Ειδικά γάλατα γράφονται στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δείτε τη διαδικασία

Για τα βρέφη που έχουν απογαλακτιστεί ή που δεν μπορεί η μητέρα τους να τα θηλάσει, το αγελαδινό γάλα αποτελεί τη βασική τους διατροφή. Υπάρχει, ωστόσο, ένα σημαντικό ποσοστό των βρεφών που εκδηλώνει αλλεργίες ή δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα. Στα βρέφη αυτά, αφού θέσει τη διάγνωση ο Παιδίατρος που παρακολουθεί το παιδί, συστήνεται να τρέφονται με τροποποιημένο αγελαδινό γάλα.

«Οι παιδίατροι ενημερώνουν τους γονείς ότι προκειμένου να μπορέσουν να προμηθευτούν το ειδικό αυτό γάλα και να αποζημιωθούν για τη δαπάνη του, απαιτείται η γνωμάτευση που προβλέπει ο σχετικός κανονισμός του ΕΟΠΥΥ», εξηγεί στο dailypharmanews.gr, o Παιδίατρος και Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, κ. Κωνσταντίνος Νταλούκας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ενιαίο κανονισμό του ΕΟΠΥΥ:

«Χορηγούνται ειδικά προϊόντα και σκευάσματα ειδικής διατροφής που είναι απαραίτητα για τη διαιτητική αγωγή των πασχόντων από παθήσεις που ορίζονται στον Ενιαίο Κανονισμό του ΕΟΠΥΥ.

Για την πιστοποίηση της νόσου, απαιτείται γνωμάτευση Διευθυντή Πανεπιστημιακής Κλινικής, Κλινικής του Ε.Σ.Υ. ή Στρατιωτικού Νοσοκομείου σχετικής με την πάθηση ειδικότητας κατά περίπτωση, στην οποία αναφέρεται η πάθηση του ασθενούς, η ανάγκη χρησιμοποίησης των ειδικών προϊόντων και σκευασμάτων, καθώς και η μηνιαία ποσότητα κάθε είδους, ύστερα από έγκριση του αρμόδιου ελεγκτή του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Η σχετική γνωμάτευση ισχύει έως ένα (1) έτος από την ημερομηνία έκδοσής της. Παράλληλα έχει ορισθεί ανώτατη τιμή αποζημίωσης για μηνιαία θεραπεία ασθενών ύψους έως 400€ πλέον ΦΠΑ ανάλογα με την γνωμάτευση του ιατρού που θα αναγράφει το είδος των σκευασμάτων και την ποσότητα που θα καλύπτει θεραπεία μηνός.

Για την απόδοση δαπάνης προϊόντων ειδικής διατροφής απαιτούνται επιπλέον:

Πρωτότυπο τιμολόγιο αγοράς στο οποίο θα αναγράφεται το ονοματεπώνυμο και η πλήρης διεύθυνση του δικαιούχου, η ποσότητα των ειδών, η τιμή μονάδας και το ποσό που κατέβαλε ο ασφαλισμένος.

Στα πρωτότυπα τιμολόγια θα πρέπει να επικολλώνται και τα barcode των εν λόγω ειδών.

Επιπλέον για την απόδοση δαπάνης όσων ειδών εντάσσονται στην κατηγορία με την ένδειξη «τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα πρωτεϊνών», κατόπιν σχετικής γνωμοδότησης του ΕΟΦ, για τους πάσχοντες από τα μεταβολικά νοσήματα (π.χ. διαταραχές του κύκλου της ουρίας, οργανικές οξυουρίες, διαταραχές του μεταβολισμού των αμινοξέων) ανώτατη μηνιαία δαπάνη έως 150 Ευρώ για ασφαλισμένους του Οργανισμού έως 18 ετών και μέχρι 100 Ευρώ για ηλικίες άνω των 18 ετών (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) και

2) η θέσπιση ως ανωτάτης μηνιαίας δαπάνης ποσού 150 Ευρώ για παιδιά έως 18 ετών και 100 Ευρώ για ασφαλισμένους του Οργανισμού άνω των 18 ετών (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) για τη δαπάνη αγοράς ειδών που προορίζονται για την αντιμετώπιση της κοιλιοκάκης, δεδομένου ότι απαιτείται η χορήγηση ανάλογων ειδών με εκείνα που απαιτούνται σε προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (π.χ. ψωμί, αλεύρι, ζυμαρικά κτλ).

Υπενθυμίζεται ότι σχετικά με τα παραστατικά αγοράς των εν λόγω ειδών, στα Τμήματα Παροχών του Οργανισμού θα γίνονται αποδεκτές αποδείξεις ή τιμολόγια μόνο από φαρμακεία, δεδομένου ότι η διάθεση των διαιτητικών τροφίμων για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς γίνεται μόνο μέσω φαρμακείων, όπως ορίζεται στο άρθρο 6 της υπ’αρ.1185/27-9-00 Υπουργικής Απόφασης.»

