Γονείς αλλά και ζευγάρι... Γίνεται;10+1 tips για να το πετύχετε!
Όταν δεν είστε πια μόνο άντρας και γυναίκα αλλά και μπαμπάς και μαμά, πώς  μπορείτε να χτίσετε και να διατηρήσετε μια υγιή –και ερωτική– σχέση;Κάντε τον/την σύντροφο σας προτεραιότητα σας (Ναι, πριν από τα παιδιά)Τι πρέπει να έρχεται πρώτο; Ο/Η σύντροφος σας ή τα παιδιά; Ο ειδικός στις σχέσεις και συγγραφέας του βιβλίου «The Problem with Women… is Men», Charles J. Orlando, υποστηρίζει ότι πρέπει να είναι ο/η σύντροφος! «Δεν είναι ότι τα παιδιά είναι, βεβαίως, λιγότερο σημαντικά, αλλά ότι ο γάμος είναι το θεμέλιο του σπιτιού και όλοι πρέπει να μπορούν να το δουν και να το αισθάνονται αυτό», αναφέρει. Επομένως, κάθε φορά που μπαίνετε στο σπίτι, κατευθυνθείτε κατευθείαν προς τον/την σύντροφο σας και δώστε του ένα μεγάλο, γλυκό φιλί. Θα τον/την κάνει να αισθανθεί την προσοχή σας και –μπόνους- τα παιδιά σας θα αισθάνονται πιο ασφαλή νιώθοντας τη σχέση σας δυνατή.

Μην λέτε στον μπαμπά πώς να περνάει το χρόνο του με τα παιδιά

Η μητέρα και ο πατέρας έχουν διαφορετικό ρόλο στη ζωή του παιδιού. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η μητέρα προσφέρει τη βασική φροντίδα του παιδιού, το πιέζει να τρώει τα λαχανικά του και το παρηγορεί όταν γρατζουνάει τα γόνατα του. Ο πατέρας, τις περισσότερες φορές, αναλαμβάνει μεγαλύτερο ρόλο στη διασκέδαση, είναι αυτός που θα τους αφήσει να φάνε brownies για πρωινό (όταν τύχει να λείπετε το πρωί) και άλλα αντίστοιχα. Παρόλο που μπορεί αυτό ορισμένες φορές να μοιάζει «άδικο» ή ενοχλητικό, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να δείξετε, στην καθημερινότητα, την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό σας, από το να τον αφήσετε να …το κάνει με τον δικό του τρόπο.

Πείτε απλά …ναι

Έρευνες  δείχνουν ότι η συχνότητα με την οποία απαντάμε με θετικό τρόπο σε ερωτήσεις ή προτάσεις, σχετίζεται άμεσα με το πόσο ευτυχισμένες και ικανοποιητικές είναι οι σχέσεις μας. Δώστε προσοχή στη συχνότητα με την οποία λέτε: «Ναι, αυτό είναι λογικό, πες μου» ή «Νομίζω ότι έχεις δίκιο», λέει η Christine Carter, PhD., κοινωνιολόγος, συγγραφέας και δημιουργός τουRaising Happiness (διαδικτυακά μαθήματα για γονείς). Βρίσκοντας τρόπους και ευκαιρίες να ανταποκρινόμαστε θετικά στο/στη σύντροφο μας, βοηθάμε τη σχέση μας με ένα πολύ απλό και ελέγξιμο τρόπο.

Παρουσιάζετε ενιαίο μέτωπο

«Ο θαυμασμός για τον/την σύντροφο είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες μιας καλής σχέσης», αναφέρει η Carter. Κάποιος που σε θαυμάζει, δεν υπονομεύει κάθε απόφαση ή δήλωσή σου, αντιθέτως, την υποστηρίζει με ενθουσιασμό. Όταν λοιπόν, το παιδί σας, προσπαθήσει το κόλπο «Μα, ο μπαμπάς είπε ότι μπορώ να το κάνω», αντισταθείτε στον πειρασμό να απαντήσετε «Ναι, αλλά η μαμά είπε ότι δεν μπορείς». Μία συνεπής ένδειξη συμφωνίας και αλληλεγγύης μεταξύ σας, επιτρέπει και στα παιδιά σας να αντιληφθούν ότι η μαμά και ο μπαμπάς είναι μία ενιαία δύναμη.

