Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής και συνταγές 08/08/2016-14/08/2016

Στην ομάδα μας συνταγες για παιδια που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μια λίστα με τα φαγητά της εβδομάδας μαζί με συνταγές.Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό.Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα ή να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα με τα γούστα σας!

Δευτέρα

Γαύρος στον φούρνο με φρέσκια ντομάτα και σκόρδο

γαυρος

 

Υλικά για 4 άτομα
1 kg γαύρος
600γρ. ώριμες ντομάτες
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
40 ml ελαιόλαδο
Αλάτι
5 γρ. πιπέρι μαύρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζετε τον γαύρο. Κόβετε τις μισές ντομάτες σε φέτες και τις απλώνετε στον πάτο του ταψιού, από πάνω τοποθετείτε τον γαύρο. Περνάτε τις υπόλοιπες ντομάτες από τον τρίφτη, τις ανακατεύετε με το σκόρδο, τον μαϊντανό και το ελαιόλαδο. Περιχύνετε με το μείγμα σας τον γαύρο και αλατοπιπερώνετε.

dietaz

Μικρά και μεγάλα μυστικά στην κουζίνα σας-Tips

Τρίτη

Γεμιστά ζυμαρικά κοχύλια με σπανάκι και φέτα

ζυμαρικα

 

Υλικά για 4 άτομα
28 μεγάλα κοχύλια
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ (400γρ)
1 κιλό σπανάκι κατεψυγμένο
140 γρ φέτα σπασμένη με ένα πιρούνι
120 γρ γραβιέρα τριμμένη
1 αυγό
Λάδι
Αλάτι
Πιπέρι

Βγάζετε το σπανάκι από την κατάψυξη και το αφήνετε για μερικές ώρες για να ξεπαγώσει όσο περισσότερο γίνεται. Τοποθετείτε το σπανάκι σε ένα τηγάνι και το ζεσταίνετε μέχρι να ξεπαγώσει τελείως.
Δεν χρειάζεται να μαγειρευτεί, απλά να ζεσταθεί. Το μεταφέρετε σε ένα σουρωτήρι και το αφήνετε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.Σφίγγετε στα χέρια σας μικρές ποσότητες από το σπανάκι για να βγάλετε όσο πιο πολύ από το υγρό του γίνεται.
Στο μεταξύ βράζετε τα ζυμαρικά σε μπόλικο αλατισμένο νερό για όση ώρα αναγράφεται στην συσκευασία. Σουρώνετε, ξεπλένετε με κρύο νερό, προσεχτικά για να μην τα σπάσετε, για να πέσει η θερμοκρασία τους
και να μπορείτε να τα πιάσετε με το χέρι σας.
Στρώνετε 3-4 κουταλιές από την ντομάτα στον πάτο ενός ταψιού
Ενώνετε καλά το σπανάκι με την φέτα, τα ¾ της γραβιέρας, το αυγό, το αλάτι το πιπέρι και 2 κουταλιές λάδι και μοιράζετε το μείγμα στα ζυμαρικά. Στρώνετε τα ζυμαρικά στο ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο.
Με ένα κουτάλι μοιράζετε την υπόλοιπη ντομάτα πάνω από τα ζυμαρικά. Ραντίζετε με λίγο λάδι και πασπαλίζετε με την υπόλοιπη γραβιέρα.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200C στον αέρα
για 25 με 35 λεπτά περίπου.

livetobake

Τετάρτη

Όσπρια στο φούρνο με πατάτες

οσπρια στον φουρνο

ΥΛΙΚΑ

500 γρ. ανάμεικτα όσπρια όπως (ρεβίθια, φασόλια, κουκιά, μπιζέλια, γίγαντες, μαυρομάτικα),
1,5 λίτρο νερό,
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 πολτοποιημένες ντομάτες,
1 κ.σ. πάστα ντομάτας,
100 ml ελαιόλαδο,
½ ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο
αλάτι και πιπέρι,
2 πρέζες ζάχαρη,
3 μέτριες πατάτες κομμένες κυδωνάτες

Τρόπος Παρασκευής:

Μουσκεύω τα όσπρια από το βράδυ.

