Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 7/8/17-13/8/17

Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!

Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!

Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!
Όποια μαμαδοφίλη θελει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!

Δευτέρα- Σούπα κριθαράκι με ντομάτα και Κανέλα

Συνταγή από: yolenis.com

Υλικά:

50ml ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
λίγη γραβιέρα
1κ.γ ζάχαρη
200g κριθαράκι με βουβαλίσιο γάλα
1lt νερό ή ζωμό κότας
1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
1 καρότο (ψιλοκομμένο)
400g σάλτσα φρέσκιας ντομάτας
2κ.σ βασιλικός
2 κανέλες ολόκληρες
αλάτι
πιπέρι μαύρο τριμμένο

Εκτέλεση:

Βήμα 1: Ετοιμάστε τη σούπα. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και προσθέστε το κρεμμύδι και το καρότο. Σοτάρετε για 5 λεπτά μέχρι να μαραθούν και προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας, το νερό ή το ζωμό, αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη, τη κανέλα, το βασιλικό και αφήστε τα να πάρουν βράση.

Βήμα 2: Προσθέστε το κριθαράκι, ανακατέψτε και στη συνέχεια αφήστε το να μαγειρευτεί για 15 λεπτά περίπου.

Βήμα 3: Κατεβάστε τη σούπα από τη φωτιά και σερβίρετε με την τριμμένη γραβιέρα.

Τρίτη- Kοτόπουλο φτερούγες με πατάτες & λαχανικά στον φούρνο.

Συνταγή από: mageirikikaisintages.blogspot.gr

Υλικά μερίδες 4

΄7-8 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
8 φτερούγες κοτόπουλο
2 ντομάτες κομμένες στα τέσσερα
2 κρεμμύδια μεγάλα κομμένα στα τέσσερα
4 καρότα μέτρια ολόκληρα
Σάλτσα
2 κουταλιές σούπας μουστάρδα
2 πορτοκάλια τον χυμό
2 λεμόνια τον χυμό
7 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλάκια γλυκού κοφτά ρίγανη
1 κύβο gel knorr λαχανικών ,η,ότι υπάρχει σε γεύση
1 ποτήρι νερού νερό χλιαρό
αλάτι,πιπέρι

Εκτέλεση

΄Καθαρίζουμε πλένουμε τις πατάτες ,τις κόβουμε κυδωνάτες και τις τοποθετούμε στο ταψί ,η ακόμα καλύτερα στην γάστρα .

Προσθέτουμε και τις φτερούγες πλυμένες στραγγισμένες καλά.
Προσθέτουμε και όλα τα λαχανικά όπως τα έχουμε πλύνει ,καθαρίσει ,κόψει ,στραγγίξει.
Σε μούλτι ,η μπλέντερ βάζουμε όλα τα υλικά τις σάλτσας και τα χτυπάμε πολύ καλά .

Περιχύνουμε το φαγητό μας προσθέτουμε και το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Σκεπάζουμε την γάστρα

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και λίγο πριν το τέλος ξεσκεπάζουμε να ξεροψηθεί.Γίνετε πεντανόστιμο ,η γεύση του θα σας αρέσει πολύ .Καλή όρεξη !!!

Σημείωση
Αν δεν υπάρχει γάστρα σκεπάζουμε το ταψί μας στην αρχή με αλουμινόχαρτο ,η λαδόκολλα.

Δείτε ακόμη: Συνταγή για πάρτυ: Κιμαδοπιτάκια με Φιλαδέλφεια

Τετάρτη- Μελιτζάνες με τυρί

  Συνταγή από: tovima.gr

Υλικά για 4 άτομα

3 μελιτζάνες φλάσκες, σφιχτές και γυαλιστερές, σε ροδέλες πάχους 1 εκ.
4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο για τις μελιτζάνες + 2 κ.σ. για τη σάλτσα
1 κρεμμύδι κόκκινο, μεγάλο, ψιλοκομμένο
3-4 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
1½ – 2 κιλά ντομάτες ώριμες, σφιχτές, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κυβάκια
1 κ.σ. θυμάρι, ξερό ή 3-4 κλωνάρια φρέσκο (μόνο τα φύλλα), ψιλοκομμένα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
2 κ.σ. δυόσμος, ψιλοκομμένος

300 γρ. φέτα, θρυμματισμένη

Εκτέλεση

1. Βάζουμε τις ροδέλες μελιτζάνας σε ένα σουρωτήρι, τις αλατίζουμε καλά και τις αφήνουμε για 1 ώρα. Με αυτόν τον τρόπο ούτε θα κρατάνε πολλά υγρά ούτε θα απορροφούν πολύ λάδι στο μαγείρεμα. Και αν είναι πικρές, θα ξεπικρίσουν.

