10 νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι

Την μεγάλη εβδομάδα,του Σταυρού, οι περισσότεροι νηστεύουμε  δεν τρώνε λάδι,έτσι και μεις βρήκαμε δέκα νόστιμες συνταγές χωρίς λάδι. Αλάδωτες συνταγές που θα ικανοποιήσουν τον ουρανίσκο σας!

Μανιταρόσουπα λαδερή/αλάδωτη

10 νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι

Υλικά

Μανιτάρια
Κρεμμύδια
Άνηθος
Αλάτι/πιπέρι
Ελαιόλαδο (αν τη θέλουμε λαδερή)
Λεμόνι (προαιρετικά)
Μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
λίγο ρυζάκι

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια.
Αν θέλουμε τη σούπα αλάδωτη, βάζουμε σε κατσαρόλα να βράσει λίγο νερό.
Αν τη θέλουμε λαδερή, βάζουμε να κάψει λίγο ελαιόλαδο. Το πολύ θα το προσθέσουμε στο τέλος.

Σε κάθε περίπτωση, όταν το υγρό της επιλογής μας φτάσει στη σωστή θερμοκρασία, ρίχνουμε τα μανιτάρια και το κρεμμύδι, αλατίζουμε, ανακατεύουμε κι αφήνουμε να μειωθούν σε όγκο, βγάζοντας στην κατσαρόλα το νόστιμο ζουμί τους.
Όταν έχουν μειωθεί σε όγκο προσθέτουμε ψιλοκομμένο άνηθο, ριζι,νερό και αν θέλουμε λίγο μοσχοκάρυδο κι αφήνουμε να βράσουν 15-20 λεπτά.
Μετά δοκιμάζουμε στο αλάτι και προσθέτουμε πιπέρι, αν θέλουμε.

Στη συνέχεια έχουμε 3 επιλογές:
1) Σερβίρουμε και τρώμε τη σούπα όπως είναι
2) Τη ρίχνουμε στο μπλέντερ να γίνει βελουτέ
3) Κρατάμε όσες κουταλιές μανιτάρια θέλουμε, πολτοποιούμε στο μπλέντερ την υπόλοιπη σούπα και μετά την ανακατεύουμε με τα μανιτάρια που κρατήσαμε (αυτό κάνω εγώ).

Ότι και να κάνουμε, σε περίπτωση που θέλουμε τη σούπα λαδερή αφήνουμε την προσθήκη του υπόλοιπου ελαιολάδου για το τέλος της επεξεργασίας, ώστε αυτό να ζεσταθεί λιγότερο και να διατηρήσει περισσότερες βιταμίνες. Για τον ίδιο λόγο προσθέτουμε τελευταίο και το λεμόνι.

Σούπα αλάδωτη με κόκκινες φακές και καρότα

10 νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι

Υλικά
-2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
-8 με 10 καρότα μέτριου μεγέθους καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια
-νερό όσο για να τα σκεπάσει στη κατσαρόλα όπου θα βράσουν
– 5-6 γεμάτες κουταλιές σούπας κόκκινη φακή (ή απλή φακή)
-1 κουταλιά της σούπας κάρυ
-αλάτι και πιπέρι
-Ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι για στολισμό

Εκτέλεση

ζεματίζουμε σε νερό τα κρεμμύδια .βράζουμε τα καρότα μέχρι να μαλακώσουν.
Τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ ώστε να μετατραπούν σε χυλό.
Αν θέλουμε η σούπα μας να είναι πιο αραιή προσθέτουμε επιπλέον νερό.