Το πρωί αλλάζω το νερό τους και τα βάζω να βράσουν με το 1,5 λίτρο νερό και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι χωρίς να προσθέσω τίποτα άλλο. (Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσω και φακές τότε τις βράζω ξεχωριστά για λιγότερη ώρα και τις σμίγω με τα υπόλοιπα όσπρια προτού τα φουρνίσω. Την φάβα την αποφεύγω γιατί θα πολτοποιηθεί στο μαγείρεμα.)

Μετά από 1-1,5 ώρα περίπου, αφού αρχίσουν να μαλακώνουν τα όσπρια, προσθέτω τις αλεσμένες ντομάτες και την πάστα ντομάτας και συνεχίζω το ψήσιμο στην κατσαρόλα για άλλα 30’.

Σε ένα πυρίμαχο σκεύος τοποθετώ το ελαιόλαδο, τον ψιλοκομμένο άνηθο, την ζάχαρη και προσθέτω τα όσπρια με την σάλτσα ντομάτας. Αλατοπιπερώνω το φαγητό (οι πατάτες σηκώνουν το αλατάκι τους) και τέλος στρώνω από πάνω τις πατάτες.

Σείω το πυρίμαχο σκεύος να καλυφθούν οι πατάτες με την σάλτσα και φουρνίζω το φαγητό στους 200°C για περίπου 50’ ωσότου ψηθούν οι πατάτες, δέσει η σάλτσα κι αποκτήσει μια λεπτή κρούστα η επιφάνεια. Αν το φαγητό στεγνώσει, προσθέτω λίγο βραστό νερό από τον βραστήρα.

Τα όσπρια στο φούρνο με πατάτες είναι έτοιμα και είναι μούρλια!! Για να τα απολαύσω καλύτερα τα σερβίρω αφού ξεκουραστούν και γίνουν χλιαρά.

dailycious

20 συμβουλές μαγειρικής που θα απογειώσουν τα φαγητά σας

Πέμπτη

Χοιρινή τηγανιά με σάλτσα γιαουρτιού

Χοιρινή τηγανιά με σάλτσα γιαουρτιού

Υλικά
1 κιλό χοιρινή τηγανιά
2 πιπεριές κόκκινες
αλάτι, μαύρο πιπέρι, τσίλι
2 ποτήρια νερό
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
χυμό από 1/2 λεμόνι
για τη σάλτσα γιαουρτιού
1 κεσεδάκι γιαούρτι
2 και 1/2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
ελάχιστο αλάτι, λίγο πιπέρι
Εκτέλεση Συνταγής
Αρχικά, ετοιμάζουμε τη σάλτσα γιαουρτιού! Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι. Σε ένα άλλο ποτήρι διαλύουμε το χυμό λεμονιού και τη μουστάρδα.
Προσθέτουμε το μείγμα από τη μουστάρδα και το χυμό λεμονιού μέσα στο γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, ελάχιστο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μία ομοιόμορφη σάλτσα.
Βάζουμε τη σάλτσα στο ψυγείο.
Ετοιμάζουμε την τηγανιά μας!
Πλένουμε πολύ καλά την τηγανιά και την αφήνουμε να στραγγίσει σε ένα τρυπητό μπολ.
Βάζουμε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη στην τηγανιά και την σωτάρουμε.
Προσθέτουμε και τις κομμένες πιπεριές και κατόπιν σοτάρουμε για μερικά λεπτά μέχρι να ροδίσει και το κρέας αλλά και οι πιπεριές.
Σβήνουμε με το χυμό λεμονιού και βγάζουμε τη σάλτσα γιαουρτιού από το ψυγείο.
Προσθέτουμε τη σάλτσα στο φαγητό μας και ανακατεύουμε καλά ενώ το έχουμε πάρει από τη φωτιά.
Μόλις ανακατευτούν καλά σβήνουμε το φαγητό μας και σερβίρουμε είτε με πουρέ πατάτας.

https://www.logospellas.gr/%CE%93%CE%B5%CF%8D%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%A7%CE%BF%CE%B9%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%AE-%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%AC-%CE%BC%CE%B5-%CF%83%CE%AC%CE%BB%CF%84%CF%83%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CE%BF%CF%85%CF%81%CF%84%CE%B9%CE%BF%CF%8D/

