Πανδαισία γεύσεων! Τούρτα -κέικ με βουτυρόκρεμα ,ganache σοκολάτας και καραμέλα!
 

 

 

Μία τούρτα – κέικ με απίστευτη γεύση! Η βουτυρόκρεμα και θα ισορροπήσει στην γεύση με την αλατισμένη καραμέλα και θα σας αφήσει μια αίσθηση πραγματικά μοναδική. Δοκιμάστε την και θα με θυμηθείτε! 

Υλικά 

Κεικ:

225g  αλεύρι
350g  άχνη  ζάχαρη
85g σκόνη κακάο
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
2 αυγά
250ml γαλα
125ml ηλιέλαιο
Εκχύλισμα βανίλιας 2 κ.γ.
250ml πολύ ζεστό καφέ ή βραστό νερό

Αλατισμένη καραμέλα:

300g μαύρη ζάχαρη
60ml νερό
280ml  κρέμα γάλακτος
30g  ανάλατο βούτυρο
1 κουταλάκι του γλυκού  αλάτι

Βουτυρόκρεμα από ελβετική μαρέγκα:
200g  άχνη ζάχαρη
4 ασπράδια αυγών
250g μαλακό ανάλατο βούτυρο
Εκχύλισμα βανίλιας 1 κουταλάκι του γλυκού
6 κουταλιές της σούπας (ή περισσότερο σε γεύση) αλατισμένη καραμέλα

Χτυπημένη Ganache:

200g  μαύρη σοκολάτα
200ml κρέμα γάλακτος

Κοσκινίστε το αλεύρι, τη σκόνη κακάο, το μπέικιν πάουντερ και σόδα σόδα μαζί σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε με τη ζάχαρη. Σε ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπήστε ελαφρά μαζί τα αυγά, το γαλα, το λάδι και τη βανίλια, ρίχνουμε μέσα τα ξηρά συστατικά και χτυπήστε καλά μέχρι να μαλακώσει και να συνδυαστούν. Προσθέστε το ζεστό καφέ, λίγο κάθε φορά, μέχρι να είναι όλα αυτά συνδυασμένα, το μείγμα θα είναι πολύ υγρό, μην πανικοβληθείτε!Βάλτε το υλικό στον φούρνο και ελέγξτε μετά από 35 λεπτά – Τρυπήστε με ένα ξυλάκι από σουβλάκι για να δειτε αν έχει ψηθεί .Θα μπορούσε να διαρκέσει έως και μία ώρα για να ψήνουν τα υλικά όμως, η δική μου πήρε 55 λεπτά, απλά ελέγξτε κάθε 5-10 λεπτά μετά τα 35 λεπτά τοποθετώντας το ξυλάκι.Ψήνετε στους 180 βαθμούς χωρίς αερόθερμο.

Μόλις ψηθεί αφαιρέστε το κέικ από την φόρμα .Αφήστε το να κρυώσει και τυλίξτε τα κείκ με μεβράνη πλαστική και τοποθετήστε τα στο ψυγείο για μία ώρα τουλάχιστον.Αυτό γίνεται γιατί είναι πιο έυκολο να κόψουμε το κέικ κρύο. 

Πανδαισία γεύσεων! Τούρτα -κέικ με βουτυρόκρεμα ,ganache σοκολάτας και καραμέλα!

Κάντε την αλατισμένη καραμέλα: 
Βάζουμε σε κατσαρολάκι τη μαύρη ζάχαρη με το βούτυρο σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας με κουτάλι να λιώσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το αλάτι. Ξαναβάζουμε στη φωτιά και αφήνουμε να βράσει για 4′-5′, να πυκνώσει και να εμφανιστούν χοντρές φουσκάλες στην επιφάνεια. 

