Χριστουγεννιατικα κηροπήγια
Χριστουγεννα χωρις κερια γινονται?
Φυσικα και οχι…..
55 μερες για τα Χριστουγεννα και φτιαχνουμε μονες μας διακοσμητικα κηροπήγια!!!

Χριστουγεννιατικα κηροπήγια

Από τους  πιο γρήγορους, οικονομικούς και απλούς τρόπους να προσθέσετε χριστουγεννιάτικες διακοσμητικές πινελιές στον οποιοδήποτε χώρο, μια σύνθεση με κεριά.

Επιλέξτε χρώματα και υλικά που να ταιριάζουν με την συνολική  ατμόσφαιρα που έχετε δημιουργήσει και διαλέξετε κάποια σαν  κεντρικό κομμάτι για τον στολισμό του γιορτινού σας τραπεζιού.

Χριστουγεννιατικα κηροπήγια

* Τοποθετείστε ένα κερί μέσα σε μια διαφανή γυάλα, σε μέγεθος τέτοιο που να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του εσωτερικού της και σε όποιο χρώμα ταιριάζει με το σημείο που θα τοποθετήσετε την σύνθεση. Διαλέξτε μια “βάση” για να ακουμπήσετε στο κέντρο της την γυάλα και που μπορεί να είναι ένας οποιοδήποτεδίσκος ή πιατέλα επίσης σε υλικό και απόχρωση ταιριαστά με εκείνα που συνολικά επικρατούν στον χώρο και γεμίστε την επιφάνεια γύρω από την γυάλα με μικρές χριστουγεννιάτικες μπάλες, μικρά βαζάκια ή ποτηράκια με λουλούδια, μερικά αληθινά ή υφασμάτινα λουλούδια ποϊνσέτιας κλπ. Ιδανική πρόταση και για τον στολισμό του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού σας, που ανάλογα με τον διαθέσιμο χώρο του θα επιλέξετε την ανάλογη σε σχήμα και διαστάσεις “βάση”.

Χριστουγεννιατικα κηροπήγια

* Γεμίστε μέχρι τη μέση με νερό, ίδιου σχεδίου αλλά  διαφορετικού μεγέθους διαφανείς γυάλες ή βάζα. Στον πάτο της κάθε γυάλας τοποθετήστε είτε ένα μεγάλο σε μέγεθος αληθινό λουλούδι ή ακόμα καλύτερο μιας καλής ποιότητας υφασμάτινη απομίμηση ή και ένα κερί σε σχήμα λουλουδιού σε κόκκινο έντονο χρώμα και “στριμώξτε” δίπλα του κάποια πράσινα φύλλα ή κλαράκια έλατου με τρόπο που να μην μετακινούνται. Βυθίστε στο νερό κόκκινα μπιλάκια από γκυ ή cranberrys, που αυτές τις μέρες θα βρείτε στα μανάβικα μεγάλων super markets. Όταν όλες οι μικρές μπίλιες ανέβουν στην επιφάνεια του νερού τοποθετήστε ανάμεσά τους ένακεράκι από αυτά που επιπλέουν.

Τοποθετείστε όλες τις γυάλες συγκεντρωμένες σε κάποιο σημείο κι αν τις επιλέξετε για τον στολισμό του γιορτινού σας τραπεζιού και χρησιμοποιήσετε φυσικά λουλούδια, θυμηθείτε  ότι θα πρέπει να “συναρμολογήσετε” την σύνθεση την τελευταία στιγμή ώστε να μην χάσουν την φρεσκάδα και την όμορφη εμφάνισή τους τα λουλούδια, που δεν αντέχουν παραπάνω από μία μέρα βυθισμένα ολόκληρα μέσα στο νερό.
Χριστουγεννιατικα κηροπήγια

* Τα γυάλινα βάζα για την κουζίνα, σαν εκείνα που χρησιμοποιούμε για μαρμελάδες και γλυκά μπορούν να γίνουν πολύ όμορφα ….κηροπήγια.

