Τυρόπιτα φόρμας με ζαμπόν

Τι κάνεις όταν έχεις πολλά τυριά στο ψυγείο και λίγο ζαμπόν; Μια νόστιμη και εντυπωσιακή στο σερβίρισμα ζαμπονοτυρόπιτα. Θα την ψήσουμε στη φόρμα του κέικ κι έτσι θα μοιάζει όταν τη σερβίρουμε. Ιδανική  και για μια γιορτη η για το παιδικο παρτυ

Υλικά για μια φόρμα με τρύπα στη μέση:

•1 πακέτο φύλλα κρούστας για πίτες
•½ – ¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο για το άλειµµα

Για τη γέµιση:
•400ml γάλα φρέσκο
•3 κουτ. σούπας βούτυρο
•4 κουτ. σούπας αλεύρι
•3 αβγά
•λίγο µοσχοκάρυδο
•300γρ. κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας τριµµένη
•200γρ. κασέρι τριμμένο ή άλλο γλυκό τυρί
•150γρ. ζαμπόν σε κυβάκια

Εκτέλεση

1.Λιώνετε το βούτυρο σε μικρή κατσαρόλα, προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε µε σύρµα ώστε να ψηθεί λίγο το αλεύρι. Ρίχνετε το γάλα και συνεχίζετε να ανακατεύετε µε το σύρµα µέχρι να πήξει η µπεσαµέλ. Την τραβάτε από τη φωτιά, ρίχνετε τα αβγά ένα ένα ανακατεύοντας γρήγορα κάθε φορά για να ενσωµατωθούν στην κρέµα. Προσθέτετε τα τριμμένα τυριά, το ζαμπόν και αλατοπιπερώνετε ανάλογα.
2.Προθερµαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Με ένα πινέλο λαδώνετε τη φόρµα σας. Κρατάτε δύο φύλλα στην άκρη. Παίρνετε το πρώτο φύλλο από τα υπόλοιπα, το λαδώνετε ελαφρά και το τοποθετείτε στη φόρµα του κέικ, καλύπτοντας όση επιφάνεια µπορεί να καλύψει το φύλλο, ακολουθώντας το σχήµα της και χωρίς να τρυπήσετε καθόλου το φύλλο στην περιοχή της τρύπας. Συνεχίζετε µε τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα ένα ένα και καλύπτοντας διαφορετικές πλευρές της φόρµας, κρατώντας έτσι µια ισορροπία.
3.Αδειάζετε τη μισή γέµιση στη φόρµα, παίρνετε το ένα φύλλο, το κόβετε κατά μήκος στη μέση, το λαδώνετε, το σουρώνετε και το τοποθετείτε πρώτα το ένα και ύστερα το άλλο μισό πάνω από τη γέμιση, δημιουργώντας έναν όροφο.
4.Αδειάζετε από πάνω και την υπόλοιπη γέμιση. Τρυπάτε τα φύλλα στο κέντρο της τρύπας της φόρµας και τα κόβετε ακτινωτά µε ψαλίδι σε 5-6 µέρη. Τα φέρνετε πάνω από τη γέµιση, µαζί µε τα φύλλα που περισσεύουν γύρω από τη φόρµα, λαδώνοντάς τα επίσης. Λαδώνετε και το τελευταίο φύλλο που κρατήσατε, τα κόβετε κατά µήκος στη µέση, το σουρώνετε λίγο όσο χρειάζεται και καλύπτετε με αυτά τα δύο κομμάτια το πάνω µέρος της πίτας.
5.Ψήνετε την πίτα στον προθερµασµένο φούρνο περίπου για 1 ώρα περίπου, µέχρι να ροδοκοκκινίσουν πολύ καλά τα φύλλα της. Αν απλά πάρουν χρυσαφί χρώμα και την βγάλετε, να ξέρετε ότι τα μέσα φύλλα θα μείνουν άψητα. Να ροδοκοκκινίσει καλά λέμε. Την ξεφουρνίζετε και, αφού ηρεµήσει για 10 λεπτά, την αναποδογυρίζετε σε πιατέλα σερβιρίσµατος. Περιμένετε να κρυώσει λίγο πριν την κόψετε σε φέτες και σερβίρετε.

Συνταγή και φωτό: sweetly.gr

Τυρόπιτα φόρμας με ζαμπόν

 

Close