Συνταγή για μπαμπάδες με ρούμι
Συνταγή για ένα όχι ιδιαίτερα εύκολο γλυκό, αλλά από αυτά που αξίζουν τον κόπο! Οι μπαμπάδες είναι σιροπιαστό, αρωματικό, σπιρτόζικο, αμαρτωλό γλυκό!
Εκτέλεση:
(για 12 μερίδες)
1. Ανακατεύετε το αλάτι με το αλεύρι και τα κοσκινίζετε.
2. Λιώνετε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και την αφήνετε λίγο να «σταθεί» (προσοχή το νερό να μην καίει γιατί θα «σκοτώσει» την μαγιά). Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη, προσθέτετε τα αυγά (να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και όχι κρύα) και τέλος το νερό με την μαγιά. Στη συνέχεια προσθέτετε και το αλεύρι ενώ χτυπάτε δυνατά το μείγμα με τα ειδικά εξαρτήματα του μίξερ (γάντζοι – ζυμωτήρια). Τοποθετείτε τη ζύμη σε αλευρωμένη λεκανίτσα και την αφήνετε σκεπασμένη με πετσέτα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για μισή περίπου ώρα.
3. Στη συνέχεια την ανακατεύετε με κουτάλι και την μοιράζετε σε βουτυρωμένες και αλευρωμένες φόρμες. Βγαίνουν περίπου 12 μέτριες φόρμες. Αφήνετε ξανά σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσουν ως τα 2/3 της φόρμας.
4. Ψήνετε στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά. Βγάζετε από το φούρνο, ξεφορμάρετε και αφήνετε να κρυώσουν καλά.
5. Αναμιγνύετε τα υλικά για το σιρόπι και αφήνετε να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράζει. Πρέπει να γίνει σιρόπι 23 βαθμών (μετράτε αν έχετε με ζαχαρόμετρο και προσθέτετε νερό ή ζάχαρη ανάλογα με το αν είναι πυκνότερο ή αραιότερο). Αν οι μπαμπάδες κάνανε κατά το ψήσιμο σκληρή κρούστα στην επιφάνειά τους φροντίζετε να την τρυπήσετε σε αρκετά σημεία με μια οδοντογλυφίδα. Βάζετε στο σιρόπι που σιγοβράζει μερικούς μπαμπάδες και τους περιχύνετε με σιρόπι. Στη συνέχεια τους γυρίζετε ανάποδα και συνεχίζετε να τους περιχύνετε με σιρόπι μέχρι να βουλιάξουν. Τους βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τους τοποθετούμε πάνω σε σχάρα να στραγγίξουν. Συνεχίζετε με τους υπόλοιπους. Αν η όλη διαδικασία πάρει πολλή ώρα, φροντίζετε να προσθέσετε λίγο νερό στο σιρόπι για να παραμείνει αραιό.
6. Όταν οι μπαμπάδες στραγγίξουν το περιττό σιρόπι, τους ποτίζετε με μια κουταλιά ρούμι τον καθένα. Στη συνέχεια αλείφετε την επιφάνειά τους με πινέλο βουτηγμένο στη μαρμελάδα, τους σχίζετε, γαρνίρετε το άνοιγμα με σαντιγί και γαρνίρετε με σαντιγί και φράουλες ή κερασάκια μαρασκίνο. Τους φυλάτε στο ψυγείο.
πηγη : syntagi

Close