Πλύντε τα,   αφήστε τα να στεγνώσουν εντελώς και σκουπίστε τα μ΄ένα μαλακό πανί για να γίνουν όσο πιο …αστραφτερά. Γεμίστε  μενερό και βυθίστε μέσα τους ένα κεράκι που επιπλέει.
Τυλίξτε το χείλος του βάζου με μια φαρδιά υφασμάτινη κορδέλα σε χριστουγεννιάτικα χρώματα  που θα τελειώνει σ΄έναν εντυπωσιακόφιόγκο.
Ιδανική πρόταση και για την χριστουγεννιάτικη διακόσμηση τουτζακιού. Χρησιμοποιείστε μερικά ίδια τέτοια βάζα και τοποθετήστε τα στην σειρά πάνω στο τζάκι ανάμεσα σε φυσικά κλαριά έλατου, μερικές χριστουγενιάτικες μπάλες ή κάποια ακόμα κεριά.
Χριστουγεννιατικα κηροπήγια

* Αξιοποιείστε ….χριστουγεννιάτικα, όλα τα ασημένια ή μπρούτζινα κηροπήγια που πιθανόν διαθέτετε. Τοποθετήστε τασυγκεντρωμένα όλα μαζί πάνω στο τζάκι, σ΄ένα τραπέζι ή το ράφι ενός επίπλου,  προσαρμόστε στο κάθε ένα το ανάλογου μεγέθους  κερί και “σπάστε” την απόλυτη ομοιομορφία μ΄ένα επίσης ανάλογου μεγέθους και ύφους χριστουγεννιάτικοδιακοσμητικό όπως ένα στεφάνι, μια φιγούρα, μια χιονόμπαλα κλπ.

Τα άσπρα κεριά σε ασημένια κηροπήγια ιδανικά για μια τέτοια σύνθεση σε κλασσικά διακοσμημένους χώρους, ενώ σε μπρούτζινα κηροπήγια και για πιο  “χαρούμενες” διακοσμήσεις χρησιμοποιείστε κεριά σε κατακόκκινη απόχρωση.
Μια σειρά με άσπρα φωτάκια led  απλωμένη σ΄όλόκληρο το μήκος της επιφάνειας που καταλαμβάνουν τα κηροπήγια επίσης θα προσθέσει “πόντους” σε λάμψη και ατμόσφαιρα γιορτινή.
Χριστουγεννιατικα κηροπήγια

* Δεν θα σας χρειαστεί παρά μια ….εξάδα από ίδια γυάλινα χαμηλά ποτήρια ή και ακόμα περισσότερα αν η επιφάνεια που θέλετε να στολίσετε έχει μεγάλο μήκος.

Τοποθετείστε μέσα σε κάθε ποτήρι ένα λευκό κερί με φάρδος λίγο μικρότερο από εκείνο του ποτηριού και τόσο ψηλό που μόνο η φλόγα του να εξέχει. Στολίστε το χείλος κάθε ποτηριού μ΄ένα στεφανάκι από κλαράκια έλατου κι αν θέλετε ακόμα περισσότερη …λάμψη σκορπίστε κατά μήκος της επιφάνειας που θα τα τοποθετήσετε μια πλούσια σειρά από χριστουγεννιάτικα φωτάκια led.
Χριστουγεννιατικα κηροπήγια

* Θα χρειαστείτε διαφανείς γυάλες στο ίδιο σχέδιο αλλά διαφορετικό μεγέθος και σε συνδυασμούς τέτοιους που μέσα σε κάθε μεγαλύτερη να χωρά να “κρυφτεί” μια μικρότερη.

