Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 12/6/17-18/6/17

Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!

Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!

Όποια μαμαδοφίλη θέλει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!

Δευτέρα- Αυγά φούρνου με γλυκοπατάτες

 

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 12/6/17-18/6/17

Συνταγή από: chefoulis.gr                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Υλικά:                                                                                                                                                                        
Αυγά 5 τεμ
Γλυκοπατάτες 2 τεμ
Παρμεζάνα 3 κουταλιές σούπας τριμμένη
Ελαιόλαδο 2 κουταλιές σούπας
Αλάτι – πιπέρι                                                                                                                                                            
Οδηγίες                                                                                                                                                                           
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κυβάκια τις γλυκοπατάτες,τις αλατοπιπερώνουμε ,προσθέτουμε το λάδι κι ανακατεύουμε καλά. Τις βάζουμε σε τηγάνι που μπορεί να μπει σε φούρνο διαφορετικά σε ένα ταψί και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν. Τις βγάζουμε από τον φούρνο, τις πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα, προσθέτουμε τα αυγά και ξαναψήνουμε στον φούρνο για άλλα 10 λεπτά περίπου, μέχρι να ψηθούν τα ασπράδια. Πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι κι είναι έτοιμο να το απολαύσουμε ζεστό.

Τρίτη- Κοτόπουλο με ρύζι, μπρόκολο και σάλτσα τυριού

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 12/6/17-18/6/17Συνταγή από: argiro.gr

Υλικά Συνταγής:

250 γραμμ. ρύζι για πιλάφι
2 φιλέτα στήθος κοτόπουλου κομμένο σε λεπτές φέτες
3 κ.σ. βούτυρο ή ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 καρότο τριμμένο
2 κ.σ. αλεύρι
2 φλ. τσαγιού ζωμό κότας
1 κεσεδάκι γιαούρτι
500 γραμμ. μπρόκολο κομμένο σε μικρές φούντες και τεμαχισμένο
1 κ.σ. μουστάρδα (προαιρετικά)
1½ φλ. τσαγιού παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:

Βράζουμε το ρύζι για 12΄ σε μπόλικο αλατισμένο νερό και το σουρώνουμε. Το απλώνουμε σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος. Ζεματάμε το μπρόκολο για 2’-3΄ σε νερό που βράζει και το σουρώνουμε. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μπρόκολο που έμεινε από βραστή σαλάτα.

Αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια κοτόπουλου. Λιώνουμε 1 κ.σ. βούτυρο (ή ελαιόλαδο) σε τηγάνι και ροδίζουμε το κοτόπουλο γύρω γύρω για 7’-8’. Το βάζουμε σε μια στρώση πάνω στο ρύζι.

Βάζουμε το υπόλοιπο βούτυρο στο τηγάνι, προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το καρότο και τα αφήνουμε να καραμελώσουν ανακατεύοντας τα 2-3 φορές σε μέτρια φωτιά για 5’.
Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε για 2’-3’ να ψηθεί το αλεύρι. Προσθέτουμε τον ζωμό ανακατεύοντας με σύρμα και αφήνουμε να δέσει το μείγμα. Τέλος προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε στην κρέμα το τεμαχισμένο μπρόκολο.

Προσθέτουμε την μουστάρδα και το 1 φλ. τσαγιού τριμμένο τυρί. Δοκιμάζουμε και έπειτα αλατίζουμε. Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι. Αδειάζουμε τη κρέμα πάνω στο κοτόπουλο. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί. Ψήνουμε στους 200 C για 20’-25’

Τετάρτη- Μελιτζάνες γιαχνί στο τηγάνι

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 12/6/17-18/6/17Συνταγή στο: daddy-cool.gr

Πέμπτη- Νουά κατσαρόλας λεμονάτο

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 12/6/17-18/6/17    Συνταγή από:  sintayes.gr 

Υλικά συνταγής:

1.200 γρ. μοσχάρι νουά
1 κρεμμύδι σε φέτες
2 κ.σ. βούτυρο
2 σκελίδες σκόρδο σε μικρά κομματάκια
1/2 ποτηράκι κρασιού λευκό κρασί
το χυμό 2 λεμονιών
λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι ή 1 κ.γ. ξερό θυμάρι
2 καρότα κομμένα σε μακρόστενα μπαστουνάκια
2 πατάτες κομμένες σε κύβους [προαιρετικά] [*]
600 ml ζεστό νερό ή ζωμός κρέατος
ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Κόβουμε κατά μήκος το σκόρδο σε δοντάκια. Τρυπάμε το κρέας με μυτερό μαχαίρι εδώ κι εκεί και μπήγουμε μέσα τα δοντάκια σκόρδου.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και 3 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ροδίζουμε πολύ καλά γύρω γύρω απ” όλες τις πλευρές το κρέας μας, για περίπου 10΄. Προσθέτουμε τις πατάτες [προαιρετικά], λίγο ελαιόλαδο ακόμα, το καρότο, το κρεμμύδι, πασπαλίζουμε με το θυμάρι και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για 3΄περίπου.
Σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το ζωμό κρέατος ή νερό, σκεπάζουμε το φαγητό και σιγομαγειρεύουμε για 1:15 ώρα περίπου. [Γυρίζουμε συχνά το κρέας ώστε να ψηθεί σωστά μέχρι μέσα].
Προς το τέλος του βρασμού αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το λεμόνι. Αφού βράσει το κρέας, το βγάζουμε σε σανίδα κοπής και το κόβουμε σε λεπτές φέτες. Το ξαναζεσταίνουμε μέσα στο ζουμί του και στραγγίζουμε τη σάλτσα.
Για να δέσουμε τη σάλτσα, δυναμώνουμε τη φωτιά, διαλύουμε 1 ή 2 κ.σ. κορν φλάουερ [ανάλογα πόσο αραιή είναι η σάλτσα] σε 1/3 φλ. κρύο νερό, το προσθέτουμε στο ζωμό και συνεχίζουμε το βράσιμο για 2-3΄μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Βάζουμε σε πιατέλα τις φέτες νουά στη σειρά. Γαρνίρουμε αριστερά και δεξιά του κρέατος τις πατάτες και τα καρότα και τα περιχύνουμε με τη λεμονάτη σάλτσα.

[*] Εναλλακτικά μπορείτε να μη βάλετε τις πατάτες μέσα στο φαγητό αλλά να τις κόψετε σε φέτες, να τις αλατίσετε, τις τηγανίσετε και να τις προσθέσετε στο τέλος στη σάλτσα κρέατος. Αφήστε τες να πάρουν μια βράση μέσα στη σάλτσα και γαρνίρετε μετά το κρέας.

Δείτε ακόμη: 5 συνοδευτικά για ψητό κρέας 

Παρασκευή- Κριθαρότο με παντζάρι

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 12/6/17-18/6/17Συνταγή στο: infokids.gr

Υλικά:

μισό κιλό παντζάρια βρασμένα
2 κ. σούπας ελαιόλαδο
400 γρ. κριθαράκι
2 κ. σούπας κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1,4 lit. ζωμό λαχανικών
1 – 2 κ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
100 γρ. φέτα

Εκτέλεση:

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι για 4 – 5 λεπτά.Ρίχνετε το κριθαράκι, τα παντζάρια και τον ζωμό λαχανικών. Αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε το ριζότο για 15 λεπτά περίπου. Αλατοπιπερώνετε και πασπαλίζετε με άνηθο.Σερβίρετε με θρυμματισμένη φέτα.

Δείτε ακόμη: Φασολάκια με κιμά και σάλτσα γιαουρτιού. 

Σάββατο- Πένες με τόνο και ντοματίνια

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 12/6/17-18/6/17Συνταγή από: sintayes.gr

Υλικά συνταγής:

250 γρ. πένες
350 γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση
1 κονσέρβα τόνο, στραγγισμένη
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
3 κ.γ. κάπαρη ξαλμυρισμένη
4 κ.σ. φύλλα φρέσκου βασιλικού, κομμένα σε λωρίδες
ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής:

Βράζετε τις πένες, σε μπόλικο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Εν τω μεταξύ, σε μεγάλο βαθύ τηγάνι, ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Ρίχνετε τα ντοματίνια, τα πασπαλίζετε με λίγο αλάτι και τα τηγανίζετε για 2 λ περίπου. Προσθέτετε το σκόρδο και το τόνο “ξεψαχνισμένο” και συνεχίζετε το τηγάνισμα για 2 λ επιπλέον.
Στραγγίζετε καλά τις πένες και τις μεταφέρετε σε ένα μπολ. Προσθέτετε στο μπολ το μείγμα με τα ντοματίνια και τη κάπαρη, ανακατεύετε, πασπαλίζετε με το βασιλικό και σερβίρετε.

