Πως θα πείσετε το παιδί να τρώει φρούτα, λαχανικά, ψάρι και όσπρια

Η κόρη μου δεν τρώει φρούτα και λαχανικά εύκολα.Με το ψάρι και τα όσπρια δεν είχα πρόβλημα πότε,άλλα με φρούτα και λαχανικά δυσκολεύτηκα πολύ! Το καλοκαίρι δεν της έπαιρνα κάποιο άλλο κολατσιό για  μετά τη θάλασσα, μόνο φρούτα! Και έτσι πεινασμένη που ήταν μετά το μπάνιο ξεκίνησε να τα δοκιμάζει σιγά σιγά!

Επίσης τις σαλάτες τις ετοιμάζουμε μαζί ,και έτσι όπως την βάζω να κόβει με το μικρό μαχαιράκι της όλο και κάτι δοκιμάζει και μασουλάει.

Αυτοί είναι οι δικοί μου τρόποι, ελάτε να δούμε και τους τρόπους που μας προτείνει το minervahorio.

Μήπως δεν ξέρετε τι να κάνετε όταν ένα παιδί δεν τρώει φρούτα; Όταν δεν θέλει ούτε να δει λαχανικά κοντά στο πιάτο του; Όταν και μόνο στη μυρωδιά ή την όψη του ψαριού σηκώνεται από το τραπέζι; Όταν το σπιτικό τραπέζι έχει φακές, αρακά ή σπανακόρυζο, ρωτάει «Τι άλλο έχουμε;». Αν αντιμετωπίζετε αυτά τα προβλήματα με τη διατροφή του παιδιού σας, θα αναρωτιέστε τι μπορείτε να κάνετε και πώς θα αναπληρωθούν οι βιταμίνες που μπορεί να του λείπουν. Πρέπει ή δεν πρέπει να το πιέσετε να φάει φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρι – πώς θα το πείσετε.

Στατιστικά, οι βασικότερες ομάδες τροφίμων που δεν συμπαθούν ιδιαίτερα τα παιδιά είναι: τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια και το ψάρι. Φυσικά, αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για τρόφιμα απαραίτητα, που προμηθεύουν τα παιδιά με σημαντικά θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες και άρα χρειάζεται να υπάρχουν στο εβδομαδιαίο τους μενού. Ας δούμε πώς θα το καταφέρετε:

Μην πιέζετε το παιδί να φάει κάτι με το ζόρι. Ενδέχεται να αντιδράσει, και τότε δεν πρόκειται να φάει ξανά φακές ή αρακά αν το ζορίσετε και πολύ. Παρ’ όλα αυτά, προσπαθήστε, ακόμη και αν δεν τρώει όσπρια και λαχανικά, να μαγειρεύετε φακές, σπανακόρυζο, ψάρι, λαδερά φαγητά στο σπίτι. Να υπάρχει πάντοτε σαλάτα στο τραπέζι, και οι γονείς και τα αδέρφια να τρώνε φρούτα, ώστε το παιδί να έχει παραδείγματα σωστής διατροφής.
Τα παιδιά λειτουργούν μιμητικά και κάποια στιγμή μπορεί να δοκιμάσουν. Όσο δύσκολο και αν είναι αυτό, μην τους δίνετε εύκολες εναλλακτικές λύσεις. Όταν έχετε μαγειρέψει ψάρι, όσπρια, λαδερά και το παιδί δεν τρώει, μην του προτείνετε κάτι άλλο ξεχωριστό. Δείξτε του ότι για σήμερα το φαγητό μας είναι σπανακόρυζο, φασολάκια, φακές, κλπ, ότι είναι υγιεινό και θρεπτικό, και το τρώει όλη η οικογένεια.
Μην επιβραβεύετε, τουλάχιστον συνέχεια, τις σωστές διατροφικές του επιλογές, που μπορεί να τις κάνει με πίεση, με ένα γλυκό ή κάποιο άλλο αγαπημένο του επιδόρπιο. Το παιδί πρέπει να είναι συνειδητοποιημένο ότι τα όσπρια, τα λαχανικά, τα φρούτα και το ψάρι τα τρώει επειδή έχουν ωραία γεύση, είναι υγιεινά και γεμάτα βιταμίνες απαραίτητες για τον οργανισμό του και του προσφέρουν πολύτιμα συστατικά για να είναι δυνατό.
Όταν δεν τρώει φρούτα

Προσπαθήστε να δημιουργήσετε ωραίες εικόνες στο πιάτο του, καθώς το πώς θα παρουσιάσετε τα φρούτα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην ψυχολογία του.

