Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 12/2/18-18/2/18

Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!

Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!

Όποια μαμαδοφίλη θέλει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!

Δευτέρα- πικάντικες πατάτες με κόκκινη πιπεριά

  Συνταγή από:  pandespani.com

Υλικά (για 4-5 άτομα)

800 γραμ. μικρές ή μεσαίες νεαρές πατάτες, πλυμένες με τη φλούδα τους
5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1/2-3/4 κ.γ. μπούκοβο (chillies)
1 κ.γ. κύμινο
2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά ή καυτερή (ανάλογα με τα γούστα)
2 κ.σ. ξίδι από κόκκινο ή άσπρο κρασί
1 κόκκινη πιπεριά, καθαρισμένη και κομένη σε λεπτές φέτες
χοντρό αλάτι για το σερβίρισμα

Ετοιμάζετε τις πατάτες: Τις βράζετε σε μπόλικο αλατισμένο νερό μέχρι να είναι σχεδόν έτοιμες (περίπου 13-15 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος). Τις στραγγίζετε και αν δεν σας αρέσει η φλούδα, την αφαιρείτε και τις κόβετε σε ομοιόμορφα κομμάτια μεγέθους κανονικής μπουκιάς (3-3.5 εκατ.).
Αναμιγνύετε καλά σε γουδί ή σε μπολ το σκόρδο, το μπούκοβο και το κύμινο και προσθέτετε την πάπρικα και το ξίδι. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι (μέτρια φωτιά) και σοτάρετε πρώτα τις πατάτες προσθέτοντας στη συνέχεια τις πιπεριές, γυρίζοντάς τες μέχρι να ροδίσουν και να είναι έτοιμες, περίπου 4-5 λεπτά. Ρίχνετε το μίγμα με τα μπαχαρικά στις πατάτες-πιπεριές και μαγειρεύετε ανακατεύοντας για άλλα 2 λεπτά.

Τρίτη- Κοτόπουλο γιουβέτσι

    Συνταγή από: argiro.gr

Υλικά Συνταγής

1 μικρό κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πράσο ψιλοκομμένο
2 σκ. σκόρδο
1 καρότο τριμμένο
1 κ.σ. πελτέ
1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
2 συσκευασίες ντομάτες ψιλοκομμένες ή 5 φρέσκες ντομάτες τριμμένες
3-4 κόκκους μπαχάρι
1 δαφνόφυλλο
500 γραμ. κριθαράκι χοντρό
1/4 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
κεφαλοτύρι ή ξερή μυζήθρα για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Για το κοτόπουλο γιουβέτσι, κόβουμε πρώτα σε μερίδες το κοτόπουλο και το στεγνώνουμε πολύ καλά.

Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε γύρω γύρω τις μερίδες κοτόπουλο για περίπου 8′-10′. Προσθέτουμε ψιλοκομμένα τα λαχανικά, κρεμμύδι, καρότο, πράσο, σκόρδο και σοτάρουμε 3-4′.

Προσθέτουμε τον πελτέ και τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας να ψηθεί για 1-2′. Σβήνουμε με το κρασί, ντεγκλασάρουμε και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και 1 λίτρο νερό. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά .

Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει το κοτόπουλο μέχρι να μαλακώσει για περίπου 1 ώρα. Προς το τέλος του βρασμού, αλατοπιπερώνουμε. Σε πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κριθαράκι, ανακατεύοντας να λαδωθεί καλά. Το αδειάζουμε σε ταψί. Από πάνω βάζουμε το κοτόπουλο και περιχύνουμε με την σάλτσα το φαγητό. Η σάλτσα πρέπει να καλύπτει το κριθαράκι.

Αν έχει εξατμιστεί κατά το βρασμό, προσθέτουμε ζεστό νερό για δύο δάχτυλα πάνω από το κριθαράκι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο αντιστάσεις (επιμένω) στους 170ºC για 40′. Προς το τέλος του ψησίματος, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι ή ξερή μυζήθρα και αφήνουμε το γιουβέτσι για 10′ στο φούρνο.

Extra tips

Το γιουβέτσι για να έχει επιτυχία και να μείνει σπυρωτό αφενός το λαδώνουμε στην αρχή, όπως αναφέρω παραπάνω και αφετέρου πρέπει όταν βγει από το φούρνο να είναι αρκετά ζουμερό. Γι’ αυτό ελέγχετε συχνά τα υγρά του ταψιού κι αν χρειάζεται συμπληρώνετε λίγο ζεστό νερό στη διάρκεια του ψησίματος.

