Όταν το παιδί φοράει τα παλιά ρούχα!

 

Βρισκόμαστε σε εποχή πλήρους και σοβαρότατης κρίσης. Όσο κι αν προσπαθούμε να περιφρουρήσουμε τα παιδιά από τις επιπτώσεις της και να πληρώσουμε οι ίδιοι το βαρύ τίμημά της, πολλές φορές δεν τα καταφέρνουμε και μένουν εκτεθειμένα.

Για τους μεγαλύτερους σε ηλικία η σημερινή κρίση έχει πολλά κοινά στοιχεία με τη μεταπολεμική περίοδο της Ελληνικής κοινωνίας. Κάποιες από τις ξεχασμένες και εγκαταλειφθείσες στο πέρασμα του χρόνου και στη δίνη της υπερκατανάλωσης πρακτικές επιστρέφουν και δεν τους ξενίζουν ιδιαίτερα π.χ. τα παπούτσια για τακούνια στον τσαγκάρη, τα ρούχα για μεταποίηση στη μοδίστρα και τόσες άλλες.
Μία από αυτές είναι και η χρήση των σε καλή κατάσταση ρούχων από τα μικρότερα αδέρφια ή ακόμη και ξαδέλφια ή τα παιδιά της φιλικής οικογένειας.
Πολλοί από εμάς θυμόμαστε τον εαυτό μας να φορά το φόρεμα της αδερφής που πια της κόντυνε και τη μικρότερη ξαδέλφη να “κληρονομεί” το παλτό που τα μανίκια του μας έφθαναν πια στον αγκώνα.
Τα σημερινά παιδιά, όμως, μεγαλωμένα την εποχή της φιλοσοφίας ’’καταναλώνω άρα υπάρχω’’, με άφθονα τα ελέη της παραγωγής γύρω τους και την πλαστή αγοραστική δύναμη της πιστωτικής κάρτας πόσο εύκολα θα φορούσαν τα ρούχα που κάποιος άλλος φόρεσε και χάρηκε πριν από αυτά; Πώς θα αντέξουν οι μικροί καταναλωτές τη σκέψη πως οι γύρω τους φορούν “πρώτο χέρι” ρούχα κι εκείνοι “δεύτερο”;
ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ…
Επειδή “ουδέν κακόν αμιγές καλού” ή τουλάχιστον εμείς έτσι πρέπει να χρησιμοποιούμε κάθε τι στη ζωή μας και να το αξιοποιούμε παιδαγωγικά, η κρίση και τα μεταχειρισμένα ρούχα είναι μια καλή ευκαιρία για να διδάξουμε στα παιδιά μια σειρά από βασικά πράγματα!
-Πρώτα απ’ όλα είμαστε ο εαυτός μας και όχι τα υπάρχοντά μας, μέσα σε αυτά και τα ρούχα μας.
Πρέπει να ξεχωρίζουμε και να διακρινόμαστε θετικά για το χαρακτήρα, την προσωπικότητα, τις επιδόσεις μας και όχι για τα στολίδια ή τα φιρμάτα ρούχα που αγόρασαν τα χρήματα ή οι κάρτες μας.
-Στη συνέχεια, τα μεταχειρισμένα ρούχα είναι μία θαυμάσια πράξη σεβασμού στο περιβάλλον γιατί σεβόμαστε τις πηγές ενέργειας, το χρόνο και το κόστος παραγωγής, την ανθρώπινη εργασία και τον κόπο.
-Τέλος τα μεταχειρισμένα ρούχα δίνουν την ευκαιρία να αναπτύξεις τη φαντασία σου, το ταλέντο σου σε styling και να φτιάξεις ένα απόλυτα προσωπικό στιλ που οι άλλοι θα θαυμάσουν και θα μιμηθούν αντί να ντύνεσαι ακριβώς σαν εκείνους από μιμητισμό και ανασφάλεια.
radiokalloni.gr

Close