Γεμίστε κάθε μεγάλη γυάλα, και μέχρι λίγο πιο κάτω από την μέση, με συνθετικό διακοσμητικό χιόνι που θα βρείτε σε όλα τα καταστήματα με χριστουγεννιάτικα στολίδια και μέσα του …βυθίστε μια μικρότερη γυάλα μ΄ένα λευκό ή κόκκινο κερί. Στον ανάμεσά τους χώρο και πάνω στο χιόνι προσθέστε κλαράκια έλατου, μια υφασμάτινη κορδέλα, μια μικρή χριστουγεννιάτικη μπάλα, ένα αστέρι κλπ.

Επίσης απλή στην κατασκευή της αλλά ιδιαίτερα καλαίσθητη πρόταση για τον στολισμό του γιορτινού σας τραπεζιού.

Χριστουγεννιατικα κηροπήγια

* Χρησιμοποιείστε “κολωνάτες” γυάλες διαφορετικού μεγέθους και κολλήστε με στενό σελοτέιπ διπλής όψης λεπτά κλαράκια τούγιας ή οποιοδήποτε παρόμοιο  είδος κωνοφόρο που θα βρείτε σε οποιοδήποτε φυτώριο,  στο εξωτερικό τους μέρος.

Αν δεν τα καταφέρνετε να το κάνετε με τρόπο που το σελοτέϊπ να μηνδιακρίνεται  χρησιμοποιείστε απλή κόλλα,  θα το κάνετε πολύ πιο εύκολα και το μόνο που θα γίνει λίγο πιο δύσκολο το …καθάρισμα του γυαλιού όταν περάσουν οι γιορτές. 🙂
Toποθετήστε μέσα σε κάθε γυάλα ένα λευκό κερί και έτοιμα τα πολύ κομψά και πρωτότυπα κηροπήγια σας.
Επίσης πολύ εντυπωσιακή μια τέτοια σύνθεση  αν αντί για μεγάλες γυάλες, χρησιμοποιήσετε απλά κολωνάτα ποτήρια σε διαφορετικά μεγέθη και όλα μαζί τα τοποθετήσετε μέσα σ΄έναν δίσκο ή μια πιατέλα.
Χριστουγεννιατικα κηροπήγια

* Επιλέξτε πανομοιότυπα κεριά σε όποιο χρώμα ταιριάζει στο σημείο που θα τα τοποθετήσετε, ακουμπήστε τα το ένα κολλητά δίπλα στο άλλο και τυλίξτε τα όλα μαζί με μια ταιριαστής απόχρωσης υφασμάτινη κορδέλα που το τέλος της θα στερεώσετε με κόλλα ή συραπτικό.

Περιμετρικά και στην βάση του “πακέτου” τοποθετήστε φυσικά κλαδιά έλατου, οποιουδήποτε είδους αποξηραμένα κλαδιά, γκυ ή μια  χριστουγεννιάτικη γιρλάντα και ανάμεσά τους “πλέξτε” μια σειρά φωτάκια led μπαταρίας.
Το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να γίνει ακόμα πιο εντυπωσιακό και ιδιαίτερο αν στο σημείο που θα στολίσετε με μια τέτοια σύνθεση έχετε την άνεση χώρου να τοποθετήσετε τα κεριά, πριν τα τυλίξετε με την κορδέλα, με τρόπο που να σχηματίζουν ένα γιορτινό σύμβολο  όπως ένα δέντρο ή ένα αστέρι.
Χριστουγεννιατικα κηροπήγια

* Αν δεν σας είναι εύκολα να βρείτε κάπου κοντά στο σπίτι σας γερά και “γεμάτα” κουκουνάρια, αγοράστε μερικά σε διαφορετικάμεγέθη από ένα κατάστημα με είδη για κατασκευές ή κάποιο εποχιακό κατάστημα με χριστουγεννιάτικα.

