Αυτά που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για τον ιό  Έμπολα
Είναι δύσκολο πια να αγνοήσουμε τον ιό Έμπολα, ακόμα κι αν ακόμα δεν υπάρχει κάποιο κρούσμα στη χώρα μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο οι ιοί καταφέρνουν και περνούν τα σύνορα κρατών, όπως μας έχει δείξει η ιστορία.
Γιατί όλοι δίνουν τόση σημασία στο συγκεκριμένο ιό;

 

Το κυριότερο είναι, επειδή πρόκειται για έναν φονικό ιό, που μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο, σε αντίθεση με τις περισσότερες ιώσεις.
Ο Έμπολα είναι μεταδοτικός, όταν ο ασθενής έχει εμφανή τα συμπτώματα. Όχι νωρίτερα.
Πρέπει να ανησυχείτε;
Και ναι και όχι είναι η πιο σωστή απάντηση. Προς το παρόν δεν υπάρχει καταγεγραμμένο κρούσμα στη χώρα μας, άρα δεν υπάρχει επιδημία Έμπολα στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να είστε πιο… χαλαροί. Καλό είναι, όμως, να προσέχετε με ποιους συναναστρέφεστε. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν όσοι έχουν ταξιδέψει πρόσφατα στη Δυτική Αφρική.
Πρέπει να γνωρίζετε ότι τα συμπτώματα του ιού μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και 21 ημέρες μετά τη μόλυνση από αυτόν. Συνεπώς, αυτό είναι και το χρονικό όριο, που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας για όσους έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό.



Συμπτώματα


Σύμφωνα με οδηγίες προς τους ταξιδιώτες που είχε εκδώσει τον περασμένο μήνα το ελληνικό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μέσα σε 2 έως 21 μέρες από τη μόλυνση με τον ιό εκδηλώνονται αιφνίδιος, υψηλός πυρετός, μυαλγία, διάρροια, πονοκέφαλος, κόπωση και πόνος στην κοιλιά.

Μπορεί επίσης να υπάρχει δερματικό εξάνθημα, πονόλαιμος και επιπεφυκίτιδα.

Εντός 7 ημερών αναπτύσσεται σοκ (καταπληξία), κυρίως εξαιτίας της αιμορραγίας. Περισσότεροι από το 50% των ασθενών καταλήγουν. Ο ασθενής καθίσταται μολυσματικός μόλις εκδηλωθεί ο πυρετός.
Αυτά που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για τον ιό Έμπολα
Η περίοδος επώασης διαρκεί 2-3 εβδομάδες και ακολουθείται από απότομη εμφάνιση υψηλού πυρετού, μυαλγίας, διάρροιας, κεφαλαλγίας, κόπωσης και κοιλιακού άλγους. Μπορεί επίσης να υπάρχει εξάνθημα, πονόλαιμος και επιπεφυκίτιδα.

Θεραπεία: 
Δεν υπάρχουν αποτελεσματικά εμβόλια ή φάρμακα εναντίον των ιών Έμπολα του αιμορραγικού πυρετού και η θεραπεία περιορίζεται σε υποστηρικτικά μέτρα για τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης, της οξυγόνωσης και του ισοζυγίου υγρών και ηλεκτρολυτών.

Πως μεταδίδεται

O ιός Εbola μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω επαφής με αίμα ή εκκρίσεις ασθενών (π.χ. σάλιο, ούρα κλπ). Η πιθανότητα μετάδοσης της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο αυξάνει στα τελευταία στάδια της νόσου και κυρίως στο αιμορραγικό στάδιο, αλλά ακόμη και μεταθανάτια, λόγω της συνεχιζόμενης ιαιμίας.

Ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό Έμπολα και πώς να τον αποφύγετε 
Ακόμα και αν ζείτε ή έχετε ταξιδέψει σε περιοχές που έχουν πληγεί, ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό Έμπολα είναι εξαιρετικά χαμηλός, εκτός εάν έχετε εκτεθεί στο αίμα ή σε άλλα σωματικά υγρά ενός νεκρού ή ζωντανού ατόμου ή ζώου που έχει μολυνθεί. Στην επαφή με σωματικά υγρά περιλαμβάνεται η χωρίς προφυλάξεις σεξουαλική επαφή με ασθενείς έως και εφτά εβδομάδες μετά την ανάρρωσή τους.

Η συνήθης επαφή σε δημόσιους χώρους με άτομα που δεν φαίνεται να είναι άρρωστα δεν ενέχει κίνδυνο μετάδοσης του Έμπολα.
Δεν κινδυνεύετε να μολυνθείτε με τον ιό Έμπολα ανταλλάσσοντας χρήματα ή αγαθά ή κολυμπώντας σε πισίνα.
Ο ιός Έμπολα δεν μεταδίδεται από τα κουνούπια.
Ο ιός Έμπολα σκοτώνεται εύκολα με σαπούνι, χλωρίνη, το φως του ήλιου ή το στέγνωμα. Αν τα ρούχα σας μολυνθούν με υγρά, μπορείτε να εξουδετερώσετε τον ιό Έμπολα πλένοντάς τα στο πλυντήριο.
Ο ιός Έμπολα δεν επιζεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε επιφάνειες που είναι εκτεθειμένες στον ήλιο ή έχουν στεγνώσει.
πηγες mothers.gr,news.gr,Κελπνο

Close