7 Συνταγες με καστανα!

Μικρά μαλακά κέικ με κάστανο και σοκολάταO πιο λαχταριστός καρπός του χειμώνα βγαίνει από τη φουφού και εισβάλλει δημιουργικά στο τραπέζι μας με 7 συνταγες που θα σας ξετρελανουν!

Μικρά μαλακά κέικ με κάστανο και σοκολάτα
Μικρά μαλακά κέικ με κάστανο και σοκολάτα

υλικά γιά 8 μικρά κέικ
160 γρ. αλεύρι
1 φακελάκι μαγιά σκόνη
160 γρ. κρέμα κάστανου γλυκειά
120 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
120 γρ. ζάχαρη άχνη
120 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρης
4 αβγά μέτρια
20 γρ. βούτυρο
παρασκευή
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο. Βάζουμε τη σοκολάτα, κομμένη σε κομμάτια, να λυώσει μαζί με το βούτυρο, σε μπαιν μαρί (επάνω από κατσαρολάκι με καυτό νερό). Χωρίζουμε τους κρόκους από τ’ ασπράδια των αβγών. Χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη σε μαρέγκα σφιχτή. Σε μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε την κρέμα κάστανου με την κρέμα γάλακτος και τα κροκάδια των αβγών. Προσθέτουμε το αλεύρι με τη μαγιά, ανακατεύουμε και μετά τη σοκολάτα και ανακτεύουμε να γίνει ένα μείγμα ομοιογενές. Προσθέτουμε τμηματικά τη μαρέγκα, ανακατεύοντας κάθε φορά απαλά να ενσωματωθεί στο υπόλοιπο μείγμα. Μοιράζουμε το μείγμα σε 8 φορμάκια γιά κέικ, βουτυρωμένα και πασπαλισμένα με αλεύρι. Τα βάζουμε στο φούρνο γιά 15′-20′. Αφήνουμε να κρυώσουν.

tips: αν θέλουμε τα κέικ ακόμα πιό υγρά και μαλακά, ενώ είναι ακόμα χλιαρά τα σκεπάζουμε με μεμβράνη.πηγη αθηνοραμα

Ρόφημα με ψητα κάστανα και ρόφημα με μαρμελάδα κάστανο 
7 Συνταγες με καστανα!

(προετοιμασία 5’, μαγείρεμα 45’)

Υλικά για 6 άτομα
Ρόφημα με ψητά κάστανα, 100 γραμμ. ψητά κάστανα, 500 ml νερό, 1 κ.σ. πουρέ από αμύγδαλο, 2 κ.σ. σιρόπι αγαύης

Εκτέλεση
1. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε τα κάστανα και το νερό και τα αφήνετε να βράσουν.

2. Προσθέτετε τον πουρέ, το σιρόπι και τα χτυπάτε για 2΄ στο μπλέντερ.

Ρόφημα με μαρμελάδα κάστανο
100 γραμμ. μαρμελάδα κάστανο, 500 ml νερό, 1 κ.σ. πουρέ αμύγδαλο ή σιρόπι σόγιας
Εκτέλεση
Ρίχνετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα χτυπάτε στο μπλέντερ για 2΄.

Πουρές κάστανου 
7 Συνταγες με καστανα!

(προετοιμασία 30΄, μαγείρεμα 20΄-30΄)

Υλικά για 6 άτομα
1 κιλό κάστανα

Εκτέλεση
1. Καθαρίζετε τα κάστανα και τα πλένετε σχολαστικά. Τα τοποθετείτε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει (τόσο όσο να τα σκεπάζει) και μαγειρεύετε για 20΄- 30΄.

2. Μόλις είναι έτοιμα, τα σουρώνετε, τα τοποθετείτε και πάλι στην κατσαρόλα και τα πολτοποιείτε με τη βοήθεια ενός πρες πουρέ. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό και ανακατεύετε καλά.

3. Φυλάτε τον πουρέ σε δοχείο κλεισμένο αεροστεγώς σε δροσερό μέρος. Μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε ως βασικό υλικό σε γλυκές, αλλά και αλμυρές συνταγές.

Κρεμ μπριλέ με κάστανα

7 Συνταγες με καστανα!

(προετοιμασία 20΄, μαγείρεμα 10΄, αναμονή 4 ώρες)

Υλικά για 8 φορμάκια
400 ml κρέμα σόγιας με βανίλια, 200 ml φυτική κρέμα σόγιας, 6 κρόκοι αυγών, 130 γραμμ. ζάχαρη καστανή, 170 γραμμ. μαρμελάδα κάστανο

Εκτέλεση
1. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε τις δύο κρέμες σόγιας και βάζετε το μείγμα να βράσει.