Κάντε το σεξ προτεραιότητα (ξανά)

«Το σεξ, ως γνωστόν, δημιουργεί τα παιδιά και είναι λίγο ειρωνεία ότι τα παιδιά πολύ συχνά απειλούν να «σκοτώσουν» το ειδύλλιο που τα έφερε στον κόσμο», λέει η Esther Perel, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας του βιβλίου «Mating in Captivity: Reconciling the Erotic & the Domestic». Δεν είναι ποτέ δύσκολο να βρεις ένα λόγο να μην το κάνεις, αλλά το σεξ είναι αυτό που κρατά ένα γάμο δυνατό. Επομένως, κλειδώστε την πόρτα του υπνοδωματίου και …επιδοθείτε!

Επιλέξτε τις μάχες που θα δώσετε

Αν τρελαίνεστε όταν βάζει το λάθος σάντουιτς στην τσάντα του γιου σας για το σχολείο ή χάνει την προθεσμία για να γράψει την κόρη σας στο ποδόσφαιρο, τι θα κάνετε όταν πραγματικά κάνει κάποιο σοβαρό λάθος; Αντίστοιχα, αν είστε έτοιμοι να τσακωθείτε για το ποια οδοντόκρεμα είναι πραγματικά καλύτερη για τα παιδιά, δεν θα έχετε την ενέργεια να …δώσετε τις μεγαλύτερες μάχες που θα έρθουν για πιο σοβαρά θέματα που αφορούν στα παιδιά (βλέπε: κινητά τηλέφωνα, μαθήματα για το σχολείο, ωράρια εξόδων, και πολλά άλλα). Άλλος ένας λόγος να κρατήσετε το στόμα σας κλειστό; Αν είστε διαρκώς έτοιμοι να εξαπολύσετε κριτική στον/στην σύντροφο σας για κάθε μικρή απροσεξία ή παράλειψη, μπορεί να σταματήσει κάθε προσπάθεια, λέει η blogger Kelcey Kintner του Mama Bird Diaries. Ρωτήστε τον εαυτό σας: «Πόση σημασία θα έχει αυτό σε 5 λεπτά/μήνες/χρόνια;». Αν η απάντηση είναι «όχι πολλή», τότε πάρτε μια βαθιά ανάσα και …αφήστε το «να πέσει κάτω».

Αποδεχτείτε ότι δεν έχουν όλα τα προβλήματα λύση

Πολλοί καβγάδες που αφορούν στα θέματα της ανατροφής των παιδιών είναι πιθανόν να βασίζονται σε θεμελιώδεις διαφορές προσωπικότητας μεταξύ των συντρόφων (ένας είναι υπερπροστατευτικός, άλλος αυστηρός, άλλος πιο επιεικής, ή πιο «χαλαρός» ως γονιός), και ως εκ τούτου, να επανέρχονται ξανά και ξανά σε διαφορετικές περιστάσεις. Όταν αναγνωρίσουμε αυτές τις διαφορές και αποδεχτούμε ότι ορισμένα χαρακτηριστικά του/της συντρόφου μας δεν πρόκειται να αλλάξουν, συνειδητοποιούμε ότι δεν έχει νόημα να προσπαθούμε να τον/την πείσουμε ότι έχουμε δίκιο (και κατά συνέπεια, εκείνος/εκείνη άδικο), εξηγεί η Carter.  Αντ” αυτού, είναι καλύτερα να εστιάσουμε στα κοινά σημεία – όπως το γεγονός ότι και οι δύο αγαπάμε βαθιά και νοιαζόμαστε για τα παιδιά μας. «Ακόμα και αν είστε διαμετρικά αντίθετοι σε κάποιο θέμα, αυτό το θεμελιώδες χαρακτηριστικό που μοιράζεστε (η αγάπη για τα παιδιά), κάνει όλα τα υπόλοιπα αντιμετωπίσιμα μέσα στο γάμο», αναφέρει η Carter.