Βουτυρόκρεμα από ελβετική μαρέγκα:
Σε ανοξείδωτο μπολ ανακατεύετε το ασπράδι με τη ζάχαρη.
Βάζετε το μπολ πάνω από κατσαρολίτσα με νερό που βράζει σε σιγανή φωτιά και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Αυτό το καταλαβαίνετε με το να τρίψετε λίγο μίγμα στα δάχτυλά σας. Μη φοβάστε δεν καίει.
Βγάζετε το μπολ από το μπεν μαρί και χτυπάτε στο μίξερ μέχρι να γίνει μία γυαλιστερή σφιχτή μαρέγκα.
Προσθέτετε σταδιακά τη μαργαρίνη, που έχετε αφήσει να μαλακώσει σε θερμοκρασία δωματίου, ώσπου να ενσωματωθεί καλά.
Τέλος προσθέτετε τη βανίλια και ανακατεύετε καλά.
Συναρμολογούμε…
Αφαιρέστε τα κέικ από το ψυγείο και προσεκτικά, χρησιμοποιώντας ένα μακρύ, αιχμηρό μαχαίρι Κόψτε κάθε μία στο μισό έτσι ώστε να έχετε τέσσερα στρώματα. Τοποθετήστε ένα στρώμα σε μια πιατέλα ή κέικ στάση και απλώστε λίγο πάνω από το ένα τέταρτο της βουτυρόκρεμας.ραντίζετε πάνω από ένα κουτάλι σούπας ή δύο από την αλατισμένη καραμέλα (μπορείτε να το αραιώνουμε με λίγο περισσότερη κρέμα ) Συνεχίστε  με ένα άλλο στρώμα του κέικ και επαναλάβετε μέχρι να έχετε τρία στρώματα βουτυρόκρεμας, τοποθετήστε το τελικό στρώμα του κέικ πάνω – χρησιμοποιήστε ένα από τα κάτω μισά, ανάποδα, έτσι ώστε να έχετε μια επίπεδη κορυφή.

Ρίξτε την υπόλοιπη βουτυρόκρεμα  σε όλο το κέικ, δεν χρειάζεται να είναι τακτοποιημένο. Τοποθετήστε το κέικ στο ψυγείο για τουλάχιστον δεκαπέντε λεπτά, ενώ κάνετε το ganache.

 

Ganache σοκολάτας…Πώς το κάνουμε:

Κόβουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια .Βάζουμε τη κρέμα γάλακτος σε κατσαρολάκι και αφήνουμε να βράσει.Κατεβάζουμε απο τη φωτιά και ρίχνουμε την κρέμα στη σοκολάτα. Ανακατεύουμε με σπάτουλα έως ώτου λιώσουν όλα τα κομμάτια σοκολάτας. Αφήνουμε να παγώσει εκτός ψυγείου (σε θερμοκρασία όχι μεγαλύτερη των 23-24 βαθμών) και επικαλύπτουμε την τούρτα μας.Για να ολοκληρώσετε, περιχύνετε το υπόλοιπο κεικ σας με την αλατισμένη καραμέλα.

Πανδαισία γεύσεων! Τούρτα -κέικ με βουτυρόκρεμα ,ganache σοκολάτας και καραμέλα!

Λίγα μυστικά ακόμα

Εάν η ganache παγώσει πολύ, τόσο ώστε να μην δουλεύεται, τη ζεσταίνετε στο φούρνο μικροκυμάτων σε χαμηλή φωτιά για 10 δευτερόλεπτα. 

Όταν ανακατεύετε με τη σπάτουλα θέλει υπομονή για να μην κάνει φουσκάλες και μετά δεν στρώνει ωραία στην τούρτα.Αμέσως απλώστε το ganache σε όλο το κέικ – δουλεύτε το αρκετά γρήγορα όσο δεν παίρνει πολύ χρόνο για να αρχίσει να πήζει.

Μην ξεχνάτε να πατάτε τους συνδέσμους  με τα κόκκινα γράμματα και θα
 
 ανακαλύψετε υπέροχες συνταγές!
 
Κατερίνα Βήττα
 
stay…tuned…Γραφτείτε στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε για νέες δημοσιεύσεις γιατί δεν τελειωσαμε εδώ! 
 
 
 

Πατηστε ΕΔΩ και ελατε στην πιο ομορφη παρεα με συνταγες και κατασκευες  

Close