Τα ελληνικά νησιά με τις περισσότερες εκκλησίες και ξωκκλήσια

Η Σίφνος έχει 369 εκκλησιές και ξωκλήσια σ’ ολόκληρο το νησί!

Η Ελλάδα είναι γεμάτη από εκκλησίες και μοναστήρια, τόσο στις πόλεις, όσο και στα νησιά. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια νησιά που σχεδόν βουλιάζουν από την πληθώρα των ναών!

Τήνος
Γύρω από το ναό της Μεγαλόχαρης διασκορπίζονται πάνω από 1000 εκκλησίες στην Τήνο. Χτισμένες σε χαράδρες, σε ακτές, σε βουνά, σε πεδιάδες, οι τόσες πολλές εκκλησίες είναι είτε ενοριακές, είτε ιδιωτικές, είτε Ορθόδοξες, είτε και Καθολικές. Ουσιαστικά, αναλογεί μία εκκλησία ανά 9 κατοίκους, σε μια έκταση 195 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

 

Ο μεγάλος αριθμός των Καθολικών εκκλησιών (1/3), εξηγείται από το γεγονός ότι από το 1207 μέχρι το 1715, η Τήνος ήταν στην κυριότητα των Ενετών. Οι τελευταίοι, όπως ήταν φυσικό, επηρέασαν το θρησκευτικό χαρακτήρα του νησιού.

Όλοι οι χριστιανικοί ναοί ξεκίνησαν να χτίζονται με αφορμή το όραμα της Αγίας Πελαγίας το 1823, που της υποδείκνυε το μέρος που βρισκόταν θαμμένη η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Έκτοτε χτίζονται εκκλησίες σε όλο το νησί! Μερικές από αυτές είναι η Καθολική Αρχιεπισκοπή Τήνου, ο Άγιος Νικόλαος, ο Άγιος Ελευθέριος, η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κεχροβουνίου, η Ιερά Μονή Ουρσουλίνων κ.α.

δείτε περισσότερα στο apithano.gr


Close