15 Υγιεινά σνακ για το σχολείο

Πιτσάκια με τορτίγιες

Για τις τορτιγιες: ένα φλιτζάνι αλεύρι, περίπου μισό φλιτζάνι νερό (οσο για να μην κολλάει η ζύμη), λίγο αλάτι, λίγο λάδι. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4-5 μπαλάκια, τα αφήνουμε για δέκα λεπτά, ανοίγουμε τη ζύμη με πλάστη και ψήνουμε σε τηγάνι περίπου για ένα λεπτό απο την κάθε πλευρά. Βάζουμε με πινέλο λίγο λάδι για να μην «πιει» τη σάλτσα (με λαχανικά περασμένα στο μούλτι και βρασμένα για λίγο μέσα στην ντομάτα), προσθέτουμε τριμμένο τυρί και βάζουμε στον φούρνο μέχρι να λιώσει το τυρί, περίπου 10 λεπτά στους 180. Διατηρούνται στην κατάψυξη.

Κοτοπιτάκια ή πιτάκια λαχανικών

Για τη ζύμη: 700γρ αλευρι,200γρ βουτυρο αγελαδας κρυο, 250γρ γιαούρτι, μισο κουταλακι αλατι…. Βάζουμε στο μιξερ (ή ανακατεύουμε με το χέρι σε μπολ) το αλεύρι και το βουτυρο κομμενο σε κυβακια, ρίχνουμε το γιαουρτι και πλάθουμε μέχρι να γίνει μαλακή ζύμη, την οποία τοποθετούμε σε μεμβράνη στο ψυγείο για μισή ώρα.Για τη γέμιση: βάζουμε κοτόπουλο φιλέτο βραστό ή ψητό (για οικονομία χρόνου τη μέρα που το μεσημεριανό φαγητό περιλαμβάνει κοτόπουλο, βάζουμε μεγαλύτερη ποσότητα και το χρησιμοποιούμε στα πιτάκια), σωτάρουμε λίγο ο, τι λαχανικά θέλουμε (καλό να υπάρχει κόκκινη πιπεριά για να είναι γλυκά) και προσθέτουμε φέτα κατά βούληση. Ανακατεύουμε το μίγμα, ανοίγουμε το φύλλο για τα πιτάκια, βάζουμε μια κουταλιά από το καθένα, κλείνουμε στο κλασικό σχήμα και βάζουμε στον φούρνο για περίπου μισή ώρα (μέχρι να ροδίσουν) στους 180. Η δόση βγάζει πάνω από 30 κομματια, διατηρούνται ψημένα ή άψητα στην κατάψυξη.Με την ίδια ζύμη και λαχανικά της αρεσκείας σας μπορείτε να φτιάξετε πιτάκια λαχανικών.

Τυροκριτσίνια

1 1/5 κούπα τριμμένο τυρί,4 κ.σ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματιού, κομμένο σε κύβους ¾ κούπας αλεύρι Μισό κουταλάκι αλάτι 1 κουταλιά γάλα
Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά εκτός από το γάλα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το γάλα και ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να η ζύμη να γίνει μπάλα. Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια κόβουμε τη ζύμη σε σχήμα κριτσινιού ή ό,τι άλλο σχήμα θέλουμε και ψήνουμε στους 180 για 10-12 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν οι άκρες τους.

Τυρομάφινς με λαχανικά

Ενα μικρο κολοκυθακι, ενα μικρο καροτο, μια μεσαια φετα γλυκοπατατας, λιγο κρεμμυδακι, μια μεσαια φετα κολοκυθας πορτοκαλι. Τα τριβουμε ολα με τον ψιλο τριφτη. Αφηνουμε λιγο να στραγγιξουν κ ριχνουμε λιγο αλατι. χτυπαμε 2 αυγα, προσθετουμε τα λαχανικα, 2 κουταλιες αλευρι, και τυρί σε οποια ποσοτητα θελουμε. Βαζουμε στις φορμες για μαφινς και ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 170 βαθμους για μιση ωρα περιπου. Η δόση βγάζει 6 μαφινς.

Μπισκότα βρώμης με αποξηραμένα φρούτα .