Μέσα στο χυλό αυτό προσθέτουμε τη φακή και το κάρυ.
Αφού βράσουν αλατοπιπερώνουμε.
Σερβίρουμε στολίζοντας το πιάτο με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι (προαιρετικά)

Κρεμμυδοκεφτέδες φούρνου ινδικού τύπου λαδεροί/αλάδωτοι

10 νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι
Υλικά

200 γραμ. γαλέτα
450 γραμ. κρεμμύδια ξερά (500 γραμ. για τους αλάδωτους)
1 γεμάτη κουταλιά σούπας φύλλα μαϊντανού ψιλοκομμένα
1 κοφτή κουταλιά σούπας γκαράμ μασάλα* (ή μισή, αν δεν θέλουμε πολύ πικάντικη γεύση)
2 κοφτά κουταλάκια τσαγιού αλάτι
100 ml ελαιόλαδο (για τους αλάδωτους το παραλείπουμε)

Εκτέλεση

Βάζουμε το φούρνο να προθερμανθεί στους 250 βαθμούς.
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια από τις φλούδες, τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια και τα βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με το μαϊντανό, όπου τα πολτοποιούμε.
Μεταφέρουμε σε μπολ μαζί με τη γαλέτα.

Προσθέτουμε το γκαράμ μασάλα, το αλάτι και το λάδι (αν τους θέλουμε με λάδι) και ανακατεύουμε καλά. Προκύπτει μια ζύμη σφιχτή, την οποία αφήνουμε για λίγο να φουσκώσει.
Στρώνουμε λαδόχαρτο σε ταψί.
Στη συνέχεια παίρνουμε κουταλιές σούπας από τη ζύμη και τις τοποθετούμε με τη σειρά πάνω στο λαδόχαρτο, όχι κολλητά τη μια με την άλλη. Αν οι κουταλιές βγαίνουν κακοσχηματισμένες, τις στρώνουμε λίγο με το χέρι για να μοιάζουν με μακρόστενους κεφτέδες.

Δείτε ακόμη Μακαρόνια χωρίς λάδι (αλάδωτα) με μανιτάρια & πιπεριές

Ψήνουμε τους κρεμμυδοκεφτέδες μας για 35 λεπτά, τα πρώτα 7 στους 250 και τα υπόλοιπα στους 190-180 βαθμούς.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και τους αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.
Συνδυάζονται πολύ ωραία με δροσερή σαλάτα, άλειμμα πιπεριάς Φλωρίνης και φύτρα φασολιών.
για να μην καίνε πολύ τα κρεμμύδια, πριν τα καθαρίσουμε και τα πολτοποιήσουμε τα βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσουν.

Φακές αλάδωτες

10 νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι

Υλικά για 6 μερίδες

1/2 κιλό φακές
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε δοντάκια
400 γρ. ντοματάκια κονσέρβας πολτοποιημένα
3 κουταλιές κέτσαπ
2 φύλλα δάφνης
2 πιπεριές Φλωρίνης ή 2 πράσινες πιπεριές
1 κύβο λαχανικών
αλάτι
1 κουταλάκι ρίγανη
1 φλιτζανάκι ξύδι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε καλά τις φακές τις ξεπλένουμε τις βράζουμε για 5 λεπτά και τις στραγγίζουμε.
Σε κατσαρόλα με ελάχιστο νερό αχνίζουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο για να μαραθούν.
Προσθέτουμε 1 λίτρο νερό, τα ντοματάκια την κέτσαπ, την δάφνη, τις πιπεριές, τον κύβο και αλάτι, και μόλις αρχίσουν να βράζουν ρίχνουμε τις φακές.

Αφήνουμε να σιγοβράσουν τουλάχιστον 30 λεπτά ή περισσότερο αν δεν είναι βραστερές, ώσπου να χυλώσουν.
Λίγο προτού τις αποσύρουμε από την φωτιά προσθέτουμε την ρίγανη και το ξύδι.
Συνοδεύονται με ελιές και τουρσί.