Δείτε ακόμα: Το μωρό μου δεν τρώει εύκολα τι να κάνω; Τα καλύτερα κόλπα θα τα βρείτε εδώ

Ποια προβλήματα προκαλεί στα βρέφη και τους γονείς η διαδικασία του ΕΟΠΥΥ

Η διαδικασία που υποχρεώνει ο ΕΟΠΥΥ τους γονείς να ακολουθήσουν προκειμένου να αποζημιωθούν για το ειδικό γάλα του παιδιού τους, δημιουργεί τα εξής προβλήματα:

  1. Εκθέτει το βρέφος (που είναι υγιές) σε άσκοπο κίνδυνο λοιμώξεων, αφού οι γονείς είναι αναγκασμένοι να το μεταφέρουν στο νοσοκομείο να εξεταστεί από τον διευθυντή, που ως γνωστόν ο κίνδυνος λοιμώξεων και μάλιστα σοβαρών, είναι ιδιαίτερα μεγάλος.
  2. Ταλαιπωρεί αφάνταστα τους γονείς. Τους αναγκάζει να πάρουν άδεια από τη δουλειά τους και να αναζητούν μέσα από ένα κυκεώνα τηλεφωνημάτων, το νοσοκομείο που θα μπορέσει να τους εξυπηρετήσει.
  3. Πολλοί από τους γονείς, ελλείψει χρόνου ή άλλων δυσκολιών αναγκάζονται να πληρώσουν εξ ολοκλήρου το ειδικό αυτό γάλα.
  4. Φορτώνει πολύ τα ραντεβού των νοσοκομείων και τα τηλεφωνικά κέντρα.
  5. Επιβαρύνει σοβαρά τις δευτεροβάθμιες δομές υγείας. Τις αναγκάζει να ασχολούνται με κάτι που δεν είναι μέσα στις προτεραιότητες και τα συνήθη καθήκοντά τους και τις απασχολεί άσκοπα για κάτι που η διάγνωση ήδη έχει μπει από τον παιδίατρο που παρακολουθεί το παιδί.
  6. Γίνονται άσκοπες μετακινήσεις μέσα στην πόλη και προς τα νοσοκομεία με ότι αυτό σημαίνει για την περιβαλλοντική επιβάρυνση και την οικονομία.
  7. Με τον τρόπο που συνταγογραφούνται σήμερα τα ειδικά αυτά βρεφικά γάλατα, είναι πολύ εύκολο να υπάρξει πιθανή διαπλοκή μεταξύ των εταιρειών και των λιγοστών γιατρών που τα συνταγογραφούν.

«Ας σημειωθεί ότι στη συζήτηση που έχουμε στα ιατρεία μας με τους επισκέπτες βρεφικών γαλάτων, πολλές φορές μας έχει προταθεί ότι αν αντιμετωπίζουμε τέτοιο πρόβλημα και προκειμένου να μην ταλαιπωρηθεί ο γονιός, αρκεί να τους τηλεφωνήσουμε και αυτοί θα κανονίσουν πως θα συνταγογραφηθεί το γάλα», αναφέρει ο κ. Νταλούκας.

Δείτε ακόμα: Ο λόγος που το μητρικό γάλα αλλάζει χρώμα όταν το μωρό αρρωσταίνει

Το θέμα αυτό συζητήθηκε, νωρίτερα μέσα στο μήνα Μάρτιο, στην Επιτροπή Ελέγχου Δικαιωμάτων Ληπτών Υγείας, που υπάγεται στο υπουργείο Υγείας και κατατέθηκε εισήγηση από τον κ. Κ. Νταλούκα που εκτός από Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής είναι και τακτικό μέλος στη συγκεκριμένη Επιτροπή και πρόκειται άμεσα να κατατεθεί σχετική εισήγηση στον ΕΟΠΥΥ.

«Αυτή είναι η συνήθης πρακτική που συμβαίνει, ίσως, γιατί οι δημόσιες δομές που θα συνταγογραφήσουν δέχονται ήδη μεγάλο φορτίο με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκπληρώσουν τα κύρια καθήκοντά τους», εξηγεί ο κ. Νταλούκας.

Για όλους τους λόγους που αναφέρθηκαν και προκειμένου να είναι ομαλότερη η εξυπηρέτηση των παιδιών –που πρέπει να τονίσουμε ότι είναι υγιή και η επίσκεψή τους σε κάποιο νοσοκομείο έστω και για διαδικαστικούς λόγους μίας επαναξέτασης, που είναι κ περιττή, τα εκθέτει σε κίνδυνο λοιμώξεων– και των γονιών, αλλά και των δευτεροβάθμιων δομών υγείας, οι παιδίατροι ζητούν να δοθεί μέσω του ΕΟΠΥΥ η δυνατότητα της συνταγογράφησης του ειδικού παιδικού γάλακτος από τους παιδιάτρους που παρακολουθούν τα παιδιά και θα βάλουν πρώτοι τη διάγνωση.

Δείτε ακόμα:  9 τρόποι για να πιεί το παιδί σας γάλα

«Δεν έχουμε αντίρρηση έστω για την πρώτη φορά τα παιδιά να εξετάζονται, αν αυτό θεωρείται τόσο απαραίτητο, από συνάδελφο διευθυντή του δημοσίου, αλλά από κει και μετά θεωρούμε υπερβολικό, άσκοπο και αφάνταστα επιβαρυντικό για τους γονείς να τρέχουν κάθε τόσο στα νοσοκομεία για να τους συνταγογραφήσουν ένα ειδικό γάλα», σημειώνει ο Παιδίατρος, κ. Νταλούκας.

«Οι παιδίατροι είναι λειτουργοί υγείας, δεν έχουν κανένα λόγο να δώσουν ειδικό γάλα σε παιδιά που δεν το χρειάζονται και παρακολουθούν.

Εξ άλλου μέσα από το σύστημα, όπως αυτό έχει δομηθεί, υπάρχει ελεγκτής του ΕΟΠΥΥ που εγκρίνει, ανώτατο πλαφόν και μέσα από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση μπορεί να παρακολουθούνται και οι γιατροί που συνταγογραφούν καθώς και η δαπάνη για τα ειδικά γάλατα», καταλήγει ο κ. Νταλούκας.

Πηγή: dailypharmanews.gr
Close