Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 14/5/18-20/5/18

Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!

Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!

Όποια μαμαδοφίλη θέλει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!

Δευτέρα- Κριθαράκι με ντοματίνια και φέτα

                  Συνταγη από: sintayes

Υλικά συνταγής

3 φλ. ζωμό κοτόπουλου
1 1/2 φλ. τσαγιού κριθαράκι
1/4 φλ. τσαγιού βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
350-400 γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση
1 λεμονιού το χυμό
αλάτι πιπέρι
1/2 φλ. τσαγιού παρμεζάνα φρεσκοτριμμένη
1/2 φλ. τσαγιού τριμμένο τυρί φέτα
1/4 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό

Εκτέλεση συνταγής

Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ή μια πλατιά κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία, βάζετε το ζωμό κοτόπουλου. Μόλις κοχλάσει προσθέτετε το κριθαράκι, ανακατεύετε, σκεπάζετε το σκεύος σας και το βράζετε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας [συνήθως 10 λ είναι αρκετό]. Αν απαιτηθεί προσθέστε λίγο ακόμα ζωμό κοτόπουλου ή νερό.
Όταν βράσει το κριθαράκι, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, προσθέτετε το βούτυρο και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει. Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε το σκόρδο και τις ντομάτες και συνεχίζετε το σιγοβράσιμο για 5 λ, ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς οι ντομάτες.
Κατεβάζετε το φαγητό από τη φωτιά, προσθέτετε το χυμό λεμονιού, τη τριμμένη παρμεζάνα, τη φέτα και το μαϊντανό. Ανακατεύετε να ενσωματωθούν και σερβίρετε.

Τρίτη- Κοτόπουλο λεμονάτο κατσαρόλας !!!

    Συνταγή από: mageirikikaisintages

1 Κοτόπουλο κομμένο σε 6 μερίδες
1 κρεμμύδι τριμμένο
7 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι
1/2 κουταλάκι γλυκού τσίλι [προαιρετικά αλλά δίνει ωραία γεύση]
2-3 λεμόνια το χυμό
μία πρέζα κρόκο Κοζάνης
1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρο μόνο για την μυρωδιά

1} Βάζουμε στην κατσαρόλα μας το λάδι το κρεμμύδι και τα κομμάτια από το κοτόπουλο αφού τα έχουμε πλύνει και στεγνώσει καλά. Σοτάρουμε ανακατεύοντας και προσέχοντας να μην αρπάξει από κάτω .Προσθέτουμε και το σκόρδο,το χυμό λεμονιών ,αλατοπίπερο,τσίλι ,και ανακατεύουμε καλά για 10 λεπτά .Προσθέτουμε ζεστό νερό τόσο όσο να σκεπάσει όλα τα κομμάτια του κοτόπουλου χαμηλώνουμε την φωτιά και το αφήνουμε χωρίς να ξαναασχοληθούμε να μαγειρευτει.Σε 40 λεπτά το τσιπάμε με το πιρούνι που σίγουρα είναι έτοιμο ,αν έχει πολύ ζουμί η κατσαρόλα μας δυναμώνουμε το μάτι να πήξει η σάλτσα του με ανοιχτό καπάκι ,Γίνετε φανταστικό!! Το σερβίρετε με ρύζι πιλάφι,με πατάτες τηγανιτές ,με μακαρόνια κ.α

Στο συγκεκριμένο πιλάφι που εχω στις φωτογραφίες έχω προσθέσει και κρόκο Κοζάνης γι αυτό και είναι κίτρινο .Φτιάχνετε με τον παρακάτω τρόπο.Σε μία κατσαρόλα βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο,προσθέτουμε μόλις ζεσταθεί και 2 ποτήρια νερού ρύζι για πιλάφι ,το ανακατεύουμε για λίγο και αμέσως βάζουμε αλάτι ,ελάχιστο πιπέρι και λίγο κρόκο Κοζάνης ,ανακατεύω και προσθέτω γρήγορα γρήγορα
2} Υπάρχει και ο νερόβραστος τρόπος.
Βαάουμε 7 ποτήρια νερό μόλις αρχίζει να βράζει προσθέτουμε 2 ποτήρια ρύζι ελάχιστο αλάτι και το μαγειρεύουμε .μόλις εχει πιεί όλο το νερό είναι έτοιμο .
Εγώ αντί για αλάτι κ πιπέρι προθέτω ένα σπιτικό κύβο knor.

Τετάρτη- Μελιτζάνες ιμάμ στο φούρνο !!!

          Συνταγή από: mageirikikaisintages

Υλικά

5 μελιτζάνες τσακώνικες καθαρισμένες απ έξω σε λωρίδες και κομμένες στην μέση
2 μεγάλα κρεμμύδια
4-5 σκελίδες σκόρδο
1 κύβο κνορ
5 ώριμες ψιλοκομμένες ντομάτες
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι λίγο πιπέρι και λίγη ζάχαρη
Φέτα τριμμένη με το χέρι

Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες και τις βάζουμε στην σειρά στο ταψάκι.
Σε τηγάνι βαθύ τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι το σκόρδο και προσθέτουμε το αλάτι ή τον κύβο πιπέρι ψιλοκομμένη την ντομάτα λίγη ζάχαρη και τον μαϊντανό .

