Πώς να φάει μόνο του το παιδί. Αποτελεσματικές συμβουλές για να το βοηθήσεις

Όταν το παιδί αρχίσει να τρώει μόνο του, αυτό, είναι μια ξεχωριστή διαδικασία όχι μόνο για το ίδιο αλλά και για εσένα. Όλη αυτή η προσπάθεια να φάει με το κουτάλι μόνο του, εντάσσεται στην γενικότερη διαδικασία της ανεξαρτητοποίησής του. Σίγουρα είναι ένα στάδιο που θέλει μεγάλη υπομονή και ενίσχυση!

Μικρές συμβουλές για να το βοηθήσεις:
Είναι καλό να χρησιμοποιείς σκληρές πλαστικές σαλιάρες σ’ αυτήν την διαδικασία. Οι σαλιάρες αυτές επειδή ακριβώς «γυρίζουν» στην άκρη τους προς τα μέσα, έχουν την δυνατότητα να συγκρατούν μεγάλο μέρος του φαγητού που πέφτει.

Δώσε στο παιδί ένα σκληρό πλαστικό κουτάλι. Άρχισε με τροφές που έχουν συμπαγή υφή, όπως είναι για παράδειγμα οι λιωμένες πατάτες.
Μην απογοητεύεσαι εάν καθώς τρώει αφήνει ανά διαστήματα το κουτάλι του και τρώει με τα χέρια. Να θυμάσαι ότι είναι μια νέα διαδικασία γι’ αυτό και ενώ τρώει παράλληλα παίζει.

Χρησιμοποίησε ένα ψηλό καρεκλάκι για το φαγητό του ή άλλο ειδικό καρεκλάκι που προσαρμόζεται στο τραπέζι. Είναι καλό το παιδί σου να κάθεται εκεί όταν αρχίσει να τρώει μόνο του, έτσι ώστε να είναι στο κατάλληλο ύψος σε σχέση με τα αντικείμενα που θα πρέπει να διαχειριστεί.

Είναι καλό να μην βάζεις το μωρό σου στο καρεκλάκι του φαγητού όσο εσύ του μαγειρεύεις ακόμα. Όσο εκείνο πρέπει να περιμένει για να ετοιμαστεί το φαγητό, επειδή ακριβώς δεν μπορεί να κατανοήσει την καθυστέρηση, του προκαλείται εκνευρισμός. Θα σε εξυπηρετήσει περισσότερο, να του μιλάς κατά την διαδικασία προετοιμασίας του φαγητού του και να του επιτρέψεις να σε παρακολουθεί.

Σταδιακά το παιδικό καρεκλάκι θα πρέπει να αντικατασταθεί από μία κανονική καρέκλα και το παιδί να κάθεται μαζί με τους υπόλοιπους στο τραπέζι για να φάει.
Πέρα από το δικό του κουτάλι είναι χρήσιμο να έχει και το δικό του ποτήρι. Υπάρχουν στην αγορά ειδικά πλαστικά ποτηράκια με ειδικό στόμιο και λαβές για να μπορεί το παιδί να το χρησιμοποιεί μόνο του.
Είναι σημαντικό να δείχνεις μεγάλη υπομονή και επιμονή κατά την διαδικασία αυτή. Το παιδί είναι πολύ φυσιολογικό στο αρχικό διάστημα της διαδικασίας, να λερωθεί και να λερώσει και τα πάντα γύρω του καθώς τρώει.

Μην δείχνεις εκνευρισμό. Χαμογέλασέ του και βοήθησέ το. Μόλις το φαγητό του αρχίσει να λιγοστεύει στο πιάτο και βλέπεις ότι δυσκολεύεται να το «μαζέψει» στο κουτάλι του, μπορείς να επέμβεις και να το βοηθήσεις.

Το παιδί, με την δική μας ενίσχυση και επιβράβευση ικανοποιείται από την συμμετοχή του και πολύ σύντομα θα κατακτήσει την δεξιότητα αυτή. Όταν αυτό συμβεί, τότε μπορείς σταδιακά να αφαιρέσεις την σαλιάρα, να αντικαταστήσεις τα ξεχωριστά σερβίτσια με το κοινό σερβίτσιο της κουζίνας σου και καθώς μεγαλώνει, το παιδικό καρεκλάκι με το κανονικό κάθισμα.
Δεν υπάρχει παιδί που δεν μπορεί να τα καταφέρει, αρκεί να του δώσουμε χώρο και χρόνο να προσπαθήσει!

Close