Αρνίσιο μπούτι με δενδρολίβανο στη γάστρα

Το τέλειο πιάτο για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας. Υπέροχο, πεντανόστιμο αρνίσιο μπούτι με δενδρολίβανο και σκόρδο σιγοψημένο σε γάστρα που λιώνει στο στόμα. Μια πολύ απλή και πολύ εύκολη συνταγή με λίγα υλικά για να απολαύσετε το τέλειο πιάτο.
Υλικά συνταγής
1 αρνίσιο μπούτι 1 ½ κιλά περίπου
2 ½ κ.σ. φύλλα δενδρολίβανου ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες σε πρέσα σκόρδου
2 κ.σ. ξύδι
2 κ.σ. λευκό κρασί + 50 ml επιπλέον για το ταψί
1 κρεμμυδάκι εσαλότ ή ένα μέτριο κρεμμύδι για στιφάδο, πολύ ψιλοκομμένο
3 κ.σ. ελαιόλαδο + 50 ml επιπλέον για το ταψί
αλάτι πιπέρι
πατάτες baby για συνοδευτικό (βλέπε συνταγή εδώ), προαιρετικά
Εκτέλεση συνταγής

Σκουπίζετε το αρνίσιο μπούτι με χαρτί κουζίνας (μην το πλένετε ποτέ), το τοποθετείτε σε πυρέξ και με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε μικρές σχισμές στην επιφάνειά του. Σε ένα μπολάκι αναμιγνύετε, ανακατεύοντας καλά, το ψιλοκομμένο δενδρολίβανο, το πολτοποιημένο σκόρδο, το ξύδι, τις 2 κ.σ. κρασί, τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι εσαλότ και 1 πρέζα αλατοπίπερο.
Αλείφετε με το μείγμα το μπουτάκι, πιέζοντάς το σε όλη την επιφάνειά του φροντίζοντας να καλυφθεί καλά. Σκεπάζετε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο, το οποίο φροντίζετε να μην ακουμπά στο αρνί και το βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες ή και για ένα ολόκληρο βράδυ αν σας το επιτρέπει ο χρόνος σας.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Βγάζετε το αρνί από το ψυγείο, το αφήνετε για 15 λ να “σταθεί” σε θερμοκρασία δωματίου και μετά το μεταφέρετε σε λαδωμένη γάστρα. Το αλατοπιπερώνετε καλά ρίχνετε στο ταψί τα 50 ml ελαιόλαδου και κρασιού και ψήνετε το μπουτάκι στο προθερμασμένο φούρνο για 2:15 ώρες περίπου ή μέχρι να ψηθεί καλά και “ξεκολλάει” το κρέας από το κόκκαλο.
Ξεσκεπάζετε τη γάστρα και το ψήνετε για 10-15 λ περίπου μέχρι να πάρει “χρώμα”. Σε περίπτωση που, προαιρετικά, συνοδεύσετε το μπουτάκι με πατάτες, ακολουθείτε τις οδηγίες της συνταγής και 25 λ πριν αφαιρέσετε το μπουτάκι από το φούρνο τις τοποθετείτε στο ταψί, περιμετρικά του ποδιού, αλατοπιπερωμένες μαζί με τα καρυκεύματα που αναφέρονται στη συνταγή.
Αν απαιτηθεί συμπληρώνετε πολύ λίγο ζεστό νερό και τις ψήνετε συνεχίζοντας τη διαδικασία ψησίματος του αρνιού με κλειστή και ανοιχτή γάστρα. Βγάζετε τη γάστρα από το φούρνο, αφήνετε το φαγητό μάσα στο ταψί για 15 λ να ξεκουραστεί και στη συνέχεια το σερβίρετε.

Καλά Χριστούγεννα & Καλή Χρονιά

Πηγή: sintayes.gr
Close