Τι είναι αυτό που στέλνει το 75% των γυναικών στο γυναικολόγο;

Τι είναι αυτό που στέλνει το 75% των γυναικών στο γυναικολόγο; Και όυτε που πάει το μυαλό σας;

Από τότε που έγινα μαμά, παραμέλησα αρκετά τα θέλω μου και τον εαυτό μου γενικότερα.

Πιστεύω οι περισσότερες από εσάς που έχετε παιδιά θα με καταλαβαίνετε.
Είναι λίγο εξουθενωτικά τα ωράρια μιας εργαζόμενης μαμάς.
Αυτό όμως που δεν παραμέλησα ποτέ, ήταν ότι είχε να κάνει με την υγεία μου!

Δίνω μεγαλύτερη σημασία σε ότι έχει να κάνει με την υγεία και την υγιεινή μου. Δεν παραλείπω ας πούμε ποτέ την ετήσια επίσκεψη στο γυναικολόγο μου.

Είναι που όταν γίνεσαι μαμά, έχεις και αυτή τη φοβία του να μην πάθεις ποτέ τίποτα, για να μπορείς να είσαι πάντα δυνατή και σε ετοιμότητα για τα παιδιά σου! Φέτος, ταλαιπωρήθηκα με ένα γυναικολογικό θέμα μου…
Δουλεύω πολλές ώρες εκτός σπιτιού, και αν και φροντίζω την υγιεινή μου, έπαθα κολπίτιδα. Από μια αντιβίωση που πήρα,δεν ήξερα ότι έπρεπε να παίρνω μαζί και προβιοτικα και τη πάτησα.

Δείτε ακόμη 6 απίστευτα πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα μίας γυναίκας όταν έχει περίοδο

Τι είναι αυτό που στέλνει το 75% των γυναικών στο γυναικολόγο;
Βέβαια, είναι σημαντικό να ξέρετε πως ακόμη και καθημερινές δραστηριότητες, μπορεί να διαταράξουν την ισορροπία της ευαίσθητης περιοχής σας

Συνθετικά και στενά εσώρουχα

ισχυρά μαλακτικά ρούχων

άθληση και ορισμένες τροφές

άγχος και κούραση

ταμπόν και σερβιέτες.

Όταν πήγα στον γυναικολόγο μου, κάναμε μια συζήτηση για αυτό το θέμα και ξέρετε τι μου είπε; Πως το75% των γυναικών που τον επισκέπτονται, έχουν κολπίτιδα και αυτό γιατί δεν προσέχουν την ευαίσθητη περιοχή τους όσο θα έπρεπε..Θορυβήθηκα..

Φυσικά τον ρώτησα αμέσως τι μπορώ να κάνω για πρόληψη, τόσο για εμένα, αλλά φυσικά και για τα κορίτσια μου! Μου είπε πως η μικρές  μου, θα πρέπει να σκουπίζετε με την σωστή φορά, δηλαδή από μπροστά προς τα πίσω ώστε να μην μεταφέρονται μικρόβια και να φοράνε βαμβακερό εσώρουχο οπού θα το αλλάζει 2 φορές την μέρα για να μην αναπτύσσονται μικροοργανισμοί!

Αυτά φυσικά ισχύουν και για εμένα. Τα στενά ρούχα, που οι περισσότερες από εμάς φοράμε για πολλές ώρες κάθε μέρα, είναι ένας ακόμη λόγος που εμφανίζουμε κολπίτιδα. Ακόμη μου είπε, για τη μικρή μου, όταν με το καλό  αδιαθετήσει, θα πρέπει να πλένεται με ήπιο ειδικό καθαριστικό για την ευαίσθητη περιοχή,μιας και από εκείνη τη στιγμή και έπειτα αλλάζει το PH μας!

Δυστυχώς επικρατεί μια λανθασμένη άποψη πως πρέπει να πλενόμαστε πάντα  μόνο με νερό στην ευαίσθητη περιοχή μας.. κι όμως! Η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση στο  πρόβλημα αυτό των γυναικών…

Εμένα μου έγινε μάθημα και έτσι, χρησιμοποιώ σε καθημερινή βάση, ειδικό ήπιο καθαριστικό για την ευαίσθητη περιοχή.

Όταν το σώμα σας  μιλάει, ακουστέ το.

Αίτια

Ποιοι παράγοντες ευνοούν τις κολπίτιδες;

Παράγοντες που ευνοούν τις κολπίτιδες είναι:

Κακή γενική κατάσταση του οργανισμού (έλλειψη ύπνου, περιορισμένη αντοχή λόγω ανθυγιεινής ή φτωχής διατροφής, στρες, κάπνισμα).
Λάθος ή ελλιπή τοπική υγιεινή (κολπικές πλύσεις, συνεχή χρήση ταμπόν).
Πολυάριθμες εκτρώσεις.
Χρήση αποσμητικών σπρέι στην ευαίσθητη περιοχή.
Σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό.
Εγκυμοσύνη αλλά και εμμηνόπαυση.
Ενδυματολογικές συνήθειες (πολύ εφαρμοστά παντελόνια ή σορτς).