Μπορείτε να:

Φτιάξετε πολύχρωμες φρουτοσαλάτες, καμουφλαρισμένες ενδεχομένως με λίγο μέλι και κανέλα, ακόμη και με μια σπιτική κρέμα ζαχαροπλαστικής που θα έχετε ετοιμάσει.
Φτιάξετε σπιτικά γλυκά με φρούτα (π.χ. μια τάρτα με φράουλα, μήλο, μπανάνα, σταφύλι, βερίκοκο).
Φτιάξετε σπιτική κομπόστα (βάζετε για λίγο τα μήλα ή τα βερίκοκα στο φούρνο) και προσθέστε λίγη κανέλα και μέλι.
Χρησιμοποιείστε γλυκό του κουταλιού μέσα σε ένα γιαούρτι.
Και ίσως η καλύτερη επιλογή:

Ετοιμάστε φρουτοχυμούς με όποια φρούτα επιθυμείτε – πορτοκάλια, μήλα, σαγκουίνια, βερίκοκα, αχλάδια, κλπ. Θα ήταν προτιμότερο να μην ετοιμάζετε μόνο στυμμένους χυμούς, αλλά να αναμειγνύετε ολόκληρα φρούτα μέσα στο μπλέντερ για να έχουν τις ίνες τους, και προσθέτοντας γάλα ή γιαούρτι, φτιάχνετε το ποτό του πρωταθλητή!
Όταν δεν τρώει λαχανικά

Ξεφύγετε από τη στεγνή σαλάτα που απλά συνοδεύει το γεύμα του.

Μπορειτε να:

Χρησιμοποιήστε ελαφριές σως γιαουρτιού, βινεγκρέτ, λάδι και μουστάρδα για να καμουφλάρετε τα λαχανικά.
Βάλτε περισσότερο χρώμα στη σαλάτα και προσθέστε και λίγο τυρί τριμμένο ή ψιλοκομμένο.
Ετοιμάστε σπιτικές πίτες λαχανικών που θα περιέχουν και τυρί, ή μια σπιτική πίτσα όπου θα έχετε προσθέσει και λαχανικά – κρεμμύδια, πιπεριές, ντομάτες, κλπ.
Για τα πιο μικρά παιδιά δημιουργήστε σχήματα με τα λαχανικά που θα τους αρέσει πολύ – καρδούλες, αστεράκια, χαμογελαστά πρόσωπα.
Τέλος, προσπαθήστε να υπάρχει πάντα στο τραπέζι σαλάτα, η οποία να καταναλώνεται από την υπόλοιπη οικογένεια, κάνοντας το παιδί σιγά-σιγά να ακολουθήσει.

Όταν δεν τρώει ψάρι

Το ψάρι είναι αναντικατάστατο, καθώς δίνει στο παιδί απαραίτητα λιπαρά για την καλή εγκεφαλική του ανάπτυξη και λειτουργία. Εξαντλήστε λοιπόν όλα τα περιθώρια για να τρώει τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα ψάρι, ακόμη και κατεψυγμένο, καθώς διατηρεί τα καλά του λιπαρά και δεν υστερεί θρεπτικά σε σχέση με το φρέσκο ψάρι. Προσθέστε μια σως από γάλα και μουστάρδα ή λίγη μαγιoνέζα για να κάνετε το ψάρι πιο δελεαστικό. Τα ψάρια φιλέτο, επειδή δεν μοιάζουν τόσο πολύ με ψάρι, όπως πχ η τσιπούρα, είναι πιο εύκολο να χρησιμοποιηθούν. Τα θαλασσινά, όπως χταπόδι, καλαμαράκια, γαρίδες, μπορείτε να τα βάλετε μέσα σε ένα πολύ ωραίο ριζότο για να μην είναι επίσης τόσο εμφανή. Αν το παιδί σας και πάλι δυσκολεύεται να φάει ψάρι και συνεπώς δεν παίρνει τα απαραίτητα συστατικά του, προσπαθήστε να έχετε καθημερινά στη διατροφή του πηγές ω3 λιπαρών όπως τα καρύδια, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι το ψάρι αντικαθίσταται 100%.

Όταν δεν τρώει όσπρια

Αν το παιδί τρώει σαλάτες, μπορείτε να προσθέσετε φακές ή φασόλια μέσα στη σαλάτα, και αν του αρέσει, τονίστε του ότι είχε μέσα κάποιο όσπριο. Αν τρώει το ρύζι, ετοιμάστε του ένα φακόρυζο ή ένα ρεβιθόρυζο, αρχικά με περισσότερο ρύζι και λιγότερες φακές και ρεβύθια και σιγά-σιγά θα αυξήσετε την αναλογία της φακής και του ρεβυθιού. Στην αρχή μπορείτε να προσθέσετε και λίγη φέτα, που είναι μια γεύση που συνήθως αγαπούν τα παιδιά.

Γενικότερα, για να μάθει το παιδί να τρώει όσπρια, λαχανικά, φρούτα και ψάρι, χρειάζεται προσπάθεια και υπομονή από τους γονείς, αλλά και παιχνίδι και φαντασία με τις γεύσεις. Ανοίξτε βιβλία με συνταγές, ρωτήστε πιο έμπειρες μαγείρισσες και μαμάδες με μεγαλύτερα παιδιά. Το σημαντικότερο όμως είναι να δίνετε πάντα το καλό παράδειγμα στο παιδί καταναλώνοντας οι ίδιοι φρούτα, λαχανικά, ψάρι και όσπρια και κάποιες φορές, όσο δύσκολο και αν είναι, θα χρειαστεί να είστε και λίγο παραπάνω αυστηροί.

Εσείς ποιους τρόπους χρησιμοποιήτε;

Close