ANTHONY BOURDAIN: έτσι έβαλε τέλος στη ζωή του ο διάσημος σεφ που λάτρεψε την Νάξο

Σοκ και θλίψη από το θάνατο του διάσημου σεφ, συγγραφέα και παρουσιαστή τηλεοπτικών εκπομπών, Άντονι Μπουρντέν, ο οποίος αυτοκτόνησε σε ηλικία 61 ετών.

«Απαγχονισμός» ήταν η αιτία θανάτου του Άντονι Μπουρντέν, του διάσημου Αμερικανού σεφ, που παρουσίαζε τη δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής “Parts Unknown”.

Το γραφείο του εισαγγελέα της Κολμάρ επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ο Μπουρντέν απεβίωσε σήμερα το πρωί σε πολυτελές ξενοδοχείο του Κάισερσμπεργκ, στην ανατολική Γαλλία.

«Ενημερωθήκαμε για τον θάνατο διά απαγχονισμού του Αμερικανού σεφ σήμερα το πρωί σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο στο Κάισερσμπεργκ, το Le Chambard» δήλωσε ο εισαγγελέας του Κολμάρ, Κριστιάν ντε Ροκινί ντι Φαγιέλ, συμπληρώνοντας ότι σε αυτό «το στάδιο, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να μας κάνει να υποθέτουμε ότι υπήρξε παρέμβαση ενός άλλου προσώπου».

Το άψυχο σώμα του Μπουρντέν βρήκε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμενε στη Γαλλία, ο στενός φίλος του, Γάλλος σεφ, Eric Ripert – το συνιδιοκτήτη και σεφ του Bernardin, ενός εκ των διασημότερων εστιατορίων των ΗΠΑ, στη Νέα Υόρκη – μαζί με τον οποίο δούλευαν πάνω σε ένα από τα επόμενα επεισόδια της βραβευμένης σειράς του: Parts Unknown, του CNN.

Σύμφωνα με τη βρετανική Daily Mail, ο Μπουρντέν είχε αποκτήσει – όχι αδίκως – το παρατσούκλι «Έλβις της Μαγειρικής», ενώ θα μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που μεταλαμπάδευσε τη γαλλική γαστρονομική κουλτούρα στην αμερικανική κουζίνα, απομακρύνοντάς την από τις λογικές του fast food.

«Με εξαιρετική θλίψη μπορούμε να επιβεβαιώσουμε το θάνατο του φίλου και συναδέλφου μας, Άντονι Μπουρντέν», ανέφερε το CNN σε δήλωσή του την Παρασκευή το πρωί (8/6).

«Η αγάπη του για τη μεγάλη περιπέτεια της ζωής, για τους νέους φίλους, το καλό φαγητό και ποτό και οι αξιοθαύμαστες ιστορίες του κόσμου που μας αφηγήθηκε τον έκαναν έναν μοναδικό παραμυθά, τα ταλέντα του οποίου δεν μας έπαψαν να μας εκπλήσσουν και θα μας λείψουν πάρα πολύ. Η σκέψη και οι προσευχές μας είναι με την κόρη του και την οικογένειά του αυτή την εξαιρετικά δύσκολη στιγμή» προσθέτει.
«Είναι πολύ λυπηρό» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στους οικείους του. «Μου άρεσε πολύ η εκπομπή του. Ήταν μια σημαντική προσωπικότητα», πρόσθεσε.

«Ήταν η αγάπη μου, ο βράχος μου, ο προστάτης μου» ήταν το tweet που ανήρτησε η Ιταλίδα ηθοποιός Άσια Αρτζέντο, με την οποία ήταν ζευγάρι εδώ και αρκετούς μήνες, ενώ δήλωσε «παραπάνω από συντετριμμένη».

Με σπουδές μαγειρικής, ο Άντονι Μπουρντέν πέρασε πολλές δεκαετίες στις κουζίνες από το να πλένει πιάτα έως να επιμελείται μενού σε περίβλεπτα εστιατόρια, μεταξύ αυτών του Brasserie Les Halles, με γαλλική κουζίνα που βρίσκεται στο νότιο Μανχάταν.

Χάρη, ωστόσο, στη συγγραφική και τηλεοπτική του καριέρα έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό.

Το 2000, δημοσιεύει το βιβλίο «Kitchen Confidential», στις σελίδες του οποίου περιγράφει τη ζωή στην κουζίνα, διανθισμένη από εμπειρίες ροκ εν ρολ σε μια μεγαλούπολη όπως η Νέα Υόρκη, αλλά και τις πολλές καταχρήσεις, όπως εκείνη της ηρωίνης.