Κυριακή-  Λαζάνια φούρνου με κιμά και μπεσαμέλ

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 12/6/17-18/6/17   Συνταγή από: mydiatrofi.gr

Υλικά για 10 μερίδες:
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
350 γρ. κιμάς ανάμεικτος
Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1 πρέζα πάπρικα τριμμένη
150 ml κόκκινο κρασί
500 γρ. αποφλοιωμένα ντοματάκια (κονσέρβα)
2 κουτ. σούπας αλεύρι
2 κουτ. σούπας βούτυρο
500 ml γάλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο
500 γρ. λαζάνια, χωρίς προβράσιμο
100 γρ. παρμεζάνα φρεσκοτριμμένη
λάδι, για το σκεύος

Εκτέλεση:

Ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Βάζουμε το λάδι να κάψει και τα τσιγαρίζουμε. Προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε καλά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει. Νοστιμίζουμε με αλάτι, πιπέρι και πάπρικα. Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί. Ρίχνουμε τα ντοματάκια με τον χυμό τους και αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει για άλλα 10-15 λεπτά.
Βάζουμε το βούτυρο σε τηγάνι να λιώσει. Προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να δέσει με το βούτυρο. Σβήνουμε με το γάλα. Αφήνουμε την μπεσαμέλ να πάρει μια βράση ενώ ανακατεύουμε συνεχώς. Νοστιμίζουμε με αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
Ρίχνουμε λίγη από τη σάλτσα σε πυρέξ που έχουμε αλείψει με λάδι. Προσθέτουμε εναλλάξ στρώσεις από λαζάνια, κιμά και μπεσαμέλ, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Πασπαλίζουμε τα λαζάνια με τη φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα. Τα ψήνουμε σκεπασμένα στον φούρνο στους 180 ° (στον αέρα 160 °C) για περίπου 20 λεπτά. Τα σιγοψήνουμε ξεσκέπαστα για άλλα 10 λεπτά.
Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί τουλάχιστον 30′ πριν το κόψουμε, σερβίρουμε και το συνοδεύουμε με φρεσκοκομμένη σαλάτα.

Δείτε ακόμη: Ίσως η ωραιότερη, η πιο γευστική κοτοσαλάτα που έχετε δοκιμάσει

Πίτα Εβδομάδας:

Τάρτα αλμυρή με ζαμπόν και τυρί

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 12/6/17-18/6/17           Συνταγή από: syntages.tumblr.com

Υλικά (για ταψάκι διαμέτρου 24 εκ.)

1 πακέτο ζύμη σφολιάτα κατεψυγμένη

250 γρ. γραβιέρα ή κασέρι

2 φέτες ζαμπόν

3 αυγά

255 γρ. κρέμα γάλακτος

60 γρ. βούτυρο

αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

* Απλώστε τη σφολιάτα, αφού ξεπαγώσει, πάνω στο τραπέζι, σε σχήμα ορθογώνιο. Διπλώστε τη στα τρία, ανοίξτε σε φύλλο, διπλώστε ξανά και ανοίξτε σε φύλλο που θα στρώσετε στο ταψάκι, αφού το βουτυρώσετε και το αλευρώσετε ελαφρά.

* Σοτάρετε ελαφρά τις φέτες του ζαμπόν με 20 γρ. βούτυρο σε τηγανάκι.

* Απλώστε πάνω στη ζύμη τις σοταρισμένες φέτες ζαμπόν, κομμένες σε μακρόστενα κομμάτια, και τη γραβιέρα κομμένη σε λεπτές φέτες.

* Ρίξτε κατόπιν τα αυγά αφού τα χτυπήσετε με την κρέμα γάλακτος, αλάτι, πιπέρι, και ελάχιστο μοσχοκάρυδο.

* Πασπαλίστε με τριμμένη γραβιέρα, ρίξτε εδώ κι εκεί κομματάκια βούτυρο.

