Οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ. προς γονείς και παιδιά : Σημάδια που μαρτυρούν ένα παιδόφιλο

Ο κόσμος για μερικά παιδιά μπορεί να γίνει πολύ σκληρός. Καλό είναι όταν παρατηρήσουμε κάποιες από τις παραπάνω συμπεριφορές σε ένα παιδί να μην το αγνοήσουμε. Μην ξεχνάμε ότι αν δεν κάνουμε κάτι γιαυτό το παιδί ,γινόμαστε συνένοχοι στο έγκλημα.

Το προφίλ του παιδόφιλου

Ο παιδόφιλος, στα γενικά του χαρακτηριστικά, είναι συνήθως άντρας, άνω των 30 ετών, με λίγους φίλους της ηλικίας του και συχνάζει σε χώρους με παιδιά, όπως παιδικές χαρές, Ίντερνετ καφέ, αθλητικά κέντρα κ.α. Συχνά μάλιστα εργάζεται με παιδιά, ενώ δεν αποκλείεται να είναι άτομο «υπεράνω πάσης υποψίας».

Σε πολλές περιπτώσεις είναι γνωστό μέλος της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας και συνήθως ανήκει στο περιβάλλον του παιδιού ή και της οικογένειας. Όπως έχει αποδειχθεί σε αρκετές περιπτώσεις στην πράξη, χρησιμοποιεί τα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε παιδιά, ενώ ενδέχεται να προσποιείται τον έφηβο για να συζητά και να παίζει παιχνίδια μαζί τους στο Διαδίκτυο.

Στοχεύει συνήθως παιδιά προεφηβικής ηλικίας, και δρα μεθοδικά και με υπομονή για να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Μπορεί επίσης να προβεί σε πράξεις συναισθηματικού εκβιασμού ή να απειλήσει το παιδί, προκειμένου να μην αποκαλύψει τις δραστηριότητές του στους γονείς του.

Τι είναι η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου;

Σεξουαλική κακοποίηση είναι οποιουδήποτε τύπου επαφή ενός ενήλικου (παιδόφιλος) με ένα παιδί με στόχο τη σεξουαλική ικανοποίηση του ενηλίκου, ο οποίος έχει πάντα την αποκλειστική ευθύνη μιας τέτοιας πράξης.

Ο παιδόφιλος, στα γενικά του χαρακτηριστικά, είναι συνήθως άντρας, άνω των 30 ετών, με λίγους φίλους της ηλικίας του και συχνάζει σε χώρους με παιδιά όπως παιδικές χαρές, Ίντερνετ καφέ, αθλητικά κέντρα κ.α. Συχνά μάλιστα εργάζεται με παιδιά, ενώ δεν αποκλείεται να είναι άτομο «υπεράνω πάσης υποψίας».

Σε πολλές περιπτώσεις είναι γνωστό μέλος της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας και συνήθως ανήκει στο περιβάλλον του παιδιού ή και της οικογένειας. Οπως έχει αποδειχθεί σε αρκετές περιπτώσεις στην πράξη, χρησιμοποιεί τα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε παιδιά, ενώ ενδέχεται να προσποιείται τον έφηβο για να συζητά και να παίζει παιχνίδια μαζί τους στο Διαδίκτυο.

Στοχεύει σε συγκεκριμένες ηλικίες και φύλο, συνήθως παιδιά προεφηβικής ηλικίας, και δρα μεθοδικά και με υπομονή για να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Μπορεί επίσης να προβεί σε πράξεις συναισθηματικού εκβιασμού ή να απειλήσει το παιδί, προκειμένου να μην αποκαλύψει τις δραστηριότητές του στους γονείς του.

Τα προειδοποιητικά σημάδια σεξουαλικης κακοποίησης παρουσιάζονται ως εξής:

Τα προειδοποιητικά σημάδια της κακοποίησης και παραμέλησης του παιδιού

1.Σημάδια συμπεριφοράς τα οποία υποδηλώνουν ότι ένα παιδί κακοποιείται σεξουαλικά:

Παίζει με ακατάλληλο σεξουαλικό τρόπο με τα παιχνίδια του.
Βλέπει συχνά εφιάλτες, ή εμφανίζει διαταραχές ύπνου.
Είναι συχνά αφηρημένο.
Προσκολλάται ασυνήθιστα στους γονείς του.
Είναι ασυνήθιστα μυστικοπαθές.
Εμφανίζει ξαφνικές αλλαγές στην προσωπικότητά του. Γίνεται κυκλοθυμικό και ανασφαλές.
Παλινδρομεί σε συμπεριφορές μικρότερης, αναπτυξιακά, ηλικίας π.χ.πιπίλισμα.
Εκδηλώνει ανεξήγητο φόβο σε ορισμένους χώρους, ή με συγκεκριμένους ανθρώπους.
Έχει συχνά ξεσπάσματα θυμού.

