Διδάξτε στα παιδιά σας αυτό αντί να λένε συγγνώμη για το οτιδήποτε

Στις συναναστροφές σας με τους άλλους ανθρώπους, πόσα συγγνώμη έχετε ακούσει; Ένα γρήγορο “συγγνώμη” μετριάζει το λάθος και  τα κάνει όλα να φαίνονται και πάλι μια χαρά;

Ωστόσο, γνωρίζετε ότι ένα συγγνώμη από μόνο του δεν σημαίνει τίποτα. Είναι σαν να δεχόμαστε μια συγγνώμη χωρίς συγγνώμη, και ξέρετε πώς πηγαίνουν αυτά. Όμως το θέμα της συγγνώμης πρέπει να το δείτε στα δικά σας παιδιά.

Ορισμένες από αυτές τις συμπεριφορές ξεκινούν νωρίς στην παιδική ηλικία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι γονείς παίρνουν μια νέα προσέγγιση όταν πρόκειται για τη διδασκαλία των παιδιών τους στο να μην λένε συγγνώμη. Σωστά είδατε….

Δείτε ακόμη: Μια μαμά απολογείται: Ζητώ συγγνώμη από το δεύτερο παιδί μου

Το να λες συγγνώμη και να είσαι ειλικρινής γι ‘αυτό που λες είναι δύο διαφορετικά πράγματα, και η μετάνοια μέσα από ένα αναγκαστικό, άδειο “συγγνώμη” δεν είναι μετάνοια. Χάνει τη σημασία της.

Διδάξτε στα παιδιά σας αυτό αντί να λένε συγγνώμη για το οτιδήποτε

Σκεφτείτε αρχικά αυτό: τα παιδιά έχουν το δικό τους τρόπο για να επικοινωνούν μεταξύ τους.  Και αυτός ο τρόπος επικοινωνίας δεν υφίσταται πάντα μέσω των λέξεων. Μια ανάρτηση  στο Lifehacker εξέτασε πρόσφατα την ικανότητα των παιδιών να γνωρίζουν την ενσυναίσθηση. Ως νεαρά μικρά παιδιά, μπορεί να μην ενδιαφέρονται τόσο πολύ, αλλά εξακολουθούν να δείχνουν ότι αισθάνονται κάτι με διαφορετικούς τρόπους.

Το να λες συγγνώμη και να είσαι ειλικρινής γι ‘αυτό που λες είναι δύο διαφορετικά πράγματα

Ένας τρόπος να το δούμε αυτό είναι όταν δύο παιδιά παίζουν και το ένα καταστρέφει έναν πύργο ή ένα παιχνίδι. Τα δάκρυα ακολουθούν, αλλά το παιδί που διέλυσε το παιχνίδι αρχίζει να καθαρίζει το χάος και βοηθά στην αναδημιουργία της αρχικής κατάστασης . Γυρίζει να παίξει πλέον μαζί με το άλλο παιδί ειρηνικά. Αυτός είναι ένας τρόπος να ζητήσει συγγνώμη και να κάνει τα πράγματα να είναι μια χαρά και πάλι..

Η δημοσίευση στο blog παραθέτει ένα βιβλίο της Heather Shumaker, είναι εντάξει το να μην μοιράζονται και άλλοι επαναστατικοί κανόνες για να μεγαλώσετε άξια και συμπονετικά παιδιά , που συζητά για την ηθική πυξίδα ενός παιδιού και αν τα μικρά παιδιά καταλαβαίνουν πραγματικά τι σημαίνει η λέξη συγγνώμη.

Δείτε ακόμη: Διδάξτε τα παιδιά σας την έννοια της φιλανθρωπίας

Εάν για παράδειγμα ένα παιδί  έκανε κάτι λάθος ή κάτι κακό, και προσπαθεί να φύγει προκειμένου να μην μπει σε μπελάδες, αντί λοιπόν ο γονιός να πιάσει το παιδί του και να του ζητήσει να πει τη λέξη “συγγνώμη”, έχουμε μια διαφορετική προσέγγιση. Ακολουθούν τα βήματα:

  • Φωνάξτε το παιδί σας και ξεκαθαρίστε του ότι το άλλο άτομο έχει πληγωθεί.
  • Επισημάνετε ακριβώς το τι έκανε το παιδί σας για να προκαλέσει το περιστατικό και να πάει να δει αν το άλλο παιδί πληγώθηκε από αυτή τη συμπεριφορά, ζητώντας από αυτό να μάθει εάν είναι εντάξει.
  • Κάντε το παιδί σας να παραδεχτεί αυτή τη συμπεριφορά, και ζητήστε του να διορθώσει τη κατάσταση με οτι χρειάζεται η συγκεκριμένη περίσταση και στη συνέχεια, να πάει να διαβεβαιώσει το άτομο αυτό οτι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να ξανασυμβεί.

Τόσο ο γονέας όσο και το παιδί πρέπει να δείχνουν ενσυναίσθηση, αλλά ο γονέας θα πρέπει να αποτελεί το πρώτο παράδειγμα. Θα πρέπει να συνεχίσετε να διαμορφώνετε αυτή τη συμπεριφορά ξανά και ξανά, έτσι ώστε το παιδί σας να αρχίζει να καταλαβαίνει τι σημαίνει λύπη και τι πόνος. Ουσιαστικά, διδάσκετε στο παιδί σας πως είναι να βρίσκεται στη θέση του άλλου προσώπου.

Δείτε ακόμη: 5 τρόποι για να διδάξετε σε ένα παιδί πως πρέπει να περιμένει

Μπορείτε να αποφύγετε μια άσκοπη συγγνώμη, κάνοντας το παιδί σας να δει ολόκληρη την εικόνα. Καθώς μεγαλώνουν και αναπτύσσουν ένα ηθικό κέντρο, δεν θα είναι δύσκολο γι ‘αυτά να συναισθάνονται τους άλλους και να λυπούνται πραγματικά για ό, τι έχουν κάνει.

Με αυτό το τρόπο τους δίνετε μια παγκόσμια προοπτική για την ευθύνη, την αποδοχή της αλήθειας και τη επανόρθωση των πραγμάτων. Δοκιμάστε αυτό το τρόπο διδασκαλίας στο παιδί σας και δείτε πώς λειτουργεί!

Έχετε διαφορετική προσέγγιση στο να ζητήσει το παιδί σας συγγνώμη; Πώς διδάσκετε την ενσυναίσθηση; Τι πιστεύετε για αυτή τη μέθοδο;

 

Close