Ρυζι σε φυλλο κρουστας.Ιδανικη ιδεα για μπουφε

Εντυπωσιακό σε εμφάνιση και εξαιρετικά νόστιμο, δεν «προδίδει» πως φτιάχνεται με ό,τι υπάρχει στο ψυγείο, στο ντουλάπι ή στη χθεσινή κατσαρόλα
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

2 κ.σ. μαργαρίνη

2 μέτρια λευκά κρεμμύδια, τριμμένα

1 κ.γ. αλάτι

2 καρότα, τριμμένα

2 κ.σ. κουκουνάρι

2 κ.σ. μαύρες σταφίδες

1 κ.σ. κόκκινη πιπεριά, σε κυβάκια

2 φλ. ρύζι νυχάκι

½ κ.γ. πιπέρι

χυμός από 1 λεμόνι

3½ φλ. νερό

Για το φορμάρισμα

1 κ.σ. μαργαρίνη, για την επάλειψη του σκεύους

1 κ.σ. κουκουνάρι

4 φύλλα κρούστας

2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο, αναμεμειγμένο με 2 κ.σ. νερό

1 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τη μαργαρίνη και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το αλάτι μέχρι να ξανθύνουν. Προσθέτουμε τα καρότα, το κουκουνάρι, τις σταφίδες, την πιπεριά, το ρύζι και το πιπέρι και τα σοτάρουμε για 2 λεπτά. Σβήνουμε με τον χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί, μέχρι να πιει τα υγρά του, για περίπου 20 λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε το πιλάφι να κρυώσει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C. Βουτυρώνουμε μια βαθιά στρογγυλή φόρμα (χωρητικότητας 1 λίτρου) και σκορπίζουμε το κουκουνάρι. Στον πάγκο εργασίας, απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας και το αλείφουμε με το μείγμα του λαδιού και του νερού, στρώνουμε επάνω του το δεύτερο φύλλο, αλείφουμε ξανά και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και για τα 4 φύλλα. Τοποθετούμε με προσοχή τα 4 ενωμένα φύλλα μέσα στη φόρμα, φροντίζοντας ώστε οι άκρες τους να προεξέχουν. Πιέζουμε απαλά τα φύλλα, ώστε να εφάπτονται στη φόρμα.

Γεμίζουμε τη φόρμα με το πιλάφι, πιέζοντάς το με μια κουτάλα. Σκεπάζουμε με τα φύλλα που προεξέχουν. Λαδώνουμε την επιφάνεια με τη βοήθεια ενός πινέλου και ψήνουμε για 30 λεπτά. Βγάζουμε τη φόρμα από τον φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και ξεφορμάρουμε σε ρηχό ταψί. Ξαναβάζουμε στον φούρνο την «πίτα» να ψηθεί για 20 λεπτά ακόμη.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 9 Μαρτίου 2014.
via

Close