10 συνταγές για νηστίσιμους μεζέδες και πιάτα της στιγμής

Ο μεζές δεν πρέπει να σε κρατάει με τις ώρες στην κουζίνα. Θέλει έξυπνους συνδυασμούς, απλά υλικά και νοστιμιά. Δείτε πώς μεταμορφώνουμε με μεζέ ή πιάτο ημέρας μια κονσέρβα θαλασσινών.

3 ΜΕΖΕΔΕΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ

1. Μεζεδάκι σαν πατάτες bravas
Κόβετε 2 πατάτες σε κυβάκια και τις τηγανίζετε σε καυτό λάδι. Αδειάζετε μια κονσέρβα με πικάντικα καλαμαράκια σε ένα τηγάνι να πάρει βράση και ρίχνετε μέσα τις πατάτες. Ανακατεύετε και σερβίρετε!

2. Jacket potatoes με πικάντικο χταποδάκι
Έχετε πατάτες έτοιμες βρασμένες σε αλατισμένο νερό. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220βαθμούς και τυλίγετε δύο πατάτες ξεχωριστά σε αλουμινόχαρτο. Τις ψήνετε για 20 λεπτά. Στο μεταξύ ρίχνετε στο τηγάνι μια κονσέρβα χταποδάκι σε πικάντικη σάλτσα SAFCOLνα ζεσταθεί. Προσθέτετε ελιές και κάππαρη αν θέλετε. Ανοίγετε τις πατάτες από το αλουμινόχαρτο, τις κόβετε στη μέση και ρίχνετε στο κάθε κομμάτι από 1 κυβάκι μαργαρίνη. Μοιράζετε από πάνω τα χταποδάκια με τη σάλτσα και σερβίρετε αμέσως!

3. Πατατοσαλάτα με καλαμαράκια σε πικάντικη σάλτσα
Έχετε πατάτες έτοιμες βρασμένες σε αλατισμένο νερό. Τις καθαρίζετε και τις κόβετε σε μέτρια κομμάτια. Προσθέτετε φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, κάππαρη ψιλοκομμένη και φιλετάκια ελιάς χωρίς κουκούτσι. Ανοίγετε μια κονσέρβα καλαμαράκια σε πικάντικη σάλτσα SAFCOLκαι αφού τα στραγγίσετε τα ψιλοκόβετε και τα ρίχνετε από πάνω. Χτυπάτε τη σάλτσα από τα καλαμάρια με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο, περιχύνετε τη σαλάτα και ανακατεύετε. Πασπαλίζετε με μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε.

2 ΜΕΖΕΔΑΚΙΑ ΜΕ ΨΩΜΙ

4. Μπρουσκέτες με καβούρι
Κόβετε φέτες από χωριάτικο ψωμί και τις αλείφετε με λιωμένο σκόρδο ανακατεμένο με μαργαρίνη σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Στραγγίζετε μια κονσέρβα καβούρι SAFCOL και την ανακατεύετε με ξύσμα λεμονιού 1 πιπερίτσα τσίλι ψιλοκομμένη και μερικές σταγόνες ελαιόλαδο. Πασπαλίζετε από πάνω με χοντροτριμμένο μη γαλακτοκομικό τυρί (νηστίσιμο) και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200βαθμούς μέχρι να λιώσει το τυρί και να φρυγανίσει το ψωμί.

5. Club sandwich με ταραμοσαλάτα και καλαμαράκια σε πικάντικη σάλτσα
Για 2 σάντουτις, ψήνετε 6 φέτες του τοστ στη φρυγανιέρα ή στην τοστιέρα. Ανοίγετε μια κονσέρβα καλαμαράκια σε πικάντικη σάλτσα SAFCOLκαι αφού τα στραγγίσετε τα ψιλοκόβετε. Αλείφετε τις πρώτες 2 ψημένες φέτες του τοστ με λίγη ταραμοσαλάτα και ρίχνετε από πάνω κομματάκια από καλαμάρι, φιλετάκια ελιάς και ψιλοκομμένο μαρούλι. Κάνετε δεύτερη στρώση με τα ίδια υλικά και σκεπάζετε με τις τελευταίες 2 φέτες ψωμιού. Μπήγετε από μια οδοντογλυφίδα στα σάντουιτς για να τα κρατήσει σταθερά και τα κόβετε χιαστί σε 4 κομμάτια το καθένα. Σερβίρετε μαζί με τσιπς πατάτας ή πατάτες τηγανιτές.

