Κύστη κόκκυγος: Γιατί εμφανίζεται και πώς θα την αντιμετωπίσετε

Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι χρόνια φλεγμονή στην περιοχή του κόκκυγα.

Συνήθως δημιουργείται από τη διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα, ενδέχεται όμως να οφείλεται και σε κύστη που σχηματίστηκε κατά την εμβρυϊκή ζωή.

Η πάθηση είναι περισσότερο συνηθισμένη στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες και εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες μεταξύ της εφηβείας και των 40 ετών.

Σημειώνεται ότι η κύστη κόκκυγος εμφανίζεται συχνότερα σε δασύτριχα και παχύσαρκα άτομα.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα ποικίλλουν, από την εμφάνιση μιας μικρής διόγκωσης μέχρι και τη δημιουργία μεγάλης και επώδυνης μάζας-αποστήματος.

Συχνά, παρατηρείται στην περιοχή εκροή πυώδους υγρού από ένα δερματικό στόμιο (συρίγγιο). Όταν η περιοχή φλεγμαίνει τότε γίνεται ερυθρή, διογκωμένη και σκληρή, ενώ μπορεί να εκρέει και πύον, το οποίο συνήθως έχει πολύ άσχημη οσμή.

Παράλληλα με τη φλεγμονή μπορεί να συνυπάρχει πυρετός, εξάντληση και ναυτία.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία εξαρτάται από την κατάσταση της νόσου. Ένα οξύ απόστημα ελέγχεται με διάνοιξη και παροχέτευση, ώστε να απελευθερωθεί το πύον, να ελαττωθεί η φλεγμονή και να ανακουφιστεί ο ασθενής από τον πόνο.

Η χρονίζουσα κύστη κόκκυγος, θεραπεύεται αποτελεσματικά μόνο με χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση έχει σκοπό να αφαιρεθεί πλήρως η κύστη, μαζί με τους συνοδούς πόρους και τα συρίγγια, ούτως ώστε να εξασφαλισθεί πολύ μικρή πιθανότητα υποτροπής.

Πηγή: onmed.gr

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close