Λίγο πριν ετοιμαστεί τρίβουμε με το χέρι λίγη φέτα μέσα στο μείγμα και ανακατεύουμε
Μόλις πήξει η σαλτσούλα γεμίζουμε τις μελιτζάνες τις πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυράκι από πάνω και ψήνουμε στους 180 βαθμούς στην αντίσταση πάνω κάτω .Καλή όρεξη !!!

Σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές κομμένες κυδωνάτες και πασπαλισμένες με τυρί !!

Τετάρτη- Χοιρινές μπριζόλες με σάλτσα μουστάρδας

   Δείτε την συνταγή στο: daddy-cool.gr

Παρασκευή- Φασολάδα παραδοσιακή

   Συνταγή από:  cookpad

Υλικά

1/2 κιλό φασόλια ξερα
3 καρότα
1 πρασο
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 μικρη Σελινοριζα
Μαιντανο
3 ντομάτες ώριμες
1 κουταλια της σούπας ντοματοπελτε
Αλάτι
πιπέρι
ελαιολαδο
1 δόντι σκορδο

Οδηγίες

Βάζουμε τα φασόλια από βραδυς να μουλιασουν

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα φασόλια αφού τα ξεπλένουμε και τα στραγγίξουμε προσθέτουμε νερό τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να βράσουν

Σύγχρονος καθαρίζουμε τα καρότα, την σελινοριζα. Το κρεμμύδι το πρασο της ντοματες το σκορδο, τα κόβουμε και σε μικρά κομμάτια και τα προσθέτουμε στα φασόλια..

Προσθέτουμε το λάδι τον ντοματοπελτε αλάτι πιπέρι. Τα αφήνουμε να βρασουν γύρω στην μια ωρα και κάνα πεντάλεπτο πριν το τέλος προσθέτουμε μια χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό. Καλή επιτυχία.

Σάββατο- Τσιπούρα με σπανάκι στό φούρνο!!

        Δείτε την συνταγή στο: daddy-cool.gr

Κυριακή- Μοσχάρι με πατάτες κατσαρόλας

Συνταγή από: imommy

Υλικά για 4-5 άτομα

1 κιλό μοσχάρι (κιλότο), σε μερίδες
5-6 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι κόκκινο, ψιλοκομμένο
4-5 κ.σ. πελτέ ντομάτας
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
6-8 κόκκοι μπαχαριού
5 πατάτες, κομμένες κυδωνάτες ή σε μεγάλους κύβους

Eκτέλεση

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα τσιγαρίζουμε στο λάδι το κρέας. Μόλις πάρει χρώμα παντού, προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε ώσπου να ροδίσει κι αυτό.
Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας, 1 ποτήρι νερό, αλάτι, πιπέρι και το μπαχάρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί, τουλάχιστον 1 ώρα, ίσως και λίγο παραπάνω. Στο ενδιάμεσο ελέγχουμε μήπως χρειάζεται νερό (πάντοτε βραστό).
Οταν το κρέας είναι σχεδόν έτοιμο, ρίχνουμε τις πατάτες. Αλατοπιπερώνουμε πάλι, ελέγχουμε τη γεύση, προσθέτουμε νερό αν χρειάζεται, σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
Το φαγητό είναι έτοιμο μόλις δέσει η σάλτσα, όταν δηλαδή σωθούν τα περιττά υγρά και μαλακώσουν οι πατάτες.
Αφήνουμε το φαγητό μακριά από τη φωτιά να «ησυχάσει» και να δέσει.

Tips

Ο χρόνος μαγειρέματος του μοσχαριού εξαρτάται από το κομμάτι, το μέγεθος και το πόσο φρέσκο είναι.
Αντί για μπαχάρι, βάλτε ένα ξυλάκι κανέλας που θα αφαιρέσετε όταν το φαγητό θα είναι έτοιμο.
Λίγος φρέσκος ψιλοκομμένος μαϊντανός στο σερβίρισμα θα ζωντανέψει και θα φρεσκάρει το αποτέλεσμα.

Πίτα Εβδομάδας:

  • Κολοκυθόπιτα µε πράσα και γιαούρτι σε φύλλο κρούστας, στη φόρµα

   Συνταγή από: newsone

Υλικά συνταγής

1 πακέτο φύλλο κρούστας
40 ml ελαιόλαδο για το άλειμμα
1 κ.σ. μαυροκούκι ή σουσάμι για πασπαλισμα φόρμας
Για τη κολοκύθα γέμισης:
800 γρ. καθαρισμένη κίτρινη κολοκύθα, κομμένη σε μεγάλους κύβους
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
1/2 κ.γ. κόλιανδρος, σε σκόνη
70 ml ελαιόλαδο
Για την υπόλοιπη γέμιση:
6 πράσα, το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος μόνο, σε λεπτές ροδέλες
70 ml ελαιόλαδο
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
200 γρ. κασέρι πικάντικο, χοτροτριμμένο
1/2 φλ. τσαγιού ρύζι καρολίνα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Για τη κολοκύθα: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200° C. Παίρνετε μια λαδόκολλα, βάζετε στο κέντρο της τα κομμάτια κολοκύθας, τα πασπαλίζετε με αλατοπίπερο, το κόλιανδρο και τη ζάχαρη και τα περιχύνετε με το λάδι. Διπλώνετε τις άκρες της λαδόκολλας, ώστε να κλείσετε μέσα τη κολοκύθα σαν πακέτο και από πάνω τη τυλίγετε καλά σε αλουμινόχαρτο. Τη ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 45 λ περίπου. Στη συνέχεια ανοίγετε το πακέτο προσεκτικά για να μη καείτε από τους ατμούς και αφήνετε τη κολοκύθα για 5 λ να κρυώσει. Μετά τη μεταφέρετε σε ένα σουρωτήρι, την αφήνετε 10 λ να στραγγίξει και μετά τη κόβετε σε πιο μικρούς κύβους. Για τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τα πράσα για 2-3 λ περίπου, μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτετε τη κολοκύθα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 5 λ ακόμα, ανακατεύοντας με κουτάλα. Αποσύρετε το μείγμα από τη φωτιά, το μεταφέρετε σε ένα μπολ και το αφήνετε να κρυώσει για 4-5 λ. Μετά ρίχνετε στο μπολ το γιαούρτι, ανακατεύετε, προσθέτετε τα αυγά, το τυρί, το ρύζι, αλατοπίπερο και ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Για τη πίτα: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C. Λαδώνετε καλά μια μεγάλη στρογγυλή φόρμα του κέικ, με τρύπα στη μέση και τη πασπαλίζετε με το σουσάμι στη βάση και τα τοιχώματά της. Στρώνετε στη φόρμα τα μισά φύλλα κρούστας λαδωμένα ένα-ένα αφήνοντας τις άκρες τους να εξέχουν. Αδειάζετε τη γέμιση ομοιόμορφα μέσα στη φόρμα και τη σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα και πάλι λαδωμένα ένα ένα. Με ένα κοφτερό μαχαιράκι χαράσετε τα επάνω φύλλα στο σημείο που βρίσκεται η τρύπα της φόρμας. Αφαιρείτε το “κυκλάκι” ζύμης φύλλων που κόψατε και “στριμώχνεστε” τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν προς τα μέσα. Αλείφετε με λάδι την επιφάνεια της πίτας και τη ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου. Την βγάζετε από το φούρνο, την αφήνετε για 15 λ περίπου να “σταθεί” και μισοκρυώσει μέσα στη φόρμα και στη συνέχεια την αναποδογυρίζετε σε μια πιατέλα. Τη σερβίρετε σε κομμάτια.

Γλυκά Εβδομάδας:

  • Πανευκολο παγωτο σοκολατα χωρις παγωτομηχανη με 4 υλικα

   Δείτε την συνταγή στο:daddy-cool.gr

  • Λεμονόπιτα

      Συνταγή από: mageirikikaisintages

ΥΛΙΚΑ

1 1/2 φλυτζάνι αλεύρι-1/2 κουταλάκι αλάτι- 1 κουταλάκι baking powder
1 1/3 φλυτζάνι βούτυρο (όχι μαργαρίνη)-1 φλυτζάνι ζάχαρη καστανή
1 φλυτζάνι βρώμη-400 γρ. ζαχαρούχο γάλα-1/2 φλυτζάνι χυμό λεμόνι
ξύσμα από 1 λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ανακατεύω το βούτυρο με την ζάχαρη καλά σε ένα μπολ.
Κοσκινίζω το αλεύρι με το αλάτι και το baking powder μέσα σε ένα μεγάλο μπολ.
Ρίχνω στο αλεύρι την βρώμη και το βούτυρο και ανακατεύω καλά, να πάει παντού το βούτυρο. Δεν θα γίνει ενιαία η ζύμη.
Πιέζω το μισό από την ζύμη στο πάτο ενός μικρού τετράγωνου ταψιού (ιδανικά 20×28 εκ. -εγώ είχα ένα μικρότερο στρογγυλό και μια χαρά έγινε).
Μέσα σε ένα μπολ ρίχνω το ζαχαρούχο γάλα, τον χυμό του λεμονιού και το ξύσμα. Ανακατεύω καλά με κουτάλι. Περιχύνω την ζύμη που έχω ρίξει στο ταψί.
Την υπόλοιπη ζύμη την σφίγγω με τις παλάμες μου για να δημιουργηθούν κομματάκια (crumbles που λένε και οι ξένοι). Την ρίχνω πάνω από το μείγμα του λεμονιού ατάκτως.
Ψήνω για 20-25 λεπτά να ροδίσει ελαφρώς.
Αφήνω να κρυώσει 30 λεπτά.
Βάζω την λεμονόπιτα στο ψυγείο να κρυώσει καλά. Θέλει μερικές ώρες. Αφήστε την όλο το βράδυ αν αντέχετε
Συνταγή από την Φαίη Κάλφα !


Close