Αγορομάνες μην ξεχνάτε : Μεγαλώνουμε τους αυριανούς συζύγους

Λένε -και νομίζω πως έχουν δίκιο- ότι για τη συμπεριφορά και το χαρακτήρα ενός άνδρα ευθυνεται -κατά ένα μεγάλο μέρος- μια γυναίκα. Όχι μια τυχαία γυναίκα. Η μητέρα του.
Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, εμείς που μεγαλώνουμε γιούς, μεγαλώνουμε τους μελλοντικούς συντρόφους/συζύγους/συναδέλφους/άνδρες της κοινωνίας…

Γι’ αυτό, λοιπόν, καλό είναι να ακολουθήσουμε κάποιες οδηγίες προς …ναυτιλλόμενες, μέσα από τις οποίες ο γιος μας θα μάθει να αγαπά τους ανθρώπους, θα μάθει να σέβεται τις γυναίκες, να δίνει, να είναι τρυφερός και κυρίως να είναι αυτόνομος.

Μάθετέ τον να είναι εκφραστικός και να μην κρύβει τα συναισθήματά του. Εξηγήστε του σε πρωτη φάση τί είναι τα συναισθήματα με απλά λόγια.
Μάθετε του να είναι στοργικός και τρυφερός με τα ζώα, με τα μωράκια, με τους ανθρώπους γενικά, πόσο μάλλον όταν έχουν κάποια ανάγκη.
Μάθετέ του να βοηθά τους άλλους. Μην το αναγκάσετε. Αν δεί εσάς να βοηθάτε, σίγουρα θα το κάνει και εκείνος.

Να θυμάστε ότι εσείς είστε το πιο σημαντικό πρόσωπο στη ζωή του, ακόμα και όταν δείχνει ότι δεν σας θέλει κοντά του επειδή μεγαλώνει, να ξέρετε ότι σε εσάς θα έρθει όταν νιώσει την ανάγκη για στήριγμα.
Μάθετέ του τρόπους και εξηγήστε του ότι ένας ευγενικός άνδρας είναι ένας πολύ γοητευτικός άνδρας.
Να απαντάτε σε όλες τις απορίες του και τα “γιατί” του. Ακόμα και αν δεν γνωρίζετε κάτι, ψάξτε μαζί την απάντηση, μην το αποφεύγετε, γιατί έτσι θα του σβήσετε τη δίψα για μάθηση και γνώση.
Δώστε του την ευκαιρία να συλλέξει εικόνες, για να διευρύνει το μυαλό του. Γνωρίστε του νέα μέρη και εμπειρίες. “Εκθέστε” τον σε πλήθος απο ερεθίσματα…
Γνωρίστε του τον αθλητισμό και την άσκηση από νωρίς. Δεν υπάρχει καλύτερο για έναν άντρα, να γινει αγωνιστικος χαρακτηρας, με αθλητικό σώμα και με υψηλή αυτοεκτίμηση.
Μάθετέ τον να έχει επιμονή και υπομονή για κάτι που θέλει.
Αφήστε τον να φύγει λίγο απο κοντά σας, έτσι ώστε να γίνει ανεξάρτητος, ακόμα και αν χρειαστεί “να φάει τα μούτρα του”.

Αφήστε τον να λερωθεί ή ακόμα και να σκίσει τα ρούχα του. Ένας “αποστειρωμένος” άνδρας δεν είναι και πολύ θελκτικός. Ετσι δεν ειναι;
Mάθετε του να πιστεύει στον εαυτό του, αλλά και να έχει πίστη γενικότερα. Αυτό θα τον βοηθήσει να νιώσει λιγότερο μόνος, όταν κάποια μέρα απογοητευθεί και πληγωθεί.

Επίσης μάθετέ του να χάνει. Εξηγήστε του οτι δεν μπορεί να κερδίζει συνέχεια. Ετσι είναι η ζωή και πρέπει να είναι προετοιμασμένος για όλα.
Δείξτε του πώς θα είναι αυτόνομος, ωστε να μην εξαρτάται από τους άλλους. Ούτε ο ίδιος ούτε η διάθεσή του…

Κάντε τον να αγαπήσει το σπίτι. Να νιώσει ασφάλεια και να επιστρέφει εκεί, ακόμα και όταν μεγαλώσει και νιώθει ότι θέλει να γυρίσει για λίγο στη βάση του. Άλλωστε …”home is where mum is” και αυτό θα ισχύει για πάντα, όσα χρόνια και αν περάσουν.
Αγαπήστε τον ΠΟΛΥ και δείξτε το. Μόνο ο άνθρωπος που παίρνει αγάπη, μπορεί να δώσει αγάπη. Και αυτό ισχύει και για τα δύο φύλα…

Τα φιλιά μου και την αγάπη μου,

Μαρία Φραγκάκη

Close