2. Τις ξεπλένουμε με άφθονο νερό, τις στύβουμε ελαφρώς, τις σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τις απλώνουμε σε ένα ρηχό ταψί.

3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στο γκριλ.

4. Τις αλείφουμε και από τις δύο πλευρές με ελαιόλαδο και τις ψήνουμε, στην ψηλότερη σχάρα, για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά. Βγάζουμε το ταψί και το αφήνουμε στην άκρη.

5. Σε βαθύ και μεγάλο τηγάνι αχνίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο με ελάχιστο νερό και 2 κουταλιές ελαιόλαδο, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τις ντομάτες και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε το θυμάρι, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να ψηθεί σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να δένει, για 5-6 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό και τον δυόσμο.

6. Προθερμαίνουμε το φούρ­νο στους 200°C.

7. Λαδώνουμε ένα ταψί, βάζουμε μια στρώση από τις ροδέλες μελιτζάνας και απλώνουμε τη μισή ποσότητα τυριού και τη μισή ποσότητα σάλτσας. Στρώνουμε και τις υπόλοιπες μελιτζάνες, πασπαλίζουμε το υπόλοιπο τυρί και περιχύνουμε την υπόλοιπη σάλτσα.

8. Ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά. Αφήνουμε το φαγητό να ησυχάσει και να κρυώσει για 20-25 λεπτά πριν σερβίρουμε.

Tips

Ψήνουμε τις μελιτζάνες πρώτα στο γκριλ, γιατί αν τις βάλουμε κατευθείαν με τη σάλτσα στο ταψί θα τραβήξουν υγρά και θα χάσουν την επιθυμητή υφή.

Το ίδιο ισχύει και για τη σάλτσα. Αν τη βάλουμε με όλα της τα υγρά στο ταψί, το φαγητό στο τέλος θα μοιάζει με βραστό.

Πέμπτη-Μοσχαράκι λεμονάτο της μαμάς με ρύζι

     Συνταγή από: argiro.gr

Υλικά Συνταγής:

1 κιλό μοσχάρι (νουά ή ποντίκι)
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκ. σκόρδο
1 καρότο
1/2 κρεμμύδι
1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
1 λεμόνι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.σ. κορν φλάουρ
σπάγκος μαγειρικής

Για το πολύχρωμο ρύζι

2 φλ. ρύζι
1/4 φλ. ελαιολαδο
1 κρεμμύδι
1 καρότο
1 φλ. αρακά
2 κ.σ. άνηθο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Στεγνώνουμε πολύ καλά το μοσχάρι σε απορροφητικό χαρτί. Αν θέλουμε, το δένουμε με σπάγκο για να κρατήσει το σχήμα του, ή ζητάμε από τον κρεοπώλη να το περάσει σε δίχτυ.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το ροδίζουμε για 10 λεπτά από όλες τις πλευρές.

Προσθέτουμε όλα τα λαχανικά ολόκληρα, τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί κατά το ήμισυ.

Συμπληρώνουμε ζεστό νερό μέχρι να μισοσκεπάσουμε το κρέας. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 2 ώρες μέχρι να μαλακώσει καλά.

Κατά τη διάρκεια του βρασμού, γυρίζουμε το κρέας ώστε να βράσει ολοιόμορφα. Αλατοπιπερώνουμε στο τέλος του βρασμού. Αφαιρούμε όλα τα λαχανικά.

Βγάζουμε το κρέας και το βάζουμε σε ξύλο κοπής. Αφαιρούμε τον σπάγκο ή το δίχτυ. Κρατάμε 2 φλ. ζωμό στην άκρη για το ρύζι.

Διαλύουμε το κορν φλάουρ με το λεμόνι και το ρίχνουμε στη σάλτσα. Κόβουμε το κρέας σε φέτες και το ξαναβάζουμε στη σάλτσα. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι ελαφρά να πυκνώσει η σάλτσα.