Αλλάζει τις διατροφικές του συνήθειες.
Χρησιμοποιεί λέξεις ενηλίκων για να κατονομάσει τα μέρη του σώματος, χωρίς να γνωρίζουμε την πηγή αυτής της γνώσης.
Εμφανίζει δώρα ή χρήματα, λέγοντας ότι του τα έδωσε ένας νέος ή παλαιότερος φίλος.
Εμφανίζει αυτοτραυματικές συμπεριφορές (κόψιμο μερών του σώματός του, κάψιμο κ.α)
Τρέχει μακριά χωρίς λόγο.

Δε θέλει να μένει μόνο του με ένα συγκεκριμένο άνθρωπο (ενήλικο, ή ανήλικο, ή ένα άλλο παιδί ενδεχομένως)

2. Σωματοποιημένα σημάδια σεξουαλικής κακοποίησης.

Ανεξήγητοι πόνοι ή μώλωπες γύρω από τα γεννητικά όργανα ή το στόμα, οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες ή η εγκυμοσύνη.
Πόνος, αλλαγή χρώματος, αιμορραγία ή δυσμορφίες στα γεννητικά όργανα, τον πρωκτό ή το στόμα.
Επίμονος ή επαναλαμβανόμενος πόνος κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην τουαλέτα.
Ενούρηση των ρούχων του, ενώ έχει εκπαιδευτεί στη χρήση της τουαλέτας.
Δυσκολία στο να περπατήσει το παιδί ή να καθίσει.

3. Σημάδια ότι ένας ενήλικος μπορεί να μεταχειρίζεται τη σχέση του με ένα παιδί με σεξουαλική σκοπιμότητα:

Δεν επιτρέπουν σε ένα παιδί να μείνει μόνο του, ή να αναπτύξει πρωτοβουλίες
Επιμένουν στη σωματική επαφή με το παιδί, όπως είναι τα φιλιά, οι αγκαλιές ή η πάλη, ακόμα και όταν το παιδί έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν τα θέλει.
Ενδιαφέρονται υπέρμετρα για τη σεξουαλική ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων.
Επιμένουν να μένουν μόνοι τους με τα παιδιά χωρίς να τους διακόπτει κανείς.

Προτιμούν να ξοδεύουν πολύ μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου τους με παιδιά και δεν ενδιαφέρονται πολύ να περνούν χρόνο με άτομα της δικής τους ηλικίας.
Προσφέρονται συχνά να προσέχουν τα παιδιά, χωρίς ανταμοιβή, ή τα βγάζουν για νυχτερινές βόλτες.
Αγοράζουν στα παιδιά ακριβά δώρα ή τους δίνουν χρήματα, χωρίς προφανείς λόγους.
Μιλάνε συχνά με τα παιδιά, ή τους εφήβους στην τουαλέτα.
Μεταχειρίζονται ένα συγκεκριμένο παιδί ως το ‘’αγαπημένο τους’’, κάνοντάς το να νιώσει ξεχωριστό σε σχέση με άλλα παιδιά της οικογένειας.

Επιλέγουν ένα συγκεκριμένο παιδί.

4. Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από συμμαθητές τους ή άλλα παιδιά:

Καθώς τα παιδιά αναπτύσσονται και μεταβαίνουν στο αναπτυξιακό στάδιο της εφηβείας αυξάνεται η περιέργειά τους για θέματα που αφορούν τη σεξουαλικότητά τους. Στο πλαίσιο της διερεύνησης της σεξουαλικότητας τους πολλές φορές εξερευνούν το σώμα τους μαζί με τους συνομηλίκους τους. Σε γενικές γραμμές είναι δύσκολο να ειπωθεί η διαφορά μεταξύ των κατάλληλων συμπεριφορών σεξουαλικής εξερεύνησης της ηλικίας τους και των σημαδιών προειδοποίησης της επιβλαβούς συμπεριφοράς. Είναι πραγματικά επώδυνο για έναν γονέα να ανακαλύψει τόσο ότι το παιδί του έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά από ένα άλλο παιδί, όσο και το ότι το δικό του παιδί μπορεί να έχει βλάψει σεξουαλικά κάποιο άλλο. Σε αυτήν την περίπτωση είναι λογικό να αναδύονται συναισθήματα όπως η άρνηση, ο φόβος και ο θυμός, ωστόσο πρέπει να δράσει το ταχύτερο δυνατό. Η επαφή του ίδιου και του παιδιού του με έναν ειδικό κρίνεται απαραίτητη.