Σπανακόρυζο αλάδωτο

10 νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι

Υλικά
2 κρεμμύδια ξερά
1/2 ματσάκι φρέσκο κρεμμυδάκι
400 γρ. σπανάκι
1/2 ματσάκι άνηθο
ελάχιστο μάραθο
Ρύζι (3-4 γεμάτες κουταλιές της σούπας)
αλάτι-πιπέρι
χυμός λεμονιού

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια (καλύτερα στο μπλέντερ για να λιώσουν). Αν θέλουμε ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι στο χέρι και το προσθέτουμε στα τελευταία 10 λεπτά, για να είναι πιο έντονη η γεύση του.
Γιαχνίζουμε τα κρεμμύδια σε ελάχιστο νερό για 4-5 λεπτά.
Προσθέτουμε το καθαρισμένο σπανάκι και στη συνέχεια 700 ml νερό και τα μυρωδικά ψιλοκομμένα.
Όταν βράσουν καλά προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το χυμό λεμονιού (αν θέλουμε να εισχωρήσει το λεμόνι στο ρύζι μας).
Βράζουμε περίπου 20-25 λεπτά ώσπου να σκάσει το ρύζι. Αν έχουμε κρατήσει το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, το προσθέτουμε 10 λεπτά μετά το ρύζι.

Γίγαντες σκορδάτοι αλάδωτοι

10 νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι

Υλικά:

500 γρ. φασόλια γίγαντες
4 σκελίδες σκόρδο
2-3 κουταλιές σούπας ντοματοπελτές διπλής συμπύκνωσης
3-4 κουταλιές σούπας ρύζι (καρολίνα, μπόνετ, ακόμα και γλασέ. Ακόμα καλύτερα, αναποφλοίωτο.)
δάφνη και θυμάρι
Αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση:

Πλένουμε τα φασόλια και τα μουσκεύουμε σε νερό τουλάχιστον για 6 ώρες.
Τα στραγγίζουμε, τα βάζουμε σε κρύο νερό και τα βράζουμε χωρίς αλάτι μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Σε μερικά φασόλια αυτό μπορεί να πάρει και 2 ώρες.
Όταν βλέπουμε ότι κοντεύουν να βράσουν, ζεσταίνουμε δίπλα σε άλλη κατσαρόλα μέχρι βρασμού άλλο νερό, αρκετό.
Σουρώνουμε τους γίγαντες και τους βάζουμε να συνεχίσουν το βρασμό τους με το καινούργιο βραστό νερό.

Δείτε ακόμη Νηστίσιμοι Αλάδωτοι Ντοματοκεφτέδες στον Φούρνο

Προσθέτουμε τη δάφνη, το θυμάρι και τα σκόρδα ψιλοκομμένα.
Όταν οι γίγαντες πάρουν μια βράση, προσθέτουμε και το ρύζι. Αν όμως το ρύζι μας είναι αναποφλοίωτο, καλύτερα να το ρίξουμε από την αρχή με τα φασόλια στο καινούργιο νερό για να μαλακώσει καλύτερα.
Όταν το ρύζι κοντεύει να γίνει, προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ διαλυμένο σε νερό, το πιπέρι και το αλάτι που επιθυμούμε. (Προσωπικά δεν βάζω ποτέ αλάτι παραπάνω από τα 3/4 από μια κοφτή κουταλιά της σούπας – και το κουτάλι μου δεν είναι τεράστιο!)

Αφήνουμε να πάρει άλλη μια βράση και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Έτοιμο!
Εννοείται ότι τις ημέρες που δεν έχει αλάδωτη νηστεία, μπορούμε να προσθέσουμε στο φαγητό μας ωμό ελαιόλαδο, που είναι και πολύ πιο υγιεινό από το τσιγαρισμένο.

ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ:

Την πρώτη φορά που έφτιαξα αυτό το φαγητό, αντί για ρύζι είχα βάλει κιμά σόγιας γιατί ήθελα ένα υπερ-πρωτεϊνούχο αποτέλεσμα. Βγήκε πολύ νόστιμο! Το ρύζι το βάζω ως διατροφικό συμπλήρωμα επειδή έχει το 1 αμινοξύ που λείπει από τα φασόλια, την μεθειονίνη. Τα όσπρια περιέχουν τα αμινοξέα λυσίνη και θρεονίνη, που λείπουν από το ρύζι. Συνδυάζοντας λοιπόν το ρύζι με τα όσπρια, έχουμε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής ποιότητας, σχεδόν ίσης αξίας με την πρωτεΐνη του κρέατος.

Όμως και από τη σόγια δεν λείπει η μεθειονίνη, οπότε διαλέγετε και παίρνετε τι από τα δύο θα προσθέσετε στους γίγαντες αν θέλετε πρωτεΐνη υψηλής διατροφικής αξίας.

Ρεβίθια σαλάτα  Αλάδωτη χωρίς λάδι

10 νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι

Υλικά
500γρ. βρασμένα ρεβίθια
2 ντομάτες ψιλοκομμένες
1/2 κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
1/2κ. σούπας ξύσμα λεμονιού
3κ. σούπας χυμό λεμονιού
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
Αλάτι και πιπέρι
Τρόπος μαγειρέματος
Βάλε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και ανακάτεψέ τα μέχρι να ενωθούν.

Σαλάτα με πλιγούρι αλάδωτη

10 νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι

Υλικά

3-4 Ντομάτες
1 αγγούρι
9-10 ελιές
Μισό κρεμμύδι
Άνηθο – μαϊντανός
(όλα ψιλοκομμένα)
2 κουταλιές σούπας κάππαρη
Αλάτι
200-250 γρ. πλιγούρι
Για το τέλος, λεμόνι ή ξύδι

Εκτέλεση

Ξεπλένουμε το πλιγούρι και το βάζουμε σε κατσαρόλα να βράσει για 2-3 λεπτά. Αμέσως το αποσύρουμε από τη φωτιά και το σουρώνουμε. Σκοπός μας είναι να μη βράσει αλλά να μαλακώσει και να φουσκώσει λίγο. Αν βράσει πολύ δεν θα μπορέσει να απορροφήσει τα υγρά των σαλατικών και η υφή του μέσα στη σαλάτα θα είναι σαν λασπωμένη.

Πλένουμε καλά τις ντομάτες και τις ψιλοκόβουμε σε δοχείο. Τις αλατίζουμε και τις ανακατεύουμε καλά ώστε χάρη στο αλάτι να βγάλουν πολλά υγρά. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το αγγούρι και το προσθέτουμε στις ντομάτες. Ενώ αυτά τα δυο βγάζουν υγρά, ψιλοκόβουμε και τα υπόλοιπα σαλατικά και τα αναμειγνύουμε στο δοχείο όλα μαζί με τελευταία την κάππαρη.

Αφού τα σαλατικά έχουν αναμειχθεί καλά κι έχουν βγάλει αρκετά υγρά, προσθέτουμε το πλιγούρι κρύο ή έστω χλιαρό (η υψηλή θερμοκρασία καταστρέφει τις βιταμίνες των σαλατικών). Ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε 5 λεπτά να απορροφήσει το πλιγούρι το χυμό των σαλατικών.
Στη συνέχεια Βάζουμε τη σαλάτα στο ψυγείο για 10 λεπτά πριν σερβίρουμε.
Αν θέλουμε προσθέτουμε ξύδι ή λεμόνι.

Προσωπικά προσθέτω λίγο λεμόνι την ώρα που σερβίρω, και όχι πιο πριν.
Η υγιεινή νηστίσιμη κι αλάδωτη σαλάτα μας είναι πλούσια σε βιταμίνες, καλούς υδατάνθρακες και καλά λιπαρά, περιέχει και πρωτεΐνες (κυρίως λόγω των ηλιόσπορων) κι επιπλέον είναι νόστιμη, δροσερή, τραγανή και χορταστική.