Για το ρύζι

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το καρότο. Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά για 3-4 λεπτά, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να γυαλίσει. Προσθέτουμε το ζωμό και 2 φλ. ζεστό νερό. Προσθέτουμε τον αρακά. Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι εμφανιστούν τρυπούλες στην επιφάνεια και το ρύζι να έχει ρουφήξει όλα τα υγρά. Είναι απαραίτητη η χαμηλή φωτιά για να προλάβει το ρύζι να μαγειρευτεί.

Προς το τέλος, αλατίζουμε. Αποσύρουμε από την φωτιά και σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα. Αφήνουμε να σταθεί το ρύζι για 10′ να τραβήξει την υγρασία του. Τέλος, πασπαλίζουμε με τον άνηθο, αφρατεύοντας το ρύζι με το πιρούνι. Σερβίρουμε στα πιάτα λίγο ρύζι πολύχρωμο με μια φέτα λεμονάτο μοσχάρι και μπόλικη σάλτσα.

Δείτε ακόμη: Πως να φτιάξετε πατατοσαλάτα special!

Παρασκευή- Γίγαντες με σπανάκι στο φούρνο

   Συνταγή από: dailycious.gr

Υλικά:

1 πακέτο (500 γρ.) φασόλια γίγαντες,
1 κιλό σπανάκι (πλυμένο και στραγγισμένο),
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα),
1 ψιλοκομμένο πράσο (προαιρετικά),
½ ματσάκι άνηθο (ψιλοκομμένο),
χυμό από ½ ζουμερό λεμόνι,
1 φλ. ελαιόλαδο (250 ml),
αλάτι, πιπέρι.

Οδηγίες Παρασκευής:

Μουλιάζω από το βράδυ τους γίγαντες σε νερό να φουσκώσουν και την επόμενη μέρα τους βράζω μέχρι να ψηθούν, δίχως όμως να διαλυθούν στο βράσιμο. Παράλληλα πλένω και το σπανάκι.

Τους στρώνω σε ένα πυρίμαχο σκεύος, προσθέτω την μισή ποσότητα από το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον μισό άνηθο και τέλος το μισό σπανάκι, αλάτι και πιπέρι. Ο λόγος που χωρίζω τα λαχανικά σε 2 δόσεις είναι γιατί το σκεύος μου δεν είναι αρκετά ευρύχωρο. Διαφορετικά, μπορώ να προσθέσω όλα τα λαχανικά σε μία δόση.

Τοποθετώ στον φούρνο (στους 190°C για 10’) μέχρι να μαραθεί το σπανάκι (και να χάσει τον όγκο του). Αφαιρώ το σκεύος από το φούρνο, ανακατεύω (ώστε να μην μείνει το σπανάκι από πάνω) και προσθέτω το υπόλοιπο σπανάκι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, το λάδι και το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι.
Ξανατοποθετώ το σκεύος στο φούρνο κι αφού περάσουν 10’, ανακατεύω και πάλι ενώ τοποθετώ ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο από πάνω σαν τέντα για να μην ξεραθούν ή «αρπάξουν» τα φύλλα. Ψήνω μέχρι το φαγητό να «πιεί» τα υγρά του (σημειωτέον, το σπανάκι πρόκειται να αφήσει αρκετά υγρά) για 75-90’. Στο τέλος, οι γίγαντες με το σπανάκι πρέπει να μείνουν μόνο με το λάδι, χωρίς όμως να έχουν στεγνώσει.

Σερβίρω κατά τα ελληνικά πρότυπα με φέτα κι απολαμβάνω στο έπακρο…
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Σάββατο- Τσιπούρα με μέλι και μουστάρδα

Συνταγή από: gourmedies.blogspot.gr

Υλικά:

3 φρέσκιες τσιπούρες
Μισό ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο
4 κουταλιές σούπας ξύδι μπαλσάμικο
2 κουταλιές σούπας μουστάρδα
1/2 ποτηράκι ελαιόλαδο
1 κουταλίτσα μέλι
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τις τσιπούρες. Τις τοποθετούμε σε ένα ταψί που προηγούμενως έχουμε περιχύσει με λίγο ελαιόλαδο. Βάζουμε αλάτι εξωτερικά και εσωτερικά.