1 κουπα βρωμη μουλιασμενη 1 κουπα πουδρα αμυγδαλου 3 χουρμαδες 3 δαμασκηνα μιση κουπα σταφιδες 100γρ βουτυρο λιωμενο 3 κουταλιες μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
Βαζουμε σε γυαλινο μπολ τη σουρωμενη βρωμη ,την πουδρα αμυγδαλου,τα ψιλοκκομενα αποξηραμενα φρουτα ,το λιωμενο βουτυρο και το σιροπι σφενδαμου.Ανακατευουμε καλα και θα εχουμε εναν πολτο υγρο σχεδον… Προθερμαινουμε το φουρνο στους 200 με αντιστασεις και ψηνουμε πανω σε αντικολλητικο χαρτι κουταλιες απο το μειγμα,για 15 λεπτα. Για πιο σκληρά μπισκότα βάζουμε τη βρώμη χωρις να εχει μουλιασει.

Roll-ups με φρούτα Τορτίγιες

(σπιτικές, όπως περιγράφονται στη συνταγή με τα πιτσάκια ή αγοραστές) 2 ψιλοκομμένες μπανάνες ¼ κούπας σταφίδες 2 κ.σ. μέλι ¼ κουταλιού κανέλα ½ κούπα φυστικοβούτυρο, ταχίνι ή άλλο βουτυρο ξηρών καρπών
Εκτέλεση: Ανακατεύουμε τις μπανάνες, τις σταφίδες, το μέλι και την κανέλα σε μπολ. Αλείφουμε την κάθε τορτίγια με μια κουταλιά φυστικοβούτυρο και προσθέτουμε μία κουταλιά από το μίγμα στο κέντρο. Διπλώνουμε την τορτίγια και την τυλίγουμε σε ρολό. Αν θέλουμε, την κόβουμε σε μικρά στρογγυλά κομμάτια.

Μπάρες με χουρμάδες και κακάο

½ κούπα pecans ή καρύδια ή άλλο ξηρό καρπό 2 κ.σ. κακάο 1 κ.σ. μέλι Ελάχιστο αλάτι Εκτέλεση: Βάζουμε τους χουρμάδες με το αλάτι στο μούλτι και αλέθουμε για λίγα λεπτά. Κατόπιν προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και στο τέλος το μέλι για να «δέσει» καλύτερα η μπάρα. Τις φτιάχνουμε σε σχήμα και τις βάζουμε στο ψυγείο.

Κέικ στη στιγμή με ελαιόλαδο & αλεύρι ζέας

Υλικά (για μια στρογγυλή φόρμα 22εκ)
¾ φλιτζανιού αλεύρι ζέας ολικής αλέσεως, ½ αλεύρι σταριού για όλες τις χρήσεις, ¾ φλιτζανιού ζάχαρη rapadura ή ζάχαρη καρύδας 2 κ. γ. μπέϊκιν πάουντερ ¾ κουταλιού αλάτι, 3 αυγά, ¾ φλιτζανιού γάλα ή αμυγδαλόγαλα ή γάλα καρύδας, ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο, 1 κ. γ. εκχύλισμα βανίλιας, ½ φλιτζάνι Σοκολάτα κουβερτούρα κομμένη σε μικρά κομμάτια ή σταγόνες κουβερτούρας ή σταφίδες ή κράνμπερις ή καρύδια χοντροκομμένα ή άλλους ξηρούς καρπούς

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C. Κοσκινίζουμε τα αλεύρια να αφρατέψουν. Σε ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε και ανακατεύουμε τα αλεύρια, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Σε ένα άλλο βαθύ σκεύος ανακατεύουμε με το σύρμα τα αυγά, το γάλα, το ελαιόλαδο και τη βανίλια. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.Προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά τα στεγνά υλικά (αλεύρι κλπ) στα υγρά και παράλληλα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν ένα μίγμα. Προσθέτουμε στο μίγμα τα κομμάτια σοκολάτας. Ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα το μίγμα του κέϊκ. Βουτυρώνουμε με ένα πινέλο ή αλείφουμε με ελαιόλαδο τη φόρμα του κέϊκ μας. Ρίχνουμε το μίγμα του κέϊκ στη φόρμα.Ψήνουμε το κέϊκ για 40 – 45 λεπτά ή μέχρι να βάλουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του και να βγει καθαρό. Αφήνουμε να κρυώσει για λίγο πριν το βγάλουμε από τη φόρμα.