Μ΄ένα αιχμηρό αντικείμενο “σκάψτε” στην κορυφή αλλάεσωτερικά το κάθε κουκουνάρι, έτσι ώστε χωρίς να αφαιρέσετεεξωτερικά πέταλα να χωρά να στερεωθεί ένα μικρό κεράκι.
Μ΄ένα πινέλο περάστε την επιφάνεια των κουκουναριών με διάφανη κόλλα για παζλ, που θα βρείτε σε όλα τα βιβλιοχαρτοπωλεία και κυλήστε τα αμέσως μέσα σε συνθετικό διακοσμητικό χιόνι.
Τινάξτε την περισσή ποσότητα χιονιού και τοποθετήστε το κερί.
Χριστουγεννιατικα κηροπήγια

* Απλούστερο δεν γίνεται κι όμως ιδιαίτερα όμορφο. Για πολύ ….βιαστικούς και για χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις  της ….τελευταίας ώρας.

Χριστουγεννιατικα κηροπήγια
Στα εποχιακά καταστήματα με χριστουγεννιάτικα στολίδια θα βρείτε εξαιρετικέςυφασμάτινεςαπομιμήσεις ποϊνσέτιας. Αγοράστε μερικά τέτοια λουλούδια σε άσπρο ή κόκκινο χρώμα και μερικά κεριάδιαφορετικού ύψους και με κάποια “ιδιαιτερότητα” στην υφή της επιφάνειά τους. Ανάγλυφα, μ΄ένα διακριτικό σχέδιο κλπ. Τοποθετήστε τα κεριά στο κέντρο ενός δίσκου, μιας πιατέλας ή και μεγάλου μεγέθους πιάτο και “ντύστε” περιμετρικά την βάση τους με τις ποϊνσέτιες.
Χριστουγεννιατικα κηροπήγια

* Ντύστε περιμετρικά το πλαϊνό μέρος  ενός δίσκου ή μιας πιατέλας με φυσικά κλαράκια  έλατου ή οποιαδήποτε άλλη πρασινάδα.

Γεμίστε την κεντρική του επιφάνεια με κατακόκκινα …μήλα αφού πριν έχετε ανοίξει στο σημείο του κοτσανιού από μια μικρή τρύπαπου θα χωρά να στερεωθεί  από ένα άσπρο κερί και με την ίδια πρασινάδα καλύψτε να κενά ανάμεσα στα μήλα.
Σύνθεση εξαιρετικά εντυπωσιακή για το κέντρο του γιορτινού σαςτραπεζιού και πολλές οι ….παραλλαγές της αφού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μήλα μεμονωμένα και χωρίς τον δίσκο ή την πιατέλα σκορπώντας τα κατά διαστήματα πάνω σε μια γιρλάντα που θα δημιουργήσετε κατά μήκος του τραπεζιού με κλαριάέλατου, όπως και αντί για ψηλά κεριά να χρησιμοποιήσετερεσό “σκάβοντας” το εσωτερικό των μήλων τόσο όσο χρειάζεται για να χωρούν να στερεωθούν, αλλά με μεγάλη προσοχή ώστε να μην χαλάσετε την εμφάνιση του εξωτερικού τους μέρους.
Χριστουγεννιατικα κηροπήγια

* Αν δεν μπορείτε να βρείτε  κομμάτια από χοντρά κλαδιά πεύκου  από ένα πεύκο κοντά στο σπίτι σας, μπείτε σε μια μάντρα που πουλά καυσόξυλα  θα σας ….χαρίσουν τα 5-6 που σας χρειάζονται, τόσα έχουν…  🙂

Διαλέξτε διαφορετικού πάχους κλαδιά, σκάψτε μ΄ένα αιχμηρό αντικείμενο το πάνω μέρος της επιφάνειά τους τόσο ώστε να χωρά  το μέγεθος του κεριού που θέλετε να τοποθετήσετε και κόψτεμ΄ένα πριονάκι το κάτω μέρος τους ίσια ώστε να ακουμπούν στέρεα στο σημείο που θα τα ακουμπήσετε.

Ιδανική πρόταση για τον στολισμό του τζακιού αν πλαισιώσετε τα κηροπήγια αυτά με φυσικά κλαριά έλατου, κουκουνάρια και μια σειρά χριστουγεννιάτικα φωτάκια.