1 ΜΕΖΕΣ ΜΕ ΦΥΛΛΟ ΚΡΟΥΣΤΑΣ

6. Πιτάκια με γαρίδες
Διαλύετε 2 κουταλιές κορν φλάουρ σε ενάμιση φλιτζάνι νερό και το βάζετε σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά να πάρει βράση και να πήξει. Το αδειάζετε σε μπολ κι αφήνετε να κρυώσει. Παίρνετε 6 φύλλα κρούστας και τα κόβετε κατά μήκος σε 3 λωρίδες το καθένα. Τοποθετείτε τις λωρίδες τη μια πάνω στην άλλη και ετοιμάζετε γέμιση: Ρίχνετε στην κρέμα που φτιάξατε μια κονσέρβα γαρίδες SAFCOL στραγγισμένες και ψιλοκομμένες, 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο και σοταρισμένο με 1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο, ξύσμα από 1 λεμόνι, άνηθο ψιλοκομμένο, καυτερή πάπρικα και ανάλογο αλάτι. Τοποθετείτε από ένα κουταλάκι γέμιση στο κάτω μέρος της κάθε λωρίδας και τυλίγετε σε τρίγωνα πιτάκια. Τα τηγανίζετε σε καυτό λάδι ρίχνοντας τα λίγα λίγα στο τηγάνι μέχρι να ροδίσουν και από τις δυο πλευρές.

2 ΠΙΑΤΑ ΜΕ ΟΣΠΡΙΑ

7. Φασόλια με καλαμαράκι πικάντικο
Βράζετε σε άφθονο νερό 250γρ. φασόλια μέτρια που έχετε αποβραδίς μουλιασμένα μέχρι να μαλακώσουν καλά και τα στραγγίζετε κρατώντας 1 φλιτζάνι από το νερό τους. Σε ένα τηγάνι σοτάρετε ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι με 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο να μαλακώσει και ανοίγετε μια κονσέρβα με καλαμαράκια σε πικάντικη σάλτσα SAFCOL Τα ρίχνετε μέσα στο τηγάνι μαζί με τα φασόλια και το νερό που κρατήσατε να πάρουν μια βράση. Πασπαλίζετε με μπόλικο μαϊντανό και σερβίρετε.

8. Φακοσαλάτα με κοκτέιλ θαλασσινών
Βράζετε 200γρ. φακές σε αλατισμένο νερό και τις στραγγίζετε. Όταν κρυώσουν τις ανακατεύετε σε μια σαλατιέρα με 2 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια, 1 πιπεριά κόκκινη σε κυβάκια και μια κονσέρβα κοκτέηλ θαλασσινών SAFCOL καλά στραγγισμένη. Χτυπάτε ελαιόλαδο, ξύδι και μουστάρδα σε ένα μπολ και περιχύνετε τη σαλάτα. Πασπαλίζετε με μπόλικο άνηθο ψιλοκομμένο ή μαϊντανό και σερβίρετε.

2 ΠΙΑΤΑ ΜΕ ΖΥΜΑΡΙΚΑ

9. Κριθαρότο με πικάντικο χταποδάκι
Σοτάρετε σε ένα ευρύχωρο τηγάνι 300γρ. κριθαράκι μαζί με 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο και μια σκελίδα λιωμένο σκόρδο ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα μέχρι να γυαλίσει. Σβήνετε με μισό φλιτζάνι κρασί και προσθέτετε μετά από λίγο καυτό νερό από βραστήρα, λίγο κάθε φορά μέχρι να μαγειρευτεί το κριθαράκι αλ ντέντε και να παραμείνει ζουμερό. Στο τέλος ανοίγετε μια κονσέρβα χταποδάκια με πικάντικη σάλτσα SAFCOL και τα προσθέτετε στο κριθαρότο. Αλατοπιπερώνετε και πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε.

10. Σπαγγέτι με καβούρι, τσίλι και λεμόνι
Βράζετε το σπαγγέτι αλ ντέντε και το στραγγίζετε κρατώντας λίγο από το νερό του.
Σοτάρετε 3 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση μέσα σε μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο. Όταν μαυρίσει το σκόρδο το πετάτε και ρίχνετε 2 πιπερίτσες τσίλι σε ροδελίτσες για μισό λεπτό. Προσθέτετε το στραγγισμένο σπαγγέτι, ξύσμα και χυμό από δύο λεμόνια, 2 κονσέρβες στραγγισμένες κονσέρβες καβουριού SAFCOL και ανακατεύετε προσθέτοντας λίγο νερό από αυτό που έβρασε το σπαγγέτι. Αλαπτοπιπερώνε προσθέτετε μαϊντανό ή κόλιανδρο και σερβίρετε.

Πηγή: olivemagazine.gr