Οδηγίες προς τους γονείς:

1.Παρατηρήστε το άτομο που υποψιάζεστε για σεξουαλικά κακοποιητική συμπεριφορά σε παιδιά:

α) Παρατηρήστε τη συμπεριφορά του:

Ενδιαφέρεται περισσότερο για τα παιδιά απ” ότι για τους ενήλικες;
Προσφέρεται να κρατήσει τα παιδιά σας για να κάνετε τις δουλειές σας ή για να βγείτε έξω;
Εργάζεται με παιδιά;
Είναι ιδιαίτερα εκδηλωτικός με τα παιδιά;
Εμπλέκεται σε δραστηριότητες με παιδιά, όταν δεν είναι παρόντες οι γονείς;
β) Παρατηρήστε τις προσωπικές του σχέσεις:
Είναι ελεύθερος, δεν ενδιαφέρεται να έχει ένα σύντροφο της ηλικίας του ή έναν οποιονδήποτε σύντροφο;
Ενδιαφέρεται περισσότερο για τα παιδιά της συντρόφου του απ” ότι για την ίδια; (σε μονογονεϊκές οικογένειες)
Είναι παντρεμένος, αλλά πιο εκδηλωτικός με τα παιδιά του απ” ότι με τη σύζυγό του;
γ) Παρατηρήστε τις κοινωνικές του σχέσεις:

Ταυτίζεται περισσότερο με τα παιδιά απ” ότι με άτομα της ηλικίας του; Εχει περισσότερες φιλικές σχέσεις με παιδιά απ” ότι με ενήλικες;
Οι φίλοι του (που είναι παιδιά) είναι συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας ή/και φύλου;

2. Προσέξτε τα παιδιά σας:

Παρατηρείτε κάποια απότομη αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού σας; Μήπως εμφανίζει ξαφνικά προβλήματα στον ύπνο ή βλέπει πιο συχνά εφιάλτες; Ζωγραφίζει θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο;

Εχει σεξουαλική συμπεριφορά που δεν ταιριάζει με την ηλικία του ή επιδεικνύει σεξουαλική συμπεριφορά προς άλλα παιδιά;

Εχει παλινδρομήσει σε προηγούμενες συμπεριφορές, όπως ενούρηση και εγκόπρηση, ενώ είχε μάθει να ελέγχει τις συμπεριφορές αυτές;
Φοβάται πρόσωπα ή μέρη που δεν φοβόταν παλιότερα;

Μιλάει τον τελευταίο καιρό συνέχεια για κάποιον ενήλικο για τον οποίο δε μιλούσε στο παρελθόν; Προσπαθεί να σας πει κάτι, αλλά σταματά όταν εμφανίζεται κάποιος άλλος ενήλικος; Ερχεται σπίτι με σκισμένα ρούχα ή λερωμένα εσώρουχα; Εμφανίζει δυσκολία να περπατήσει ή να καθίσει;
Όλα τα παραπάνω αποτελούν σημάδια που θα πρέπει να υποψιάσουν τους γονείς, προκειμένου να δώσουν περισσότερη προσοχή στο παιδί τους και να δουν τι συμβαίνει. Μην πανικοβάλλεστε, αλλά έχετε τα μάτια και τα αυτιά σας ανοιχτά.

3. Ασφάλεια στο Διαδίκτυο:

Συζητείστε με το παιδί σας για τους κινδύνους του Διαδικτύου, χωρίς βέβαια να απαγορεύσετε τη χρήση του. Εξηγείστε του ότι δεν πρέπει να δίνει προσωπικές πληροφορίες (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κ.λπ.) ή να στέλνει φωτογραφίες σε αγνώστους μέσω Διαδικτύου.