2. Παράλληλα χτυπάτε τους κρόκους των αυγών μαζί με 80 γραμμ. ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μείγμα και προσθέτετε τη μαρμελάδα κάστανο.

3. Ρίχνετε τα παραπάνω υλικά μέσα στην κατσαρόλα με τη σόγια και μαγειρεύετε σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς για 5’, μέχρι τα υλικά να δέσουν και να πήξει η κρέμα.

4. Μοιράζετε την κρέμα σε 8 φορμάκια και την αφήνετε να κρυώσει. Στη συνέχεια την τοποθετείτε στο ψυγείο για 4 ώρες.

5. Πασπαλίζετε με την υπόλοιπη ζάχαρη. Με ένα φλόγιστρο καβουρδίζετε την επιφάνεια μέχρι να πάρει σκούρο χρώμα και σερβίρετε.


Pancakes κάστανο
7 Συνταγες με καστανα!
(προετοιμασία 30’, μαγείρεμα 3’)

Υλικά για 4 άτομα
2 αυγά, 80 γραμμ. αλεύρι από κάστανο (σε καταστήματα με βιολογικά), 1 κ.σ. μαγειρική σόδα, 1 κ.σ. κορν φλάουρ, 800 ml γάλα σόγιας, 700 ml κρέμα σόγιας, 1 κ.σ. ζάχαρη, 1 κ.γ. χυμό λεμονιού, 1 πρέζα αλάτι, ηλιέλαιο ή βούτυρο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση
1. Χωρίζετε τα ασπράδια από τους κρόκους. Ανακατεύετε το αλεύρι με το κορν φλάουρ και τη μαγειρική σόδα.

2. Σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύετε το γάλα με την κρέμα σόγιας.

3. Βάζετε στο μίξερ τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη και χτυπάτε έως ότου ασπρίσει το μείγμα. Έπειτα προσθέτετε εναλλάξ το μείγμα με το αλεύρι και αυτό με το γάλα ανακατεύοντας.

4. Χτυπάτε στο μίξερ τα ασπράδια με το χυμό λεμονιού και το αλάτι. Όταν σφίξουν, τα ενσωματώνετε στο χυλό με τη βοήθεια μιας σπάτουλας αναδεύοντας από κάτω προς τα πάνω.

5. Σε ένα μεσαίου μεγέθους τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι ή το βούτυρο. Μόλις κάψει, βάζετε 1 μεγάλη κουταλιά από το χυλό και ανακινείτε το σκεύος έτσι ώστε να απλωθεί το μείγμα σχηματίζοντας μια στρογγυλή τηγανίτα. Ψήνετε 2’ από τη μία πλευρά και 1’ από την άλλη. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία.πηγη elle.gr

Τσουρέκι γεμιστό με κάστανο & γλάσο λευκής σοκολάτας
7 Συνταγες με καστανα!
ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ
500 γρ. αλεύρι αμερικανικού τύπου
30 γρ. μαγιά νωπή
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 βανίλια σκόνη
1 πρέζα αλάτι
75 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
120ml γάλα πλήρες
3 αυγά μεσαίου μεγέθους (150 γρ.) σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
2 γρ. μαστίχα κοπανισμένη
1,5 γρ. μαχλέπι κοπανισμένο

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΚΑΣΤΑΝΟΥ
500 γρ. κάστανα ακαθάριστα
1 πρέζα αλάτι
500ml νερό
375 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
½ φασόλι βανίλιας
23ml μαύρο ρούμι ή κονιάκ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
400 γρ. λευκή σοκολάτα κουβερτούρα
50 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (55% περιεκτικότητα σε κακάο)

Φτιάξτε την κρέµα κάστανου. Χαράξτε τα κάστανα από την κορυφή προς τη βάση µε ένα µυτερό µαχαιράκι και βάλτε τα σε µια κατσαρόλα µε νερό που να τα καλύπτει (περίπου 1½ λίτρο). Ρίξτε το αλάτι και βράστε τα για 30΄. Κατόπιν µε µια τρυπητή κουτάλα βγάλτε τα λίγα λίγα και τοποθετήστε τα σε µια πιατέλα. Με τη µύτη ενός µαχαιριού ξεφλουδίστε τα. Κόψτε κατά µήκος το φασόλι βανίλιας µε ένα µαχαιράκι και ξύστε µε αυτό το εσωτερικό του. Σε άλλη κατσαρόλα βάλτε τα 500ml νερό, τη ζάχαρη και τους µισούς σπόρους από το εσωτερικό της βανίλιας. Βράστε σε χαµηλή φωτιά µέχρι το σιρόπι να γίνει διάφανο. Αποσύρετε από τη φωτιά και ρίξτε τα 3 / 4 του σιροπιού στον κάδο του µπλέντερ, προσθέστε τα καθαρισµένα κάστανα και πολτοποιήστε τα πολύ καλά. Στη συνέχεια ρίξτε τον πουρέ στο υπόλοιπο σιρόπι που έχει µείνει στην κατσαρόλα και βάλτε τη σε χαµηλή φωτιά για περίπου 30΄, ανακατεύοντας µε σπάτουλα σιλικόνης. Κατεβάστε από τη φωτιά, προσθέστε το µαύρο ρούµι ή κονιάκ και ανακατέψτε µέχρι να γίνει µια λεία κρέµα.

