Mπακλαβάς φανταστικός χωριάτικος

 

Ωραιότερο μπακλαβά δεν θα έχετε ξαναφάει !!! Χωριάτικος παραδοσιακός από Αμφίκλεια !! Η συνταγή της γιαγιάς ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟΝ !!!

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό φύλο κρούστας για μπακλαβά
3 τέταρτα του κιλού καρύδια περασμένα στο μούλτι να κοπούν λίγο
1 κουταλιά γεμάτη τις σούπας κανέλα
1 κουταλιά κοφτή τις σούπας γαρύφαλλο τριμμένο
2 φακελάκια γαλέτα φρυγανιά τριμμένη των 100 γραμ.έκαστο
1/2 ποτήρι του νερού και λίγο παραπάνω ζάχαρη άχνη
καλό βούτυρο για τα φύλα εδώ χρησιμοποίησα γάλακτος

ΣΙΡΌΠΙ
3 ποτήρια του νερού νερό— ή 400mlνερό
1 κιλό ζάχαρη–ή 700 γραμ ζάχαρη
το χυμό ενός λεμονιού
1 φλούδα από λεμόνι
1 ξύλο κανέλας
1 ποτηράκι του κρασιού μέλι η ,μισό σχεδόν ποτήρι του νερού

ΣΤΟΛΙΣΜΑ
Γαρύφαλλα ολόκληρα

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπόλ βάζουμε τα καρύδια τριμμένα ,την κανέλα,το γαρύφαλλο την άχνη ζάχαρη , την φρυγανιά και τα ανακατεύουμε πολύ καλά.
Λιώνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων η σε κατσαρολάκι μπόλικο βούτυρο βουτυρώνουμε το ταψάκι μας καλά και στρώνουμε 6 φύλα βουτυρώνοντας όμως το καθένα χωριστά με μπόλικο βούτυρο να πάει σε όλη την επιφάνεια.Αμέσως μετά βάζουμε διάσπαρτη αλλά σε όλη την επιφάνεια από το υλικό μας και ξανά φύλο βούτυρο ξανά φύλο και από την γέμιση ,δηλαδή κάθε δεύτερο φύλο γέμιση σε όλη την επιφάνεια [όχι πολύ ίσα να καλύπτετε ] Αυτό το κάνουμε μέχρι να τελειώσει όλη η γέμιση [μην ξεχνάτε κάθε φύλο να το περνάτε με βούτυρο βασικότατο]Αφήνουμε για από πάνω 5 φύλα βουτυρώνοντας κι αυτά ένα ένα.
Μόλις φτάσουμε στο τέλος κόβουμε ορισμένες άκρες μην είναι πολλές βουτυρώνουμε τις υπόλοιπες και τις γυρνάμε γύρω γύρω στο ταψάκι από μέσα .Χαράζουμε με προσοχή τον μπακλαβά σε ότι σχήμα μας αρέσει μόνο να είναι μικρά κομματάκια χαριτωμένα μπήγομαι κι από ένα γαρυφαλάκι στο κάθε κομματάκι [ή επιφάνεια βουτυρωμένη καλά και οι γωνίες επίσης] ,και ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο για 15 με 20 λεπτά θα το δείτε να ροδίσει .Αν αρπάξει πιο γρήγορα λόγω του βουτύρου σκεπάζουμε με χαρτί ψησίματος .Προσέχουμε να έχει ψηθεί κι από κάτω καλά αλλά με προσοχή μην μας αρπάξει .

ΣΙΡΟΠΙ
Βάζουμε στην κατσαρόλα όλα τα υλικά μαζί ανακατεύουμε καλά και μόλις πάρει βράσει σε ένα τέταρτο περίπου κα λιγότερο το κατεβάζουμε από την φωτιά. Με ένα κουταλάκι δοκιμάστε την πυκνότητά του λίγο να το δείτε δεμένο ,Σιροπιάζομαι τον μπακλαβά μας με το ένα κρύο [μπακλαβά] και σιρόπι καυτό Καλή επιτυχία είναι πραγματικά Θεικός !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Close