Παρασκευή

Φιλέτο σολομού στο τηγάνι με αρωματικό πιλάφι

Φιλέτο σολομού στο τηγάνι με αρωματικό πιλάφι

Υλικά
4 φέτες ή φιλέτα σολομού (περίπου των 200 – 230 γρ. η καθεμία)
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
4 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό
1 σφηνάκι γλυκό λευκό κρασί
1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη
χυμός από 1/2 λεμόνι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
Για το ρύζι
250 γρ. ρύζι μπασμάτι
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
500 ml νερό
1 κρεμμύδι ξερό, σε ψιλά καρέ
1 μικρό φινόκιο, σε φετάκια
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Ρύζι: Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και σοτάρουμε για 1 λεπτό το κρεμμύδι και το φινόκιο. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Ρίχνουμε το νερό, αλάτι, πιπέρι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το ρύζι να βράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του. Δοκιμάζουμε και, αν δεν έχει γίνει, προσθέτουμε ελάχιστο νερό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.

Σολομός: Εν τω μεταξύ μαγειρεύουμε το σολομό. Αν δεν χωρούν στο τηγάνι μας όλες οι φέτες σολομού μαζί, θα τις ψήσουμε σε δύο δόσεις διαιρώντας στη μέση όλα τα υπόλοιπα υλικά. Επίσης, αν πάρουμε φιλέτα σολομού και είναι από την ουρά (οπότε και πιο λεπτά), τότε θα τα ψήσουμε λιγότερο. Ζεσταίνουμε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε το σκόρδο για 1/2 λεπτό. Αλατοπιπερώνουμε τις φέτες ψαριού και τις βάζουμε στο τηγάνι να «ψηθούν», για περίπου 5 – 6 λεπτά από κάθε πλευρά. Οταν είναι σχεδόν έτοιμες, τις σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 1 λεπτό, και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το γιαούρτι. Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις. Σερβίρουμε σε κάθε πιάτο το ψάρι, συνοδεύουμε με το ρύζι και πασπαλίζουμε με το μαϊντανό.

gastronomos

Ο χρόνος διατήρησης για κάθε τρόφιμο στο ψυγείο ή τον καταψύκτη

Σάββατο

Σαλάτα με φρέσκα φασόλια και τόνο “Νισουάζ”

φασολακια σαλατα

 

Υλικά

1 αυγό βραστό
2 μικρές συσκευασίες από τόνο σε νερό
1 μέτριο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
200 γρ. φασολάκια βρασμένα
200 γρ. πατάτα έτοιμη βρασμένη και κομμένη σε κύβους
100 γρ. ανάμικτα λαχανικά
40 γρ. ελιές μαύρες σε ροδέλες
4-6 κομμάτια από λιαστή τομάτα ψιλοκομμένη
180 γρ. μαγιονέζα
½ κουτάκι ρίγανη
Ανάλογο αλάτι – πιπέρι
40 γρ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

Όταν κανείς δεν ξέρει να μαγειρέψει, λένε ότι δεν ξέρει να βράσει ούτε ένα αυγό.
Αυτό σίγουρα δεν συμβαίνει με σένα, οπότε βράσε το αυγό που έχεις, και στη συνέχεια βράσε ξεχωριστά και τις πατάτες, τα φρέσκα φασολάκια και τα ανάμικτα λαχανικά.
Όταν γίνει αυτό, στράγγιξε όλα τα λαχανικά, κρύωσέ τα με κρύο τρεχούμενο νερό και στράγγιξε άλλη μια φορά, για να είμαστε σίγουροι.
Ψιλόκοψε τη λιαστή τομάτα, το κρεμμύδι και τον μαϊντανό, και δώσε λίγη σημασία και στον τόνο.
Στράγγιξέ τον από το νερό του και, παράλληλα, ξεφλούδισε το αυγό και κόψ’ το στα 4.
Όλα είναι έτοιμα για τη συνάντηση κορυφής: ρίξε σε ένα μπολ όλα τα υλικά, μαζί με τη μαγιονέζα, τη ρίγανη και το αλατοπίπερο, και ανακάτεψε ελαφρώς. Τοποθέτησε τη σαλάτα σε μπολ και σέρβιρέ τη σε θερμοκρασία δωματίου ή δροσερή -επειδή μερικοί το προτιμούν κρύο.