Στο μούλτι ρίχνουμε τον μαιντανό, το ξύδι, τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, το μέλι και το πιπέρι και χτυπάμε να γίνουν μια σάλτσα.

Περιχύνουμε τις τσιπούρες με τη σάλτσα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για περίπου 50′

Κυριακή- Ροσμπίφ μικρασιάτικο (κρέας με μακαρόνια)

Συνταγή από: pontos-news.gr

Υλικά:

1 κιλό μοσχάρι χωρίς κόκαλο
1 φλ. λάδι
3 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
1 κρεμμύδι τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο
1 ποτηράκι κρασί
3-4 ώριμες πολτοποιημένες ντομάτες
αλάτι
πιπέρι
1 πακέτο μακαρόνια χοντρά

Εκτέλεση:

Πλένουμε το κρέας χωρίς να το κόψουμε.
Με μυτερό μαχαίρι ανοίγουμε μικρές τρύπες σε διάφορα σημεία του και βάζουμε μέσα μικρά κομμάτια σκόρδο.
Αλείφουμε την επιφάνεια του κρέατος με βούτυρο και το αλατοπιπερώνουμε.

Βάζουμε σε κατσαρόλα μία κουταλιά βούτυρο και το λάδι να κάψουν και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
Ρίχνουμε στη συνέχεια το κρέας και το γυρνάμε απ’ όλες του τις πλευρές, για να αποκτήσει ομοιόμορφο χρώμα.

Το σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και το αφήνουμε να βράσει με σκεπασμένη κατσαρόλα. Το γυρνάμε κατά διαστήματα.

Μόλις βράσει, προσθέτουμε τις ντομάτες και αφήνουμε λίγο να «δέσει» η σάλτσα.
Σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε, σουρώνουμε τα μακαρόνια και κατόπιν τα περιχύνουμε με καυτό βούτυρο.

Σερβίρουμε το κρέας κομμένο σε μικρές φέτες, ρίχνουμε τη σάλτσα στα μακαρόνια και πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα.

Δείτε ακόμη: Μπιφτέκια κοτόπουλου γεμιστά με παρμεζάνα

Πίτα Εβδομάδας

Χορτόπιτα με καλαμποκάλευρο

Συνταγή στο: daddy-cool.gr

Γλυκά Εβδομάδας

Λαχταριστό Νηστίσιμο εκμεκ

Συνταγή στοdaddy-cool.gr

Ζελέ καρπούζι

Συνταγή από: freemind.gr

Υλικά (για 6 άτομα):

750 γρ. καρπούζι, καθαρισμένο από φλούδες και σπόρια
115 γρ. νερό
85 γρ. ζάχαρη
15 γρ. χυμός lime
15 γρ. ζελατίνη

Για το γαρνίρισμα:

καρπούζι κομμένο σε φετούλες
νεκταρίνι κομμένο σε φετούλες
ξύσμα από lime
δυόσμος

Εκτέλεση:

Ξεκινάτε φτιάχνοντας ένα σιρόπι, βράζοντας το νερό μαζί με τη ζάχαρη, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το κρυώνετε. Μουλιάζετε τη ζελατίνη σε νερό, μέχρι να μαλακώσει και να γίνει εύκαμπτη. Ρίχνετε το σιρόπι στο μπλέντερ, μαζί με το καρπούζι και αλέθετε. Σουρώνετε το μείγμα στο σουρωτήρι.

Τοποθετείτε το μείγμα σε μια κατσαρόλα και το ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά, σε σημείο λίγο πριν τον βρασμό. Το αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε τη ζελατίνη (αφού την έχετε στύψει με το χέρι σας καλά) και τον χυμό lime, ομογενοποιείτε το μείγμα και το σουρώνετε στο σινουά ή σε άλλο σουρωτήρι. Κρυώνετε στους 30°C περίπου, το μοιράζετε ανά 150 γρ. σε σκεύη της αρεσκείας σας και τα τοποθετείτε στο ψυγείο όσο χρειάζεται για να πήξει το ζελέ.

Αναμειγνύετε όλα τα υλικά για το γαρνίρισμα και τα σερβίρετε με το ζελέ.