Ποιοι παράγοντες ευνοούν την ανάπτυξη μυκητιάσεων:

Παράλληλα, εκτός από τους παραπάνω παράγοντες για να εμφανιστεί μία κολπίτιδα, υπάρχουν ορισμένοι επιπλέον παράγοντες που προδιαθέτουν και συντελούν ειδικά στην ανάπτυξη μυκητιάσεων. Αυτοί είναι:

Παρατεταμένη χορήγηση αντιβιοτικών ευρέως φάσματος, κάτι που αποτελεί την κυριότερη αιτία ανάπτυξης μυκήτων. Γι’ αυτό, εάν είναι απολύτως απαραίτητο να πάρετε αντιβίωση, φροντίστε να χρησιμοποιήσετε παράλληλα κάποιο φυσικό σκεύασμα που βοηθάει στην διατήρηση της φυσιολογικής ισορροπίας του κόλπου.
Χρήση αντισυλληπτικών χαπιών.
Συστηματική χορήγηση κορτιζόνης.
Νοσήματα που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και διαβήτης.
Συνθετικά ρούχα ή εσώρουχα.
Παραμονή σε υγρά μολυσμένα μέρη όπως τουαλέτες, πλακόστρωτο πισίνας.

Συμπτώματα

Τι συμπτώματα εμφανίζει μία κολπίτιδα;

Το ενδεχόμενο να έχετε κάποια φλεγμονή του γεννητικού συστήματος πρέπει να σας απασχολήσει και να επισκεφτείτε άμεσα τον γυναικολόγο σας αν παρατηρήσετε αυξημένη έκκριση κολπικών υγρών, τσούξιμο στον κόλπο, φαγούρα λίγο ή πολύ έντονη, ερυθρότητα, οίδημα, πόνο κυρίως κατά τη σεξουαλική επαφή (δυσπαρευνία) αλλά και στο υπογάστριο, αν η φλεγμονή είναι στο ενδομήτριο ή τις σάλπιγγες.

Οι μύκητες (μυκητιασική αιδοιοκολπίτιδα) δημιουργούν έντονο κνησμό (φαγούρα – τσούξιμο) στον κόλπο και στο αιδοίο, αυξημένη ποσότητα λευκών κολπικών υγρών που έχουν τυρώδη μορφή, είναι άοσμα και παχύρρευστα καθώς και δυσκολία κατά την ούρηση ή έντονη δυσπαρευνία.

Οι τριχομονάδες χαρακτηρίζονται από αραιά υγρά, κιτρινοπράσινα και δύσοσμα, ενώ η μόλυνση από το βακτήριο του αιμόφιλου από παχύρρευστες δύσοσμες εκκρίσεις.

Το μυκόπλασμα και τα χλαμύδια συχνά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, αλλά επηρεάζουν τη γονιμότητα γιατί εάν προκαλέσουν σαλπιγγίτιδα, μπορεί οδηγήσουν ακόμα και σε στειρότητα.

Στον έρπητα εμφανίζονται μικρές φουσκάλες και έλκη (πληγές) στο αιδοίο, ενώ τα κονδυλώματα είναι θηλώδεις προσεκβολές στο αιδοίο, στον κόλπο ή στον τράχηλο.

Δείτε ακόμη Πώς η υγειά σου επηρεάζεται από την υγεία της μαμάς σου;

Τι είναι αυτό που στέλνει το 75% των γυναικών στο γυναικολόγο;

Διάγνωση και Θεραπεία

Διάγνωση

Οι περισσότερες κολπίτιδες και ανεξάρτητα από το αίτιο που τις προκαλεί παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα, γι’ αυτό δεν μπορούν να διαγνωστούν με ακρίβεια αποκλειστικά βάσει των συμπτωμάτων. Έτσι, και παρά το ότι μία κολπίτιδα μπορεί να διαγνωστεί από τον γυναικολόγο με τη σωστή λήψη ενός αναλυτικού ιστορικού και την κλινική εξέταση της ασθενούς, συνήθως η οριστική διάγνωση επιτυγχάνεται με την καλλιέργεια κολποτραχηλικού υγρού. Αυτή η εξέταση είναι απαραίτητη προκειμένου να εντοπιστεί ποιο ακριβώς μικρόβιο είναι υπεύθυνο και στη συνέχεια να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Ποια είναι η Θεραπεία για την κολπίτιδα;

Η θεραπεία αφορά συνήθως τη λήψη κάποιου συνδυασμού αντιβιοτικών από το στόμα με κολπικά υπόθετα ή κρέμες. Ωστόσο, ακόμη και μετά τη θεραπεία οι κολπίτιδες σε ένα σεβαστό ποσοστό των ασθενών υποτροπιάζουν, κάτι που μπορεί να οφείλεται σε ανθεκτικότητα στελέχη απέναντι στα φάρμακα ή σε επαναμόλυνση. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η σωστή πρόληψη και η έγκαιρη επίσκεψη στον γυναικολόγο μόλις εντοπίσετε τα πρώτα συμπτώματα που “υπονοούν” κολπίτιδα βοηθούν σημαντικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Πρόληψη

Μέτρα πρόληψης για την κολπίτιδα
Η διαταραχή της υγείας του κόλπου και η εμφάνιση κολπίτιδας, εκτός από ενόχληση, προκαλεί ανασφάλεια και αμηχανία, επηρεάζοντας τη γενικότερη ψυχολογία κάθε γυναίκας.