cookoo

Κυριακή

Μουσακάς

moysakas

ΥΛΙΚΑ

2 κιλά μελιτζάνες φλάσκες
1 φλ. τσαγιού κεφαλοτύρι
1/2 φλ. τσαγιού φρυγανιά
λίγο ελαιόλαδο
λίγο αλάτι

Για τη σάλτσα κιμά
750 γραμμ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
800 γραμμ. ψιλοκομμένες ντομάτες
1 δαφνόφυλλο
1 ξυλάκι κανέλα
1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1/3 φλ. τσαγιού κονιάκ
1 πρέζα ζάχαρη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα μπεσαμέλ
150 γραμμ. βούτυρο
150 γραμμ. αλεύρι
1 1/2 λίτρο φρέσκο γάλα
1 μικρό κρεμμύδι
2 γαρίφαλα
1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
2 αυγά
αλάτι
λευκό πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη σάλτσα κιμά: Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά απλώνοντάς τον, χωρίς ν’ ανακατεύουμε συνέχεια. Αφήνουμε να ψήνεται καλά από την κάθε πλευρά για να μην αφήνει υγρά με το συνεχές ανακάτεμα. Αφού περάσουν 7΄-8΄ προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο ολόκληρο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5΄-6΄ επιπλέον. Τότε σβήνουμε με το κονιάκ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά: δάφνη, κανέλα, ζάχαρη, ντομάτες, αλατοπίπερο. Αφήνουμε την κανέλα ν’ αρωματίσει για 5΄ τη σάλτσα και την αφαιρούμε. Σιγοβράζουμε τον κιμά για περίπου 20΄-25΄, μέχρι να πιει όλα τα υγρά του. Στο μεταξύ πλένουμε, αφαιρούμε το κοτσάνι και κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες πάχους 1 εκ. Τις απλώνουμε σε λαμαρίνες, τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις αλατίζουμε. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 10΄.

Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ: Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα βάζοντας μέσα το ολόκληρο κρεμμύδι όπου έχουμε καρφώσει επάνω του τα 2 γαρίφαλα. Να μη βράσει, απλά να ζεσταθεί. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο να λιώσει και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα, να ψηθεί ελαφρά, για 2΄-3΄. Λίγο λίγο, πάντα ανακατεύοντας με σύρμα, προσθέτουμε το γάλα (αφαιρούμε το κρεμμύδι με τα γαρίφαλα) στο ψημένο αλεύρι με το βούτυρο. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά: μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι (εκτός από τ’ αυγά). Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρι να δέσει η κρέμα (πάντα σε μέτρια φωτιά), για 7΄-8΄ περίπου. Τότε, αφού δέσει, την αποσύρουμε από τη φωτιά. Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά ανακατεύοντάς τα με σύρμα με γρήγορες κινήσεις. Ρίχνουμε 2 κουτάλες από την μπεσαμέλ στη σάλτσα κιμά και ανακατεύουμε.

Στήσιμο: Λαδώνουμε 1 πυράντοχο σκεύος μακρόστενο ή ταψί μακρόστενο και το πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά. Στρώνουμε μέσα τις μισές μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με το ½ τυρί. Απλώνουμε από πάνω τη μισή σάλτσα κιμά, στρώνουμε τις υπόλοιπες μελιτζάνες, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και περιχύνουμε με τον υπόλοιπο κιμά. Απλώνουμε την κρέμα στο μουσακά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 180°C, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 50΄, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια. Τον αφήνουμε να κρυώσει λίγο (για να κόβεται) και σερβίρουμε.

users.sch

Οι πίτες της εβδομάδας

Παραδοσιακή γαλατόπιτα!

γαλατοπιτα
ΥΛΙΚΑ

2 1/2 λίτρα γάλα
3 φλυτζάνια ζάχαρη
1 φλυτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
1 φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
6 βανίλιες
7 αυγά
1 κουτ. γλυκού μαστίχα
ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
1 πρέζα αλάτι
φύλλα για πίτα
λίγη κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Από τα τρία φλυτζάνια ζάχαρη κρατάμε το μισό μαζί με την κανέλα για αργότερα. Χτυπάμε τα 2 1/2 φλυτζάνια ζάχαρη, το αλεύρι, το σιμιγδάλι, τα αυγά, τις βανίλιες, την μαστίχα, το αλάτι και το ξύσμα. Ζεσταίνουμε το γάλα και ρίχνουμε λίγο χλιαρό γάλα στο μείγμα ανακατεύοντας καλά με αυγοδάρτη.