Θα παγιώσει την εικόνα του ως μια προσωπικότητα που αγαπά την περιπέτεια, την ελεύθερη σκέψη, τους ανθρώπους και φυσικά την υψηλή γαστρονομία.

Από τη Νέα Υόρκη στη Γάζα και το Κονγκό

Θα παρουσιάσει κατόπιν αρκετές μαγειρικές εκπομπές στην τηλεόραση έως το «Parts Unknown», που προβάλλεται από το 2013 στο CNN.

Με βαθιά φωνή και φυσικό χάρισμα θα επισκεφθεί κάθε γωνιά του πλανήτη, αναζητώντας την αυθεντικότητα, για να τιμήσει τις μαγειρικές παραδόσεις διαφορετικών λαών.

Ενθουσιώδης και έτοιμος να τσαλακώσει την εικόνα του, ο Άντονι Μπουρντέν αναζητά ιδιαίτερους ανθρώπους για να συνομιλήσει, τοπικές γεύσεις για να δοκιμάσει και στιγμές ζωής υψηλής αισθητικής.

«Έφερε τον κόσμο στα σπίτια μας και ενέπνευσε πολλούς ανθρώπους στο να εξερευνήσουν διαφορετικούς πολιτισμούς και πόλεις μέσω της γαστρονομίας τους» έγραψε στο Twitter ο Βρετανός σεφ Γκόρντον Ράμσεϊ.

Για τις ανάγκες της εκπομπής του ο σεφ με τα τατουάζ στα μπράτσα επισκέφτηκε απρόσμενα μέρη, μακριά από τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως τη Γάζα, το Κονγκό. Έως και το Ναγκόρνο Καραμπάχ, με αποτέλεσμα να κηρυχθεί persona non grata από το Αζερμπαϊτζάν.

«Άγγιξε και ενέπνευσε πολλούς ανθρώπους»

Γέννημα-θρέμμα της Νέας Υόρκης, μεγάλωσε στο Νιου Τζέρσεϊ και βραβεύτηκε μεταξύ άλλων με επτά Έμμι, πέντε εκ των οποίων για το «Parts Unknown».

Λάτρης του βραζιλιάνικου ζίου ζίτσου, δεν ταξίδευε ποτέ χωρίς το κιμονό του. Ήταν γνωστός για τον αγώνα του κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης στα εστιατόρια και υπέρ της πολυπολιτισμικότητας.

Εδώ και αρκετούς μήνες είχε σχέση με την Ιταλίδα ηθοποιό Άσια Αρτζέντο, στο πλευρό της οποίας στάθηκε όταν εκείνη ξεκίνησε σταυροφορία εναντίον του παραγωγού Χάρβει Γουάινστιν, τον οποίο κατηγόρησε ότι τη βίασε.

«Ο Άντονι δόθηκε ολοκληρωτικά σε ό,τι κι αν έκανε» έγραψε η ηθοποιός. «Το λαμπερό και τολμηρό πνεύμα του άγγιξε και ενέπνευσε πολλούς ανθρώπους και η γενναιοδωρία του δεν γνώριζε όρια», συμπλήρωσε.

«Μας έμαθε πράγματα για τη διατροφή όμως το σημαντικότερο ήταν η ικανότητά του να μας ενώνει, να μας κάνει να μην φοβόμαστε τόσο το άγνωστο. Θα μας λείψει» ήταν το tweet του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, τον οποίο γνώρισε σε ένα ταξίδι του στο Βιετνάμ το 2016.

Ποιος ήταν ο Άντονι Μπουρντέν

Σε λίγες μέρες, στις 25 Ιουνίου, θα συμπλήρωνε τα 62 του χρόνια…

Ο Μπουρντέν γεννήθηκε το 1956 στη Νέα Υόρκη και μεγάλωσε στο Νιου Τζέρσεϊ. Ο πατέρας του εργαζόταν στην Columbia Records, ενώ η μητέρα του Gladys δούλευε στους New York Times.

Η σχέση του με τη Γαλλία ήταν ιδιαίτερη, αφού ο παππούς του έφυγε από τη γεννέτειρά του για τη Νέα Υόρκη μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όπως είχε άλλωστε δηλώσει, ο πατέρας του τον μεγάλωσε μιλώντας γαλλικά και περνούσε πολλά καλοκαίρια στη Γαλλία.

Η αγάπη του μάλιστα για το φαγηγό γεννήθηκε κατά τη διάρκεια οικογενειακών διακοπών στη χώρα όπου στη βάρκα ενός ψαρά δοκίμασε για πρώτη φορά στρείδια.