Χριστουγεννιατικα κηροπήγια

* Θα χρειαστείτε 2-3 φαρδιά κεριά σε διαφορετικά μεγέθη  και κάμποσα ξύλα κανέλας.
Κολλήστε με θερμοκολλητικό πιστόλι τα ξύλαράκια της κανέλαςπεριμετρικά των κεριών, μέχρι να σκεπαστεί εντελώς η εξωτερικήτους επιφάνεια. Αν το κερί έχει ύψος μεγαλύτερο από τα ξύλα κανέλας κόψτε τα και χρησιμοποιείστε από δύο ίσα μεταξύ τους ξυλαράκια για κάθε κάθετη σειρά πάνω στο κερί.
Διακοσμήστε τα κεριά με φιόγκους από υφασμάτινες κορδέλες, χριστουγεννιάτικα στολίδια ή φυσικά κλαράκια έλατου ή γκυ και τοποθετήστε τα όλα μαζί σ΄ένα σημείο ή και πάνω σ΄έναν ξύλινοδίσκο.

Χριστουγεννιατικα κηροπήγια
 Και…
  • Η ασφάλεια, σε όλες αυτού του τύπου τις συνθέσεις, είναι πολύ πιο σημαντική από την αισθητική τους. Βεβαιωθείτε ότι όλα τα υλικά που πλαισιώνουν τα κεριά βρίσκονται στην σωστή απόσταση από τις …φλόγες και μην αφήνετε ποτέ αναμμένα τα κεριά  τις νύχτες ή ώρες που δεν βρίσκεστε στο χώρο.
  • Διαλέξτε κεριά καλής ποιότητας έστω κι αν είναι λίγο πιο ακριβά. Τα πολύ φθηνά να είστε σίγουροι ότι δεν καούν σωστά, θα “τρέξουν” και θα λιώσουν πολύ πιο γρήγορα και κυρίως “άγαρμπα”, καταστρέφοντας την συνολική εικόνα της σύνθεσης.
  • Στις συνθέσεις με γυάλες, βάζα ή ποτήρια η καθαριότητα δεν είναι μόνο ….μισή αρχοντιά αλλά και …ολόκληρη αισθητική. Αν για παράδειγμα συνηθίσετε να στολίζετε το σπίτι χριστουγεννιάτικα από τον Νοέμβρη, είναι σίγουρο ότι μέχρι την ημέρα των χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς η …σκόνη θα έχει προστεθεί σαν ….βασικό υλικό της κατασκευής σας. Τέτοιες είδους λοιπόν συνθέσεις προτιμήστε να τις φτιάξετε τις τελευταίες ημέρες ώστε οτιδήποτε γυάλινο που δεν ξεσκονίζεται να είναι πραγματικά …λαμπερό.
  • Στα πολυκαταστήματα με είδη σπιτιού θα βρείτε τις ημέρες των γιορτών πολύ μεγαλύτερη ποικιλία σε γυάλες, δίσκους, κεριά αλλά και διακοσμητικά υλικά για τέτοιου τύπου συνθέσεις και κυρίως σε πολύ καλύτερες τιμέςαπ΄ότι στα αντίστοιχα με εποχιακά είδη.
  • Κλαριά έλατου που έχουν κοπεί και τους είναι άχρηστα θα σας προμηθεύσουν οπουδήποτε πωλούν φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα, τις περισσότερες φορές χωρίς να πληρώσετε, σε αντίθεση με τα ανθοπωλεία και τους πλανόδιους πωλητές που τα πουλούν σε τιμές  αστρονομικές.
Χριστουγεννιατικα κηροπήγια Χριστουγεννιατικα κηροπήγια Χριστουγεννιατικα κηροπήγια Χριστουγεννιατικα κηροπήγια Χριστουγεννιατικα κηροπήγια Χριστουγεννιατικα κηροπήγια Χριστουγεννιατικα κηροπήγιαΧριστουγεννιατικα κηροπήγια

Close