Σκόπιμο είναι να φροντίσετε ώστε να έχετε πρόσβαση στο Διαδίκτυο από το σπίτι, ώστε να μπορείτε να ελέγχετε τις ηλεκτρονικές δραστηριότητες του παιδιού σας και να μη χρειάζεται να πηγαίνει σε Ίντερνετ καφέ.

Βάλτε τον υπολογιστή σε έναν κοινό χώρο του σπιτιού και όχι στο παιδικό δωμάτιο, για να αποφύγετε την πιθανότητα να το «βρει» ο παιδόφιλος μόνο του. Ρωτήστε το παιδί σας ποιες ιστοσελίδες επισκέπτεται ή/και ελέγξτε το μόνοι σας μέσω των «αγαπημένων» και του «ιστορικού περιήγησης» του προγράμματος φυλλομετρητή (browser) και κάντε του προτάσεις για ηλεκτρονικές διευθύνσεις κατάλληλες για την ηλικία του.

Λάβετε επίσης υπόψη ότι τα παιδιά στην εφηβεία μπορεί να είναι αντιδραστικά και να αναζητούν την ιδιωτικότητα, ενώ πολλές αλλαγές στη συμπεριφορά τους μπορεί να οφείλονται στο σεξουαλικό ξύπνημα της εφηβικής ηλικίας. Σταθείτε δίπλα τους με τρόπο διακριτικό και όχι παρεμβατικό.

Μιλήστε στα παιδιά σας, κερδίστε την εμπιστοσύνη τους. Πρέπει να πιστεύουν ότι μπορούν να σας πουν οτιδήποτε χωρίς να φοβούνται ή να ντρέπονται. Μιλήστε τους για το σώμα τους. Πείτε τους τι να προσέχουν. Διδάξτε τους τις συμπεριφορές που είναι αποδεκτές απέναντι στους άλλους ενήλικες, αλλά και απέναντι στα παιδιά της ηλικίας τους.

Οδηγίες προς τα παιδιά

Ο παρακάτω ενδεικτικός οδηγός μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα παιδιά, είτε διαβάζοντάς τον απευθείας, είτε μπορεί να διαβαστεί από τους γονείς, προκειμένου να πάρουν ιδέες για το πώς μπορούν να μιλήσουν με απλό τρόπο στα παιδιά τους για το τι να αποφεύγουν. Ενας ενήλικος δεν πρέπει ποτέ να ζητάει από ένα παιδί να αγγίξει το ίδιο τα γεννητικά του όργανα.

Κανένας ενήλικος δεν πρέπει να αγγίζει τα γεννητικά όργανα των παιδιών, εκτός αν είναι γιατρός στο ιατρείο του. Κανένας ενήλικος δεν πρέπει να ζητάει από ένα παιδί να κάνει οτιδήποτε μαζί του, ενώ είναι είτε εκείνος είτε το παιδί χωρίς ρούχα. Κανένας ενήλικος δεν πρέπει να ζητάει από ένα παιδί να κρατήσει κάτι κρυφό ή μυστικό από τους γονείς του, κυρίως κάτι που αφορά το ίδιο.

Πες «όχι» όταν:

Ενας ενήλικος σου ζητά να κάνεις κάτι που ξέρεις ότι είναι λάθος.
Ενας ενήλικος θέλει να σε αγγίξει κάπου που δεν θέλεις εσύ.
Ενας ενήλικος κάνει κάτι στο σώμα σου, που σε κάνει να νιώθεις περίεργα ή και να πονάς.
Ενας ενήλικος σου ζητά να κάνεις κάτι και να μην το πεις στους γονείς σου.
Ξεχώρισε το «δώρο» από τη «δωροδοκία»:
Δώρο έιναι κάτι που σου δίνει κάποιος γιατί σε αγαπάει. Δωροδοκία είναι όταν κάποιος σου δίνει κάτι ή σε αφήνει να κάνεις κάτι και ζητάει αντάλλαγμα για αυτό. Για παράδειγμα: «Θα σου δώσω ένα γλυκό, αν βγάλεις τα ρούχα σου και ξαπλώσεις δίπλα μου».