Αλμυρά τυρομπισκοτάκια

yλικά (30 μπισκότα), 210γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 20γρ παρμεζάνα, 100γρ γραβιέρα Κρήτης, 95γρ μανούρι, 100γρ ηλιέλαιο, 1 αυγό, 1 κγ baking powder,πιπέρι
Σε ένα μπωλ βάζω το αλεύρι, το baking powder και όλα τα τυριά τριμμένα πολύ καλά. Τα ανακατεύω. Προσθέτω το ηλιέλαιο και ανακατεύω καλά με τα χέρια να γίνει ένα ζυμαράκι. Προσθέτω και το αυγουλάκι και ζυμώνω. Το ζυμάρι δεν πρέπει να είναι σφιχτό, αλλά ούτε και υγρό. Δίνω στα μπισκοτάκια μου ότι σχήμα θέλω και τα τοποθετώ πάνω σε λαδόκολλα. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς σε αντιστάσεις για 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Όταν είναι έτοιμα να βάζω σε ένα πιάτο και τα αφήνω να κρυώσουν.

Σπανακοτόστ φούρνου


7 φέτες ψωμί για τοστ 1 μεγάλο φρέσκο κρεμμύδι, 1 μικρή ράσινη πιπεριά 400γρ. σπανάκι καθαρισμένο, 3 αυγά, 200γρ γιαούρτι, λίγη παρμεζάνα, λίγο ελαιόλαδο αλάτι πιπέρι
Ψιλοκόβω το φρέσκο κρεμμύδι, την πιπεριά, το σπανάκι και τα σοτάρω σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτω λίγο νερό (1 φλυτζάνι μικρό) και το αφήνω μέχρι να πιει όλο το νερό. Αποσύρω από την φωτιά. Αλατοπιπερώνω. Λαδώνω λίγο ένα μικρό ταψάκι και απλώνω τις φέτες του τοστ, σε ένα μπωλ ανακατεύω τα δύο αυγά μαζί με 4 κσ γιαούρτι, προσθέτω λίγο πιπέρι και ανακατεύω με ένα πιρούνι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Στην συνέχεια ρίχνω το μείγμα αυτό πάνω από τις φέτες του τοστ, να πάει παντού. Έπειτα προσθέτω το μείγμα από το τηγάνι. Χτυπάω πάλι ένα αυγό μαζί με το υπόλοιπο γιαούρτι, ρίχνω πιπεράκι και ανακατεύω να ομογενοποιηθεί. Ρίχνω το μείγμα αυγού γιαουρτιού πάνω από το σπανάκι. Τέλος ρίχνω στο ταψάκι μου την τριμμένη παρμεζάνα, να πάει παντού. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, σε αέρα, στους 195 βαθμούς για 20 λεπτά.

Τυρομπαλάκια λαχανικών


Υλικά (για 16 κομμάτια) ½ φλιτζάνι γάλα, 1 αυγό, ½ κ.γ. πάπρικα, 1 κολοκύθι, 2 κρεμμύδια, 2 φλιτζάνια τριμμένο τυρί, 1 φλιτζάνι αλεύρι Εκτέλεση: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αυγό με το γάλα. Προσθέτουμε την πάπρικα, το κολοκύθι, τα κρεμμύδια και το τυρί. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ρίχνουμε στο μίγμα. Φτιάχνουμε σε μπαλάκια και ψήνουμε στους 190 σε προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά.

Μάφινς γιαουρτιού με φράουλες (ή άλλο φρούτο

),

1κούπα αλεσμενη βρώμη, 1/2 κούπα γιαούρτι Σιρόπι σφενδαμου ή μέλι 1αβγό 1κγ λεμόνι Λίγη σόδα Κομματάκια από το φρούτο της αρεσκείας σας Τα ανακατεύω όλα και τα ψηνω στους 200 για 20-25 λεπτά

Μάφινς βρώμης με μπανάνα και γιαούρτι

1 φλιτζάνι γιαούρτι 2 γινωμένες μπανάνες 2 αυγά 2 φλιτζάνια νιφάδες βρώμης 1 κ.σ. μέλι ½ κ.γ. σόδαΚομμάτια σοκολάτας προαιρετικά) Εκτέλεση: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε μπολ και στο τέλος, εφόσον επιθυμούμε, βάζουμε τα κομμάτια σοκολάτας. Γεμίζουμε θήκες για μάφινς και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά στους 180.