Όλο μαζί το βάζουμε στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα που ζεσταίνεται. Ανακατεύουμε καλά ωσοτου δέσει η κρέμα. Μόλις δέσει βγάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε δύο κουταλιές της σούπας βούτυρο και ανακατεύουμε. Βουτυρώνουμε το ταψί του φούρνου και στρώνουμε 2 φύλλα. Πασπαλίζουμε με την ζάχαρη και την κανέλλα που κρατήσαμε. Συνεχίζουμε με τα μισά φύλλα, ρίχνουμε την κρέμα και βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρωμένα.

Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 40-50 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

actionfm.webs

Δες πως θα χρωματίσεις τα γλυκά σου χωρίς χρώμα ζαχαροπλαστικής

 Μπουκουβάλα

πιτες

υλικά:
4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κούπα ελαιόλαδο
400 γρ. φέτα
αλάτι
νερό

εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ºC.
Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι. Συμπληρώνουμε σταδιακά το νερό, ώσπου να έχουμε ένα πηχτό χυλό. Προσθέτουμε και τη μισή ποσότητα λαδιού και ανακατεύουμε. Τέλος, ρίχνουμε τη φέτα θρυμματισμένη και ανακατεύουμε ξανά για να πάει παντού η φέτα.
Ρίχνουμε σε ένα ταψί τη μισή ποσότητα από το λάδι που περίσσεψε προηγουμένως και το λαδώνουμε καλά. ‘Επειτα, ρίχνουμε το μίγμα στο ταψί και στην επιφάνειά του το υπόλοιπο λάδι. Τοποθετούμε το ταψί μας στη χαμηλή σχάρα του φούρνου και ψήνουμε ώσπου να ροδίσει η πίτα.
Αν το ταψί είναι μέτριο σε μέγεθος, ψήνουμε περίπου 45′. Αν είναι μεγάλο, ψήνουμε περίπου 30′. Όταν η πίτα μας είναι έτοιμη, καίμε σε ένα τηγανάκι λίγο λάδι και λίγο βούτυρο και σοτάρουμε ένα μικρό ξερό κρεμμύδι. Με αυτό περιχύνουμε την πίτα.

agroepirus

Τα γλυκά της εβδομάδας

Γλυκό ψυγείου με μερέντα

γλυκο ψυγειου

 

40 σαβαγιάρ (2 συσκευασίες, 2×200γρ)
2 μορφατ (φυτική σαντιγύ μεταλλικό δοχείο)
1 μερέντα 400γρ
1φλ φρέσκο γάλα
4κσ ζάχαρη άχνη
νυφάδες σοκολάτας
λίγο λικέρ

φρέσκο γάλα και λικέρ για σιρόπι ή σοκολατένιο σιρόπι
με 500ml γάλα , 4κσ κακάο και 4κσ ζάχαρη (ζεσταίνουμε το
γάλα και διαλύουμε σ’αυτό το κακάο και τη ζάχαρη,
αφήνουμε να κρυώσει πριν το χρησιμοποιήσουμε)

Πριν χτυπήσουμε τις μορφατ τις τοποθετούμε για 1 ώρα στο ψυγείο.
Την μερέντα την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου το καλοκαίρι ή τη ζεσταίνουμε λίγο το χειμώνα
για να είναι σχετικά ρευστή και να απλώνεται εύκολα.

Χτυπάμε στο μίξερ στη γρήγορη ταχύτητα τις μορφατ 5 λεπτά ωσότου γίνει αφράτο. Χαμηλώνουμε
την ταχύτητα και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 5 λεπτά προσθέτοντας σιγά-σιγά έως 1φλ φρέσκο
παγωμένο γάλα.
Προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και το λικέρ.

Σε ένα μπολ βάζουμε φρέσκο γάλα και λικέρ, βουτάμε ελάχιστα τα σαβαγιάρ και τα αραδιάζουμε
σε ένα σκεύος (ή σε τσέρκι για σχήμα τούρτας).