Φτιάξτε το τσουρέκι. Βάλτε σε ένα µπολ το χλιαρό γάλα, 60 γρ. ζάχαρη και τη µαγιά και ανακατέψτε µε ένα πιρούνι ώστε να διαλυθούν καλά τα υλικά. Προσθέστε αλεύρι όσο πάρει µέχρι να γίνει ζυµάρι ενώ το ανακατεύετε. Σκεπάστε το µε βαµβακερή πετσέτα και αφήστε το για 1-2 ώρες σε ζεστό µέρος, µέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Βάλτε τα αυγά, την υπόλοιπη ζάχαρη, το τριµµένο µαχλέπι, την τριµµένη µαστίχα και το αλάτι σε µια κατσαρόλα και ανακατέψτε σε µέτρια φωτιά για λίγα λεπτά µε αυγοδάρτη µέχρι να ζεσταθούν λίγο. Μετά βάλτε τα στον κάδο του µίξερ, προσθέστε το φουσκωµένο µείγµα µε τη µαγιά και χτυπήστε µε το γάντζο (εξάρτηµα του µίξερ) σε χαµηλή ταχύτητα, και συνεχίστε να χτυπάτε ρίχνοντας το υπόλοιπο αλεύρι. Η ζύµη θα πρέπει να ξεκολλάει από τα τοιχώµατα. Προσθέστε το λιωµένο βούτυρο και συνεχίστε να χτυπάτε µέχρι το ζυµάρι να γίνει ελαστικό και να γυαλίζει. Κατόπιν αφαιρέστε τον κάδο από το µίξερ, πλάστε τη ζύµη σε µπάλα και βάλτε τη σε ένα µπολ. Σκεπάστε τη µε πετσέτα και αφήστε τη για περίπου 1-2 ώρες να διπλασιαστεί σε όγκο.

Ζυµώστε λίγο και πλάστε τη ζύµη σε µπάλα. Ανοίξτε τη µε τον πλάστη σε µακρόστενη λωρίδα. Αλείψτε το εσωτερικό της µε αυγό. Πλάστε την κρέµα κάστανου σε λωρίδα και βάλτε την κατά µήκος της ζύµης. Τυλίξτε τη σε κύλινδρο ώστε να καλυφθεί το κάστανο. Τυλίξτε τη ζύµη σε κοτσίδα. Βάλτε σε µια λαµαρίνα αντικολλητικό χαρτί ψησίµατος και τοποθετήστε εκεί την κοτσίδα. Σκεπάστε την πάλι µε την πετσέτα και αφήστε τη για περίπου 30΄ να ξαναφουσκώσει, µέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Προθερµάνετε το φούρνο στους 180 °C στις αντιστάσεις πάνω κάτω. Ψήστε στην κάτω σχάρα του φούρνου για 5΄ και κατόπιν χαµηλώστε τη θερµοκρασία στους 160 °C και ψήστε για άλλα 25΄.

Ετοιµάστε την επικάλυψη. Γεµίστε µια µεσαία κατσαρόλα µε νερό µέχρι τη µέση. Εφαρµόστε στο χείλος της ένα µεταλλικό µπολ ίδιου µεγέθους (διαδικασία µπεν µαρί). Βάλτε την κατσαρόλα σε µέτρια φωτιά και λιώστε στο µπολ τη λευκή σοκολάτα. Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία για να λιώσετε τη σοκολάτα κουβερτούρα.

Πάρτε το τσουρέκι –αφού κρυώσει– και βάλτε το επάνω σε µία σχάρα. Περιχύστε το πρώτα µε το γλάσο λευκής σοκολάτας και µετά µε λίγη από τη σκούρα σοκολάτα. Αφήστε το στην άκρη για 10΄ να σταθεροποιηθεί και έπειτα κόψτε το σε µερίδες. glykamystika.gr

Γλυκο του κουταλιου  καστανο
Chestnuts--645x400

Συνταγη ΕΔΩ

Close