Εγκατέλειψε το κολέγιο μετά από δυο χρόνια και άρχισε να δουλεύει σε εστιατόρια με θαλασσινά στη Μασαχουσέτη.

Αποφοίτησε το 1978 από το φημισμένο Culinary Institute of America, ενώ ακολούθησαν οι δουλειές σε πολλά εστιατόρια πριν από την αναγνώριση. Ήταν το 1998 όταν ανέλαβε επικεφαλής σεφ στο Brasserie Les Halles στο Μανχάταν, ξεκινώντας την άνοδο προς την κορυφή χωρίς να κοιτάξει ποτέ πίσω του.

Συγγραφέας βιβλίων γαστρονομικού ενδιαφέροντος, ο Μπουρντέν έγινε ευρύτερα γνωστός το 2000, με την έκδοση του βιβλίου του, «Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly, a behind-the-scenes expose on the world of haute cuisine».

Η τηλεοπτική πορεία του ξεκίνησε το 2002 με την εκπομπή «Α Cook’s Tour», στο τηλεοπτικό δίκτυο Food Network. Tρία χρόνια αργότερα, μεταπήδησε στο Travel Channel, όπου η εκπομπή του, Anthony Bourdain: No Reservations, κατάφερε να αποσπάσει δύο βραβεία Emmy.
Το «Anthony Bourdain: Parts Unknown», το οποίο διανύει την 11η σεζόν του, πραγματοποίησε την τηλεοπτική πρεμιέρα του το 2013, στο τηλεοπτικό δίκτυο του CNN.

Ως συγγραφέας έκανε το πρώτο του… άλμα το 1993 κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στο Μεξικό. Συγκεκριμένα, ένας πρώην συγκάτοικός του από το πανεπιστημιακά χρόνια του προσέφερε ένα δωρεάν ταξίδι στο νησί Κοσουμέλ του Μεξικό, υπό τον όρο να γράψει ένα βιβλίο μετά την επιστροφή του. Λιγότερο από έξι μήνες μετά το ταξίδι, ο Μπουρντέν έγραψε το πρώτο του βιβλίο, μία σατιρική αστυνομική νουβέλα με τον τίτλο «Bone in the Throat».

Αναφερόμενος στην παράλληλη καριέρα του ως συγγραφέας, ο Μπουρντέν είχε δηλώσει στους New York Times το 1997, πως οι μάγειρες που εργάζονται μαζί του βλέπουν τη συγγραφική του καριέρα «με καχυποψία». «Δεν είναι κάτι απτό. Υπάρχει κάτι λίγο σκιώδες σχετικά με αυτό», είχε τονίζει χαρακτηριστικά.

Η αινιγματική φωτογραφία λίγο πριν από το θάνατό του

Την Κυριακή 6 Μαΐου 2018 ο Μπουρντέν είχε ανεβάσει μία φωτογραφία του που από πολλούς θεωρείται προαναγγελία του θανάτου του.

Πρόκειται για μία ασπρόμαυρη φωτογραφία που ο διάσημος σεφ έγραψε: «Μια μικρή σκιά στη ζέστη του μεσημεριού… Ρούχα κηδείας από το Μπαλί».

Μία ζωή γεμάτη καταχρήσεις

Ο Άντονι Μπουρντέν, φανατικός καπνιστής, πάλευε χρόνια με τους εθισμούς του, ενώ δεν είχε κρύψει ποτέ το πρόβλημα που είχε με τα σκληρά ναρκωτικά, όπως την κοκαΐνη, την ηρωίνη και το LSD.

Οι γυναίκες της ζωής του

Παντρεύτηκε την πρώτη του αγάπη, από το σχολείο, Νάνσι Πουκότσκι, ωστόσο χώρισαν μετά από 20 χρόνια γάμου. Ακολούθησε ο δεύτερος γάμος του, με την Ιταλίδα Οτάβια Μπούσια, με την οποία απέκτησε και μια κόρη, την Αριάν, το 2007, πριν χωρίσουν φιλικά τo 2016.
Τον τελευταίο χρόνο είχε σχέση με την 41χρονη Ιταλίδα ηθοποιό Άζια Αρζέντο, η οποία ήταν ανάμεσα στις γυναίκες που κατηγόρησαν τον Χάρβεϊ Γουάινστιν για σεξουαλική παρενόχληση.

Όταν ο Μπουρντέν ταξίδεψε στην Ελλάδα και τη… λάτρεψε!

