Αυτά είναι τα ωραιότερα κέικ των φετινών Χριστουγέννων

Τα Χριστούγεννα εκτός από τα παραδοσιακά γλυκα, μπαίνουμε στη κουζίνα παρέα με τα πιτσιρίκια μας και φτιάχνουμε εορταστικά κέικ που κλέβουν την παράσταση στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Red Velvet Cake

Για το cake

225 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
450 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. σόδα
1/4 κ.γ. αλάτι
250 γρ. γιαούρτι
1 κ.γ. σιρόπι βανίλιας
1 κ.σ. ξίδι
1 κ.γ. κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής πάστα

Για το frosting τυριού

250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
500 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κ.γ. βανίλια σιρόπι
400 γρ. τυρί κρέμα

Για την βουτυρόκρεμα

200 γρ.βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 κ.γ. κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής πάστα

Δείτε ακόμη: Τα καλύτερα και πιο γευστικά cupcakes για τις γιορτές των Χριστουγέννων!

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140°C στον αέρα. (Όχι περισσότερο γιατί θα χαθεί το κόκκινο χρώμα).
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα, το βούτυρο και τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν, για 5 περίπου λεπτά.
Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη σόδα, το αλάτι, τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και τα ρίχνουμε στο μίξερ.
Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε το γιαούρτι και προσθέτουμε τη βανίλια,το ξίδι και το χρώμα ζαχαροπλαστικής. Τα ανακατεύουμε και τα ρίχνουμε στο μίξερ με τα άλλα υλικά.
Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μίξερ για 1-2 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Παίρνουμε ένα ταψί, στρώνουμε λαδόκολλα και το βουτυρώνουμε.
Ρίχνουμε μέσα στο ταψί το μείγμα μας, το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια και ψήνουμε στον φούρνο για 45 λεπτά.

Για το frosting

Κόβουμε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και το βάζουμε στον κάδο του μίξερ με την άχνη ζάχαρη, τη βανίλια και τα χτυπάμε με το φτερό για 3-4 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το τυρί κρέμα και χτυπάμε για επιπλέον 2-3 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. Όταν διαλυθεί όλο το βούτυρο και ασπρίσει η κρέμα τότε την αφαιρούμε από το μίξερ και την βάζουμε στο ψυγείο για να παραμείνει σφιχτή.

Για τη βουτυρόκρεμα

Κόβουμε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και το βάζουμε στον κάδο του μίξερ με την ζάχαρη άχνη και το εκχύλισμα βανίλιας. Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα με το φτερό μέχρι να αφρατέψει το μείγμα μας. Όταν είναι έτοιμο το μοιράζω σε δύο μικρά μπολ. Βάζω κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής στο ένα μπολ και ανκατεύω με ένα κουτάλι μέχρι να έχω ένα κόκκινο μείγμα.

Για τη σύνθεση

Κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα σε τρία ίσια κομμάτια και τα τοποθετούμε στον πάτο μιας πιατέλας σχηματίζοντας ένα τρίγωνο. Παίρνουμε ένα πιάτο και το βάζουμε στη άκρη πάνω στο παντεσπάνι. Κόβουμε το παντεσπανι γύρω από το πιάτο έτσι ώστε να φτιάξουμε ένα στρογγυλό παντεσπάνι. Κάνουμε την ίδια διαδικασία και για το δεύτερο παντεσπάνι.
Το τρίτο παντεσπάνι γίνεται από δύο μισά κομμάτια όπου θα τα ενώσουμε για να κάνουμε ένα στρογγυλό.
Στο τέλος θα έχουμε τρία στρογγυλά παντεσπάνια. (Τα κομμάτια που θα περισσέψουν δεν τα πετάμε) Στρώνουμε το ένα παντεσπάνι στην πιατέλα μας, ρίχνουμε λίγο από το frosting και απλώνουμε με μία σπάτουλα σε όλη την επιφάνεια.
Βάζουμε από πάνω το δεύτερο παντεσπάνι και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία. Βάζουμε και το τρίτο παντεσπάνι και απλώνουμε σε όλη την τούρτα τo υπόλοιπο frosting. Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο για 4-5 ώρες, για να κρυώσει και να »σφίξει». Όταν η τόυρτα μας έχει παγώσει παίρνουμε την άσπρη βουτυρόκρεμα με ένα κουτάλι και τη βάζουμε σε τρία σημεία στη βάση της. Στη συνέχεια παίρνουμε με ένα κουτάλι την κόκκινη βουτυρόκρεμα και τη βάζουμε σε τρία σημεία, πιο ψηλά από τα άσπρα. Με μία σπάτουλα πλώνουμε τη βουτυρόκρεμα σε όλη την τούρτα μας. Πασπαλίζουμε με τα κομμάτια από το παντεσπάνι που είχαν περισσέψει.

Χριστουγεννιάτικο Κέικ με Φρούτα και Ξηρούς Καρπούς

Υλικά:

250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
125 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
125 γραμμάρια κουβερτούρα λιωμένη
4 αυγά
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
200 γραμμάρια διάφορα ξηρά φρούτα (ξανθές και μαύρες σταφίδες, χουρμάδες, βερίκοκα κ.ο.κ.)
20 γραμμάρια φουντούκια χοντροκομμένα
20 γραμμάρια καρύδια χοντροκομμένα
επιπλεόν αλεύρι για όλες τις χρήσεις για τη φόρμα
επιπλέον βούτυρο για τη φόρμα
ζάχαρη άχνη και μερικά ξηρά φρούτα για τη διακόσμηση

Δείτε ακόμη: Χριστουγεννιάτικο κέικ με κολοκύθα και ουίσκι

Εκτέλεση:

Ψιλοκόβουμε τα ξηρά φρούτα και τα ρίχνουμε σε κατσαρολάκι μαζί με τα φουντούκια και τα καρύδια.Βράζουμε σε μέτρια φωτιά. Τα σουρώνουμε και τα βγάζουμε σε πιάτο. Μόλις κρυώσουν τα πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Ρίχνουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ και τα χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει το μίγμα και να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε για λίγα ακόμα λεπτά και προσθέτουμε το υπόλοιπο ποτό. Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε στο μίγμα τα ξηρά φρούτα. Ανακατεύουμε με σπάτουλα να πάνε παντού. Αλείφουμε με λίγο Βιτάμ τη φόρμα και την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.

Ψήνουμε το κέικ στους 200°C για 10΄ και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 30΄- 40΄ στους 180°C. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει λίγο και το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα. Διακοσμούμε με ζάχαρη άχνη και ξηρά φρούτα.

Δείτε ακόμη: Αυτός ο κορμός με σοκολάτα είναι το… όνειρο των Χριστουγέννων!

Χριστουγεννιάτικο Χιονισμένο Κέικ Βανίλιας

Υλικά:

200 γρ. ζάχαρη

150 γρ. βούτυρο

2 αυγά

120 γρ. γιαούρτι

240 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

8 γρ. σόδα ή μπέικιν πάουντερ

1 δόση βανίλια

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ ή τη σόδα. Αφρατεύουμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για 3 λεπτά, προσθέτουμε το ένα αυγό και μετά από 3 λεπτά χτύπημα προσθέτουμε και το άλλο αυγό. Στη χαμηλή πλέον ταχύτητα ρίχνουμε στον κάδο μας τη βανίλια, το γιαούρτι ή το ξινόγαλο και τέλος προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ ή τη σόδα. Βουτυρώνουμε μια φόρμα με βούτυρο και ψήνουμε στον φούρνο στους 180°C για 40-45 λεπτά.

Πηγή: infokids.gr

Close