Να θυμάστε ότι είστε «άντρας και γυναίκα» πριν από «μπαμπάς και μαμά»

Πριν να κάνετε παιδιά, το να περνάτε όμορφα ήταν η βασική σας επιδίωξη ως ζευγάρι. Μετά την άφιξη του πελαργού, η κοινή ανατροφή των παιδιών σας έγινε η πιο σημαντική εμπειρία που μοιράζεστε («Έκλεισες ραντεβού στον παιδοδοντίατρο;», «Μήπως πρέπει να επισκεφθούμε έναν λογοθεραπευτή;», «Μην ξεχάσεις την παράσταση της μικρής το Σάββατο»). Αυτό είναι απολύτως φυσικό – παράλληλα, όμως, σημαίνει ότι πρέπει να προσπαθήσετε λίγο περισσότερο για να διατηρήσετε «ζωντανή» την σχέση σας ως ζευγάρι. «Οι έρευνες δείχνουν ότι οι κοινές ασχολίες ή δραστηριότητες που μοιράζεται ένα ζευγάρι ενδυναμώνουν την οικειότητα και την σύνδεση του ζευγαριού», αναφέρει η Carter. Ξεκινήστε τένις, πηγαίνετε για μπόουλινγκ, κάντε μια βόλτα με τα ποδήλατα ή απλά παρατήστε το laptop, το τηλέφωνο και την τηλεόραση, και καθίστε μαζί να συζητήσετε. Μία μέρα (συντομότερα από ότι νομίζετε), τα παιδιά θα μεγαλώσουν, θα ανεξαρτητοποιηθούν και, τελικά, θα φύγουν από το σπίτι, και τότε θα είστε ευτυχείς που είστε παντρεμένοι με έναν άνθρωπο με τον οποίο ξέρετε πώς να περνάτε καλά.

Φλερτάρετε μπροστά στα παιδιά

Δεν προτείνουμε να επιδοθείτε σε παθιασμένα φιλιά και ερωτικές περιπτύξεις στην τραπεζαρία την ώρα του οικογενειακού δείπνου, αλλά είναι απολύτως αποδεκτό (και ωφέλιμο), τα παιδιά σας να γίνονται μάρτυρες ενός τρυφερού φιλιού, μιας αγκαλιάς ή ενός παιχνιδιάρικου πειράγματος μεταξύ σας. Τέτοιες χειρονομίες, δεν κρατούν απλά τη σχέση ζωντανή, αλλά δείχνουν και στα παιδιά σας ότι ο γάμος δεν είναι μόνος υποχρεώσεις, δουλειές και λογαριασμοί.

Δείξτε του που … «κρύβεται» η ηλεκτρική σκούπα (και πώς να την χρησιμοποιεί)

Υπάρχει ξεκάθαρη και διαρκής  συσχέτιση ανάμεσα στο μέγεθος μίας οικογένειας και στην ακαταστασία του σπιτιού. Υπάρχει επίσης, σαφής παραλληλισμός ανάμεσα στην τοποθέτηση που έχουν τα ζευγάρια για τις δουλειές του σπιτιού και στη συχνότητα του σεξ. Και εξηγούμε: Οι έρευνες δείχνουν ότι όταν η γυναίκα αισθάνεται ικανοποιημένη από την κατανομή των εργασιών στην οικογένεια, το ζευγάρι κάνει σεξ πολύ συχνότερα, εξηγεί η Carter.  Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει οι δουλειές να μοιράζονται 50/50  ή κοντά σε αυτό, αρκεί η σύζυγος να είναι ευχαριστημένη με ότι συμφωνηθεί.

Διατηρήστε τα δικά σας ενδιαφέροντα

Η οικογενειακή ζωή και η σχέση με τον/την σύντροφο είναι υπέροχα, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να διατηρήσει κανείς τα ενδιαφέροντα και τις ασχολίες που τον ευχαριστούν και τον κάνουν να νιώθει «ο εαυτός του».  «Οι έρευνες δείχνουν με σαφήνεια ότι τα συναισθήματα είναι μεταδοτικά», αναφέρει η Carter. «Όταν ένα μέλος της οικογένειας βελτιώνει την συναισθηματική του υγεία και ευημερία, αυτό μπορεί να έχει μια βαθιά επίδραση σε ολόκληρη την οικογένεια.» Επομένως, ξεκινήστε πάλι το τένις, βγείτε με τους φίλους ή τις φίλες σας, κανονίστε μια μέρα σε spa και θυμηθείτε: Σε ένα σπίτι, όταν είναι οι γονείς χαρούμενοι, όλοι είναι χαρούμενοι!

 

Πηγή: www.ivillage.com

Close