Μάφινς μήλου

5 αυγά 1 φλιτζάνι τριμμένο μήλο ½ φλιτζάνι αλεύρι καρύδας 2 κ.σ. κανέλα 1 κ.γ. βανίλια ¼ φλιτζανιού λάδι καρύδας ή λιωμένο βούτυρο 2 κ.σ. μέλι Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε μπολ και ψήνουμε στους 180σε προθερμασμένο φούρνο για 12-15 λεπτά.

Παστέλι με αποξηραμένα φρούτα

200 γραμ μελι, 200 σουσαμι, μισο φλυτζανι βρωμη. 60 γραμ ταχινι.Καβουρδιζουμε λιγο το σουσαμι με μισο κουταλακι λαδι καρυδας, βραζουμε το μελι με το ταχινι κ μολις γινουν ενα και κρυωσουν ελαφρως προσθέτουμε το σουσαμι κ την βρωμη. Το στρώνουμε σε ενα ταψακι με λαδοκολλα που την εχουμε λίγο λαδώσει. Από πάνω βάζουμε αν επιθυμούμε αποξηραμένα φρούτα.

Τριφτόπιτα με τυριά

125 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 1/2 φλ. ελαιόλαδo 1 γιαούρτι 1/2 φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο 1/2 φλ. φέτα τρίμματα 2 κ. γ. αλάτι 1 1/2 κ.γ. Μπέικιν Πάουντερ 3 1/ 2 φλ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις φρεσκοτριμμένο πιπέρι Εκτέλεση Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C. Κοσκινίζουμε το baking powder και το αλεύρι. Στρώνουμε λαδόκολλα σε λαμαρίνες. Χτυπάμε το μαλακό βούτυρο στο μίξερ για 5′-6′ να αφρατέψει καλά. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο μίξερ, προσθέτουμε το λάδι και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε το γιαούρτι και χτυπάμε συνεχώς μέχρι το μείγμα να γίνει σαν κρέμα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τα τυριά και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε το μισό αλεύρι και με κουτάλι ανακατεύουμε. Όταν αρχίσει να παίρνει μορφή ζύμης τη βάζουμε στον πάγκο και ζυμώνουμε προσθέτοντας αλεύρι έως ότου έχουμε μια εύπλαστη μαλακή ζύμη όπως του κουραμπιέ. Ανοίγουμε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο με χοντρό πλάστη σε πάχος 0,5 εκ. Κόβουμε μπακλαβαδωτά κομμάτια 2 εκ. Τα αραδιάζουμε στις λαμαρίνες. Ψήνουμε για 20 ‘ περίπου μέχρι να ροδίσουν.

Τηγανίτα στον φούρνο

Yλικά 3 αυγά 100 ml γάλα 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. 1 φασόλι βανίλιας μόνο τους σπόρους τους) 1 πρέζα αλάτι 20 γρ. βούτυρο κομμένο σε κυβάκιαΓια το ερβίρισμα 300 γρ. μέλι κανέλα φυστίκια Αιγίνης καβουρδισμένα Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε το φούρνο τους 200 βαθμούς. Παίρνουμε ένα τηγάνι διαμέτρου 28 εκ. που να μπορεί να μπει και σε φούρνο. Το βάζουμε μέσα στο φούρνο για να κάψει καλά. Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τα αυγά, το γάλα , το αλεύρι , τη βανίλια και το αλάτι και με τη βοήθεια ενός σύρματος χειρός ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Περνάμε το μείγμα από ένα σουρωτήρι. Αφαιρούμε το τηγάνι από το φούρνο και προσθέτουμε μέσα το βούτυρο και το ανακατεύουμε ώστε να πάει παντού. Προσθέτουμε το μείγμα με το γάλα, στο τηγάνι και ξαναβάζουμε το τηγάνι στο φούρνο.Ψήνουμε για 15-20 λεπτά. Αφαιρούμε την κρέπα από το τηγάνι και σερβίρουμε με μέλι, κανέλα και φυστίκια Αιγίνης.

τις συνταγές τις βρήκαμε στην ομαδα του facebook παιδική βρεφική διατροφη


Close