Απλώνουμε από πάνω μισή μερέντα και πάνω της τη μισή σαντιγύ. Πάνω στη σαντιγύ πασπαλίζουμε
με νυφάδες σοκολάτας.

Ξανά σαβαγιάρ, μερέντα, σαντιγύ, νυφάδες σοκολάτας.

Βάζουμε στο ψυγείο και σερβίρουμε καλύτερα την επόμενη μέρα.

e-syntagokosmos

 Πως θα φτιάξετε καραμέλα πανεύκολα με ένα μόνο υλικό

Τάρτα Limoncello με βανίλιες!

Τάρτα Limoncello με βανίλιες!

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

300 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, φρέσκο
250 γρ. αλεύρι σκληρό κοσκινισμένο
250 γρ. αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο
12 γρ. αλάτι
10 γρ. ζάχαρη
2 αυγά μεσαίου μεγέθους (100 γρ.)
80ml νερό

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
5 γρ. ξύσμα λεμονιού
20ml χυμό λεμονιού
60ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
100 γρ. αμύγδαλα αποφλοιωμένα και ψιλοκομμένα
5 αυγά μεσαίου μεγέθους (275 γρ.)
100 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
60ml λικέρ Limoncello
200 γρ. ζάχαρη άχνη

ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ
6 βανίλιες (φρούτο)
10 γρ. ζάχαρη άχνη

Φτιάξτε τη ζύµη. Βάλτε στον κάδο του µίξερ το βούτυρο, το µαλακό αλεύρι, το σκληρό αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Χτυπήστε µε το φτερό (εξάρτηµα του µίξερ) σε χαµηλή ταχύτητα µέχρι να σβολιάσουν. Κατόπιν ρίξτε τα αυγά και το νερό και χτυπήστε µέχρι να οµογενοποιηθούν τα υλικά. Σκεπάστε τον κάδο µε διάφανη µεµβράνη και τοποθετήστε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Προθερµάνετε το φούρνο στους 180 °C, στον αέρα.

Βγάλτε τη ζύµη από το ψυγείο, καλύψτε τη µε λαδόκολλα και µε τον πλάστη ανοίξτε τη σε φύλλο πάχους 0,5 εκ. και διαµέτρου περίπου 40 εκ. Με προσεκτικές κινήσεις µεταφέρετε το φύλλο στην ταρτιέρα, που την έχετε αλείψει ελαφρώς µε λίγο βούτυρο. Κόψτε τη ζύµη που περισσεύει. Τρυπήστε τη ζύµη µε ένα πιρούνι, καλύψτε τη µε λαδόκολλα και γεµίστε τη µε όσπρια. Ψήστε τη βάση της τάρτας για 15΄ στη µεσαία σχάρα. Βγάλτε την από το φούρνο, αφαιρέστε τη λαδόκολλα µε τα όσπρια και αφήστε τη να κρυώσει.

Φτιάξτε τη γέµιση. Βάλτε το ξύσµα λεµονιού, το χυµό λεµονιού, την κρέµα γάλακτος, τα ψιλοκοµµένα αµύγδαλα, τη ζάχαρη άχνη, τα αυγά και το βούτυρο σε ένα µεγάλο µπολ και χτυπήστε τα µε µίξερ χειρός µέχρι να οµογενοποιηθούν. Ρίξτε το Limoncello και ανακατέψτε µε ένα κουτάλι ή σπάτουλα µέχρι να απορροφηθεί από την κρέµα.

Μοντάρετε το γλυκό. Πλύνετε τις βανίλιες και κόψτε τις στα τέσσερα, αφαιρώντας τα κουκούτσια τους. Γεµίστε την τάρτα µε την κρέµα Limoncello και τοποθετήστε στην επιφάνειά της τις βανίλιες µε την κοίλη εξωτερική πλευρά προς τα πάνω. Ψήστε για 20΄-30΄ στη µεσαία σχάρα µέχρι να αποκτήσει ροδοκόκκινη κρούστα.

Βγάλτε από το φούρνο, αφήστε να κρυώσει εντελώς, πασπαλίστε µε ζάχαρη άχνη και κόψτε σε κοµµάτια.

athensmagazine

Εαν νηστεύετε δείτε εδώ όλες τις νηστίσιμες συνταγές μας

Close