Νηστίσιμα χαμπουργκεράκια

10 νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι
Υλικά
4 πατάτες
4 κρεμμύδια
3 καρότα
1 φλιτζάνι καρύδια τριμμένα στο μούλτι
λίγο δυόσμο
λίγο μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι, κύμινο
τριμμένη φρυγανιά (όση χρειαστεί)
ψωμάκια χάμπουργκερ
κέτσαπ, μουστάρδα
σαλάτα ψιλοκομμένη

Εκτέλεση

Βράζετε τις πατάτες και τα καρότα σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζετε, τα κόβετε σε χοντρά κομμάτια και τα βάζετε στο μούλτι μαζί με τα μπαχαρικά μέχρι να λιώσουν. Αδειάζεται σε ένα μπολ και προσθέτετε τα κρεμμύδια, τα οποία επίσης έχετε τρίψει στο μούλτι, και λίγη τριμμένη φρυγανιά (τόση ώστε το μείγμα σας να σφίξει και να μπορείτε να το πλάσετε).

Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει, πλάθετε προσεκτικά τα μπιφτέκια και τα περνάτε πάλι από τη φρυγανιά πάνω κάτω. Βάζετε τα μπιφτέκια λαχανικών σε ταψί το οποίο έχετε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί και ψήνετε στους 200 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά.
Κόβετε τα ψωμάκια χάμπουργκερ στη μέση, βάζετε λίγο κέτσαπ, λίγη ψιλοκομμένη σαλάτα, το μπιφτεκάκι λαχανικών, λίγη μουστάρδα και σκεπάζετε με το άλλο ψωμάκι.

Νηστίσιμα μηλοπιτάκια χωρίς λάδι

10 νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι
Υλικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας
7-8 μήλα ψιλοκομμένα
2 φλιτζάνια σταφίδες
1 φλιτζάνι ζάχαρη
Λίγο κονιάκ
Ξηροί καρποί της αρεσκείας σας
Ζάχαρη άχνη, κανέλα, γαρίφαλο

Εκτέλεση

Βάζετε σε ένα αντικολλητικό σκεύος τα μήλα και τις σταφίδες κι ελάχιστο νεράκι κι αφήνετε μέχρι να μαλακώσουν αρκετά τα μήλα, αλλά όχι να διαλυθούν. Προς το τέλος ρίχνετε και τη ζάχαρη, κανέλα και λίγο γαρίφαλο κι αφήνετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αν θέλετε προσθέτετε και λίγες σταγόνες κονιάκ.

Βγάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας (καρύδια, φουντούκια ή αμύγδαλα) κι ανακατεύετε καλά το μείγμα. Κόβετε τα φύλλα κρούστας σε φαρδιές λωρίδες. Βάζετε στην άκρη της λωρίδας 1 κουταλιά της σούπας γέμιση και αρχίζετε να διπλώνετε διαγώνια ώστε να σχηματίζετε κάθε φορά ένα τριγωνάκι (δες εδώ τεχνική). Συνεχίζετε το ίδιο μέχρι να σας τελειώσει η γέμιση. Βάζετε τα μηλοπιτάκια πάνω σε αντικολλητικό ταψί και τα ραντίζετε από πάνω με λίγο νεράκι (για να γίνει πιο τραγανό το φύλλο).

Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να δείτε το φύλλο να ροδοκοκκινίζει. Αν θέλετε πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και κανέλα ή διαφορετικά φτιάχνετε ένα ελαφρύ σιρόπι (2 φλιτζάνια ζάχαρη, 3 φλιτζάνια νερό και 1 φέτα λεμονιού μέχρι να πάρουν 2 βράσεις) και τα περιχύνετε, ώστε να γίνουν σιροπιαστά. Ότι κι αν προτιμήσετε, τραγανά ή σιροπιαστά, η γεύση τους θα σας κερδίσει!

Με ένα κλικ εδώ δείτε τις καλύτερες συνταγές για την νηστεία

Close