Η Βασιλόπιτα της Γιαγιάς μου! Μια συνταγή από την Αρτάκη της Μικράς Ασίας!

Σήμερα θα σας παρουσιάσω μια διαφορετική συνταγή Βασιλόπιτας που την έφτιαχνε η γιαγιά μου και τη κόβαμε το μεσημέρι της πρωτοχρονιάς

Η»φιλένια», «ζαχαροκαντιοζυμωτή», στρώνεται  σε μεγάλο στρογγυλό ταψί με λεπτά φύλλα του μπακλαβά, καλοδουλεμένα στο χέρι και τον πλάστη, πασπαλισμένα με ζάχαρη και βούτυρο.  αλείφετε με κροκάδι αυγού και γαρνίρεται  με ασπρισμένα αμύγδαλα. Ανασηκώνοντας προσεκτικά το ζυμάρι στην άκρη κάθε πίτας οι αρτακηνές νοικοκυρές τοποθετούν στον πάτο του ταψιού το χρυσό φλουρί (νόμισμα, κειμήλιο παλαιό) τυλιγμένο με τσόφλι αυγού που συμβολίζει το γεμάτο με αφθονίες σπιτικό (σαν το αυγό).

Υλικά:
1 ½ κιλό φύλλο για μπακλαβά
1 κιλό ζάχαρη
1 κιλό βούτυρο
1 κιλό αμύγδαλα ψιλοκομμένα
2 βανίλιες
1 αυγό
κανέλλα

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε τις βανιλιες με τα αμυγδαλά
Βουτυρώνουμε  πολύ καλα το ταψί και στρώνουμε 4 φύλλα τα οποιά τα έχουμε βουτυρώσει όλα
Στη συνέχεια τα επόμενα φύλλα μπαίνουν τσαλακωμένα ένα με βούτυρο και ένα φύλλο με ζάχαρη και αμύγδαλα, εναλλάξ μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα μας.
Για το τέλος έχουμε κρατήσει πάλι 4 φύλλα που τα βουτυρώνουμε στρωτά ίσια.
Από πάνω αλείφουμε με ένα αυγό χτυπημένο και στολίζουμε με ολόκληρα αμύγδαλα σε διάφορα σχέδια που θα φτιάξουμε.
Πασπαλίζουμε με  κανέλλα.
Κόβουμε με το μαχαίρι (προσοχή να μην φτάσει το μαχαίρι έως κάτω) σε τρίγωνα από το κέντρο του ταψιού ακτινωτά και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτα περίπου ανάλογα με το φούρνο μας.
Προσεχουμε  να μην αρπάξει από πάνω και από μέσα να είναι άψητη.

photo via


Close