Υπάρχουν ορισμένοι βασικοί κανόνες για να προλάβουμε μία κολπίτιδα στην ανάπτυξη της κιόλας ή την υποτροπή κάποιας κολπίτιδας γενικότερα αλλά και ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και των διακοπών. Αυτοί συνοψίζονται στις καλές συνθήκες υγιεινής (ειδικά των γεννητικών οργάνων), στην υπεύθυνη σεξουαλική συμπεριφορά και στη φροντίδα του εαυτού μας, που προϋποθέτει τη διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος.

Κάποιες απλές συμβουλές που αφορούν στην υγιεινή των ευαίσθητων περιοχών και ορισμένα βασικά μέτρα προστασίας που πρέπει κάθε γυναίκα να τηρεί, ώστε να προφυλάσσει αποτελεσματικά τον εαυτό της, είναι τα εξής:

Ο καθαρισμός της γεννητικής περιοχής να γίνεται με προϊόντα, που δεν διαταράσσουν την φυσιολογική χλωρίδα και το pH της περιοχής, αλλά να αποκαθιστούν την όποια μεταβολή τους.
Οι όποιες εκκρίσεις θα πρέπει να απομακρύνονται προσεκτικά, καθώς αποτελούν θρεπτικό υλικό για την ανάπτυξη των παθογόνων μικροοργανισμών που βρίσκονται στην περιοχή είτε μόνιμα είτε ευκαιριακά.
Ο καθαρισμός και το ξέπλυμα θα πρέπει να γίνεται με κατεύθυνση από τον κόλπο προς τον πρωκτό, καθώς στην περιπρωκτική περιοχή βρίσκονται μικρόβια που είναι παθογόνα για τον κόλπο.

Στις μέρες της περιόδου θα πρέπει να είναι ακόμα πιο σχολαστικός ο καθαρισμός και να συνδυάζεται με συχνή αλλαγή σερβιέτας ή ταμπόν.
Πριν και μετά τον καθαρισμό θα πρέπει να πλένουμε καλά τα χέρια μας.
Πλύσεις στο εσωτερικό του κόλπου με αντισηπτικά δεν θα πρέπει να γίνονται, παρά μόνο μετά από σχετική οδηγία του γυναικολόγου, καθώς διαταράσσουν την φυσιολογική χλωρίδα, με αποτέλεσμα να ευνοείται η ανάπτυξη των παθογόνων μικροβίων.

Τι είναι αυτό που στέλνει το 75% των γυναικών στο γυναικολόγο;
Αλλάζετε καθημερινά εσώρουχα και προτιμάτε τα βαμβακερά που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει και δεν προκαλούν ερεθισμούς.
Μην χρησιμοποιείτε ποτέ ξένα εσώρουχα ή πετσέτες.
Κατά την σεξουαλική επαφή, ιδίως με ένα καινούργιο σύντροφο, χρησιμοποιείτε πάντα προφυλακτικό.
Αν μετά την λήψη κάποιων φαρμάκων παρατηρήσετε ύποπτα συμπτώματα στην περιοχή του κόλπου, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το τι πρέπει να κάνετε.
Ειδικά όσον αφορά στο μπάνιο στη θάλασσα ή την πισίνα, προσέξτε:

Αφού βγείτε από το νερό, να μην παραμείνετε για πολύ ώρα με το βρεγμένο μαγιό (το ίδιο ισχύει και για τα βρεγμένα ρούχα). Η υγρασία και η ζέστη δημιουργούν ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροβίων και μυκήτων μετά το μπάνιο στην πισίνα ή στη θάλασσα.
Στην παραλία και φυσικά και στην πισίνα να ξαπλώνετε πάντα πάνω στην πετσέτα ή στην ψάθα σας και να αποφεύγετε την άμεση επαφή με την άμμο ή τα πλακάκια.

 

Μετά από τη σεξουαλική πράξη, από χρήση αντιβιοτικών ή από ένα απλό μπάνιο στη θάλασσα ή στη πισίνα κρίνεται επίσης από τους ειδικούς αναγκαίο  να πλενόμαστε με ήπιο καθημερινό καθαριστικό για την ευαίσθητη περιοχή

Κακά τα ψέματα, αν ήμασταν όλες λίγο πιο προσεκτικές εκεί κάτω, δεν θα φεύγαμε κάθε μα κάθε φορά με κατεβασμένα τα μούτρα από τον γυναικολόγο μας!!!

 

Για αυτό κορίτσια αν δεν θέλετε να την πατήσετε όπως εγώ ή άμα την έχετε πατήσει και δεν θέλετε να ξαναπεράστε τα ίδια, μην παραλείπετε την επίσκεψη στον γυναικολόγο.

 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close