Για νόστιμο σπυρωτό γιουβέτσι δεν χρειάζεται να μαλακώσει τελείως στο φούρνο το κριθαράκι. Το αφήνετε να σταθεί εκτός φούρνου κι αυτό συνεχίζει και ψήνεται, ρουφάει, μαλακώνει και γίνεται τόσο νόστιμο που δεν θα το πιστεύετε.

Όσο για το ψήσιμο δεν σας συνιστώ αέρα. Θα ξεράνει τα κομμάτια που είναι έξω από το ζουμάκι. Αντίθετα, η αντίσταση θα το καλοψήσει και θα το κρατήσει ζουμερό και μαλακό. Το σιγανό ψήσιμο είναι ένα μυστικό επιτυχίας για το γιουβέτσι σας.

Τετάρτη- Μπιφτέκια απο αρακά!!!

        Συνταγή από: daddy-cool.gr

Δείτε ακόμη: Μακαρονάδα φούρνου με κιμά και τυριά! Ένα ονειρεμένο πιάτο

Πέμπτη- Χοιρινό ψαρονέφρι με σάλτσα μανιταριών και ρύζι

Συνταγή από: newsbeast.gr

Υλικά

800 γραμμάρια χοιρινά φιλετάκια (από ψαρονέφρι)
100 γραμμάρια βούτυρο
200 ml λευκό κρασί
1 κρεμμύδι ξερό μέτριο, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 1/2 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Ανάλογο αλατοπίπερο
300 γραμμάρια μουστάρδα
115 γραμμάρια φρέσκα λευκά μανιτάρια χοντροκομμένα

Για το ρύζι

2 ποτήρια ρύζι μπασμάτι
100 γραμμάρια κάσιους
100 γραμμάρια καλαμπόκι
2 κουταλιές της σούπας μαύρη σταφίδα
4 κουταλιές της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
1 κουταλιά σούπας βούτυρο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ξύλο κοπής αλατοπιπερώνετε τα χοιρινά φιλετάκια.
Στη συνέχεια ρίξτε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και αφήστε να ζεσταθεί καλά.
Σοτάρετε τα χοιρινά φιλετάκια για 5 λεπτά από την κάθε πλευρά και προσθέστε την πιπεριά, τα ψιλοκομμένα μανιτάρια, το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Σβήστε με το κρασί, αφήστε να τραβήξουν τα υγρά και προσθέστε τη μουστάρδα.
Αφήνετε να μαγειρευτεί για περίπου 30 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία. Εάν η σάλτσα σφίξει προσθέστε λίγο κρασί ακόμα.
Όταν το φαγητό είναι έτοιμο το βγάζετε από την εστία και γαρνίρετε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ρύζι.

Για το ρύζι

Πλένετε το ρύζι με πολύ νερό: Το βάζετε σε ένα μπολ, το γεμίζετε με νερό και το αφήνετε 10 λεπτά.
Το σουρώνετε, το βάζετε σε μια κατσαρόλα και ρίχνετε μέσα νερό τόσο, όσο να το σκεπάσει κατά 1 πόντο. Το βράζετε για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση. Το αφήνετε σκεπασμένο πάνω στο μάτι για άλλα 10 λεπτά να τραβήξει τα υγρά του. Το αφήνετε να περιμένει.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο και το βούτυρο, τα ζεσταίνετε καλά και σοτάρετε το κρεμμυδάκι μέχρι να αρχίσει να χρυσαφίζει.
Ρίχνετε μέσα τα κάσιους, το καλαμπόκι και τις σταφίδες και ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε ελάχιστο αλάτι και μπόλικο πιπέρι.
Σερβίρετε το ρύζι σε πιατέλα και το περιχύνετε με το μείγμα του τηγανιού. Πασπαλίζετε με τον ψιλοκομμένο άνηθο

Παρασκευή- Φασολάδα

Συνταγή από: mathimatamageirikis.gr

Για 4 άτομα

ΥΛΙΚΑ

250 γρ φασόλια λευκά μέτρια

2 καρότα

4-5 κλωνάρια σέλινο

1 μεγάλο κρεμμύδι

1 καυτερή κόκκινη πιπερίτσα

1 κτσ τοματοπελτέ

200 ml ελαιόλαδο

1 κτγ αλάτι

1 πρέζα ζάχαρη

1 χωριάτικο λουκάνικο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε τα φασόλια σε μία μεγάλη κατσαρόλα με 4 λίτρα νερό και τα αφήνουμε να βράσουν. Μόλις πάρουν δύο-τρεις βράσεις, τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε και τα ξαναβράζουμε με 3 περίπου λίτρα νερό. Προσθέτουμε το κρεμμύδι κομμένο σε χοντρά κομμάτια, το καρότο σε ροδέλες και τη μισή ποσότητα ελαιόλαδου.