Προστασία στο δρόμο:

Φρόντισε να είσαι έξω με παρέες και απόφυγε να τριγυρνάς μόνος σου.
Μη μιλάς σε αγνώστους ή άτομα που δεν γνωρίζεις καλά.
Βάλε τις φωνές και τρέξε γρήγορα, αν κάποιος προσπαθήσει να σε παρασύρει κάπου απόμερα ή να σε βάλει σε ένα αυτοκίνητο.
Εχε το νου σου να αρνηθείς, αν είσαι έξω και κάποιος σου προσφέρει χρήματα για να του κάνεις μια χάρη.
Πρόσεχε στις δημόσιες τουαλέτες και πήγαινε με έναν φίλο, αν αυτό είναι δυνατό. Βγες γρήγορα έξω αν σε πλησιάσει κάποιος.
Εχε πάντα χρήματα μαζί σου για να γυρίσεις στο σπίτι και μην ξοδεύεις ποτέ αυτά τα χρήματα.

Προστασία στο Διαδίκτυο:
Ρύθμισε την ασφάλεια του λογαριασμού σου (στο facebook , instagram , tic tok κ.λπ.), ώστε να μπορούν μόνο οι «φίλοι» σου να δουν λεπτομέρειες του προφίλ σου.
Μη δίνεις ποτέ και σε κανέναν τους κωδικούς πρόσβασής σου.
Χρησιμοποίησε μια φωτογραφία προφίλ που να μη δείχνει το πρόσωπό σου ή να εμφανίζει άλλες πληροφορίες για εσένα.
Μη δίνεις πληροφορίες για το σχολείο σου, το πού μένεις ή το τηλέφωνό σου.
Μην κάνεις «φίλους» άτομα που δεν έχεις γνωρίσει προσωπικά.
Μη συναντάς άτομα που έχεις «γνωρίσει» στο Διαδίκτυο, χωρίς την παρουσία ενός από τους γονείς σου.
Εχε στο νου σου ότι οι άνθρωποι που γνωρίζεις στο Διαδίκτυο μπορεί να λένε ψέματα για το ποιοι είναι.
Τι να κάνω σε περίπτωση που υποψιάζομαι ή έχω ενδείξεις ότι κάποιος ενήλικος ασελγεί σε βάρος ανηλίκων;

Μπορείτε να απευθυνθείτε

Τι πρέπει/ τι μπορώ να κάνω σε περίπτωση υποψίας Κακοποίησης ή Παραμέλησης Παιδιού;

ΚΑΘΕ περίπτωση για την οποία υπάρχει βάσιμη υποψία Κακοποίησης ή Παραμέλησης Παιδιού ΠΡΕΠΕΙ να αναφέρεται. Αναφορά θα πρέπει εξάλλου να γίνεται σε κάθε περίπτωση που ο οποιοσδήποτε έχει έστω ΕΝΑΝ λόγο να πιστεύει ότι η φυσική, νοητική ή ψυχολογική υγεία και ασφάλεια ενός παιδιού είναι ή ήταν σε κίνδυνο ως αποτέλεσμα κακοποίησης ή παραμέλησης. Δικαίωμα ή/και υποχρέωση αναφοράς έχει ο καθένας, αλλά ιδιαίτερα κάθε άτομο που στο πλαίσιο της εργασίας του έρχεται τακτικά σε επαφή με παιδιά.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Νομοθεσίας [Ν. 3500/2006], τα αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας διώκονται αυτεπαγγέλτως, δηλαδή δεν χρειάζεται η καταγγελία του θύματος προς τις εισαγγελικές αρχές για την έναρξη ενεργειών διερεύνησης και των ενδεχόμενο άσκησης ποινικής δίωξης. Αρκεί δε η ενημέρωση της εισαγγελικής αρχής από οποιονδήποτε έχει γνώση του θέματος.

Τι πρέπει/ τι μπορώ να κάνω σε περίπτωση υποψίας σεξουαλικης Κακοποίησης
παιδιου

Που μπορείτε να απευθυνθείτε στην περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού:
Στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής – Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ): Λεωφ. Αλεξάνδρας 173, 3ος όροφος, τηλ. 210 6476370.
Στο Τμήμα Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης: Μοναστηρίου 326, τηλ. 2310 388456, 2310 388457, 2310 388458.
Στις κατά τόπους Υπηρεσίες Ασφαλείας των Νομών των υπόλοιπων Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.
Στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 ανώνυμα και χωρίς χρέωση.

Για αναφορές περιστατικών διαδικτυακής παρενόχλησης – παιδοφιλίας ή παιδικής πορνογραφίας, μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην ειδική τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών 11012 (λειτουργεί όλο το 24ωρο) ή και μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail) στη διεύθυνση 11012@ hellenicpolice.gr

Close