Οταν το παιδι σας ρωτάει για το θεό...

Το παιδί σας το τελευταίο διάστημα όλο και πιο συχνά σας κάνει ερωτήσεις για το Θεό…Αναρωτιέστε τι πρέπει να του πείτε; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος  συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα «Οι γονείς κάνουν τη διαφορά» και «Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά» κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου και συνεργάτης του daddy-cool.gr  συμβουλεύει.

 

Για τα μικρά παιδιά ο Θεός είναι μια προσωπική φιγούρα στην οποία μπορούν να μιλήσουν, να προσευχηθούν ή ακόμα και να γράψουν. «Πες στην Παναγία χαιρετίσματα», είπε στην προσευχή του ένα παιδί 5 χρόνων, προσθέτοντας: «Θα τα πούμε αργότερα».

Πολλά παιδιά φαντάζονται το Θεό σαν ένα γενειοφόρο, ηλικιωμένο άντρα, ξαπλωμένο πάνω στα σύννεφα. Oι ερωτήσεις των παιδιών για το Θεό ξεκινούν από πολύ νωρίς, ειδικά στις θρησκευόμενες οικογένειες.
Tα ερεθίσματα είναι πολλά. Aρχίζουν την ημέρα τους στο σχολείο με την προσευχή. Στην καθημερινότητα της οικογένειάς τους γίνεται τακτική αναφορά στο Θεό όπως: «Πρώτα ο Θεός», «Αν θέλει ο Θεός», «Θεού θέλοντος» κ.λπ.

Όσο υποσυνείδητα κι αν γίνεται αυτή η αναφορά, τα παιδιά καταλαβαίνουν πως υπάρχει μια ισχυρή δύναμη που ορίζει τη ζωή. Ωστόσο, πολλοί γονείς δυσκολεύονται να συζητήσουν για το Θεό με τα παιδιά τους.

Tι μπορείτε να τους πείτε:

– Mοιραστείτε μαζί τους την πίστη σας στο Θεό όσο πιο απλά μπορείτε, προσαρμόζοντας τις κουβέντες σας στην ηλικία του παιδιού σας.

– Πρέπει, όμως, παράλληλα να του δίνετε να καταλαβαίνει ότι κάθε άνθρωπος σκέφτεται διαφορετικά για το Θεό και τον τιμά με το δικό του τρόπο.

– Όπως και οι περισσότεροι από σας, έτσι και τα παιδιά επεξεργάζονται την αντίληψή τους για το Θεό μεγαλώνοντας.

– Παραδεχτείτε με ειλικρίνεια πως υπάρχουν μερικά πράγματα για το Θεό που εσείς –και κανένας άλλος στον κόσμο– δεν ξέρει με σιγουριά. Tα πιο πολλά παιδιά νιώθουν κάποια ανακούφιση συνειδητοποιώντας πως οι ερωτήσεις για την κοσμογονία, στις οποίες πασχίζουν να απαντήσουν, είναι εξίσου δύσκολες και για τους υπόλοιπους.

– Mην παρουσιάζετε το Θεό σαν μια αυστηρή δύναμη.

– Πολύ συχνά, τα μικρά παιδιά μαθαίνουν να βλέπουν το Θεό ως μια απειλητική υπόσταση, που διαθέτει πληθώρα μεθόδων για να τα ανακαλεί στην τάξη όταν ατακτούν.

– H αγάπη και η χαρά είναι συναισθήματα πολύ πιο εποικοδομητικά από το φόβο και την απειλή, για να αποδοθούν στο Θεό.

– Aν η ιδέα του Θεού θα πρέπει να σημαίνει κάτι για ένα μικρό παιδί, αυτό θα πρέπει να είναι η σιγουριά και η αγάπη.

– Πολλά παιδιά δημιουργούν δύο Θεούς• τον ένα σοβαρό, αυστηρό και απαγορευτικό, τον άλλο χαρούμενο και καλοσυνάτο.

– Θυμηθείτε, πάνω απ’ όλα, πως στα συναισθήματά τους για το Θεό, τα παιδιά προβάλλουν τα συναισθήματα που νιώθουν για τους ενηλίκους, που παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή τους.

– Όταν τα παιδιά βλέπουν γύρω τους καλοσύνη, συμπόνια και γενναιοδωρία, τότε οι πιθανότητες να οραματιστούν με τις ίδιες αυτές ιδιότητες το Θεό είναι πολύ μεγάλες.

Close