Σεφ, παρουσιαστής, συγγραφέας, ταξιδιώτης αλλά πάνω απ’όλα αμετανόητος μπον βιβέρ, ο Άντονι Μπουρντέν (Antony Bourdain) του CNN, είχε το 2016 βρεθεί στη Νάξο όπου και είχε διαπιστώσει την ανεκτίμητη αξία της απλότητας, σε μία εκπομπή – ύμνο στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων.

Ο διάσημος σεφ επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη Νάξο το Σεπτέμβριο του 2015. Ήθελε να γνωρίσει την ελληνική κουλτούρα, να μάθει πράγματα για το νησί, για τα φαγητά και φυσικά να ρωτήσει για την οικονομική κρίση.

«Να ξεκινήσει χαλαρά άλλη μία χρονιά στην τηλεόραση, διατηρώντας το μαύρισμα από τις καλοκαιρινές διακοπές». Αυτή ήταν η φράση που είχε πει όταν επέλεξε τη Νάξο για να γυρίσει το πρώτο επεισόδιο του έβδομου κύκλου του «Parts Unknown».

Κατά την επιστροφή του στην Αμερική, έγραψε ότι στόχος του ήταν να μάθει τα πάντα για τη Νάξο και για τους κατοίκους της. Και το έκανε, γνωρίζοντας τους ντόπιους και φυσικά, δοκιμάζοντας όλα τα προϊόντα και τις παραδοσιακές συνταγές του νησιού.

«Μέθα, τραγούδα και χόρευε» ήταν η συμβουλή των κατοίκων της Νάξου στον Μπουρντέν και αυτός τους άκουσε.

Στο επεισόδιο που προβλήθηκε από το CNN, ο Μπουρντέν πίνει ρακή, τρώει θαλασσινά και ντόπια τυριά, κάνει ιστιοπλοΐα αλλά και κατάδυση σε ένα ναυάγιο του 20ου αιώνα, παίρνει μέρος στα πανηγύρια του νησιού, όπου τον τάισαν στο στόμα, σε γιορτή στην Απείραθο, πίνει μπίρα στην παραλία, παίρνει υπνάκους και, γενικά, κάνει… διακοπές!

Το CNN συνόδευσε το οδοιπορικό του Μπουρντέν με έναν πλήρη ταξιδιωτικό οδηγό για τη Νάξο, αλλά και το φόβο του: «Τελευταία είναι τόσο μεγάλη η φήμη που γνωρίζει η Νάξος, που δεν μπορεί να μην αλλάξει. Και φοβάμαι ότι θα αλλάξει»…

Σε Χανιά και Ζάκυνθο

Εκτός από την αγαπημένη του Νάξο, ο Μπουρντέν δεν δίστασε να ταξιδέψει από τη μία άκρη της Ελλάδας στην άλλη, για τις ανάγκες της εκπομπής του, απολαμβάνοντας μεταξύ άλλων τις ομορφιές, τόσο της Ζακύνθου, όσο και των Χανίων.

Στα Ανώγεια, ο σεφ ξεναγήθηκε σε μια στάνη όπου μαυροφορεμένα «κοπέλια», σφάζουν ένα πρόβατο, το τεμαχίζουν και το σουβλίζουν, «όπως ακριβώς και οι αρχαίοι».

Και όλα αυτά με τη συνοδεία λύρας και άφθονης ρακής.

«Φαίνεται ότι οι σύγχρονοι Έλληνες δεν πετάνε τη σκούφια τους για καβγά, αλλά για live μουσική και χορό, αφού πριν καλά καλά χωνέψουν το αρνί και το σπληνάντερο, πετάγονται και εκτελούν περίτεχνες χορευτικές φιγούρες στο μαντρί. Και αντί να βγάζουν αλαλαγμούς χαράς, πυροβολούν στον αέρα, γιατί όλα τα κοπέλια είναι πάνοπλα όπως στα γουέστερν. Επομένως, καλό είναι ο τουρίστας να φοράει αλεξίσφαιρο γιλέκο», ήταν το σχόλιο του σεφ.

Στη Ζάκυνθο, γευμάτισε στο Ναυάγιο, όπου οι ντόπιοι ευχαρίστησαν το συνεργείο του με ένα χορό στην παραλία.

Ο θάνατος του Μπουρντέν έρχεται λίγες μόλις μέρες μετά την αυτοκτονία της Κέιτ Σπέιντ, της σχεδιάστριας μόδας που κρεμάστηκε στο διαμέρισμα της στη Νέα Υόρκη χάνοντας τη μάχη με την κατάθλιψη και τη διπολική διαταραχή.

Πηγή: newsbomb.gr
Close