Πώς να μαζέψετε εύκολα τα καλοκαιρινά ρούχα!

Όσο προχωράμε προς το τέλος Οκτωβρίου και πιάνουν τα πρώτα κρύα, έρχεται ο καιρός για το μάζεμα των καλοκαιρινών ρούχων και το κατέβασμα των χειμωνιάτικων. Αναμφισβήτητα είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που περνάμε όλοι ενόψει του χειμώνα. Δεν υπάρχει λόγος, όμως, να πελαγώνετε! Παρακάτω θα διαβάσετε μερικές συμβουλές προκειμένου το μάζεμα των ρούχων να γίνει «παιχνίδι».

Ξεχωρίστε τα ρούχα

Πώς να μαζέψετε εύκολα τα καλοκαιρινά ρούχα!
Αρχικά, θα πρέπει να ξεχωρίσετε ποια από τα ρούχα σας είναι αμιγώς καλοκαιρινά και ποια θα μπορούσατε να φορέσετε και τον χειμώνα. Για παράδειγμα κάποια μπλουζάκια καλοκαιρινά μπορούν να φορεθούν και το χειμώνα είτε μέσα από άλλα, είτε στο γυμναστήριο, είτε για μέσα στο σπίτι. Όπως και κάποια φορέματα βραδινά μπορούν να φορεθούν και το χειμώνα.
Εάν υπάρχουν κάποια ρούχα που δεν χρειάζεστε μπορείτε να τα συγκεντρώσετε και να τα δώσετε σε κάποια φιλανθρωπική οργάνωση ή στην εκκλησία της γειτονιάς σας.

Καθαρίστε τα συρτάρια και τις ντουλάπες

Πριν βάλετε τα ρούχα σας στις ντουλάπες πρέπει να καθαρίσετε σχολαστικά με ένα βρεγμένο πανί και ύστερα με στεγνό το εσωτερικό των συρταριών και τα πατώματα των ντουλαπών. Εάν υπάρχουν λεκέδες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα οικολογικό καθαριστικό, το οποίο θα απολυμάνει κιόλας.

Πλύνετε τα ρούχα

Πριν μαζευτούν τα ρούχα πρέπει να είναι καθαρά και εντελώς στεγνά. Βάλτε τα στο πλυντήριο με αρκετό μαλακτικό, προκειμένου να αρωματιστούν και αφήστε τα να στεγνώσουν καλά. Εάν τα ρούχα μείνουν με λεκέδες, την επόμενη χρονιά θα είναι δύσκολο να τους αφαιρέσετε.

Σιδερώστε και ταξινομήστε τα ρούχα

Πώς να μαζέψετε εύκολα τα καλοκαιρινά ρούχα!
Αφού τα σιδερώσετε, κάντε στοίβες ανά κατηγορία για να τα έχετε τακτοποιημένα και να τα βρίσκετε πιο εύκολα. Όσο καλύτερα τα σιδερώσετε, τόσο μικρότερη θα είναι η ταλαιπωρία που θα υποστούν από τη φύλαξη και το επόμενο καλοκαίρι θα είναι έτοιμα για φόρεμα.
Μπορείτε να τα βάλετε σε ειδικά πλαστικά κουτιά ρούχων , βάζοντας και χαρτάκι σε κάθε ένα με το τι περιέχει, πχ μπλούζες, μαντήλια, μαγιό. Μην χρησιμοποιείτε σακούλες για την αποθήκευση των ρούχων σας, γιατί σκίζονται και τα ρούχα μένουν εκτεθειμένα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια βαλίτσα που δεν την χρειάζεστε πια για να μπουν πιο τακτικά. Μια καλή συμβουλή είναι να τα διπλώνετε καλά, για να μην πιάνουν πολύ χώρο και έτσι να χωρέσουν περισσότερα. Τα πουκάμισα και τα φορέματα πρέπει να μπουν σε κρεμάστρες και να φυλαχθούν σε ειδικές σακούλες ρούχων.

Μάζεμα παπουτσιών

Πώς να μαζέψετε εύκολα τα καλοκαιρινά ρούχα!
Εκτός από τα ρούχα μην ξεχάσετε ότι πρέπει να μαζέψετε και τα καλοκαιρινά σας παπούτσια. Μπορείτε να τα καθαρίσετε με ένα βρεγμένο πανί να τα αφήστε να στεγνώσουν και έπειτα να τα γεμίσετε με εφημερίδες για να μην χάσουν το σχήμα τους .Μετά, μπορείτε να τα τοποθετήσετε σε κουτιά παπουτσιών. Εάν δεν έχετε μπορείτε να αγοράσετε πλαστικά κουτιά ειδικά για τα παπούτσια.

Αποθήκευση ρούχων

Πώς να μαζέψετε εύκολα τα καλοκαιρινά ρούχα!
Όταν κρεμάτε τα ρούχα να προσέχετε αν γλιστρούν από τις κρεμάστρες. Σε αυτή την περίπτωση στερεώστε τα με καρφίτσες (λεπτά υφάσματα) ή με λαστιχάκια. Τοποθετήστε τα κοντά ρούχα (π.χ. πουκάμισα ή μπλούζες) όλα μαζί σε μία μεριά της ντουλάπας, έτσι ώστε να εκμεταλλευτείτε το χώρο που περισσεύει από κάτω.
Ανάμεσα στα ρούχα θα πρέπει να βάλετε ειδικά αρωματικά ενάντια στο σκόρο, όπως λεβάντα ή κέδρο για να τα προστατέψετε. Μπορείτε να φτιάξετε και μόνοι σας φακελάκια με λεβάντα, κέδρο, κανέλα, γαρύφαλλο και όποιο άλλο αρωματικό σας αρέσει. Θα πρέπει να προσέξετε ο χώρος φύλαξης των ρούχων να μην έχει υγρασία ή υπερβολική ζέστη, γιατί μπορεί να αλλοιωθούν τα μυρωδικά και να λερώσουν τα ρούχα.
Μην ξεχάσετε να κλείσετε καλά τα κουτιά ή τους σάκους αποθήκευσης προκειμένου να αποτρέψετε ανεπιθύμητους επισκέπτες, όπως σκόρο ή άλλα έντομα να μπουν στα ρούχα σας.
Μπορείτε ακόμα να κρεμάσετε αρωματικά μέσα στις ντουλάπες που θα αποθηκεύσετε τα ρούχα και να μην ξεχνάτε να τα ανανεώνετε τακτικά, γιατί χάνουν το άρωμά τους. Πολύ σημαντικό είναι ο χώρος που θα αποθηκεύσετε τα ρούχα σας να μην έχει υγρασία και να είναι σχετικά δροσερός. Καλό είναι να τον αερίζετε και συχνά για να αποφύγετε ανεπιθύμητες μυρωδιές.

– See more at: https://www.mama365.gr/19514/pos-na-mazepsete-efkola-ta-kalokairina-royha.html#sthash.forxO6Hi.dpuf

Close