Πως Απέδρασε η Βίκυ Σταμάτη από το Δρομοκαΐτειο video

Από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών δραπέτευσε η Βίκυ Σταμάτη τα ξημερώματα της Πέμπτης 2 Απριλίου, όπου νοσηλευόταν φρουρούμενη από τον Δεκέμβριο του 2013.
Περίπου 24 ώρες μετά τη νέα απόρριψη της αίτησης αποφυλάκισης που είχε καταθέσει η Βίκυ Σταμάτη, η σύζυγος του πρώην υπουργού Άκη Τζοχατζόπουλου απέδρασε από το Δρομοκαΐτειο όπου και νοσηλευόταν.

Αν και σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Κορυδαλλού φρουρούν επί 24ωρου βάσεως το δωμάτιό της στο ισόγειο του νοσοκομείου, η Βίκυ Σταμάτη κατάφερε τα ξημερώματα –πιθανότατα- της Πέμπτης να αποδράσει από το μπαλκόνι του δωματίου της. Μάλιστα για τη φρούρησή της υπήρχαν τρεις βάρδιες. Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, αντιλήφθηκαν ότι ο θάλαμος ήταν άδειος στις 6 το πρωί, όταν μπήκαν στο δωμάτιό της και διαπίστωσαν ότι η Βίκυ Σταμάτη έλειπε.

Η σύζυγος του Άκη Τζοχατζόπουλο κατάφερε να αποδράσει από το μπαλκόνι του δωματίου της κάποια στιγμή μετά τη μια και μισή τα ξημερώματα, όταν και έγινε ο τελευταίος έλεγχος και πριν τις έξι το πρωί (όταν διεξάγεται ο πρώτος έλεγχος). Η Βίκυ Σταμάτη άνοιξε το λουκέτο που είχε η μπαλκονόπορτα που «βλέπει» στην πίσω πλευρά του νοσοκομείου και εξαφανίστηκε.
Αμέσως μετά την απόδραση σήμανε συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ και αστυνομικοί κατέθεσαν στο Δρομοκαΐτειο για να ελέγξει όλους τους χώρους του νοσοκομείου, αλλά και τη γύρω περιοχή.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το λουκέτο της μπαλκονόπορτας βρέθηκε ανοιγμένο, γεγονός που ενισχύει το σενάριο ότι κάποιος τη βοήθησε να αποδράσει.
Υπάρχουν δε πληροφορίες, οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί προς το παρόν ότι η Σταμάτη φεύγοντας άφησε σημείωμα στο κρεβάτι της, το περιεχόμενο του οποίου μέχρι στιγμής δεν έχει γνωστοποιηθεί.


Σύλληψη τεσσάρων σωφρονιστικών υπαλλήλων
Τέσσερις σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για τη φύλαξη της Βίκυς Σταμάτη στο Δρομοκαΐτειο συνελήφθησαν από την Ασφάλεια δυτικής Αττικής που διενεργεί την προανάκριση για την απόδραση στο πλαίσιο της τυπικής διαδικασίας και σχηματίζεται σε βάρος τους δικογραφία, για απελευθέρωση κρατουμένου.
Με τη δικογραφία αυτή θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα, πιθανότατα σήμερα. Οι τέσσερις σωφρονιστικοί υπάλληλοι είναι αυτοί που εκτελούσαν τις δύο από τις τρεις βάρδιες φύλαξης της κρατούμενης.
Κάποιος βοήθησε τη Βίκυ Σταμάτη να αποδράσει
2269906
Από το Δρομοκαΐτειο πάντως εκφράζεται η άποψη πως ίσως η Βίκυ Σταμάτη δεν σχεδίασε και εκτέλεσε μόνη της την απόδραση, αλλά κάποιος τη βοήθησε, σενάριο που ενισχύεται και από την ανοιγμένη κλειδαριά. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, ο Ισίδωρος Πρώϊος, πρόεδρος του Δρομοκαΐτειου, άφησε να εννοηθεί ότι είχε βοήθεια κατά την απόδρασή της, τονίζοντας πως η μπαλκονόπορτα είχε λουκέτο το οποίο παραβιάστηκε.

Πειθαρχική έρευνα για την απόδραση της Βίκυς Σταμάτη
Κατεπείγουσα πειθαρχική έρευνα για τη διακρίβωση των ευθυνών των δύο εξωτερικών φρουρών που είχαν επιφορτιστεί με τη φύλαξη της Βίκυς Σταμάτη διέταξε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ενώ ταυτόχρονα η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη διέταξε τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης για τις συνθήκες απόδρασης της από το Δρομοκαΐτειο νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν φρουρούμενη.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος σε σχετική δήλωσή του τόνισε ότι:
«Η προστασία της ζωής και της υγείας των κρατουμένων αποτελεί προτεραιότητα. Η μεταφορά και νοσηλεία τους στα νοσοκομεία προσαρμόζεται στις οδηγίες των γιατρών. Η φρούρηση διασφαλίζεται, αλλά δεν πρέπει να ακυρώνει τις ανάγκες της νοσηλείας.
Κάθε απόδραση συνιστά μια αστοχία. Ήδη διατάχθηκε (αρ. πρωτ. 396/2-4-2015) κατεπείγουσα πειθαρχική έρευνα από την Εισαγγελική Αρχή για τη διακρίβωση των ευθυνών υπαλλήλων του Υπουργείου Δικαιοσύνης που είχαν την υποχρέωση της φρούρησης της κρατουμένης.
Στο πλαίσιο ένταξης του Ψυχιατρείου και του Νοσοκομείου Κρατουμένων Κορυδαλλού στο ΕΣΥ, θα εξασφαλισθεί η δυνατότητα να νοσηλεύονται σ’ αυτά και γυναίκες, πράγμα που σήμερα δεν συμβαίνει».
Από την πλευρά της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ε. Κουτζαμάνη ζητεί τη διακρίβωση της τέλεσης αξιόποινων πράξεων εκ μέρους των υπευθύνων για τη φύλαξή της ή και όποιων άλλων τυχόν εμπλεκομένων προσώπων.

