-voithies3_

Όταν καίτε το δέρμα σας, η περίσσεια θερμότητα πηγαίνει βαθύτερα μέσα στον ιστό του σώματος σας. Το καλύτερο πράγμα που πρέπει να κάνετε σε αυτή την κατάσταση είναι να τοποθετήσετε την πληγείσα περιοχή σε κρύο νερό για περίπου 15 λεπτά. Αυτό θα βοηθήσει να διαλυθεί η η πλεονάζουσα θερμότητα. Μην βάζετε τίποτα αμέσως στο καμένο δέρμα, καθώς αυτό θα παγιδεύσει τη θερμότητα – μπορείτε να εφαρμόσετε αλοιφή  μόνο μετά από 20 λεπτά ή περισσότερο.

Σε κάθε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οι δράσεις που δεν έχουμε σκεφτεί μπορούν να κάνουν τα πράγματα χειρότερα παρά καλύτερα. Μπορείτε να παρέχετε βοήθεια παρά μόνο αν είστε βέβαιοι οτι μπορείτε να βοηθήσετε.

  • Μην μεταφέρετε μόνοι σας κάποιον χωρίς ιατρική βοήθεια

epikindina-lathi-pou-kanoume-otan-parechoume-protes-voithies4_

Αν συμβεί κάποιο ατύχημα στο δρόμο, ποτέ δεν κινούμε ένα τραυματισμένο άτομο, και σίγουρα δεν προσπαθούμε να το σύρουμε έξω από το αυτοκίνητο. Αυτό μπορεί να χειροτερέψει ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Ο κανόνας αυτός μπορεί να παραβιαστεί μόνο για τις πιο ακραίες καταστάσεις – για παράδειγμα, αν το όχημα έχει πιάσει φωτιά. Δείτε τι να κάνετε σε μια τέτοια περίπτωση:

  • Καλέστε ένα ασθενοφόρο.
  • Εάν μπορείτε, σβήνετε τη μηχανή του οχήματος, ώστε να μειώσετε την ισχύ της μπαταρίας του.
  • Σταματήστε οποιαδήποτε αιμορραγία.
  • Βοηθήστε το θύμα να διατηρηθεί ήρεμο.

Δείτε ακόμη:Αυτή η μικρή λεπτομέρεια μπορεί να σώσει την ζωή του παιδιού σας.Όλοι πρέπει να το μάθετε! 

  • Αν κάποιος πνίγεται μην το χτυπήσετε στην πλάτη

epikindina-lathi-pou-kanoume-otan-parechoume-protes-voithies5_

Αν χτυπήσεις το άτομο στη πλάτη θα το βοηθήσει να πάει η μπουκιά του πιο βαθιά στο λαρύγγι του. Βάλτε το άτομο να σκύψει σιγουρευτείτε οτι είναι ήρεμο και βάλτε το να ανασάνει αργά 2 φορές.Αυτό θα σώσει το άτομο από το πνιγμό καθώς θα φέρει το φαγητό πάνω και θα συμβάλει στο άνοιγμα των αεραγωγών του.

  • Μην προσπαθείτε να βγάλετε την γλώσσα έξω κάποιου που είναι λιπόθυμος

epikindina-lathi-pou-kanoume-otan-parechoume-protes-voithies6_

Όταν ένα άτομο είναι λιπόθυμο και βρίσκετε ξαπλωμένο κάτω, η γλώσσα του μπορεί να γυρίσει προς τα πίσω και να μπλοκάρει τους αεραγωγούς του. Για να βεβαιωθείτε ότι αυτό δεν θα συμβεί, είναι αρκετό απλά να στρέψετε το άτομο στα πλάγια ή να μετακινήσετε το κεφάλι του πίσω. Δεν θα πρέπει να προσπαθήσετε να τραβήξετε τη γλώσσα του έξω από το στόμα του.

Δείτε ακόμη:Προετοιμαστείτε με τα παιδιά σας για μια έκτακτη ανάγκη !

  • Μην βάζετε αιμοστατική ταινία στην πληγή αν δεν πρόκειται για αρτηριακή αιμορραγία

epikindina-lathi-pou-kanoume-otan-parechoume-protes-voithies7_

Η αρτηριακή αιμορραγία είναι εύκολο να εντοπιστεί, και όχι λόγω του χρώματος του αίματος, όπως ίσως μας έχουν πει στο σχολείο. Στις αρτηρίες, το αίμα αντλείται σε υψηλή ταχύτητα υπό πίεση, έτσι όταν θα βγαίνει από  μια πληγή θα είναι όχι σταλαγματιές αλλά λες και έχεις ανοικτή μια βρύση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα πρέπει να πιέσεις την αρτηρία κάτω στη βουβωνική χώρα ή κάτω από τη μασχάλη ΑΜΕΣΩΣ, και να τραβήξεις τα άκρα πιο κοντά στον κορμό χρησιμοποιώντας μια αιμοστατική ταινία ή τη ζώνη που έχετε γύρω από τα ρούχα σας. Αν υπάρχει φλεβική αιμορραγία, θα πρέπει να εφαρμοστεί ένας επίδεσμος, αλλά όχι ένας αιμοστατικός επίδεσμος, καθώς αυτό θα μπορούσε να στραγγίξει το σκέλος του αίματος με έναν τρόπο που δεν μπορεί να αναστραφεί.

  • Μην τρίβετε τα παγωμένα μέρη του σώματος σας.

epikindina-lathi-pou-kanoume-otan-parechoume-protes-voithies8_

Όταν τρίβουμε τα παγωμένα άκρα βλάπτουμε τα τριχοειδή αγγεία μας, γεγονός που καθιστά την κατάσταση χειρότερη. Το ζεστό νερό είναι επίσης είναι μια ριζοσπαστική μέθοδος για να σας βοηθήσει σε αυτή τη περίπτωση. Αν έχετε ήδη παγωμένα άκρα, θα πρέπει να προσπαθήσετε να τα ζεστάνετε αργά – τοποθετήστε τα χέρια σας σε κρύο νερό, αυξάνοντας σταδιακά τη θερμοκρασία τους.

  • Εκτιμήστε την κατάσταση και μετά πηγαίνετε να βοηθήσετε κάποιον.

epikindina-lathi-pou-kanoume-otan-parechoume-protes-voithies9_

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, θα πρέπει πάντα να εξετάσετε πρώτα την κατάσταση και αν οι ενέργειες σας για να σώσετε το άτομο θα μπορούσαν να βλάψουν και εσάς. Για παράδειγμα, αν αγγίξετε ένα άτομο που έχει ήδη πάθει ηλεκτροπληξία, τότε θα έχετε δύο θύματα αντί για ένα. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να απενεργοποιήσετε το ρεύμα ή να χρησιμοποιήσετε ένα ξύλινο αντικείμενο για να διαχωρίσετε το θύμα από την πηγή του ρεύματος.

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι σε κάθε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οι δράσεις που δεν έχουμε σκεφτεί μπορούν να κάνουν τα πράγματα χειρότερα παρά καλύτερα. Μπορείτε να παρέχετε βοήθεια παρά μόνο αν είστε βέβαιοι οτι μπορείτε να βοηθήσετε. Και πάντα σε κάθε περίπτωση πρέπει να καλείτε  αμέσως τις υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης.

Πηγή: brightside.me

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close