Κεφαλονιτικη κρεατόπιτα!Ιδανική για το Πρωτοχρονιατικο τραπέζι!

Υλικά για 1 ταψί1 κιλό ζιγούρι ψαχνό καλά ξεκοκαλισμένο
1 φλιτζ του καφέ ρύζι για πιλάφι
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
1 φλιτζ του καφέ μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο
1 ½ νεροπότηρο ντομάτες κονκασέ
λίγη φρέσκια μαντζουράνα ψιλοκομμένη (εάν είναι η εποχή της)
1 φλιτζ του καφέ ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 φλυτζάνι τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο (προαιρετικά)

Για το δικό σας φύλλο:
800 γρ. αλεύρι
1 ποτ. κρασιού λάδι
1 ποτ. κρ. κρασί ή 1 σφηνάκι ξύδι
νερό χλιαρό όσο χρειαστεί
1 κουτ. γλ. αλάτι

Εκτέλεση

Ας ξεκινήσουμε με το φύλλο της πίτας. Ο λόγος που δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να πάρουμε ένα έτοιμο είναι πως η νοστιμιά της και το μυστικό της βρίσκεται στο χειροποίητο φύλλο. Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, το κρασί, το λάδι, το νερό και το αλάτι. Ζυμώνουμε ώσπου να γίνουν μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.

Για τη γεμιση
1 Κόβετε το κρέας με μαχαίρι σε μικρά κομμάτια. Κατηγορηματικά σας λέω ότι δεν περνάει από τη μηχανή του κιμά.
2 Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνετε το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο ψιλοκομμένο. Όταν γυαλίσει ρίχνετε τα κομματάκια του κρέατος. Συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να τραβηχτούν τα πολλά υγρά. Ρίχνετε τη ντομάτα κονκασέ, αλατοπίπερο και τη ματζουράνα. Προσθέτετε το ρύζι. Ανακατεύετε. Εάν η γέμιση είναι στεγνή συμπληρώστε λίγο νεράκι. Αφήστε τη να κρυώσει.
3 Λαδώστε 1 ταψί του φούρνου, βάλτε 3-4 φύλλα καλά λαδωμένα, αδειάστε τη γέμιση και σκεπάστε με άλλα 3-4 φύλλα. (εναλλακτικα χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια και ανοίγουμε με τον πλάστη δύο φύλλα.
Λαδώνουμε ένα ταψί και βάζουμε στον πάτο το ένα φύλλο. Προσθέτουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο.
Τυλίγουμε τα φύλλα που περισσεύουν στο ταψί προς τα μέσα, ώστε να σχηματιστεί κόθρος
)Χαράξτε τη πίτα και ψήστε τη στο φούρνο στους 180ο για 1 ώρα. Τρώγεται ζεστή.
Το μεγαλειωδέστερο φαγητό της Κεφαλονιάς. Η συνταγή διαφέρει στις λεπτομέρειες από σπίτι σε σπίτι και από χωριό σε χωριό. Αυτό που μένει πάντα σταθερό είναι το κρέας που μπαίνει μέσα που οι Κεφαλονίτες επιμένουν να λένε ότι το καλύτερο είναι το Ζιγούρι.
Το ζυγούρι είναι μεγαλύτερο του ενός έτους αρνι, δεν έχει τεκνοποιήσει ακόμα και ζυγίζει πάνω από 15 κιλά. Αλλα και με αρνακι κανονικο γινεται πεντανοστιμη

stay…tuned…Γραφτείτε στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε για νέες δημοσιεύσεις γιατί δεν τελειωσαμε εδώ!
Πατηστε ΕΔΩ και ελατε στην πιο ομορφη παρεα με συνταγες και κατασκευες

Close