* Βάλτε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Μόλις ροδίσει χαμηλώστε τη θερμοκρασία σε 180 βαθμούς, ώσπου να ψηθεί εντελώς η τάρτα, δηλαδή σε 45-50 λεπτά.

Συμβουλή: Για να είναι καλά ψημένη η τάρτα πρέπει να είναι λίγο σκληρή εξωτερικά όταν την ανασηκώνετε στις άκρες. Σερβίρεται ζεστή.

Δείτε ακόμη: Τυροπιτα ταψιου στα γρηγορα 

Γλυκά Εβδομάδας

Πανεύκολο, ανάλαφρο γλυκό ψυγείου με 4 MONO υλικά!

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 12/6/17-18/6/17Συνταγή στο: daddy-cool.gr

Black Forest παγωτό

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 12/6/17-18/6/17  Συνταγή από: sintayes.gr

Υλικά συνταγής:

250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου ψιλοκομμένο + λίγο για άλειμμα
315 γρ. [1 1/2 φλ. τσαγιού] ζάχαρη άχνη
4 αυγά
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας + 1 κ.γ. επιπλέον
340 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
95 γρ. σκόνη κακάο
250 ml γάλα
800 γρ. γλυκό κουταλιού βύσινο [2 βαζάκια] *
2 λίτρα παγωτό βανίλια

Για τη σος σοκολάτας:

300 ml κρέμα γάλακτος πλήρης
250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε κομματάκια

Εκτέλεση συνταγής

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και αλείφετε με βούτυρο ένα βαθύ στρογγυλό ταψί 23 εκ. και το στρώνετε καλά με μια λαδόκολα.

Σε μπολ χτυπάτε με το μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτετε τα αυγά, σταδιακά ένα ένα και τη βανίλια συνεχίζοντας το χτύπημα.

Σε μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι και το κακάο, ανακατεύετε και το προσθέτετε σταδιακά και εναλλάξ με το γάλα και τα χτυπημένα αυγά στο μπολ με το μείγμα του μίξερ συνεχίζοντας το χτύπημα στη μικρότερη ταχύτητα. Ρίχνετε το μείγμα στο ταψί, ισιώνετε την επιφάνεια και το ψήνετε για 1 ώρα περίπου. Βγάλτε από το φούρνο αφήστε το στο ταψί 10′ να “σταθεί” και μετά αφήστε το πάνω σε σχάρα να κρυώσει εντελώς. Εν τω μεταξύ βγάζετε το παγωτό από τη κατάψυξη να μαλακώνει.

Μόλις κρυώσει, χρησιμοποιώντας ένα οδοντωτό μαχαίρι κόβετε το κέϊκ οριζόντια στη μέρη.

Τοποθετείστε τη κάτω βάση πάλι μέσα στο ταψί με τη λαδόκολα, στραγγίστε τα βύσσινα και κρατάτε 130 ml από το σιρόπι τους.

Αλείφετε με το μισό σιρόπι τη βάση του κέϊκ και μετά απλώνετε από πάνω τα βύσσινα. Τοποθετείστε από πάνω το μισολιωμένο παγωτό και το ισιώνετε στην επιφάνειά του. Αλείφετε με το άλλο μισό σιρόπι τη επάνω βάση και την τοποθετείτε με τη σιροπιασμένη πλευρά προς τα κάτω να ακουμπάει το παγωτό. Πιέζετε παντού για να κάνετε ένα σάντουϊτς. Βάζετε το ταψί στη κατάψυξη και το αφήνετε να παγώσει καλά. Όταν πρόκειται να το σερβίρετε, βγάζετε το παγωτό από τη κατάψυξη, το ξεφορμάρετε σε πιατέλα και το αφήνετε για 10′ να μαλακώσει ελαφρώς.

Για τη σος σοκολάτας: Μέχρι να μαλακώσει βάζετε τη κρέμα γάλακτος, τη σοκολάτα και την επιπλέον βανίλια σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύετε για 5′ περίπου μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και έχετε ένα ομοιογενές σοκολατένιο μείγμα. Περιχύνετε το παγωτό με τη σος σοκολάτας και σερβίρετε.

* Εναλλακτικό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βύσσινο σε κονσέρβα

Close