Ξέρετε τι κάνει το σώμα μας όταν κοιμόμαστε βαθιά;

Το σώμα προκειμένου να ξεκουραστεί χρειάζεται τουλάχιστον 8 ώρες ύπνου, ώστε να ανανεώσει τα επίπεδα ενεργειάς του για την επόμενη μέρα. Ωστόσο, αυτό που αμελούμε οι περισσότεροι είναι τις λειτουργίες που επιτελεί το σώμα μας ενώ εμείς κοιμόμαστε βαθιά.

Δείτε 7 λειτουργίες που επιτελεί το σώμα μας ενώ εμείς κοιμόμαστε:

1.) Αύξηση στη κίνηση των ματιών

Ξέρετε τι κάνει το σώμα μας όταν κοιμόμαστε βαθιά;photo credit: shutterstock

Καθώς κοιμόμαστε περνάμε από 5 στάδια και το τελευταίο στάδιο είναι που βρισκόμαστε σε πολύ βαθύ ύπνο.Το στάδιο αυτό είναι γνωστό ως φάση REM και χαρακτηρίζεται από τη διαρκή κίνηση των ματιών από μπροστά προς τα πίσω, πράγμα το οποίο δεν θυμόμαστε όταν ξυπνάμε. Κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει απόλυτα γιατί συμβαίνει αυτό αλλά ίσως οφείλεται σε μια διέργεση των νευρώνων.

2.) Παραγωγή αυξητική ορμόνης

Το σώμα μας εκκρίνει πολύ σημαντικές ορμόνες όσο εμείς κοιμόμαστε όπως είναι η ανθρώπινη αυξητική ορμόνη που είναι απαραίτητη για την αναγέννηση των ιστών, των οστών και των μυών και είναι και πολύ σημαντική για την ανάπτυξη των παιδιών.Η ορμόνη αυτή επίσης, καταπολεμά τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου και ρυθμίζει το μεταβολισμό μας.

Δείτε ακόμη: Δείτε γιατί είναι σημαντικός για την υγειά μας ο μεσημεριανός ύπνος

3.) Επιβραδύνονται τα νεφρά μας

Ενώ όλη την ημέρα η λειτουργία των νεφρών είναι στα ύψη το βράδυ οι λειτουργίες επιβραδύνονται. Γι αυτό το λόγο δεν πάμε συχνά τουαλέτα κατά τη διάρκεια της νύχτας και το πρωί παρατηρούμε ένα σκούρο χρώμα στα ούρα.

Το σώμα μας εκκρίνει πολύ σημαντικές ορμόνες όσο εμείς κοιμόμαστε όπως είναι η ανθρώπινη αυξητική ορμόνη που είναι απαραίτητη για την αναγέννηση των ιστών, των οστών και των μυών και είναι και πολύ σημαντική για την ανάπτυξη των παιδιών

4.) Τρίξιμο δοντιών

Ξέρετε τι κάνει το σώμα μας όταν κοιμόμαστε βαθιά;photo credit: prostho

Το τρίξιμο των δοντιών είναι συνήθως αποτέλεσμα του στρες η μπορεί να δόντια σας να μην είναι καλά ευθυγραμμισμένα. Το φαινόμενο έχει ονομασία και λέγεται βρουξισμός και μερικές φορές προκαλεί πόνο στις σιαγόνες και άλλες επιπλοκές. Αν έχετε υποψίες οτι τρίζετε τα δόντια σας συμβουλευτείτε ένα οδοντίατρο.

5. Απότομες κινήσεις

Σίγουρα θα έχετε αισθανθεί κάποιες φορές που μόλις έχετε κοιμηθεί ένα τράνταγμα σε όλο το σώμα σας. Δεν είναι κάτι ανησυχητικό αυτό. Αυτό συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλος προετοιμάζεται για τη μετάβασή του στον κύκλο του ύπνου και μερικές φορές παρερμηνεύεται ως πτώση.

Δείτε ακόμη: Σταματήστε να στεναχωριέστε… Δείτε γιατί…

6. ) Η απόρριψη από τον εγκέφαλο όσων δεν χρειάζεται

Ο εγκέφαλος συσσωρεύει πολλές πληροφορίες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και το βράδυ  απομακρύνει ό,τι δεν χρειάζεται.

Έτσι το σώμα μας καθαρίζει φυσιολογικά όσες πληροφορίες δεν χρειάζεται από το κεντρικό νευρικό σύστημα ενώ παράλληλα αποβάλλει τις εξωκυτταρικές πρωτεϊνες, τα περιττά υγρά και τα άχρηστά προϊόντα από τη μεταβολική διαδικασία.

7. ) Παράλυση ύπνου

Ξέρετε τι κάνει το σώμα μας όταν κοιμόμαστε βαθιά;photo credit:youqueen

‘Ολοι σχεδόν το έχουμε πάθει αυτό να παραλύουμε ενώ κοιμόμαστε και ενώ είμαστε σε διάρκεια ονείρου. Κάποιες φορές είναι πολύ τρομακτικό καθώς δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τα όνειρα μας όσο εφιαλτικά και αν είιναι.

Η όλη δραστηριότητα του σώματος όσο κοιμόμαστε μας βοηθάει να κρατάμε το σωματικό μας βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα. Για αυτό λένε και οτι ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός και αυτοί που δεν κοιμούνται αρκετά συνήθως αντιμετωπίζουν προβλήματα παχυσαρκίας.

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close