Η εισαγγελέας ζητεί επίσης να εξεταστούν μάρτυρες, να ληφθούν ανωμοτί καταθέσεις και να ενημερωθεί για το αποτέλεσμα της έρευνας με αιτιολογημένο πόρισμα.
Η σχετική παραγγελία με την επισύναψη δημοσιευμάτων του διαδικτύου για το επίμαχο θέμα δόθηκε στον προϊστάμενο της Εισαγγελία Εφετών Αθηνών.
Ήταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση
Όπως αποκάλυψε στον ΑΝΤ1 ο δικηγόρος της, Φραγκίσκος Ραγκούσης, ο ίδιος συνομίλησε με την Βίκυ Σταμάτη το βράδυ της Τετάρτης (02/04/2015) και συγκεκριμένα στις 21:00.
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας τον ευχαρίστησε για τα όσα έχει κάνει για εκείνη και του είπε ότι τίποτα δεν θα την εμποδίσει από το να είναι μαζί με το παιδί της και ότι το προτιμά από το να πεθάνει στο Δρομοκαΐτειο. «Ήταν απογοητευμένη και έκλαιγε. Δεν περίμενα όμως τέτοια εξέλιξη», πρόσθεσε.

Κλείνοντας, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι της έκανε έκκληση να γυρίσει γιατί, όπως είπε, μόνο έτσι θα μπορεί να είναι πραγματικά δίπλα στο παιδί της. Μάλιστα, του είπε «εγώ δεν πρόκειται να πεθάνω τρελή και εγκαταλελειμμένη». Ίσως κάτι έγινε κατά την αλλαγή βάρδιας του προσωπικού ασφαλείας, είπε ο διοικητής του ιδρύματος.

Η οικογένεια της φοβάται για το κακό
Φόβοι για τη ζωή της εκφράζουν οι δικοί της μέσα από τις πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές.
Καμία επικοινωνία δεν έχει προς το παρόν η μητέρα της Βίκυς Σταμάτη, κ. Γεωργία Σταμάτη με την κόρη της.
Η μητέρα της Βίκυς Σταμάτη δήλωσε στην πρωινή εκπομπή του ANT1 ότι η κόρη της δεν έχει επικοινωνήσει μαζί της, ενώ αναφέρθηκε και στο τελευταίο τηλεφώνημα που είχε μαζί της, στο οποίο η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλο φαινόταν να είχε ελπίδες για την απελευθέρωσή της.
Η μητέρα της απηύθυνε έκκληση στη Βίκυ Σταμάτη να γυρίσει πίσω στο Δρομοκαΐτειο, ενώ ανέφερε ότι το παιδί αυτή τη στιγμή βρίσκεται σπίτι μαζί της.
Την αγωνία του για την τύχη της αδελφής του εξέφρασε και ο Παναγιώτης Σταμάτης με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ενώ απηύθυνε έκκληση στην Βίκυ Σταμάτη να επιστρέψει στο Δρομοκαΐτειο, όπου και κρατούνταν.
«Επιβάλλεται να επιστρέψει στο νοσοκομείο. Είναι μια πράξη που έγινε εν βρασμώ», ανέφερε ο κ. Σταμάτης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι η Βίκυ Σταμάτη το μόνο που έλεγε συνεχώς είναι ότι θέλει να επιστρέψει στο παιδί της.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες, Τετάρτη (01/04/2015) το Πενταμελές Εφετείο απέρριψε την αίτηση αναστολής εκτέλεσης ποινής της για λόγους υγείας που επικαλείται η Βίκυ Σταμάτη.

Συγκεκριμένα, η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου, επικαλέστηκε τα σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει με “ακούσια νοσηλεία στο Δρομοκαΐτειο” , και ισχυρίστηκε πως πάσχει από μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, ενώ δεν κοιμάται πάνω από δυο ώρες την ημέρα. Επικαλέστηκε βέβαια το γεγονός ότι το 8χρονο παιδί της μεγαλώνει χωρίς κανέναν από τους δυο γονείς του: “Δεν αποδεικνύεται ότι θα τελέσω νέες αξιόποινες πράξεις αφού και για αυτές για τις οποίες κατηγορούμαι δεν τις έχω τελέσει, αλλά τουναντίον θα αγωνιστώ σκληρά για να ξεπεράσει ο γιος μου τα προβλήματα αλλά και για την αποκατάσταση της υγείας μου”. Το δικαστήριο όμως απέρριψε ομόφωνα την πολλοστή αίτηση της. Έντονη ήταν η αντίδραση του Άκη Τσοχατζόπουλου στον οποίο το δικαστήριο δεν έδωσε το λόγο προκειμένου να υπερασπιστεί τη σύζυγό του:
“Είναι επί ξύλου κρεμάμενη και δεν μου δίνεται το λόγο να πω πέντε πράγματα. Δουλεύετε με τα πρακτικά της προηγούμενης δίκης. Αυτό δεν γίνεται”.

Η αίτηση αυτή ήταν η 5η κατά σειρά που έπεσε στο κενό από τη Δικαιοσύνη γεγονός που φέρεται να οδήγησε τη σύζυγο του Άκη Τσοχατζόπουλου σε αυτή την ενέργεια.
Ωστόσο, η απόδραση της Βίκυς Σταμάτη “γεννά” σοβαρά ερωτήματα για το πώς κατάφερε να προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια τη στιγμή που το δωμάτιό της ήταν φρουρούμενο
πηγη

 

Close