Αφήνουμε τα φασόλια να βράσουν σε μέτρια φωτιά για περίπου 45΄-1 ώρα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον τοματοπελτέ αραιωμένο με λίγο νερό, το σέλινο χοντροκομμένο, το αλάτι και τη ζάχαρη και αφήνουμε την φασολάδα να βράσει για περίπου 15’. Κλείνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ανακατεύοντας απαλά. Αν δεν έχει χυλώσει βράζουμε 5 λεπτά ακόμα.

Σε μικρό αντικολλητικό τηγανάκι ροδίζουμε τις ροδέλες του λουκάνικου και μόλις πάρουν χρώμα προσθέτουμε την ψιλοκομμένη πιπερίτσα. Σερβίρουμε την φασολάδα μοιράζοντας σε κάθε πιάτο το πικάντικο λουκάνικο.

Σάββατο- Γαριδομακαρονάδα

Συνταγή από: lightlife.gr

Υλικά:

1 κιλό φρέσκιες γαρίδες μεγάλες όχι αποφλοιωμένες
λίγο ελαιόλαδο
1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
αλάτι-πιπέρι
μαϊντανό-άνηθο
ούζο 1 ποτήρι κρασιού
1 ποτήρι του νερού ντοματοχυμό
1 ποτήρι του κρασιού ζεστό νερό
1 πακέτο σπαγγέτι ολικής άλεσης

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά με μπόλικο νεράκι τις γαρίδες μας. Τις βράζουμε σε μπόλικο νεράκι με πολύ λίγο αλάτι για περίπου 20 λεπτά. Τις στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι και τις αφήνουμε στην άκρη. Φυλάμε 2 κούπες τσαγιού από το νερό που έβρασαν. Σε φαρδύ και βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Σοτάρουμε ελαφρά, ρίχνουμε τον μαϊντανό, τον άνηθο, πιπέρι και σβήνουμε με το ούζο. Ρίχνουμε τον ντοματοχυμό και το ζεστό νεράκι. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να βράσει για λιγάκι (περίπου 10-15 λεπτά). Αφού βράσει η σάλτσα μας ρίχνουμε μέσα τις γαρίδες σκεπάζουμε με το καπάκι και σβήνουμε το μάτι. Βράζουμε τα μακαρόνια μας σε μπόλικο νεράκι (χρησιμοποιούμε και τις 2 κούπες τσαγιού που φυλάξαμε) με λίγο αλάτι. Δεν τα βράζουμε πολύ, τα αφήνουμε al dente. Σερβίρουμε τα μακαρόνια και την σάλτσα με τις γαρίδες σε ένα πιάτο.

Κυριακή- Σουβλάκι με γύρο χοιρινό και τζατζίκι από τον Άκη Πετρετζίκη

Συνταγή από: akispetretzikis.com

Συστατικά

1 ψαρονέφρι 400 γρ.
1 κρεμμύδι μεσαίο
3 κλωνάρια δενδρολίβανο
3 κλωνάρια ρίγανη
2 σκ. σκόρδο ολόκληρες
5 κ.σ. ελαιόλαδο
5+2 κ.σ. ξίδι από λευκό κρασί
χονδρό αλάτι
πιπέρι
1 κ.γ. μέλι
τζατζίκι

Εκτέλεση:

Αφαιρούμε τα παραφίλετα με ένα μαχαίρι από το κρέας μας. Τα αφήνουμε στην άκρη.
Με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού βγάζουμε τη λευκή ίνα που έχει στο πάνω μέρος το ψαρονέφρι. Είναι βασικό να το αφαιρέσουμε γιατί όσο και αν το μαγειρεύουμε παραμένει πολύ σκληρό.
Κόβουμε το κρέας σε λεπτά ομοιόμορφα πλάγια κομμάτια (πάχους 0,5 εκ.) και το ίδιο κάνουμε και με τα παραφίλετα. Αυτός ο τρόπος κοπής μας βοηθάει στο να ψηθεί ομοιόμορφα το κρέας.
Παίρνουμε ένα βαθύ ταψί και βάζουμε μέσα το κρέας.
Κόβουμε σε κάθετες λεπτές φέτες το κρεμμύδι και το προσθέτουμε και αυτό μέσα στο ταψί.
Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα μυρωδικά μας, χωρίς τα κοτσάνια, και τα προσθέτουμε και αυτά στο κρέας.
Τέλος προσθέτουμε το λάδι, τις 5 κ.σ ξίδι, το αλάτι, το πιπέρι και το μέλι. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί με μια κουτάλα. (Δεν υπερβάλλουμε με το μέλι γιατί θα μας δώσει πολύ χρώμα στο κρέας και θα φαίνεται σαν καμμένο ενώ δεν είναι. Επίσης θα δούμε ότι το χρώμα του κρέατος θα αρχίσει να γίνεται άσπρο εξαιτίας του ξιδιού). Το αφήνουμε στο ψυγείο για 6 ώρες έως 1 βράδυ.
Καίμε πάρα πολύ καλά σε δυνατή φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε σημείο που να βγάζει καπνό, και αφού κάψει ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και προσθέτουμε σε 3 δόσεις το κρέας. Μόλις πάρει χρώμα από τη μία πλευρά τα γυρνάμε από την άλλη. (Δεν βάζουμε όλο το κρέας μαζί γιατί θα πέσει η θερμοκρασία του τηγανιού, το κρέας θα βράσει και δεν θα ψηθεί).
Όταν είναι έτοιμο σβήνουμε με 1 κ.σ. ξίδι, αφήνουμε στην άκρη και συνεχίζουμε με το υπόλοιπο κρέας.
Σερβίρουμε με πίτες και τζατζίκι ή φτιάχνουμε το δικό μας σουβλάκι βάζοντας τον γύρο μέσα στις πίτες και τα υλικά της αρεσκείας μας (ντομάτες, μαρούλι, πατάτες, τζατζίκι)!

Πίτα Εβδομάδας

Φανταστικές σιμιγδαλόπιτα!

       Συνταγή στο: daddy-cool.gr

Γλυκά Εβδομάδας

  • Μπισκότα με γέμιση σοκολάτας ονειρεμένα !!!

Συνταγή από: mageirikikaisintages

Υλικά:

300 γραμμάρια αλεύρι
130 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
150 γραμμάρια μαλακό βούτυρο
1 σακουλάκι μπέικιν πάουντερ
1 αυγό
Κρέμα φουντουκιού και κακάο
Ζάχαρη άχνη για να διακοσμήσει

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη, το βούτυρο, το μπέικιν πάουντερ και το αυγό. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με το χέρι μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα (θα χρειαστούν περίπου 5 λεπτά). Κάνουμε τη ζύμη μια μικρή μπάλα και την τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε με έναν πλάστη κάνοντας πολύ λεπτή. Παίρνουμε ένα καλούπι στρογγυλό, είτε ένα ποτήρι (ιδανικό θα ήταν 4 ή 5 cm σε διάμετρο) και σχηματίζουμε τα μπισκότα. Βάζουμε στο κέντρο ένα κουταλάκι του γλυκού κρέμα φουντουκιού με κακάο και κλείνουμε τη ζύμη πιέζοντας ελαφρά τις άκρες με τα δάχτυλά μας. Βάζουμε τα μπισκότα σε ένα ταψί και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά (εξαρτάται από λίγο σχετικά με το μέγεθος). Υπολογίζει 15-20 λεπτά το μέγιστο). Σερβίρουμε ζεστά και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη

  • Κρέμα από καρύδα

 Συνταγή από: steliosparliaros.gr

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα καρύδας, την κρέμα γάλακτος και το αλάτι και την τοποθετούμε στη φωτιά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ και τα αυγά (ολόκληρο και κρόκους). Μόλις ζεσταθεί καλά το μείγμα της κατσαρόλας και αρχίσει να αχνίζει έντονα, αδειάζουμε το 1/3 περίπου μέσα στο μπολ με το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε καλά και χύνουμε το μείγμα αυτό πίσω στην κατσαρόλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δέσει η κρέμα και ν’ αρχίσει να κοχλάζει. Αποσύρουμε την κρέμα από τη φωτιά και τη μοιράζουμε σε μπολ. Πασπαλίζουμε με τριμμένη καρύδα και αφήνουμε να κρυώσει στο ψυγείο, πριν σερβίρουμε.


Close